Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 16 glasov Ocenite to novico!
Medicinske sestre
Poskrbeli so za zdravnike, na druge pa pozabili, opozarjajo zdravstveni delavci. Foto: BoBo

Sindikat zdravstva: Tistim, ki so čakalne vrste ustvarili, zdaj nagrada za krajšanje

Preostalo osebje so "mirno spregledali", opozarjajo
5. marec 2017 ob 11:06,
zadnji poseg: 5. marec 2017 ob 14:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Sindikatu zdravstva Slovenije so kritični do v soboto parafiranega sporazuma med MZ-jem in Fidesom. "Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo," so zapisali. Mladi zdravniki Slovenije zavračajo očitke.

Zdravniki bodo sicer morali delati več, a bodo lahko brez skrbi, saj bodo več tudi plačani, so v odzivu na sporazum zapisali v Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC). Opozarjajo, da pri tem nihče ne omenja medicinskih sester, strežnic, vzdrževalcev in zdravstvenih administratork.

"Lahko torej upravičeno domnevamo, da bodo zdravniki v času, ko bodo dodatno delali, zato da se bodo čakalne vrste skrajševale, tudi sami čistili operacijske sobe, iskali kartoteke, asistirali in opravljali vse drugo delo, zaradi katerega lahko delovni proces v zdravstvu sploh teče," se sprašujejo v sindikatu.

Mladi zdravniki za variabilno nagrajevanje za vse javne uslužbence
V sporočilu za javnost pa so Mladi zdravniki Slovenije zapisali, da skupaj z zdravniškimi sindikati podpirajo prizadevanja drugih sindikatov za izboljšanje delovnih pogojev in boljše nagrajevanje vseh zdravstvenih profilov.

Zavrnili pa so očitke, da so zdravniki tisti, ki povzročajo čakalne dobe in navedbe označili za lažne in zlonamerne. "S čakalnimi dobami se srečujejo v najrazvitejših državah sveta, kjer imajo veliko več zdravnikov, ki opravijo veliko manj pregledov od slovenskih kolegov. Se pa v teh državah … zavedajo, da je za nastanek čakalnih dob najbolj odgovorna zdravstvena politika," so zapisali.

Poudarili so, da sporazum primarno ureja standarde in normative za zdravniške poklice, brez katerih se, skupaj z variabilnim nagrajevanjem in enakomerno razporejenostjo zdravstvenega kadra za vse prebivalce, ni moč lotiti čakalnih dob in višje kakovosti zdravstvene obravnave. "Sprejeta prizadevanja so vezana na zdravstveni tim, saj je delo v zdravstvu timsko in ne individualno," so ob tem pojasnili in dodali, da je variabilno nagrajevanje prava pot za nagrajevanje vseh, ki bodo s svojim delom doprinesli koristi bolnikom.

Uvajajo še variabilni del za preseganje načrtov
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta namreč v soboto zvečer vendarle parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke.

Ta poleg projekta skrajševanja čakalnih dob obsega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerem so na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. Vključuje pa tudi dogovor o spremembah pravilnika o plačilu za delo po podjemnih pogodbah in o umiku pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Da bo sporazum veljaven, ga mora potrditi še vlada.

VIDEO
Niso vsi v zdravstvu zadovoljni s parafo sporazuma
A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
melanholik
# 05.03.2017 ob 11:30
Edino pravilno. Mislim, da je že skrajni čas, da se oglasi še kdo drug iz zdravstva. Konec koncev imajo zdravniki vedno polna usta besed o zdravstvu kot o "timskem delu", besed na to temo jim zmanjka le, ko se postavi vprašanje, koliko so pa ostali člani "tima" plačani.
Zoro27
# 05.03.2017 ob 12:12
Haha, ko pomahaš z bankovci, preobremenjenost kar naenkrat ni več problem.
Lojze presta
# 05.03.2017 ob 12:13
Ja bravo! Milojka zdaj se pa pripravi na pogajanja z ostalimi ki so tudi v teamu. In potem se zacarani krog vrti naprej.
Janezski
# 05.03.2017 ob 12:02
"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo,"

