Zdravje
Napotnica
Po novem lahko pacient enkrat termin odpove, a mora to narediti najpozneje 10 dni pred terminom. Foto: BoBo
Ministrstvo za zdravje je predstavilo novosti pravilnika o naročanju in upravljanju čakalnih vrst, ki ureja način naročanja na zdravstvene storitve, obveščanje bolnikov, vodenje čakalnih seznamov in določa najdaljšo dopustno čakalno dobo. Foto: Ministrstvo za zdravje
Novosti pravilnika: -
 
- Vpeljuje novo kategorijo med čakalnimi dobami: "zelo hitro" = 14 dni

- Pospešijo in omejijo se roki naročanja: za "hitro" in "redno" ima pacient 14 dni, za "zelo hitro" pa samo 24 ur.

- Z "nujno" napotnico pride pacient do storitve v 24 urah po izdaji.

- Uvrščanje v čakalni seznam na prvi prosti termin, najkasneje pet dni po tem, ko pacient prejme napotnico.

- Pacient enkrat termin lahko odpove, a mora to narediti najpozneje 10 dni pred terminom. Vsaj 10 dni pred terminom pacient prejme opozorilo o posledicah neupravičene odsotnosti.
VIDEO
Bolniki s sumom na raka h...

Dodaj v

Stare napotnice za zdravnika se poslavljajo, veljavne so le še do ponedeljka

Pravilnik o čakalnih seznamih pri izvajalcih zdravstvenih storitev naj bi skrajšal čakalne vrste
16. januar 2018 ob 15:20,
zadnji poseg: 16. januar 2018 ob 15:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

V veljavo stopa pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov pri zdravstvenih izvajalcih. Pacienti, ki imajo napotnice, izdane pred 7. januarjem, jih morajo do 21. januarja predložiti izvajalcu.

Za vložitev napotnic bodo od ponedeljka začela veljati strožja pravila. Napotnice za t. i. hitro in redno obravnavo bodo veljavne zgolj 14 dni. Za nujno obravnavo pa le 24 ur.

Najdaljše dopustne čakalne dobe za posamezno vrsto zdravstvene storitve so glede na stopnjo nujnosti razdeljene v štiri kategorije. Stopnja nujno se določi, kadar gre za nujno medicinsko pomoč, nujno zobozdravstveno pomoč ali nujno zdravljenje, ki jih je treba izvesti takoj oz. 24 ur od predložitve napotnice.

Ministrstvo za zdravje se skuša tako s predolgimi čakalnimi vrstami v zdravstvu spopasti z novelo zakona o pacientovih pravicah, ki je bil sprejet konec septembra lani. Zakonska novela je bila podlaga za nov pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Omenjeni pravilnik bo stopil v veljavo v ponedeljek, izvajalci zdravstvenih storitev pa bodo morali sestaviti realne čakalne sezname, kar pomeni, da bodo morali s seznamov "počistiti" vse bolnike, ki niso sposobni posegov.

Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih vrst sicer ureja način naročanja na zdravstvene storitve, obveščanje bolnikov, vodenje čakalnih seznamov in določa najdaljšo dopustno čakalno dobo.

Gre za zakon, ki ureja razmerja med pacienti in izvajalci zdravstvenih storitev ter prinaša številne novosti za paciente, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Ob tem je opozorila, da morajo številni pacienti, ki imajo doma neizkoriščene napotnice ali delovne naloge, le-te predložiti izvajalcem storitev do 21. januarja, saj te listine kasneje ne bodo več veljavne. Izvajalce storitev pa je pozvala, naj izdajo nove napotnice ali naloge.

Stopnjo zelo hitro pomeni, da je zdravstveno stanje pacienta zelo resno, da se ga obravnava 14 dni od predložitve napotnice. Gre za novo kategorijo, ki se bo uporabljala predvsem pri sumu na maligno obolenje. Pri stopnji hitro oz. redno pa bo čakalna vrsta na obravnavo od tri oz. šest mesecev. V prehodnem obdobju do konca leta 2020 bodo pri nekaterih zdravstvenih storitvah, kjer so najdaljše čakalne dobe, le-te še vedno ostale daljše. Denimo za ortopedske operacije, operacije krčnih žil, za oralno in maksilofacialno kirurgijo in za prvi pregled na področju revmatologije bodo čakalne vrste še vedno leto dni.

