Zdravje

Poudarki

  • Fides: Zdravnikom nimajo iz česa plačati
Šabeder bo razloge za nezadovoljstvo kmalu pojasnjeval na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo
       Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov.       
 Šabeder o hrvaškem kirurgu
Fides se sprašuje, zakaj se zdaj gradita dva programa otroške kardiologije, tako na inštitutu kot na UKC-ju. Foto: BoBo
Igor Gregorič vodi svet zavoda novoustanovljenega inštituta. Foto: BoBo

Dodaj v

Šabeder: Plače za ameriške otroške kardiologe bi lahko zamajale UKC

Nezadovoljstvo v UKC Ljubljana
12. julij 2018 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodstvo UKC Ljubljana in zdravniški sindikat Fides sta kritična do plačevanja visokih tarif ameriškim kardiologom, ki bodo sodelovali z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni.

Vodstvo UKC Ljubljana je svoje pomisleke o nameri, da naj bi pogodbe z Američani sklenil nacionalni inštitut, račune pa plačal UKC, zapisalo v pismu, ki ga je naslovilo na ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) in svet zavoda. Na ministrstvu za zdravje so po prejemu pisma vodstvo UKC Ljubljana danes povabili na pogovor, je ob robu današnje slovesnosti ob predaji nove opreme za prevoz kritično bolnih otrok povedal prvi mož UKC-ja Aleš Šabeder.

Kot je pojasnil, so želeli s pismom opozoriti na "potencialne posledice finančnih okvirov pogodbe z ameriškimi zdravniki". Ocenjujejo namreč, da stroški, povezani z obiskom ameriških zdravnikov, lahko pripeljejo do destabilizacije drugih enot oz. celotnega UKC Ljubljana.

Šabeder je potrdil, da tudi med zaposlenimi v hiši narašča nezadovoljstvo zaradi visokih plačil, obljubljenih ameriškim zdravnikom. O tem so se v sredo pogovarjali tudi z zdravniškim sindikatom Fides.

Fides: Zdravnikom nimajo iz česa plačati
Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je bil v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo kritičen do načina reševanja položaja na področju otroške kardiologije. Opozoril je, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni nima niti finančnega načrta niti dodeljenega programa s strani ZZZS-ja. "Zdravnikom nimajo iz česa plačati," je opozoril, ob tem pa izpostavil tudi vprašanje, zakaj se istočasno postavljata dva centra za otroško kardiologijo – v UKC Ljubljana in na nacionalnem inštitutu, ko pa je bilo že večkrat povedano, da v Sloveniji ni dovolj otrok s srčnimi napakami niti za en center.

Tudi po mnenju Kuštrina pa je "logično, da UKC Ljubljana ne bo plačeval računov za drug zavod". Kot popolno šlamparijo je ocenil način, kako se je ministrstvo za zdravje lotilo reševanja problema.

Nova oprema UKC-ju
Ministrstvo za zdravje je vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra v uporabo predalo opremo za prevoz kritično bolnih otrok, ki bo omogočila še bolj varne prevoze s helikopterji Slovenske vojske in policije. Sredstva za nakup opreme v vrednosti 1,4 milijona evrov je zagotovilo ministrstvo, prevzem opreme pa pomeni velik korak k sistemski urejenosti prevoza najhuje bolnih otrok. Nova oprema za prevoze kritično bolnih novorojencev, dojenčkov in otrok do 14. leta starosti z reševalnimi vozili in helikopterji vključuje 2 inkubatorja s posebno dodatno opremo, dva kompleta ležišč z dodatno opremo, 12 kompletov mobilnega podvozja, dva kompleta samodejnih nakladalnih sistemov in dva defibrilatorja za reševalna vozila, poroča Radio Slovenija.


Birokracija

Vodstvo UKC Ljubljana se je v sredo z vodstvom nacionalnega inštituta dogovorilo, da bo vse pogodbe o delu z ameriškimi zdravniki sklepal inštitut, UKC Ljubljana pa bo pogodbo sklenil s hrvaškim kardiologom, za katerega čakajo še zeleno luč ministrstva za zdravje. V UKC Ljubljana so ministrstvo opozorili, da bo plačilo za ameriške zdravnike, ki ga je predlagal nacionalni inštitut, zagotovil pa naj bi ga UKC Ljubljana, daleč presegalo stroške, ki jih imajo zdaj s češkimi strokovnjaki.