In točno to je rdeča nit, ki naj bi bila javna skrivnost.
hizli tren
# 05.03.2017 ob 11:48
Pa zdravniki sploh mislijo protestirati proti korupciji, uničenem sistemu,.. ali mislijo da bodo z nadurami popravili zanikrno stanje.
bogam
# 05.03.2017 ob 11:42
Uvozino Makedonce in druge (niso nič slabši, Slo pa se bodo hitro naučili), tile izsiljevalci pa naj grejo kamor hočejo!
presenečen
# 05.03.2017 ob 11:19
Vrste so v nekaterih EU članicah skrajšali s simbolično akontacijo za prvo obravnavo za določeno bolezen oz poškodbo.

Veliko bi naredili, če bi uvedli akontacijo npr 2€ na obisk pacianeta pri zdravniku. Stavim, da bi se znebili do 30% ljudi, ki pridejo za vsak brezvezen prehlad in glabobol.
lotmeržanec
# 05.03.2017 ob 13:23
Žalostno ampak resnično!! Ti Cerarjevi nesposobneži dvigujejo plače samo v JS-ju mi v gospodarstvu pa delamo za MILOŠČINO!! Res je sramota biti Slovenec še posebaj zato,ker smo si takšno vlado izvolili SAMI!!
lotmeržanec
# 05.03.2017 ob 13:24
Bolj se bložajo volitve več bo dvigov plač v javnem sektorju saj je to glavna volilna baza levice!!
hizli tren
# 05.03.2017 ob 11:44
@presenecen

In zakaj ne bi bila akontacija 25 €?
Zakaj 2€? Nekomu 2 € pomeni več kot drugemu.

Problem je v gnilem zdravstvenem sistemu ne pa pacientih
Dragoon
# 05.03.2017 ob 11:46
Vsaj nekdo v zdravstvu še postavlja skrb za človeka pred zaslužek, I guess.

Tole samo pomeni visoke stroške za to, da bodo zdravniki bolje plačani in delali še več (kako ob še dodatnih nadurah delaš "boljše" in kako bodo merili, da delajo "boljše", da bodo potem dobili te dodatke, me tudi zanima). Upam, da bo pozitivna novica vsaj to, da se bodo čakalne vrste dejansko tudi kaj skrajšale. Zdravstvo morda rabi več denarja, ampak ne v plačah - če pa že, pa kvečjemu za nove zaposlitve, ne pa za višje plače že zaposlenih zdravnikov.
nonparel
# 05.03.2017 ob 13:49
Že dobro plačanim dohtarjem še večje plače, pacientom pa participacije. A to predlagate nekateri?
O izkoreninjenju korupcije v zdravstvu pa seveda nič.
Ta ministrica je na strani izsiljevalskega ceha in ne na strani pacientov.
Janezski
# 05.03.2017 ob 12:14
Javni o javnih na javni račun, ki ga plačuje gospodarstvo.
Janezski
# 05.03.2017 ob 14:37
Zadnjič je bilo na TV o tistem nesrečnežu, ki ga je kap, za katerega naj bi , kao objektivno, prišla prepozno pomoč.

Je kdo vprašal tisto zdravnico, če bi se enako končalo, če bi bil tisti pacient žlahtnik, prijatelj, znanec, kako drugače po vezah povezan s tisto dežurno zdravnico, če bi ga enako dala na čakanje za pomoč?

