Zdravje
Zobozdravniki razmišljajo o odcepitvi od zdravniške zbornice. Foto: EPA

Dodaj v

Se bodo zobozdravniki odcepili od Zdravniške zbornice Slovenije?

Skupščina bo odločala o referendumu
10. junij 2018 ob 13:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije bo v četrtek na seji odločala tudi o tem, ali bodo med članstvom, ki vključuje tako zdravnike kot zobozdravnike, izvedli referendum o odcepitvi zobozdravnikov.

Predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije Marko Bitenc pričakuje podporo skupščine pri razpisu referenduma, saj je interes zobozdravnikov jasen. Po njegovih navedbah so zobozdravniki izvedli anketo, ki je pokazala na podporo odcepitvi od zdravnikov. "Interes zobozdravnikov je jasno izražen. Jasno je urejena tudi samoregulacija samostojnih poklicev in zobozdravništvo je samostojen poklic. V EU-ju so tudi samo tri države, kjer imajo zdravniki in zobozdravniki skupno zbornico," je pojasnil Bitenc, ki je predlagal pobudo za razpis referenduma skupščinskemu odboru zbornice, ta pa jo je soglasno podprl.

Po mnenju Bitenca je odcepitev zobozdravnikov in ustanovitev lastne zbornice njihova legitimna pravica. Zato tudi pričakuje, da bodo člani zbornice podprli predlog za razpis referenduma. Če bo ta izveden, bodo glede na zbornične akte o odcepitvi odločali vsi člani zbornice, tudi zdravniki. "A če bi želeli zdravniki povoziti voljo zobozdravnikov, bi bilo enako kot pri odnosih med Španijo in Katalonijo," je dejal Bitenc.

Po njegovem mnenju bi lahko referendum izvedli jeseni, tako bi bilo tudi dovolj časa za kampanjo. Ideja o odcepitvi zobozdravnikov iz skupne zbornice zdravnikov in zobozdravnikov sicer ni nova. V svojih programih so jo imeli tudi že nekateri predsedniki zbornice, med njimi tudi aktualna predsednica Zdenka Čebašek-Travnik.

Čebašek-Travnikova je v programu, s katerim se je potegovala za položaj predsednice zbornice, med drugim obljubila, da bo zbornica pod njenim vodstvom zaživela z združenimi močmi in da bodo zobozdravnikom omogočili enakopravnost in avtonomijo.

Za avtonomijo zobozdravnikov in za njihovo samostojno zbornico se je pred prevzemom mandata leta 2012 zavzemal tudi njen predhodnik Andrej Možina, česar pa v štiriletnem mandatu ni uresničil, češ da se v svojem mandatu ni srečeval z zahtevami po samostojni zobozdravniški zbornici.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Sorrento
# 10.06.2018 ob 14:14
Glede na njihovo preračunljivost in spletkarskost, so zobarji čisto navadni obrtniki. Samo, da še ekstremno požrešni.
whitwice
# 10.06.2018 ob 14:13
Nase zobozdravstvo oziroma zavod za zdravstvo bi bilo potrebno toziti na evropskem sodiscu zaradi deljenja drzavljanov na tiste, ki jim je je javno zobozdravstvo omogoceno in na tiste, ki so si primorani zobozdravnika placevati pri zasebnikih. Kljub temu, da vsi placujemo isto za zdravstveno zavarovanje. Ga skoraj ni koncesionarjq v drzavi, ki bi se sprejel nove paciente. In tako si prisiljen zobe urejat pri privatnikih z astronomskimi cenami. Taka je ze zdaj realnost in ta predlog prakticno ne bo nicesar spremenil. O cenah storitev pa sploh ne bi ker gre za ocitno odiranje. Samo poglejte kaj vse si lahko privoscijo privat zobarji. Zivijo bolje kot ostalih 99% prebivalcev. Pa saj ne da njihov poklic dajal v nic ampak gre vseeno za absurd. Eno navadno zdravljenja zoba te bo pri privatniku stalo cca 500 evrov. In to ni normalen znesek za povprecnega drzavljana.
Sorrento
# 10.06.2018 ob 14:02
Po finančni plati so se že zdavnaj odlepili in poleteli. Zdaj si s pticami delijo nebo.
SamoRes
# 10.06.2018 ob 13:26
Bomo naredili referendum proti nenehnemu višanju plač.
mihče
# 10.06.2018 ob 13:52
Zobo-zdravnik... zdravnik za zobe in čeljusti...skratka zdravnik... zaslužijo pa vsi veliko več kot povprečni državljani...
oliva
# 10.06.2018 ob 14:28
Sorrento, tudi sama sem že primerjala zobozdravnike z obrtniki. Se strinjam, skratka.
Neka 'višja kasta' tudi, kao.
Orionstar
# 10.06.2018 ob 15:15
Javni podatki z ZZZS, ljudje poklikajte malo, ker nimate pojma.

