Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme je tokrat pričal nekdanji član sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Andrej Robida. Foto: DZ/Matija Sušnik
Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme je tokrat pričal nekdanji član sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Andrej Robida. Foto: DZ/Matija Sušnik

Andrej Robida, ki je po stroki kardiolog pediater, je bil med pričanjem kritičen tudi do vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL), ki se je po njegovih besedah do nevzdržnih razmer na otroški kardiologiji vedlo ignorantsko in brezvestno. Po njegovih besedah je osrednja težava "v sistemu, ki dopušča, da nekateri zdravniki zlorabijo javni zavod za osebne ambicije".

Odziv zdravniške zbornice

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je pred preiskovalno komisijo DZ o otroški kardiologiji izjavila, da Zdravniška zbornica Slovenije ni bila sposobna izpeljati niti enega od osmih strokovnih nadzorov, ki so jih zahtevali. Zbornica je v sporočilu za javnost izjavo označila za nekorektno.


Kot so poudarili na zbornici, so ministrstvo vseskozi opozarjali, da nadzorov ni mogoče izvesti brez sodelovanja tujih strokovnjakov, za kar pa od ministrstva niso imeli zagotovljenih finančnih sredstev

Dodal je, da se je to kazalo tudi v odnosu do Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki je bil moteč za "vrtičkarstvo" znotraj kliničnega centra. Zadeve je po njegovih besedah toliko težje premakniti na boljše, ko se združita pretirani zdravniški in politični ego. Zdajšnji vladi je tako očital, da je odločitev o ukinitvi NIOSB-ja sprejela "prek palca".

Posebej ga je razočaralo stališče zdravniškega društva in zbornice, ki sta trdila, da velja UKCL-ju zaupati in pustiti, da otroška kardiologija ostane njegov del. "V takšnih razmerah je boljši nadzor kot pa zaupanje," je opozoril in spomnil, da je poročilo mednarodnega strokovnega nadzora iz leta 2014, pri katerem je sodeloval, prav tako naletelo na ignoranco pristojnih.

Glede zdajšnjega stanja je dejal, da je novi generalni direktor UKCL-ja Janez Poklukar na seznam svojih prednostnih nalog uvrstil tudi ureditev razmer na otroški kardiologiji, "hkrati pa iz kliničnega centra vseskozi sporočajo, da je vse v redu". Dodal je, da so težave z otroško kardiologijo tudi posledica "slabih, mestoma celo sovražnih" odnosov med zdravniškim osebjem.

"Vse do zdaj se ni nihče vprašal, zakaj so zdravniki odhajali iz kliničnega centra in zakaj so se nekateri odločili za ugovor vesti," je poudaril. Dejal je, da je bil odpor, na katerega je NIOSB naletel v UKCL-ju, orkestriran, še vedno pa ne ve, kdo je v zaodrju zagnal kampanjo. "Piarovska kampanja proti NIOSB-ju, ki je bila pravzaprav kampanja v škodo otrok in staršev, je žal uspela," je dodal.

7. redna seja Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti na področju otroške kardiologije (zaslišanja)