Po podatkih državnega registra raka v Sloveniji zaradi raka na prsih na leto umre okoli 400 žensk. Rezultati dolgoročnega izvajanja presejalnega programa za raka na dojki kažejo, da se s programom smrtnost za rakom na dojki zmanjša za 30 odstotkov. Foto: BoBo
Po podatkih državnega registra raka v Sloveniji zaradi raka na prsih na leto umre okoli 400 žensk. Rezultati dolgoročnega izvajanja presejalnega programa za raka na dojki kažejo, da se s programom smrtnost za rakom na dojki zmanjša za 30 odstotkov. Foto: BoBo
Vsaka ženska dobi na dom vabilo, v katerem piše, kdaj in kam naj pride na pregled. Gre za mamografsko slikanje dojk. Foto: BoBo
Mobilna enota, ki je bila zdaj stacionirana ob Onkološkem inštitutu, bo zdaj lahko opravljala svojo prvotno funkcijo: opravljanje pregledov v različnih krajih po Sloveniji. Foto: BoBo

Skupna naložba je bila vredna milijon evrov, od tega je bilo približno 880.000 evrov namenjenih za nakup dveh mamografov, preostala sredstva pa za gradbena dela, inštalacije, pohištvo in načrte. Onkološki inštitut bo tako po novem imel tri stacionarne mamografe, tako da bodo lahko mobilno enoto, ki je bila do zdaj parkirana ob inštitutu, poslali po državi, kjer bodo mamografije opravljali na terenu. Drugo leto nameravajo v Doro vključiti dve tretjini žensk, starih od 50 do 69 let, kar pomeni nekje od 50.000 do 60.000 žensk.

Kot so sporočili z Onkološkega inštituta, so poleg obeh mamografov uredili tudi preostale prostore, predvsem za sprejem žensk, kjer je po novem ločen prostor za ženske, ki prihajajo na presejalno mamografijo, in tiste, ki prihajajo na dodatne preiskave.

Trenutno Dora z vabili pokriva 35 odstotkov ciljne slovenske populacije. Na presejalno mamografijo so zdaj vabljene ženske s stalnim prebivališčem v Območnih enotah ZZZS Ljubljana in Maribor. V OE Maribor trenutno aktivno vabijo samo ženske iz Mestne občine Maribor, poleg njih pa se na presejalno mamografijo lahko naročijo same tudi druge ustrezne ženske s stalnim prebivališčem v OE Maribor, in sicer prek klicnega centra Dora ali elektronske pošte. Ko bodo ustrezno strokovno usposobljeni novi presejalni centri, tako tehnično kot kadrovsko, se bo področje širilo in postopno bodo v program Dora vključene ženske od 50. do 69. leta iz vse Slovenije.

Vabilu se odzove 76 odstotkov žensk
Od začetka programa Dora aprila 2008 do junija letos so na pregled povabili 94.000 žensk. Po podatkih Onkološkega inštituta se je na vabilo odzvalo 76 odstotkov povabljenih žensk, kar po njihovem napoveduje uspešnost program in je v skladu z evropskimi smernicami, ki za uspešnost predpisuje vsaj 70-odstotno udeležbo.

Ob tem na inštitutu poudarjajo, da se do končne vzpostavitve programa Dora na območje vse Slovenije za ženske, ki niso z območja, kjer trenutno vabijo v program Dora, vsaj z organizacijskega vidika ni nič spremenilo: zanje veljajo enake pravice za preventivno mamografijo kot pred uvedbo programa Dora. Ženske po 50. letu imajo tako pravico do brezplačne preventivne mamografije z napotnico osebnega zdravnika ali ginekologa v katerem koli centru, ki take storitve opravlja.

Presejanje po vsej državi bi moralo biti omogočeno že leta 2010
Širjenje Dore sicer že pošteno zamuja. Po dokumentu, ki je bil sprejet ob začetku delovanja programa leta 2007, bi morali presejanje po celotni državi vzpostaviti že 2010. Predvideno je bilo, da bi poleg dveh diagnostično-presejalnih stacionarnih enot v Mariboru in Ljubljani imeli še šest mobilnih enot, s katerimi bi obiskovali različne kraje po Sloveniji in se tako čim bolj približali ženskam. Do zdaj so kupili dve mobilni enoti, diagnostično-presejalni center v Mariboru pa še ni vzpostavljen. Po novi strategiji širitve Dore bo program deloval po celotni državi predvidoma do leta 2017.

Namesto mobilnih enot vzpostavitev stacionarnih enot
Z novim strateškim načrtom se spreminja tudi koncept širitve programa. Predvideno je, da bodo namesto nakupa novih mobilnih enot vzpostavili stacionarne enote v tistih javnih zdravstvenih zavodih, kjer že imajo digitalne mamografe, ob tem pa mora ta zdravstveni zavod imeti v zaledju zadostno število žensk, primernih za slikanje.