Strošek dela ameriških zdravnikov bo kar nekajkrat višji tudi od plačila, ki ga bo prejel hrvaški zdravnik. "Njegovo plačilo je opredeljeno za efektivne ure, in sicer 23 evrov za efektivno uro in štiri evre za uro pripravljenosti. To je znotraj okvirov plačnega sistema slovenskih zdravnikov," je pojasnil Šabeder.

Ob tem pa je dodal, da je "situacija prišla do neke točke, ko so cene na trgu – ob iskanju pomoči v zadnjem trenutku bistveno višje, kot bi bile sicer".

Ministrstvo: Pogodba je že sklenjena
Z ministrstva za zdravje pa so na vprašanja Slovenske tiskovne agencije odgovorili, da je nacionalni inštitut že sklenil svetovalno pogodbo z zdravnikom iz ZDA za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje inštituta, in sicer za obdobje od 7. do vključno 15. julija, v vrednosti 22.829,23 evra bruto bruto. Ta ameriški zdravnik se je že seznanil s procesi dela, spoznaval prostore, opremo in sodelavce ter je na razpolago za konzultacije ostalim zdravnikom. Pripravil bo tudi poročilo s predlogi za vzpostavitev delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Pojasnili so še, da bo inštitut zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti, ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta. Ministrstvo pa jim bo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Nacionalni inštitut bo po pojasnilih ministrstva nadaljeval zaposlovanje dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno delovanje. S prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z ZZZS-jem. Niso pa odgovorili na vprašanje, ali se bo program z UKC Ljubljana prenesel na nacionalni inštitut ali pa bodo inštitutu dodelili dodaten program.

Zatrdili so še, da so v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije "delali z roko v roki" z vodstvom UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

O ureditvi delovanja nacionalnega inštituta so med drugim pojasnili, da je ta javni zavod, vpisan v sodni register z zakonitim zastopnikom, vršilcem dolžnosti direktorja Branetom Dobnikarjem. Konstituiran je bil svet zavoda, ki je sprejel temeljne akte za delovanje zavoda. Svet zavoda vodi srčni kirurg iz ameriškega Houstona Igor Gregorič, ki je tudi stalno dosegljiv za konzultacije.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je namen nacionalnega inštituta "zagotavljanje kontinuirane, varne in kakovostne oskrbe bolnikov. Cilj je tudi, da obravnava otrok poteka v Sloveniji, po mednarodno uveljavljenih smernicah in standardih," so dodali.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
hrgotax
# 12.07.2018 ob 20:02
Ko bi pred petimi leti morali pošteno plačati naše strokovnjake, pa ni bilo denarja.

In potem so bili prisiljeni odpeketati v tujino, kjer so dobili priložnost ... In sedaj uspešno zdravijo tujce namesto slovenskih otrok.

Politika, da te kap.

Ni čudno, da je otroška kardiologija v UKCLJ tam, kjer je.

Kdor le lahko, se dogovori za operacijo svojega otroka v tujini (Praga, London itd.).
Balaš Junior
# 12.07.2018 ob 20:17
Jaz se samo krohotam... ze kaka 3 - 4 leta politiki organizirano ob pomoci medijev tolcejo po "pohlepnih" zdravnikih, delovno ljudstvo pa ploska in se pridusa nad raznimi prisegami in placanimi solanji. In seveda voli nadaljevanje iste zgodbe...