Bo dodatek k plači teh zdravnikov to kaj rešil?
tone7
# 05.03.2017 ob 13:42
Težava je v nesposobneih sindikatih, kateri so podaljšana roka politike. In vsaka ideja o generalnem štrajku za take sindikate ni dobra. Zdravniki so si bogato poboljšali plače, kar pomeni, da je denarja dovolj, le vprašanje, kdo ga bo prvi pobral
nonparel
# 05.03.2017 ob 13:51
@tone7, denarja je dovolj zato, ker ga šparajo na pacientih.
ms-360
# 05.03.2017 ob 14:01
Samo nekaj moramo vsi vedeti,z participacijo 2 ali 25 EUR.in z dodatki ali brez garantirano ne bodo nič krajše čakalne dobe.Zdravniki ne bodo delali nič več in nič manj razen morda kakšnih posameznikov,ki pa ne morejo skrajšati čakalnih dob,tako,da je to samo stran vržen denar,ki ga bo požrlo nekaj posameznikov saj preglednosti v zdravstvu tako ni zato pa je takšna anarhija saj eden za drugega ne vedo kaj delajo čeprav so vsi v zdravstvu.
Dr. Kumrovec
# 05.03.2017 ob 13:45
Država bi morala poskrbeti za vse, ne samo za zdravnike.
Haso
# 05.03.2017 ob 13:44
Noro. Mislim da bi bila rešitev le uvoz zdravnikov, te pa nagnat.
dr.Strangelove
# 05.03.2017 ob 12:28
Haha, mediji in zdravniki, top kombinacija. Dodamo še ščepec komentarjev in dobimo zuboreco juhico vseznanja...
Participacijo pri obiskih in zdravilih. Omarice bodo manj polne, obiskov manj za nepotrebne, denarja dovolj, vrste manjše.

Ker pa na naši zemljici ni črno belo, bo ustvarjeno javno mnenje proti takim spremembam (ne bo tezko), in težave bodo ostale, denarja bo pa premalo za zdravstvo in zdravnike, ker ga bodo z našo pomočjo dobili tisti, ki aktivno delajo na tem, da smo mi in zdravniki skregani. ..

Hahahaha, tako kot do sedaj brez izjeme v zgodovini, folk am sebe j.. v. .ito. ..
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 17:26
Naročen sem januarja 2018 (ne 2017).

Typo.
g1n3k
# 05.03.2017 ob 17:25
Nihče ne omenja absolutnega privilegija zdravnikov. Ker so del ceha, pridejo do takojšne oskrbe. Za njih ni čakalnih vrst!
.
(mimogrede nekateri državljani plačujeju vrtoglave vsote, 10 ali 15000 EUR letno za obvezen prispevek. Pa tak isto ponikne, kot da ni nič.)
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 17:24
Kolikor vem, je v Sloveniji natanko en direktor bolnišnice, ki ni zdravnik.

Sploh nimaš napačnih informacij.
Ko zdravnik tuli, da "mu politika preprečuje, da bi se to uredilo", v resnici govori o zdravnikih na položajih, ki vse to vodijo. Ne pa o poklicnih politikih. Ker pri nas dejansko zdravstvo vodijo zdravniki (z izjemo trenutne ministrice so bili vsi prejšnji ministri za zdravje zdravniki - pa tudi trenutna ministrica ima kabinet poln zdravnikov in zdravnic).

