Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
Zdravniki, kirurgi, operacija
Bolnišnice in koncesionarji, na katere se je ministrstvo za zdravje obrnilo, bi moralo svoje bolnike, ki predolgo čakajo na ortopedsko operacijo rame, kolena, hrbtenice in stopala, o možnosti prenosa napotnice obvestiti do konca avgusta. Foto: Reuters
VIDEO
Dolge čakalne vrste za op...

Dodaj v

Selitve čakajočih pacientov h koncesionarju MD Medicina najbrž še ne bo kmalu

Različna stališča glede pravnih podlag
9. avgust 2017 ob 15:31
Ljubljana - Radio Slovenija, MMC RTV SLO

Številni bolniki, ki čakajo na ortopedsko operacijo nad dopustno čakalno dobo, so se razveselili možnosti, da bi lahko svojo napotnico prenesli k sanatoriju MD Medicina. Tako bi namesto več kot leto dni na operacijo čakali le nekaj tednov.

Selitev bolnikov se verjetno še ne bo zgodila kmalu, saj se stališča o tem, ali so zagotovljene pravne podlage za začetek operacij v sanatoriju MD Medicina, razlikujejo med ministrstvom za zdravje in zdravstveno blagajno (ZZZS).

Bolnišnice in koncesionarji, na katere se je ministrstvo za zdravje obrnilo, bi moralo svoje bolnike, ki predolgo čakajo na ortopedsko operacijo rame, kolena, hrbtenice in stopala, o možnosti prenosa napotnice obvestiti do konca avgusta.

Čas je kratek in morda malce neprimeren zaradi dopustov, ponekod pa poletni čas izkoristijo tudi za remont operacijskih dvoran. Ker so v prvi polovici leta izvajalci opravili le 30 odstotkov enkratnega dodatnega programa za skrajšanje čakalnih vrst in je ministrstvo ugotovilo, da namenjena sredstva ne bodo v celoti porabljena, je sprejelo ponudbo sanatorija MD Medicina, da prevzame dobrih 400 ortopedskih operacij.

Ali bi jih lahko prevzel še kdo drug? Na Jesenicah so za Radio Slovenija povedali, da bolnike, ki čakajo predolgo, vedno seznanijo z možnostjo, da gredo lahko z napotnico drugam, vendar se bolniki za to običajno ne odločajo. Raje ostanejo v domačem okolju in čakajo.

Načrt za prvo polletje so sicer v celoti izpolnili v sanatoriju Rožna dolina, kjer pa zatrjujejo, da niti nimajo možnosti, da bi opravili več operacij, kot jim jih je bilo prvotno ponujenih. Manj kot tretjino programa so izvedli v Novi Gorici, Valdoltri in v UKC-ju Maribor, nekoliko več, tretjino programa, pa na Jesenicah in v Celju. V Murski Soboti niso opravili nič programa.

V UKC-ju Ljubljana so opravili le 20 odstotkov programa. Predvidoma naj bi vsi program opravili do konca leta. Bo torej kdo poslal svoje bolnike v sanatorij MD Medicina? Kot pravijo na ZZZS-ju, s tem izvajalcem ne morejo skleniti pogodbe, ker splošni dogovor, ki naj bi bil osnova zanjo, ne določa niti vrste, niti količine storitev, niti ni finančno ovrednoten.

Helena Lovinčič, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
nonparel
# 09.08.2017 ob 19:19
Ta privatnik ima zaposlena samo dva ortopeda, šestnajst pa jih dela po pogodbi, vseh šestnajst prihaja iz javnih bolnišnic.
Ni samo čas za Eriko Žnidaršič, čas je za kriminaliste.
Jurčič
# 09.08.2017 ob 16:55
čas je za Eriko Žnidaršič in njeno oddajo s tematiko zdravstva....
mertseger
# 09.08.2017 ob 16:22
Večina zdravnikov ki dela v MD medicina dela tudi v UKC-lj. Tam so opravili le 20% tega kar bi morali. In sedaj bodo odprli dodatno ordinacijo kjer bodo veselo pobirali dodaten denar na račun tega da zelo malo delajo za tisto kar so plačani.
NNNP
# 09.08.2017 ob 17:34
20% - kateri oddelek? Kakšnih posegov? Drugi podatki? Gornji spis se bere kot naročen za razburjanje delno informiranih bralcev.
bilzerian
# 09.08.2017 ob 16:16
in zakaj v nekaterih ustanovah ne izpoljnujejo načrta? zakaj samo tretjino letnega plana, če je mimo že 2/3 leta?
zakaj v murski soboti nič?
torej so predolge čakalne vrste samo zato, ker dohtarji v javnih ustanovah počivajo in izpolnijo samo tretjino plana, zato, da lahko popoldan delajo v privatnih ustanovah?
xerces8
# 09.08.2017 ob 20:36
Čas se je vprašati: Zakaj UKC tem zdravnikom ne plača kirurških posegov na UKC?
Kako se jim bolj splača posege izvajati zunaj?
Le kako?
zamudnik
# 09.08.2017 ob 16:09
Bistvo vsega je seveda ujeto v zadnjih treh besedah članka. A ovrednoti se pa to "na oko" oz. po občutku?
vsenior
# 09.08.2017 ob 17:00
mertseger@ Prav imate, res je. Lahko sploh kdo razen nas naivnih komentatorjev, kaj reče dohtarjem? Ne šljivijo nikogar, njihov sindikalist jih je dobro podučil kako se obnašati do ministrstva za zdravje.