No, zdravniki so ugotovili da jim tega ni treba in se zahvalili za tako obravnavo... in zdaj v celi evropi ne najdemo zamenjave... treba je bilo v to gldo gldo ameriko... zdaj pa lahko placamo 2 jurja na dan... ni panike :-)
grumpycat
# 12.07.2018 ob 20:22
Zacetna placa specialista (47.placni razred) pa cca 1600 eur neto. Grabezljivci ostudni...Prisilno delo jim odredimo za cas solanja in hipokrata pred spanjem zdrdrat vsak vecer, kajne?
mikitr
# 12.07.2018 ob 20:11
Kam smo prišli,tudi ob hudo bolnih otrokih se gredo igrice,vse za denar .Res potrebujemo spisek in revolucijo.
Celine
# 12.07.2018 ob 20:06
...in mi mislimo, da smo država? Kaj ste naredili iz države levi in desni????
Emsho
# 12.07.2018 ob 21:38
Povprečne plače kardiologov v ZDA so med 200 in 300.000$ letno, najbolj uspešnih pa nekaj čez 400.000$, tako da je cena v bistvu močno diskontna. To da verjetno v strokovnosti tujcev in domačih ni neke bistvene razlike, je pa druga tema...

Pričakovanja, da naj bi naši dohtarji delali na etični pogon in hipokratovo zaprisego je pač pripeljalo do tega, da vas bodo zdravili tujci, brez znanja slovenskega jezika, če boste v enormnem povečanju čakalnih vrst sploh prišli do njih. Otroška kirurgija je samo prva domina...

Kar ste želeli, to imejte.
knesigail
# 12.07.2018 ob 20:05
Ja dragi moj UKC, prej bi mislili na to. Za "bohlonej" vam kr noben ne bo prišel delat. Hvala bogu, da moj otrok nima težav s srcem...
atlet400
# 12.07.2018 ob 20:11
Za 9 dni bo prejel 23 tisočakov? Če bi organizatorji to plačevali iz svojih žepov sigurno take tarife ne bi bile sprejemljive. Zanimivo da more bit zdravnik ravno iz ZDA kot da niso evropski enako dobro.

Zadnji čas je da z mladimi zdravniki naredijo pogodbo in jih za par let pošljejo na šolanje v tujino, da se ta saga enkrat konča. Če imajo Hrvati in Bosanci svoje zdravniki zakaj jih nimamo še mi? Tepci.
Ramus
# 12.07.2018 ob 20:04
"Šabeder: Plače za ameriške otroške kardiologe bi lahko zamajale UKC"

Očitno v Sloveniji delamo za mezdo,....
Troyan
# 12.07.2018 ob 20:07
Tole ponovno smrdi na neko pranje denarja za “izbrance”...
TESLO
# 12.07.2018 ob 21:31
Morda pa to pomeni začetek konca javnega zdravstva v takšni obliki kot ga poznamo dosedaj..
jurist
# 12.07.2018 ob 21:01
Temeljno načelo prava: pacta sunt servanda (dogovore je treba spoštovati).
Sicer pa mislim, da imamo pri nas res eno grdo lastnost, ki se ji reče fovšija. Če je človek mednarodni strokovnjak, je logično cena visoka. Če je država tako bogata, da z milijoni pokriva luknje, financira take in drugačne neumnosti, je to verjetno eden manjših stroškov.
Osebno mislim, da naj država malo spusti vajeti v gospodarstvu, financiranju ngo-jev, fdvjev ipd. pa mogoče končno prilezemo iz socializma v družbo, kjer se lahko pokažejo znanje in talenti... Mi pa še kar sanjamo o tem, kako mora imeti oseba zaposlena v kiosku enako plačo kot kardiolog...
grumpycat
# 12.07.2018 ob 20:18
Joj, joj...Te burleske kar ni konec. Domnevam, da american dela po podjemni pogodbi. Ce je bruto bruto znesek 23keur, je neto znesek zanj cca in 10keur. Za 9 dni, ko se je spoznaval z opremo. Hmm, slovenski zdravnik v najvisjem placnem razredu dobi 2400 neto place za cel mesec. V razmislek, dragi slovenci. Smo res dragi in pozresni, kajne.
amigo
# 12.07.2018 ob 20:09
Z ministrstva za zdravje pa so na vprašanja Slovenske tiskovne agencije zapisali, da je nacionalni inštitut že sklenil svetovalno pogodbo z zdravnikom iz ZDA za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje inštituta, in sicer za obdobje od 7. do vključno 15. julija, v vrednosti 22.829,23 evra bruto bruto.