Neurejeni seznami so daljšali čakalne vrste
Največja težava za dolge vrste v zdravstvu so neurejeni seznami, je poudarila Medvedova. Med vzroki za dolge čakalne vrste pa je bilo večkratno opravičevanje pacientov, saj številni niso želeli priti na poseg. Tega naj bi bilo konec. Zdaj imajo izvajalci zdravstvenih storitev zakonsko podlago, da vse tiste, ki ne želijo zdravstvenega posega, lahko črtajo s čakalnega seznama.

Opravičilo le deset dni pred posegom
Pacienti imajo možnost enega opravičila za stopnjo hitro ali redno, in sicer deset dni pred posegom, tako da se lahko izvajalci temu prilagodijo. Sankcija za neupravičene izostanke je trimesečna prepoved prijave na čakalni seznam, razen če bi sankcija ogrozila zdravje pacienta. Med izjeme za odpoved termina sodijo tudi nepričakovana bolezen ali poškodba pacienta in njegovih ožjih družinskih članov ter smrt ožjega družinskega člana.

Medvedova je med razlogi za daljše čakalne vrste, še posebej pri ortopedskih operacijah, omenila tudi zdravstveno sposobnost za operativni poseg. V preteklosti tega niso preverjali in številne pacienti, ki niso bili sposobni prenesti zdravstvenega tveganja pri posegih, so bili uvrščeni na čakalne vrste. Pri tem je navedla podatke iz ortopedske bolnišnice Valdoltra, kjer naj ne bi kar 80 odstotkov čakajočih izpolnjevalo pogojev za zdravstveni poseg.

30 minut čakanja v ordinaciji
S prečiščenjem seznama čakalnih vrst pa naj bi se čakalne dobe občutno skrajšale. Ali bo res tako, naj bi ugotovili že po nekaj mesecih. Med novimi pravili so tudi maksimalni čakalni časi v ordinacijah, do 30 minut, razen če ima zdravnik nujno obravnavo. Vendar mora paciente o tem obveščati sproti.

Pacient mora na podlagi novih pravil izvid prejeti v sedmih koledarskih dneh, razen v izjemah, pri malignih obolenjih pa takoj. Pristojni inšpektorji bodo za kršitve lahko izrekali tudi kazni, ki pa, kar se tiče višine, ostajajo na enaki ravni, kot so bile določene leta 2008, od 100 do 4100 evrov.

"Vsi zastopniki pacientovih pravic so mnenja, da sta pravilnik in zakon potrebovala spremembe, kar pozdravljamo. Spremenjeni pravilnik upošteva najpogostejše pritožbe pacientov glede pacientovih pravic. Spremembe odpravljajo razloge za čakalne vrste in zavezujejo paciente, da spoštujejo svoje dolžnosti. Kako bo v praksi, bo pokazal čas," je nov pravilnik ocenila zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Slo_v_k
# 16.01.2018 ob 15:38
a da so to uvedli so rabili 4 leta?
bosto
# 16.01.2018 ob 15:42
Kar je napisal Slo_v_k .