47339 točk letni program zobozdravnika / glavarina povpr. 1800pac = cca. 27 točk/ pacienta letni ravni!
...kar znese 1 amalgamsko zalivko / prebivalca letno krito s strani ZZZS!

To ni stvar zobozdravnikov ampak monopola ZZZS!
Banban
# 10.06.2018 ob 18:14
Feminist, pr nas je u nulo. kopirano iz spletne strani zobozdravnice v nasem malem mestecu:

Čakalna doba:
- za prve preglede je čakalna doba 1 leto in 6 mesecev;
- za zdravljenje zob je čakalna doba 4 mesece;
- za protetiko je čakalna doba 2 leti in 6 mesecev.

Pa u kaksni vuko....ini ti zivis??

Nism nit preverjal, ce to drzi, Udaru prasicka s kladivom....
at111
# 10.06.2018 ob 17:22
Na sliki sem že mislil, da si je Bratuškova končno en resen poklic našla :)
petrap
# 11.06.2018 ob 09:56
Morda bi bilo zanje najbolje, če se priključijo kar k Obrtni zbornici.
Že dolgo se namreč zobozdravniki obnašajo kot čisto običajni obrtniki.

Sicer pa, ElTorro,
kot vemo,
konkurenca deluje tako, da izloča manj sposobne, manj prijazne in predrage ponudnike.
Če bo sistemsko omogočena zadostna konkurenca, se bo obdržal lahko le tisti zobozdravnik, ki bo boljši in cenejši. Za uporabnike bo to dobro, ker bodo tako deležni boljših in cenejših storitev.
In tako bi bilo prav. Saj naj bi menda z reformo zdravstvenega sistema postaviti v ospredje bolnika, ne pa n.pr. zobozdravnika!