Kako za božjo voljo? Ze en teden dela ameriškega dohtarja kar skoraj 23.000 Eur. So na ministrstvu jedli nore gobe ali pa so nori že od rojstva? Kuštrin, takoj skliči ta svoj sindikat in zagrozi z generalno stavko, če se ta norost ne bo takoj prenehala. Prepričan sem, da vas bodo ljudje podprli. To je sabotaža in ogrožanje zdravja prebivalcev Slovenije.
nepokorni
# 12.07.2018 ob 20:56
Ta agonija se vleče že 12 let in v vsem tem času kuštrinovanja na Fideszu ne sindikat ne Zdravniška zbornica Slovenije nista bila v stanju izobraziti dovolj slovenskih strokovnjakov. Sedaj pa obe instituciji solita pamet.

Da jih ni sram!
anjago2
# 12.07.2018 ob 19:56
govori se o enem, zakaj sedaj množina v naslovu članka?
grumpycat
# 12.07.2018 ob 21:05
Tao3 in Su

V javnem sektorju, kjer velja enotni placni sistem, pac ne mores imeti prvorazrednih in drugorazrednih delavcev. Tako zdravnik kot ucitelj z neko stopnjo izobrazbe, sta avtomaticno v nekem dolocenem placnem razredu in v nasem sistemu ni nobene fleksibilnosti. Niti ne mores nekoga, ki dobro dela, nagraditi. Imeti pa v javnem sektorju zdravnike, ki bodo delali po eni tarifi, bosance in hrvate v drugi (visji kot slovenski) in americane v supertarifi (12x place slovenskega zdravnika), to bi pa vsakega zrevoltiralo. Seveda ne tistega, ki se ga to neposredno ne tice in lahko potem dusebriznisko lajna o empatiji do bolnih otrok. Ampak ce imata dva delavca v privat firmi za isto delo razlicno placo, ali eden odide (tisti, ki manj zasluzi), ali pa zacne manj delati. Mnogokrat videno. In zdravniki pac zelo enostavno dobimo sluzbo, zaradi tega bodo ta placna nesorazmerja pomenila en velik problem. Kako MZ in UKC tega ni prej uvidelo, pa meni ni jasno. Kustrin se bo pa seveda za slovenske zdravnike pogajal, zato pa imamo sindikate.
Troyan
# 12.07.2018 ob 23:59
Restrikcija, verige in okovi... to so vaši pametni enostavni predlogi... poglejte v prvo polovico 20. stoletja kam to pripelje.

V državi je potrebno ustvariti pogoje, da bodo dobri dijaki želeli študirati medicino in nato želeli ostati v državi! Z restriktivnimi ukrepi bomo gotovo dosegli kontra učinek.

Kaj se je spremenilo v 15 letih? EU! Prost pretok dela. Izboljšanje izobrazbe v Sloveniji. Sedaj večina študentov vsaj nekaj mesecev že tekom študija opravlja v tujini. Predhodniki so se v številnih priznanih bolnišnicah že dokazali... slovenski zdravniki so iskan kader. Res je, da headhunterji iz tujine novačijo že študente 5. in 6. letnika. In ni jim težko!
grumpycat
# 12.07.2018 ob 22:00
Najbolj zalostno je, da se na koncu samo o denarju pogovarjamo. Vsi. Tudi jaz to komentiram.
Pa ni bil denar toliko problem kot odnosi in pogoji dela. Zadnji trije kardiologi niso zaradi place odsli.
Vodstva bolnisnic imajo predvsem problem v tem, da je premalo kadra in je ta posledicno preobremenjen. Potem se se gnojnico po nas zliva in ce imas se sefa, ki izvaja mobing, te buzerira, pac pomislis na odhod. Vodstvo pediatrije je vedelo za tezave na kardioloskem oddelku pa je mizalo. In ne bi smelo. Moralo bi hitro ukrepati. Ze pred mnogo leti. Pa te situacije danes ne bi bilo. Nihce ne bi odsel, ce bi bili pogoji dela priblizno ok. Za popolnoma enako placo kot jih imamo danes bi delali. Ne morem si pa predstavljati kaksen pritisk je bil na otroskih kardiologih zadnja leta. Enormen. In niso zdrzali. Ker so eni mizali in niso bili sposobni odgovornosti prevzeti. Sedaj bomo pa to zelo drago placali. In ne mislim pri tem te podjemne pogodbe. To zmoremo placati.
woodoo
# 12.07.2018 ob 20:20
Kaj ko bi Japonce zaposlili ... da nam povečajo življensko dobo malo :)
Drugače pa sploh nismo slabiiii. Le slabše bomo zaposlili. :))