Torej se ve, kateri poklic je daleč najbolj odgovoren za greznico v zdravstvu.
Raji sicer to ne potegne (sam sem že davno obupal, da ji bo kdaj koli to potegnilo).
21.12.2012
# 05.03.2017 ob 14:24
In cakalne dobe se bodo se podaljsale, da bo potem prikazano, koliko so naredili za njihovo skrajsanje.
In ni problem dodatno placilo za izgubljen prosti cas, problem je placevati nekaj 2x.
galoper
# 05.03.2017 ob 19:31
Najprej naj plačajo odškodnino bolnikom za predolgo čakanje. Bolniki nismo štanc materijal. Plače naj so določene, toda negativni znaki jih lahko znižujejo. O zvišanju ni govora.
Sindikalist je omenjal višje plačilo zaradi starosti. Od kod pravna osnova za protiustavni obračun? Odstranite tega sindikalista-
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 17:21
BTW Seveda je isti koncesionar takoj na voljo za samoplačniško dejavnost. Kar pomeni, da mu je seveda v interesu, da se čaka. Zato tudi dela tako, kot dela.
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 17:19
Seveda so odgovorni za umetno ustvarjanje čakalnih dob! Pravkar sem bil pri zobozdravniku koncesionarju za odstranitev osmice. Naročen sem januarja 2017. Zakaj? Ker - citiram - "vas ne moremo naročiti prej, saj bi čudno izgledalo, ker imamo čakalne dobe". Na moje izrecno vprašanje, kaj se zgodi, če npr. tisti dan ne morem priti, ker imam nujno službeno obveznost (vsi vemo, kako je danes s službami). Ali potem čakam še eno leto? Odgovor: "to sploh ni problem, se pa prenaroči teden prej ali kasneje, saj imajo vedno dovolj prostih terminov". Povzetek: prostih terminov je dovolj, a ker oni v sistem javljajo, da imajo take čakalne dobe, tudi naročajo z enoletnim zamikom, ne glede na to, da bi to lahko opravili mnogo prej. Če to ni umetno nabijanje čakanja, potem pa ne vem, kaj je.
džeko
# 05.03.2017 ob 15:51
takoj ko nekdo pove po resnici pa gremo brisat post.....
tele bi bilo potrebno tudi zamenjat..
garmond
# 05.03.2017 ob 14:07
Kakšne participacije neki. Čakalnih vrst pri splošnih zdravnikih ni, čakalne vrste so pri obravnavi pacientov z resnejšimi bolezenskimi znaki pri specialistih in raznih operativnih posegih. Zakaj tako prizadete ljudi še dodatno udariti po žepu?
odlekiran
# 05.03.2017 ob 13:50
Počasi lepo menjat s politiko zlizane šefe, pa bo. Ne pa futrat nejbolj debele riti. Saj večina zdravnikov od tega ne bo imela nič. Ne vem kako, da ne popiz.ijo. Vedno eni in isti pri koritu. V bistvu gre za kake 10% zdravnikov, ki mečejo slabo luč še na ostale.
božo1
# 06.03.2017 ob 04:12
"Tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, bodo zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo,"

Za moj okus je tole skrajno neprimerno in neodgovorno zapisano, še bolj pa, če je bilo res tako povedano. To je tipičen primer hujskanja na nekem nekvalificiranem povprečenju. Tega puhlega in populističnega besedovanja imamo v Sloveniji vrh koša in, ki nam v posledicah dela splošno javno nezaupanje ali sumničavost in, ki izjemno kvarno vpliva na razpoloženje, zdravo pripravljenost za pošteno delo in celovito produuktivnost z zdravjem vred.
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 23:34
@inšpekcije

Velika večina le-teh je itak takih, da so vsi med seboj zmenjeni. Npr. sodni upravitelji in sodniki. Smo si vsi pogledali fotke s tiste pustne zabave. Manjši je bazen ljudi, bolj so med seboj polinkani. In zdravstvo je res lep primer.

Sicer ne dvomim, da se bo nad gostinci še vedno izvajal pogrom. Seveda spet ne nad vsemi - seznam, ki sem ga pred leti gledal, me je naravnost fasciniral, ko sem za očitno usrane lokale videl, da jih je inšpektor ocenil z "b.p.". Kar se pa zdravstvene greznice tiče, je pa stvar še toliko hujša. Imam kolega na FURSu, ki je imel težavo zbrati ljudi za nadzor nad zobozdravniki, ker je bilo vse med seboj polinkano (ali pa je bilo inšpektorja strah tja iti, češ "nekoč ga bom še rabil"). Pa je šlo za davke, ne za ZZZS, kjer se folk še veliko bolj pozna. Kakšen je bil izplen, pa vsi vemo: enemu so nabili 60k SIT kazni in to je bilo za celo Slovenijo vse. Smešnica taka, da dol padeš.

Saj ne rečem. Naravnost romantično lepo je, ko vidim ljudi, ki še verjamejo v pravno državo. Sam že dolgo ne. Mogoče sem prestar. Zato pa imamo mlade: da skačejo čez vodo, se zaletavajo v ovire in sem in tja celo kaj (čudežno) premaknejo. Zaenkrat je vse to zaletavanje v prazno: vse skupaj je veliko slabše kot je bilo 10 let nazaj.
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 23:27
to kar dela ta zobozdravnik je v nasprotju z Zakonom o pacientovih pravicah in v nasprotju s koncesijsko pogodbo, tako da sklepam, da si ga prijavil na zdravstveni inšpektorat, na ZZZS, na občino, varuhu pacientovih pravic in še na računsko sodišče. Če pa ga nisi prijavil, pa predlagam, da to storiš že jutri in boš pomembno prispeval k skrajševanju čakalnih dob.