Čakajočim pacientom pa se slabša zdravstveno stanje. Potrebno bi bilo takoj sprejeti zakon, ki bi kakršno koli poslabšanje zdravstvenega stanja pacienta, zaradi čakanja na poseg, imel za hud prekršek z zaporom do 10 let! Da so lahko v UKC naredili le 20%, delajo pa privat, je dokaz za anarhijo v zdravstvenem sistemu. In kdo jo dela ZDRAVNIKI in ne MINISTRSTVO!

Problem je denar in POHLEP po zaslužku, pohlep po elitizmu, vzvišenosti.......S pacienti se še največ ukvarjajo takrat, ko jih imajo za talce v stavkah za svoje večje plače.
dR9d
# 09.08.2017 ob 16:23
jest sem prijavljen na operacijo pri md medicini in upam da bom na vrsti kot smo se dogovorili - decembra...v kliničnem bi imel operacijo šele 2019 leta, čakam pa že eno leto
tu in tam
# 09.08.2017 ob 21:44
@gantart
>>30% enkratnega DODATNEGA programa
>>zdravniki se vedno sklicujejo, da redni program
>>omejuje ZZZS - zdej pa vidimo, da zmorejo mogoče
>>le 30% procentov več in da odobrena sredstva niti
>>ne bojo porabljena ...
Saj si lepo napisal. DODATNI program.
Lahko se UKC še tako ven meče, ampak če bo ta "dodatni" program na plači poznal samo v višini 65€ (ne hecam se), ne bo nihče pri zdravi pameti dlje delal.
Če pa že, pa raje pri zasebniku, ki (vsaj mislim si) bolje plača.

Število ljudi v zdravstvu pa je prilagojeno številu posegov, ki jih ZZZS plača. Če ZZZS plača 4 operacije na dan, ne bo bolnica imela 6 zdravnikov zaposlenih, čisto tako za vsak primer, če bo kdaj kak dodaten program treba naredit.
minm
# 09.08.2017 ob 19:19
Res je, ljudstvo jih ne ceni. A vendar so tu in na koncu bodo imeli na mizi tako mene, kot verjetno tudi tebe. Težko se jim izognemo, saj človek umre zdrav le v nesreči.

Da bi zdravnike ljudstvo cenilo, je potrebno stvar "zdraviti" pri korenini, da ne segnije celoten život. Če se navezujem nate: če so temelji slabi, stavba/hiša malo časa stoji, ali pa je potrebno nenehna sanacija. Predpostavljam, da si razumel primerjavo. Korenina/temelji pomenijo ljudje, ki odločajo, kako bo kakšna stvar tekla in kako bo zdravstvo delovalo. Zdravstvo pa je velik ustroj. Na vrhu je predsednik vlade, nato ministrica, nato razni strokovni direktorji, mogoče fides? Zdravnik, ki stori vsodno napako je nekje pecelj lista na drevesu, zadnji v svoji vrsti, a zato ničmanj pomemben. Težko zdravnik s sedanjimi razmerami v bolnišnici stalno 110% opravljajo svoje delo, ki konec koncev zahteva večjo odgovornost od marsičigavega delovnega mesta v verigi pred njim. Kdo pa preveri, zakaj se je usodna napak sploh zgodila... Mogoče slaba usposobljenost osebja (dvomim, naši zdravstveni delavci so zelo iskani v zahodni evropi, kjer je "kakovost" kao višja)?, mogoče slab nadzor? mogoče neprimerna oprema, infrastruktura? utrujenost in izčrpanost zdravnikov?....

Stvar kot kaže se nebo hitro izboljšala. Poglejte zadnjo reformo, ki je bila uzakonjena letos poleti po nujnem postopku. Rezultati so že vidni. Na UKCLJ so za krajšanje čakalnih dob pridobilo podjetje, v katerem deluje večino zdravnikov iz UKC. To pomeni dvojni delovni čas za zdravnika, ki je tako naslednji dan nezmožen kakovostno opravljati svojega dela, in zagotovo več kot dvojna obremenitev proračuna zdravstvene blagajne.