Slovenija je res tako majhna, da lahko zobozdravniki iz sosednjih držav brez težav odprejo svojo ambulanto, n. pr. n Ljubljani in tudi tam opravljajo svojo dejavnost. Tako, kot svoje pisarne pri nas že dolgo odpirajo n.pr. tuji odvetniki, ki so tukaj našli svojo tržno nišo.
V Novi Gorici, n. pr., tako že ponujajo svoje storitve zobozdravniki iz Italije. Kolikor mi je znano, menda zelo uspešno.
Če zobozdravniki hočejo varovati svoj ceh v svoji zbornici, je prav. Menim pa, da bi morali biti pripravljeni hkrati sprejeti tudi pravila prostega trga svojih storitev, kar so morali sprejeti tudi drugi obrtniki.
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 19:23
večina forumašev vas spet nima pojma o čem pišete... to je kvečjemu dobro za vas paciente.... nikjer po svetu ni to združeno, niti nikjer ni zavarovanje za splošno zdravstvo in zobozdravstvo združeno.... vi plačujete ja, porabite pa več kot vplačujete... ampak ok, potem pa mi naj nekdo razloži, kako ima zavarovalnica lahko presežek vplačenega...
država plača na enega pacienta 54-55 evrov ---> NA LETO.... ja NA LETO...
pa kaj še hočete za boga milega....
AM
# 10.06.2018 ob 16:51
Bomo dobili Fides2, ki bo uspešno izsiljeval vlado?
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 14:49
SamoRes,
a ti resno misliš, da zobozdravniki živijo od plač?
galoper
# 11.06.2018 ob 19:50
@KunteKinte # 11.06.2018 ob 06:07 in še kdo
Zobozdravstvo ni le zobna ordinacija z zobozdravnikom in zobotehnikom, ampak so večkrat potrebne storitve drugih ordinacij. Oddajanje prostorov, ki so bili namensko zgrajeni, je podli namen. Najemnina se vračuna v ceno storitev. Torej niso obrtniki, ampak so del zdravstvenega sistema. Slepo posnemanje drugih sistemov je izvedljivo s temeljito analizo vseh vplivov, navad in mentalitete ljudi. Prepuščanje zdravja stihijskemu delovanju trga - ponudbe in povpraševanja, je neodgovorno do ljudi, ki zdravstvo financirajo. Oblika zdravstvenega zavarovanja je del zavarovalnega sistema. Dokler je človek zdrav, ga moti plačevanje zavarovanja, ko zboli, bi rad vse. Manjka dobra, vsebinska kontrola obračunanih storitev.
KunteKinte
# 11.06.2018 ob 06:07
Zobozdravstvene storitve bi morali dati ven iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.. tako imajo Švicarji.. ker potem bi vsi zobarji bili na trgu.. ZD bi lahko oddali svoje prostore za dobro najemnino.. ker vecina ljudi bi še zmeraj iskala zobarje tam.. drugač imam extra dobro zobarca.. samoplacnisko.. Meni se zdi vecji problem kakovost zibozdravsrvenih storitev pri nas.. moja zobarca sodi v top 10 v LJ.. imam pa še rezervno opcijo v tujini
ElTorro
# 10.06.2018 ob 22:15
Meni je nekako smešno to zmerjanje zasebnik zobozdravnikov z "oderuškimi prasci" in podobnim.

Na zasebnem trgu vlada konkurenca. Ne samo lokalna - Slovenija je majhna država, iz Ljubljane se zlahka zapelješ do Lendave ali Črnomlja.

Slovenija je majhna država - zlahka se zapeljemo tudi v Italijo, Avstrijo, na Hrvaško ali Madžarsko, če je kdo mnenja, da pri nas zaradi majhnosti deluje nek ogromen zobozdravniški kartel.

Pa glej zlomka - tudi v sosednjih državah cene niso bistveno nižje. Seveda, na Madžarskem in Hrvaškem nekaj razlike je - vendarle so plače tam nižje.

In če kdo meni, da so zaslužki tako bajni - pa odprite zasebno zobozdravstveno ordinacijo. To lahko naredi vsak. Krjavelj je pol leta iskal službo - prepričan sem, da ni edini.
Odprite torej podjetje, opremite ordinacijo, zaposlite zobozdravnika in enega tehnika, in bajni zaslužki so lahko vaši.
Krjavelj
# 10.06.2018 ob 20:49
Bom še jaz dodal delček. Jaz sem zobozdravnik, tako da mi lahko kar takoj avtomatsko minuse zalepite, samo bom vseen napisal par besed.

1. Ne vidim razloga da bi se odcepili od zdravniške zbornice. Nekako sem indiferenten, in menim da je edina novost odcepitve, da bodo naši funkcionarji služili, namest da to sedaj delajo zdravniki. Torej sem verjetno vseeno bolj proti...