@Radio.
Kaj imam od prijave? Nič. Been there, done that. Če je prijava anonimna, se v veliki večini itak samo meče v koš. Če pa ni (da resno nekaj pregledaš, itak rabiš konkretne podatke - pa se lahko takoj nehamo pogovarjati o anonimnosti), se bom pa samo vlačugal po inšpekcijah itd, na koncu pa bil ožigosan za nergača, ki pojma nima, za kaj gre, ker itak nič ne bodo našli (z vsemi luštnimi posledicami, ki jih to prinaša). Ko država razpada, razpada vse. In sodni sistem je že davno zgnil, z njim vred pa vse t.i. inšpekcijske službe in vse ostalo. t.i. "varuh" pacientovih pravic je bil prvi - če ne verjameš, si pa poglej bedastoče, ki jih klati v medijih, ko skuša "relativizirati" problematiko, ki sem in tja grdo udari na plano (češ, da je treba tudi zdravnike razumet blablablablabla).

@galoper.
Sem par minut kasneje napisal, da je typo. Sorry. Sem človek (ti si očitno stroj - zakon zate, upam pa, da ti redno menjajo olje, ker si spregledal moj popravek nekaj vrstic kasneje). Če te glih zanima: napotnica je bila izdana nov 2016, prvi pregled feb 2017, prvi poseg januarja 2018 (ker jih je več) in razlog je zato, da "moram čakat, ker imajo tako napisano". Upam, da sem s tem potešil tvoj ego.
Radio
# 05.03.2017 ob 22:51
Ključni tvorci zdravstvene politike so izključno ljudje, ki so imeli moč, da odločijo kdo bodo direktorji in ministri. In to so politiki. Misliš, da so pošteni zdravniki imeli kakršnekoli šanse priti na položaje? Kaj se je zgodilo poštenim zdravnikom, ki so opozarjali na nepravilnosti? Poglej si prof. Marka Noča. Erika Breclja bi zmleli, če ne bi imel javosti za sabo. Večina zdravnikov nima javnosti za sabo in jih politika sesuje, če dvignejo glave.
Radio
# 05.03.2017 ob 20:56
@nonparel:

anonimna prijava ni prav nič nevarna. Zdravnik pregleda na tisoče bolnikov, če prijavi sum na nepravilnosti pri čakalnih vrstah se mu ne bo sanjalo od kod je prijava prišla. Tako, da pikam_dopust to lahko komot stori anonimno že jutri. Če ga je pa strah pa naj meni na ZS piše s konkretnimi podatki zobozdravnika pa ga bom jaz prijavil anonimno.
galoper
# 05.03.2017 ob 20:34
@pikam_dopust # 05.03.2017 ob 17:26
Imam hujši primer: naročal sem se novembra 2016, na vrsti bom letos 2017
melanholik
# 05.03.2017 ob 16:45
Radio

# 05.03.2017 ob 16:17
Prijavi neprimerno vsebino @nonparel:

Misliš korupcijo pri javnih naročilih, ki ne morejo biti izvedena, ne da bi jih podpisal direktor bolnice, ki ga nastavi politika? Al korupcija pri zaposlovanju nemedicinskega kadra, da nadomeščajo fikus? Mladi zdravniki niso glupi.

Kolikor vem, je v Sloveniji natanko en direktor bolnišnice, ki ni zdravnik. Kar pa se zaposlitev nemedicinskega kadra tiče, mi boste pa še pokazali primer, kje jih je toliko preveč. V resnici je še mnogo več primerov kadrovske podhranjenosti.
Radio
# 05.03.2017 ob 16:17
@nonparel:

Misliš korupcijo pri javnih naročilih, ki ne morejo biti izvedena, ne da bi jih podpisal direktor bolnice, ki ga nastavi politika? Al korupcija pri zaposlovanju nemedicinskega kadra, da nadomeščajo fikus? Mladi zdravniki niso glupi.
lycheered
# 07.03.2017 ob 11:10
Odlična 55-minutna pogovorna oddaja! Razloži, zakaj je sporazum med vlado in fidesom dober tako za paciente kot zdravnike. Korak v pravo smer. Poslušajte in se poučite o situaciji, zakaj je sprejet sporazum dober za nas vse:

https://radioprvi.rtvslo.si/2017/03/stud
io-ob-17-ih-42/
veza
# 06.03.2017 ob 21:36
Tistim, ki so čakalne vrste ustvarili, zdaj nagrada za krajšanje

jasno, se spomnite filma od Chaplina, njegov mulc je razbijal šipe, on jih je menjava,l tako to gre!
Ne razumem pa, kako funkcionirajo recimo pri operacijski mizi dohtarji in medicinsko osebje, po moje se več kregajo o plačah, kot razpravljajo o zdravstvenih težavah pacienta!
amigo
# 06.03.2017 ob 20:23
Preberimo to zahtevo: "Če delodajalec zdravnika toliko obremeni, da bi postalo njegovo delo pri drugem delodajalcu zaradi tega nevarno, mu mora zagotoviti enak finančni položaj, kot če bi delo drugje opravil. Slednje naj se uredi v kolektivni pogodbi za zdravnike ali v aneksu h kolektivni pogodbi." (vir) FIDES odgovarja, da ta zahteva ni v končni verziji predlogov, in potrdi, da je bila v osnutku (vir).
Povejmo jo še enkrat, bolj preprosto: če zdravnika dopoldansko delo v javnem sektorju tako utrudi, da ne more popoldne delati v zasebnem sektorju, mu davkoplačevalci dajo plačo, ki bi jo sicer zaslužil s svojim popoldanskim delom. Kar verjetno pomeni, če je dopoldne zdravnik in ne le dispečer, potem mu pripadata dve plači.
Konkurenčne klavzule pozna ves svet, slovensko zdravstvo ne. Pravkar pa smo izumili tudi neverjetno plačilno formulo: če nekdo v redni službi ne dela, dobi plačo. Če dela, dobi dve!

Tole sem si sposodil od Mihe Mazzinija. Če to bereš se ti zdi ta predlog neverjeten, bolje rečeno nor. Meni gre na bruhanje ko vidim Kuštrina z Mercedesom AMG 512 KS, ki zahteva še višje plače za sebe in svoje kolege.
Radio
# 06.03.2017 ob 08:41
@pikam-dopust:

Jaz pa imam dobre izkušnje z inšekcijami. Kot sem rekel, pošlji mi ZS s podatki in bom jaz prevzel zadevo, tako da bom jaz nergač in ne ti.
qwasyx
# 06.03.2017 ob 07:47
kako je v tej državi zakoreninjena "hipokrizija" v hipokratovi prisegi
božo1
# 06.03.2017 ob 04:02
Ta država bi po mojem morala imeti dovolj znanja, da bi znala postaviti in zračunati pravilno izhodišče plač(osnovno plačo) in plačni model za nagrajevanje rezultatov dela.

Če za neko delovno mesto moraš imeti diplomo medicinske ali pedagoške fakultete potem je tukaj en in enak pogoj izobrazbe, ki ima enako osnovo za zasedbo mesta in plačilo za to osnovo;
-če na nekem delovnem mestu delaš pod posebnimi pogoji(mraz, noč, prepih....) potem je tukaj drugačen pogoj, za kar se razlikujejo plače, v določenem odstotku(npr.30%), za enake diplome;
- za zaposleno osebo pod zgoraj navedenimi pogoji se določi pričakovan rezultat dela(učinek) in kakovost dela(kvaliteta), ki se meri v neki količini npr. 100 in
* v kolikor oseba ne dosega (določi se čas trajanja) pričakovanega rezultata se ugotovi, da tistega dela ne opravlja zadovoljivo ter se razreši zaposlitve ali
* če zaposlena oseba opravlja naloge v okviru pričakovanega, se tako tudi plačuje, če pa odstopa po merilih na boljše ali več od 100 se določi kako se to nagradi.