Nenazadnje so tukaj zdravniki zarafi nas, in verjamete ali ne, imamo moč spremenit zdravstveni sistem. Samo nekaj posameznikov, ki se s tem ukvarjajo, tega nemore storiti, in ravno teko nemore tega storiti jamranje čez zdravnike na kakšnem forumu, saj gre vedar za naše zdravje! Žal kapitalizem vse in vsakega posrka vase in glede na vse fiktivne miljone in miljarde evrov, tako bo posrkalo tudi nas. A vendar, če stopimo skupaj kot ljudstvo in prerežemo popkovino tistim, ki se na naš račun napajajo lahko marsikaj storimo. Ne z nasiljem, še imamo možnost da se stvari z dialogom uspešno izboljšajo. In nenazadnje, v bolnišnici res nima nihče želje bivat ampak zato si lahko čas bivanja v bolnišnici nekako tudi polepšamo, če le nehamo samo jamrati in kaj dobrega tudi naredimo. Lep pozdrav.

P.S.: Če mogoče kdo misli, da imam povezav z zdravniki in jih mogče ščitim: nisem in jih ne, Če kdo misli, da sem levi, ali desni, ali bel, ali rdeč, ali lila-pikčast. Nisem in nebom! Želim si le kakovostne in izboljšane storitve, če se morebiti znajdem v bolnišnici (upam, da ne), zame, za moje najbližje in, vsekakor tudi za vas!.
severnik
# 10.08.2017 ob 08:18
Bolnišnice in koncesionarji, na katere se je ministrstvo za zdravje obrnilo, bi moralo svoje bolnike, ki predolgo čakajo na ortopedsko operacijo rame, kolena, hrbtenice in stopala, o možnosti prenosa napotnice obvestiti do konca avgusta.

To je pa res težava :)

Drugače pa čemu zakon ali pravilnik o čakalnih dobah, če enostavno dobiš za pospisat papir, da te sprejmejo v nerazumno dolgo čakalno vrsto.
21.12.2012
# 10.08.2017 ob 06:40
če ni norma dosežena v bolnici, torej program po 1/12, potem prepoved dela izven rednega dela za te dohtorje!
matematika dohtarije je simpl ... ker je moje delo v JS podvrednoteno, bom pač naredil manj, za enako plačilo seveda na plačilni listi. redki se mečejo na zobe, še posebej, če imajo črne ovce znotraj kolektiva, ki se šlepajo leta in leta (med njimi tudi ala šefeki).
hecno pa je, da dohtarija normative pri rednem delu utemeljuje s kvaliteto in varnostjo pri delu, a zasebno lahko potem še naredijo x posegov.
isti dohtor na petih koncih operater ... 4x pogodbeno ... a pri delodajalcu ni program izpolnjen?!?
Skippy
# 09.08.2017 ob 18:03
Zanimivo da cakalnih vrst ni bilo toliko pred 2013 ali 2014 ob istem ali celo manj denarju.. torej so ustvarjeno popolnoma umetno, cerar in vlada smc in sd sta nasedla in zdravstvo zasuvata z denarjem, zdr. Blagajna se sesuva, cakalne vrste nic boljse, edino zdravnikom se smeji

Temu se reče levi pristop k problemu - vzemi ljudem denar iz žepa in ga razdeli drugim.
theone
# 09.08.2017 ob 16:56
Zanimivo da cakalnih vrst ni bilo toliko pred 2013 ali 2014 ob istem ali celo manj denarju.. torej so ustvarjeno popolnoma umetno, cerar in vlada smc in sd sta nasedla in zdravstvo zasuvata z denarjem, zdr. Blagajna se sesuva, cakalne vrste nic boljse, edino zdravnikom se smeji
Ampak kar volis to imas
Untamle
# 10.08.2017 ob 08:59
Md medicina, kr izvirno ime no. :D

Zaposlena sta pa 2 ortopeda in nekaj studentov. Give them millions!
sik
# 10.08.2017 ob 00:38
Zdej ce prav razumem politiko nase drzave ni tezava kot so nekoc dejali v pomankanju zdravnikov ampak denarja.
Dokaz za to je da ne zelijo izdajati koncesij mladih zdravnikov in imamo celo brezposelne zdravnike in v tem da bi paciente ki cakajo tako dolgo ze zdavnaj lahko prerazporedili privatnikom na posege, pa tega ne pocno.
Skippy
# 09.08.2017 ob 18:01
Upam, da boste nekoč spoznali, da je javno zdravstvo nateg in praznjenje vašega žepa. Ker ljudem ne nudi skoraj nič, razen polnjenja žepov izbrancev.
gantart
# 09.08.2017 ob 17:31
30% enkratnega DODATNEGA programa
zdravniki se vedno sklicujejo, da redni program omejuje ZZZS - zdej pa vidimo, da zmorejo mogoče le 30% procentov več in da odobrena sredstva niti ne bojo porabljena ...
lordstandish
# 09.08.2017 ob 16:59
Verjetno niso dovolj podmazali cerarja, smc in sd..
Drugace je pa vlada v skrajsanje cakalnih dob zmetala vsaj 50milijonov, te so pa se daljse... hehe verjetno ima tudi smc kaj od tega, ce drugega ne vsaj glas zdravnikov na volitvah 2018
Ampak narod se kot kaze ne pritozuje, kljub ogromnim davkom na zdravnika caka po 2leti, alternative pa nima.. razumi kdor lahko
Kazalo