Povprečna življenjska doba po svetu
Japonska 83,9 let
...
Slovenija 81,2 leti
Češka 78,9 let
ZDA 78,8 let
Hrvaška 77,9 let
Poljska 77,8 let
Slovaška 77 let
Madžarska 76 let
...
Južna Afrika 57,4 let
Sonce.sije1
# 12.07.2018 ob 20:18
Kriva je vlada, ki bo zopet vladala. Bravo volilci. Tudi vi ste krivi, ki ste jih volili. In seveda glavni mediji, ki so pri izvolitvi stare garniture ogromno pomagali.
gospod iskreni
# 12.07.2018 ob 20:27
Tukaj se gre samo za reševanje vojaka Kende, ki je pač močan v političnih krogih. Z lahkoto bi našim strokovnjakom dali pol manj pa bi imeli vse poglihano. Ampak potem bi se izkazalo da je Kenda res nekaj storil narobe. JE kar nekaj strokovnjakov v Sloveniji za otroško srčno kirurgijo, pa jih zaradi igric politike nočejo zaposliti.
su
# 12.07.2018 ob 20:49
Zelo indikativno, da so plače ljudi, ki bodo reševali
popolnoma uničeno otroško kardiologijo, tiste,
ki bodo domnevno zamajale UKC...

Koga brigajo po nepotrebnem mrtvi otroci, otroci
s trajnimi zdravstvenimi posledicami in uničene
družine, propadanje intenzivne nege za otroke in
odrasle, ki bosta neizogibno vodile v nove smrti
in invalidnosti...

Res so veliko vredni "pomisleki" ljudi, ki so slovensko
zdravstvo pripeljali do propada.

Psihopatija.
x1ijn
# 12.07.2018 ob 22:38
Bil je problem in odločili so se ga rešiti. Vmes so otroško kardiologijo pognali v zrak. Zdaj grejo v smer iz katere so prišli. S tem, da bo nova rešitev še 2-krat slabša kot je bila tista prej. Odlično!
Bondjanez
# 12.07.2018 ob 22:36
He,he. Me zanima koliko so zahtevali nasi,ki so bili predragi. Butale....
aless70
# 12.07.2018 ob 21:34
130.00 €/mesec - ni problema.
Na samo ceni stentov so tam eni tečni novinarji in dr. Mrevlje prihranili UKC ca. 2 mio €/leto.
Pa UKC nabavlja 20.000 medicinskih pripomočkov - povprašajte malo po nvoji nabavni službi, kje je denar...
grumpycat
# 12.07.2018 ob 20:52
Ja Tao3, ampak na to je bilo treba misliti prej. Za veliko manj denarja ni se to dalo prej urediti. Pa ni bilo vopje. Saj otroska kardiologija ni edini tak problem. Na pediatriji poka en oddelek za drugim. Pa drugje tudi. Ker ti tudi ne bi zdravnikom 20% vec placala pred 1 mesecem. Zdaj pa z neko navidezno empatijo odobravas neverjetne pogodbe tujcem. Slovenskim zdravnikom bi pa prisilno delo odredil.
grumpycat
# 13.07.2018 ob 09:32
@su