2. Zdaj pa še par besed, ker ste v resnici zašli v komentiranje prascov oderuhov zobarjev, pa bom še v ta namen kakšno napisal. Sem zasebnik. Na mojo žalost. In ne po moji krivdi. Ministrica je namreč v vsej svoji modrosti odločila, da ne smem prevzeti koncesije, ker še nimam 5 let delovne dobe. To je bil njen način zdravstvene reforme. Lahko bi se zaposlil v javnem sektorju kot zobozdravnik v ZD. Pol leta sem iskal službo v ZD pa me nihče ni želel zaposliti. Če bi se mi ponudila možnost dela preko koncesije, bi to takoj sprejel, ker imam kot zobozdravnik brez koncesije premalo pacientov. Torej sem se moral znajti in iti v privatni sektor. Sem pa študiral 6 let, in neko nagrado si vseeno zaslužim.
In, razumem vas, nekatere cene so nenormalne. Za primerjavo pa dodajam tole: pri meni so cene sledeče (lahko napišem, ker me ne bo nihče spoznal, ker reklame si pa po zakonu ne smem delat): zdravljenje enokoreninskega zoba je 70, trikoreninskega 140, čakalnih dob nimam, pregled pa je zastonj... Torej, samo najti je treba...
Eska
# 10.06.2018 ob 19:24
Drobljenje pomeni nova nasprotovanja in množenje pisarniškega dela s stroški.
Koristneje bi bilo, da prostore zdravniške zbornice spremenijo v ambulante za odpravo pomanjkanje storitvenih kapacitet
xerces8
# 10.06.2018 ob 17:55
Mimogrede, a se je že razpletel tisti primer, ko je nekdo tožil ZZZS, ker mu ni krila zobozdravstvenega posega?
petrap
# 15.06.2018 ob 10:32
@galoper

Tako je, zobozdravniki niso običajni obrtniki. Le da se mi zdi, da se oni tega ne zavedajo. Obnašajo se tako, kot se obnašajo drugi obrtniki. Cene svojih storitev navijajo kolikor jih lahko. Dokler imajo še na voljo dovolj tistih, ki jih lahko plačajo.
V zobozdravstvu ni ostalo skoraj nič od solidarnosti, ki je v zdravstvenem sistemu zaenkrat vendaler še prisotna. Zdravstvene storitve je zaenkrat nekako še prvenstveno deležen tisti, ki jo potrebuje in ne prvenstveno tisti ki jo lahko plača. V zobozdravstvu, zlasti v protetiki, tega ni več.

Bolni zobje so eden izmed pomembnih razlogov za druga težka obolenja ljudi. Zaradi "delovanja trga zdravstvenih storitev" , ki pri nas že dolgo deluje, je zelo veliko ljudi, potem, ko so izgubili zobe, ostalo brez njih. Nimajo denarja, da bi si lahko popravili zobe, dokler jih še imajo svoje, ker to pogosto stane kar nekaj tisoč evrov. Mnogim namreč njihovi dohodki komaj omogočajo golo preživetje.
In izgleda, da se tega še manj zavedajo tudi kreatorji zdravstvenega sistema in financiranja zdravstvenih storitev.
ElTorro
# 11.06.2018 ob 08:31
Tudi jaz bi se strinjal, da gre zobo ven iz obveznega zavarovanja, in se to zavarovanje prepusti trgu.

Po mojem mnenju bi to dalo precej dobro sliko glede tega, kaj bi lahko pričakovali v primeru ukinitve monopola ZZZS.....pa upam staviti, da bi zasebne zavarovalnice bile bolj učinkovite in racionalne z našim denarjem.
feminist
# 10.06.2018 ob 17:47
Bomo naredili referendum proti nenehnemu višanju plač.

lahko se prispara stroske referenduma in se privaizira zobarje recimo.
pri meni je zobar privatna dejavnost - za belo plombo sem doplacal 2,84€, implatat sem doplacal 400€; ker sem bil nov v metu sem moral prvo najt ustreznega zobarja: prisel sem v cetrtek popoldne in naslednjo sredo ze sedel na stolu.

kako je v sloveniji, kjer je javno zobarstvo v primerjavi z mojo zgodbo?
Bivši uporabnik
# 10.06.2018 ob 14:48
Naj se že odcepijo za boga milega. Potem bo mogoče lažje narediti red v zdravstvu.
zapravico
# 12.06.2018 ob 07:43
Zobarji so zlatarji,če ne celo draguljjarji .Je pa res da če bi delavci dobili dovolj plače bi si lažje privoščili te storitve
lingam
# 10.06.2018 ob 18:07
Danes: zdravniki-vlada 1:0
Jutri: zdravniki, zobozdravniki-vlada 2:0
Kazalo