Za stvari ki bi morale biti že vsaj dvajset let normalne, se hvalijo kot nevemkake novosti.
Bivši uporabnik
# 16.01.2018 ob 15:42
"Napotnica za t.i. hitro in redno obravnavo bodo veljavne zgolj 14 dni. Za nujno obravnavo pa le 24 ur." .... In, kako naj bi tole zmanjšalo čakalne vrste.. ?
zlobniCO2
# 16.01.2018 ob 15:53
uf so se namučili.
spela55
# 16.01.2018 ob 15:46
Napotnica za nujno je že zdaj veljala za 24 ur?
ps11
# 16.01.2018 ob 16:57
Samo na tej sliki jih placujemo 6!, da so prisli v kamero povedat, da se napotnice pislavljajo. To je nasa javna uprava. Za to placujemo davke.
alcatraz
# 16.01.2018 ob 16:06
Mene sam ena stvar zanima: Koliko že pokojnih ljudi je še na čakalnih seznamih?
Kako ne morejo zrihtat ene zelo enostavne programske fore, da se z izdajo mrliškega lista pokojna oseba avtomatsko briše s seznamov? Programsko je to piece of cake!
TineB
# 16.01.2018 ob 16:52
Končno. Vse je izvedljivo, če se resno dela. Ker nakatere ordinacije, bolnice, oddelki s tem nimajo problemov - ker so organizirani. Drugje, kjer vlada "teksas", pa je to izključno zaradi slabe organizacije dela, ki je posledica slabega vodenja (po domače: šef je za en k..).

Če kdo sam ne zna organizirati dela, da bo zadeva tekla, naj se pač pozanima pri drugih, ki to zmorejo in zadevo kopira. Temu se bolj fino reče "implementacija dobrih praks".

Mogoče bi morali pa na MF in ZF študente končno začeti učiti še osnov organizacije dela, zavodi in firme pa zaposlene sproti pošiljati na tečaje organizacije dela (ki se spreminjajo z uvedbo novih tehnologij, predpisov itd). .
monterey
# 16.01.2018 ob 17:56
''Absurdno – a čakalne vrste so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji, koliko je prav ta kritizirana država naredila za osveščenost ljudi, da hodijo na preiskave, da imamo izjemno visoko stopnjo odkrivanja najrazličnejših rakavih obolenj v zgodnji stopnji ...
(Grega Repovž, Mladina)''

Ta umotvor ne velja več? Zdaj nam prodajajo novo meglo, da smo si sami krivi? Očitno.
kunta kinte
# 16.01.2018 ob 17:31
ravno danes mi je doktorski debil napotnico iz hitro, samovoljno,brez dokumentacije,brez da bi me videl spremenil v redno in namesto aprila sem dobil termin oktobra,zraven pa še izpolnjeno izjavo,da če med čakanjem crknem,sem sam kriv
frlekin
# 17.01.2018 ob 09:26
zabavno je, da med redno in hitro ni razlike. oboje čakaš po pol leta.