Lanskoletni dvig plac je bil nujen, da ne bi generacije mladih specialistov odsle. Ker so delovni pogoji slabi in placilo 100km iz Ljubljane bistveno boljse. To so razumeli celo na ministrstvu za zdravje. Ko vsako leto preko 100 zdravnikov (nekaj cez 200 jih diplomira) zaprosi zbornico za potrdilo o dobrem imenu, je vrag vzel salo.
Niso pa otroski kardiologi sli zaradi place.
Seveda pa nismo neumni, da bomo delali za nizjo placo kot jo ima zdravnik iz Mostarja, in 12x nizjo kot jo dobi american. Kar ti delaj isto delo na eticni pogon za 12x nizjo placo od svojega kolega. Ko bos to naredil se pa javi. Potem bom pa tudi jaz.
Je pa slo za denar pred leti, ko slovaskemu kardiokirurgu niso mogli/zeleli placati vec in je odsel. Z njegovim odhodom se je zacelo rusiti. Pa slovaskemu kirurgu tega, da ta za nase place ni zelel delati, nic ne zameris, kajne?
tonccy
# 13.07.2018 ob 02:28
Un Izraelec, pa Vinko Pavlovčič...le kako je država delala z njima. Eden je odšel, drugemu se je skoraj zmešalo. Pa sta svetovno priznana. Ampak pri nas pa šalabajzer Rajko Kenda rulzzz...Venezuela press.
ozzie
# 12.07.2018 ob 22:57
Fides ni sindikat ampak ceh.
cocker
# 12.07.2018 ob 22:18
Umaknejo naj LOBISTA (E) in bo ostalo keša za 30 takih dohtarjev...
cuks
# 12.07.2018 ob 22:04
A so mislili, da bodo prišli delat za slovenske plače?
bad brains
# 12.07.2018 ob 21:51
Na tej točki pa se povprečnemu slovenskemu socialistu zatakne cmok v grlu. Faktor plače 1:3 pa to..... hehe. Bosta Violeta in Luka to rešila.....če verjamete v smrkce.
trek91
# 12.07.2018 ob 21:30
Raja smotana pa ploska uravnilovki. Imamo pomanjkanje zdravnikov, ker headhuntersi iz tujine hodijo po zadnjih letnikih medicinskega faksa in jim ponujajo place od 7k eur gor, na drugi strani pa gre vsak drug idiot na srednjo zdravstveno in imamo medicinskih sester in bratov preko glave.

Namesto da bi slovenskim zdravnikom ponudili primerne place da bi ostali pri nas nerazgledana raja govori o vzvisenih zdravnikih.
Troyan
# 13.07.2018 ob 15:13
Za novo leto sem se zaklenil izven stanovanja. To sem ugotovil ob 3.30, ko sem prišel domov. Po 30 minutah neuspehov “vlamljanja” brez orodja, sem na internetu našel servis za reševanje točno tega problema, ki se reklamira, da dela 24/7. Ker nisem želel buditi svojcev in sosedov ob tej uri, sem poklical servis. Povedali so mi, da me ključavnica ne rabi skrbeti, saj menda v vsako vlomijo v 5 min, da lahko pridejo ob 8h zjutraj, cena pa je 130€.

Za uro dela, reševanja življenja, prejme zdravnik ob tem času 20€ (nočna praznična ura je pač dvojno plačana in ni le opevanih 9€). In ko prideš, te ne pusti čakati do 8h...

In potem so zdravniki problem...
grumpycat
# 13.07.2018 ob 11:36
@amigo
Pa se to. Nase place so vezane na kolektivno pogodbo za javni sektor in ne na dobicek javnega zavoda. Popolnoma vseeno je, ali si zaposlen v bolnisnici, ki posluje pozitivno (v tej imas verjetno se nizjo placo) ali v tisti, ki posluje negativno. Verjetno pa je tista, ki posluje pozitivno, boljsi gospodar.
grumpycat
# 13.07.2018 ob 11:28
@amigo

Zdravnik, ki ni na vodstvenem polozaju nima pojma o cenah materialov. Se s tem ne ukvarja. S tem se ukvarja vodstvo zavodov. Ta se lahko obnasa kot slab gospodar - zilne opornice, ali pa dober - vecina tako oblatenih koncesionarjev.
Vecina zdravnikov pri nabavi materiala torej nima nic.
Radio
# 13.07.2018 ob 09:34
@stricodzad:

Super predlog, ampak je že uveljavljen. Vpis na medicino se je pred 15. leti podvojil, pred specializacijo pa moraš podpisati, da boš oddelal ta čas v državnem zdravstvu, sicer moraš povrniti stroške specializacije iz žepa. Očitno pa ta tvoj super predlog ni obrodil sadov.
Radio
# 13.07.2018 ob 09:32
@planino:

Zaradi mene zahtevaj plačo 100 tisoč evrov na mesec za svojo redno profesuro. Ampak, ko zbolim jaz hočem zdravnika, ne pa profesorja.
grumpycat
# 13.07.2018 ob 11:53
@amigo

Nabavno sluzbo imajo zavodi zato, da se na to spozna in da spogaja najugodnejso ceno. To je naloga nabavne sluzbe in ne posameznega zdravnika. Zdravnik iz materiala, ki ga ima na razpolago izbere za bolnika najustreznejsega. Ce pa moramo biti zdravniki se ekonomisti in nabavni referenti, potem pa res pricakujem bistveno zvisanje plac.
aless70
# 13.07.2018 ob 07:31
@Skippy
Ker takrat še ni bilo tako lahko za zdravnike, da pobegnejo.


Pobegnejo??
Kaj naslednji ukrep naše "zdravstvene reforme" bo postaviti "tehnične ovire" na IT in AT meji, ampak ne zato, da kdo ne bo nezakonito vstopal v državo ampak, da "naši" zdravniki ne bodo "pobegnili" na zahod.
Če koga zalotijo, da hoče "pobegniti" ven iz tega socialističnega raja na zemlji, streljanje brez opozorila. To smo že imeli in dobro poznamo, kako to deluje.
Masleša pa bo ocenjeval točnost zadetkov.
:-/
Adijo pamet!
Bivši uporabnik
# 12.07.2018 ob 23:35
NoFuture
# 12.07.2018 ob 21:56
Nej mi eden razloži zakaj 15 let nazaj je laufalo in zdaj ne več.
kotzi
# 12.07.2018 ob 21:40
zanimivo ko omenimo da je kriva vlada ki se vlada...dobis minuse..ja kaj pa pol Cerar hod okol pa se predstavlja za predsednuika vlade...pol se pa naj neha...
tu in tam
# 13.07.2018 ob 20:02
Delo
Vlada ustanavlja inštitut v nasprotju s svojim lastnim zakonom.
To je tisti zakon, katerega namen je bil onemogočiti majhne koncesionarje.

"Zakon zahteva, da je v vsaki zdravstveni ustanovi zaposlen zdravnik - odgovorni nosilec tiste specialnosti, ki jo ustanova opravlja. Eksplicitno zahteva zaposlitev, ne pogodbenega dela. A izkazalo se je, da na tržišču ni takih otroških kardiokirurgov in kardiologov, ki bi bili pripravljeni priti v Slovenijo za več kot teden dni. "
Troyan
# 13.07.2018 ob 15:15
Kolikor so mi razmere v KC znane, večina zdravnikov ni zadovoljnih z vodstvi posameznih oddelkov, ki so odgovorna za korupcijo, nepotizem in vse ostalo. Tudi opozarjajo na to, a žal niso odgovorni za ureditev razmer. Vzvod imajo drugi. Povprečen zdravnik na oddelku je mala riba in pogosto žrtev mobinga nadrejenih - eden od vzrokov za odhajanje zdravnikov.
grumpycat
# 13.07.2018 ob 11:59
Pa tudi serviser pralnih strojev ne vgrajuje rezervnih delov vedno po najboljsem interesu kupca. Velikokrat vgradi tistega pri katerem ima on najvecji dobicek ali pa tistega, ki ga pac pozna. Ali pa vgradi rabljen del, zaracuna pa nevedni zenicki novega. Pa naredi brez racuna. Toliko o postenosti in razgledanosti serviserja pralnih strojev.
Bivši uporabnik
# 13.07.2018 ob 11:54
Zacetna placa specialista (47.placni razred) pa cca 1600 eur neto. Grabezljivci ostudni...Prisilno delo jim odredimo za cas solanja in hipokrata pred spanjem zdrdrat vsak vecer, kajne?

Bi moral pripisati, da je to mišljeno sarkastično, očitno nekateri ne zastopijo.
Skippy
# 12.07.2018 ob 23:24
Nej mi eden razloži zakaj 15 let nazaj je laufalo in zdaj ne več.

Ker takrat še ni bilo tako lahko za zdravnike, da pobegnejo.
tu in tam
# 12.07.2018 ob 22:27
Ha, ha, ha!
Bravo naši!
Za domovino, naprej!
Kazalo