- morda je za soditi, da je normalen učinek v nekem obdobju, ki se meri npr. 3-6-9 mesecev, npr. do plus 20%, kar bi se moralo izraziti kot posebna stimulacija pri plači za obdobje 3-6-9 mesecev. Izvajalec mora boljše rezultate držati v kontinuiteti!
- Če so odstopanja v plus(+) konstantna potem se lahko poseže tudi v dvig plačilnega razreda (zopet za preverljivo obdobje).

Presenečen bi bil, da tega "mojega" znanja, nebi zasledil na visokem državnem nivoju.
Seveda pa lahko razumem še nekaj drugega, kar pa je, da tisti, ki to znajo nimajo volje vedno na novo učiti kake poslance, ki bi na žalost o tem morali odločati.
pikam_dopust
# 05.03.2017 ob 23:46
Ključni tvorci zdravstvene politike so izključno ljudje, ki so imeli moč, da odločijo kdo bodo direktorji in ministri. In to so politiki.

Politiki-zdravniki.
T.j. tisti zdravniki, ki se v prostem času (ki ga imajo itak veliko, ker si ga pač vzamejo) igrajo tudi politiko.
Poglej si predlog prenove zdravstvenega sistema, in ti bo hitro kristalno jasno, da to neka Eva, Vinko, Mirko, Milan, Janez... niso sposobni napisati, brez konkretnega in bistvenega inputa zdravnikov. In stvar gre tako, da roka roko umije: Vinko, Janez, Miro & co zdravnikom ponudijo eno (npr. določen položaj v kakšni komisiji, ki odloča o neki zadevi, o določeni investiciji, o neki koncesiji, ... nekaj kjer je moč in kjer se potem lepo bohoti korupcija), v zameno pa oni naredijo drugo (poskrbijo, da del pogače pade tudi Vinkotu, Evi, Mirotu, Janezu...&co - drugi del te korupcije). Itd.

Ostalo imaš pa prav: pri političnem koritu so samo pokvarjeni zdravniki, ki se zližejo z Vinkotom, Evo, Mirotom, Milanom, Janezom,..... Ostali hitro izpadejo iz igre in se z njimi obračuna že takrat, ko so mladi (da se jim takoj pove, kam pašejo - na dno prehranjevalne verige).
melanholik
# 05.03.2017 ob 22:29
@melanholik:

napisal si, da je en direktor bolnišnice nezdravnik. Katere pa? Ker videti je, da so direktorji UKC Ljubljana, SB Celje, SB Novo Mesto, SB Izola, SB Brežice, SB Trbovlje tudi nezdravniki.

In tudi tam, kjer so zdravniki - kdo pa jih je nastavil? Svet zavoda. Kdo pa nastavi svet zavoda? In imamo odgovor.

Moram priznat napako, resnično sem imel občutek, da so z izjemo direktorja (in bivšega) UKC vsi direktorji bolnišnic, ki nastopajo v javnosti - Maribor (sedanji in prejšnji), Šempeter (vsi), Izola (prejšnji) ipd. zdravniki. Zdaj dejansko vidim, da jih kar nekaj ni. Ampak žal v osnovi moja teza drži - preprosto se zdravniki ne morejo izgovarjati, da so bili ključni tvorci zdravstvene politike drugi. Ne, čisto vedno so bili zraven, in to zelo pogosto v najpomembnejših vlogah.
nonparel
# 05.03.2017 ob 20:19
@Radio, v tej državi prijaviti zdravnika je enako nevarno za prijavljitelja, kot prijaviti svojega delodajalca.
galoper
# 05.03.2017 ob 19:23
Kaže, da veliki ljudje vidijo le velika drevesa, ne opazijo pa gozda.
nonparel
# 05.03.2017 ob 16:06
Tudi mladi zdravniki ne vidijo ali nočejo videti korupcije pri nekaterih svojih starejših kolegih. Korupcija požre zajetno vsoto denarja, ki je namenjen pacientom, in nenazadnje to pomeni daljšanje čakalnih dob, ki so pri nas že preko vseh razumnih meja. Le te poslabšujejo zdravstveno stanje pacientov, marsikaterega pa tudi prej pošljejo k matildi.
samburin
# 05.03.2017 ob 15:21
Najbolje bi bilo, da bi se vsa država spremeni v javni sektor!
Kazalo