je pa res, da bi veliko lahko tudi ljudje naredili glede čakalnih vrst. ne za vsak drek k dohtarju, držat se navodil in pač dat kartico v škatlico in čakat. ne pa da trkajo po vratih pa tečnarjo za vsak drek. e hebiga, če ostali lahko čakajo pa še ti daj.
galoper
# 16.01.2018 ob 18:41
Neurejene čakalne vrste so rezultat neprimernega vodenja seznamov.
Proda kdo vrstni red?
vranek
# 16.01.2018 ob 17:57
Alcatraz, ker velja varstvo osebnih podatkov jn prepoved ustvarjanja seznamov. Ortopd ne sme pogledati v karton kardioloskega bolnika. Uradnik na UE pa ne v sezname bolnic z umrlimi.
Po svoje prav. Pacienti se narocajo na zalogo. Kar rako izsilijo napotnicd iz zadiagnozo s katero zivijo 20 let hodijo od specialista do specialista. In pdikacije za specialista so v fomeni dpl. Zdravnika, ne more pacient presojati, kam bi šel in zahtevati. da imajo v ZD mer, jim pisejo nspotnicr. In porem vsu vi, primerjate fostopnost osebnega adravnika v Avstriji s čakalno fono za specialista pri nas. Primerjate hruske in jabolka. Alj pa zasebnika v A s kkncesionarjem v S. V A, to pomeni, ea si pri njem samoplacnik. Od veepovsod vzamete najboljse in le tisto bi meli tu. Podrobnost kot je visina zavarovanja, dovoljenk letno stevilo obiskov na letni ravni, prispevek in doplacilo ob vsakem obisku, vas ne zanima.
Tao3
# 16.01.2018 ob 16:09
Alcatraz, zato ker se je zdravniška mafija vseskozi upirala elektronskim seznamom. To kar si napisal je možno šele sedaj, ker imamo elektronsko čakalno vrsto in se tudi ne bodo mogli pacienti dvoživk vrivati med tiste, ki niso nič podmazali ...
21.12.2012
# 16.01.2018 ob 23:30
zdravstvo šepa, ampak kot družba (še) nismo pripravljeni narediti reda.
povrhu pa imamo še neodgovorne politike, ni pravega liderja.
vse preveč se debatira, usklajuje, dogovarja, išče kompromise ...
včasih pogrešam monarhijo.
mertseger
# 16.01.2018 ob 20:58
Za zadnji izvid sem čakal 9 tednov in to brez kakršnih koli dodatnih potrebnih preiskav. Ko sem vmes nekajkrat klical kdaj bo so rekli da oni to postopoma delajo ko ima zdravnik čas. To da je pisal izvid čez dva meseca ko ni niti vedel več kaj sem mu povedal, izvid pa napisan na stopnji enega četrtošolca. Sem se pritožil in zgodilo se je ...........nič. Tako kot se ne bo sedaj. Enako velja za čakanje 30 minut.
NNNP
# 16.01.2018 ob 20:29
72 klikov za eno napotnico - če gre vse gladko. Če ne gre pa... Koliko časa traja izpolnjevanje elektronske napotnice? Zdravnik bistveno več časa porabi za računalnik kot za bolnika. Ve se kaj je bolj pomembno.
rabelj
# 17.01.2018 ob 08:43
Franc 1952- apotekarji so že odlični matematiki, zato pa imajo vi milijonske dobičke, bolnice pa minus (pri nas predvsem dolgove dobaviteljem, ki jih nato država vsake toliko s 160 milijoni pokrije!!!)
Franc 1952
# 16.01.2018 ob 23:14
Prav zanima me, napotnica je avgustovska, naročen sem februarja letos, napotnica je še vedno pri meni, velja eno leto, torej, če je ne dostavim v treh dneh, sem oplel!?:( Sem drugače diabetik - nič groznega, malo sem sladkejši od zdravih, 33 let na inzulinu, vsako leto obvezna napotnica, ki velja leto dni! Do sedaj sem pač enkrat na leto odšel k splošnemu zdravniku po napotnico, saj moram vsake tri mesece obnoviti razno razna zdravila na recept, saj veste vsi kako to gre, nekatera zdravila imajo lunarni ciklus(28), nekatera po 20, druga po 30, vedno se nekaj pomeša, pa kadar sem blizu kraja napotnice, prosim za novo in do sedaj problemov ni bilo! Sedaj pa, po tstem kar sem prebral? Apotekarji in zdravniki so bili od nekdaj slabi matematiki!:)
Bivši uporabnik
# 16.01.2018 ob 23:08
To bo spet podobno kot z e-recepti. Greš po recept, ti zdravnik poklika, prideš v lekarno, recepta ni
artoum
# 16.01.2018 ob 18:51
vrste se bodo zmanjšale..........
symony
# 16.01.2018 ob 16:37
A to velja tudi za elektronske napotnice izdane pred 7.1.18,ali kdo ve?
boky63
# 16.01.2018 ob 16:03
Največja težava za dolge vrste v zdravstvu so neurejeni seznami, je poudarila Medvedova. Med vzroki za dolge čakalne vrste pa je bilo večkratno opravičevanje pacientov, saj številni niso želeli priti na poseg. Tega naj bi bilo konec. Zdaj imajo izvajalci zdravstvenih storitev zakonsko podlago, da vse tiste, ki ne želijo zdravstvenega posega, lahko črtajo s čakalnega seznama.................................
........................................
........................................
.............hm

