SCT je od konca gradnje OI-ja že končal v stečaju. Foto: BoBo
SCT je od konca gradnje OI-ja že končal v stečaju. Foto: BoBo
Kolar Celarčeva v kazenski pregon SCT-ja
Ministrstvo želi preganjati graditelje onkološkega inštituta

Poleg slabe izvedbe vodovodnega sistema, ki ga morajo zdaj nadomestiti z novim, so ob gradnji nadomestnega vodovoda na Onkološkem inštitutu (OI) pri odpiranju stropnih oblog ugotovili pomanjkljivosti v povezavi s požarno zaščito. Tudi te segajo v čas, ko je SCT gradil objekte novega OI-ja in jih končal leta 2008, so na ministrstvu navedli v sporočilu za javnost.

Ugotovili so namreč, da obstajajo večje odprtine pri prehodih med požarnimi sektorji, da niso izvedene tesnitve obstoječih inštalacij pri prehodih med požarnimi sektorji in da manjka veliko število požarnih loput in posledično tudi povezava s sistemom za javljanje požara.

Že sanirajo del objekta
Stavbe D, E, H in TRT so zaradi opisanega stanja potencialno požarno ogrožene, kar pomeni dodatno nevarnost ob morebitnem požaru za bolnike in osebje. Če bi izbruhnil požar, bi ga bilo namreč zelo težko omejiti in pogasiti, saj bi se lahko zaradi obstoječih odprtin in nevgrajenih protipožarnih loput po navedbah ministrstva zelo hitro širil med prostori in etažami.

Zato so že začeli izvajati ukrepe za zvišanje požarne varnosti na novem OI-ju. Izvajalcu novega vodovodnega sistema Kovinarju Kočevje je tako naložilo, da izključno v območju, kjer gradi novi vodovod, izvede tesnitve vseh odprtin med požarnimi sektorji in vgradi protipožarne lopute.

V pripravi pa je že dokumentacija za izvedbo postopkov za celovito požarno sanacijo objektov Onkološkega inštituta Ljubljana, so še sporočili z ministrstva.

Leta težav
Onkološki inštitut se s težavami, povezanimi z vodovodom, srečuje vse od selitve v novo stavbo leta 2007. V vodi je bila večkrat legionela, leta 2009 pa so v njej odkrili tudi povečano prisotnost železa in cinka. Obnova vodovoda se je začela maja 2014. V okviru sanacije je treba zamenjati celoten vodovod. To pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom.

Nekateri oddelki inštituta so že priključeni na nov vodovod. Sanacijo naj bi končali do konca marca 2016, kar je leto in pol pozneje, kot je predvideval prvotni načrt. Kovinar Kočevje je medtem na ministrstvo za zdravje vložil tudi tri odškodninske zahtevke v skupni vrednosti 900.000 evrov, ker so jim zaradi večkratne zaustavitve del narasli stroški.

Kolar Celarčeva v kazenski pregon SCT-ja
Ministrstvo želi preganjati graditelje onkološkega inštituta