Mar to pomeni, v primeru (najverjetnejsi scenarij) da se cakalne dobe ne zmanjsajo, da bo koncno stara gnila administracija izgubila sluzbo in zaposlila nove mlade kadre ?? Kajti ce niso krivi pacienti ki si izmisljujejo in ne prihajajo na operacijo, potem vemo kdo je kriv za to stanje. Seveda pa najprej naredimo red pri teh groznih pacientih, ki si izmisljujejo.....bi bil operiran danes ?? morda jutri.....no pocakajte gospod doktor, da se odlocim...........govorimo o verjetno 1% pacientov, ki pa delajo guzvo in vrsto drugim oh ja......
Tao3
# 16.01.2018 ob 15:57
To bo pristriglo peruti marsikateri skorumpirani dvoživki v beli halji. Nekdo se sprašuje, če so za to rabili 4 leta? Ammmm NOBENEMU ZDRAVSTVENEMU ministru v nobeni vladi ni uspelo razhajkati te zdravniške mafije. Tudi Janševi vladi ne, tokrat je prvič, da so uspeli narediti vsaj nekaj korakov naprej. ZDRAVNIŠKI LOBI je neverjetno močan in se brani VSEH SPREMEMB.

Diši jim pa samo denar. Ko njihov Kuštrin odpre usta, ven letijo samo bsede: več denarja, več denarja, več denarja ... a prvi 50 po višini plače v Sloveniji? Zdravniki! Potem pa predsednik vlade in predsednik države nekje okoli 50. mesta ...
tsinamuh0
# 21.01.2018 ob 19:03
Komentatorji plačanci, vi kar nabijajte v tri krasne, SDS-ovi in Sd-jevi vojščaki...
Vsak, ki je bil zadnje čase pri zdravniku, pa ve, da se stvari že bistveno izboljšujejo.
Jaz sem zelo zadovoljen z našim zdravstvenim sistemom, s svojo zdravnico in še najbolj s herojko Milojko!
@twwwter
# 17.01.2018 ob 22:06
velencjcan: "Česa vsega se ne spomnejo, birokrati. Zdaj bo gotovo konec čakalnih vrst..."

Čakalne vrste, posebej tiste, ki vedno znašjo približno enako število mescev, so popolnoma odveč (po teoriji čakalnih vrst) in zgolj kažejo na nesposobnost organizacije dela, zaradi neznanja ali namerno.
@twwwter
# 17.01.2018 ob 21:54
Preostale torej vržem v koš (zgodovine)?
velenjcan
# 17.01.2018 ob 17:13
V preteklosti tega niso preverjali in številne pacienti, ki niso bili sposobni prenesti zdravstvenega tveganja pri posegih, so bili uvrščeni na čakalne vrste.

Česa vsega se ne spomnejo, birokrati. Zdaj bo gotovo konec čakalnih vrst...
acoschwanz
# 17.01.2018 ob 09:07
In vendar se premika!:)
dharma
# 17.01.2018 ob 02:01
Konkreten osebni primer. Otroška zobozdravnica je zbolela in napovedala 14dnevno odsotnost. In kaj je administratorka naredil? Ni vse paciente prenaročila za ta 14dnevni zamik, kar bi bilo normalno. Ne, po liniji najmanjšega odpora nas je samo prenesla na konec "čakalne" vrete in imamo tako termin prestavljen za, pazite več kot tri mesece! Se ji seveda globoko opravičujem v kolikor so bili drugi objektivni razlogi vendar močno dvomim.
Torej, če so končno ugotovili, kako lahko pohitrijo in olajšajo proces samo kapo dol.
AntiPanti123123
# 16.01.2018 ob 18:15
Takoj izkoristite vse napotnice, da slučajno ne zamudite priložnosti, da vas zašuštrajo !!.........
monterey
# 16.01.2018 ob 17:48
Spremembe odpravljajo razloge za čakalne vrste ...

Za čaklne vrste so torej krivi pacienti? Do kraja sprevrženo. Pfuj!
oziris.va
# 16.01.2018 ob 20:49
granadir
# 16.01.2018 ob 15:42

"Napotnica za t.i. hitro in redno obravnavo bodo veljavne zgolj 14 dni. Za nujno obravnavo pa le 24 ur." .... In, kako naj bi tole zmanjšalo čakalne vrste.. ?


Naravna selekcija. Upam, da razumeš ;)
alcatraz
# 16.01.2018 ob 18:13
Alcatraz, ker velja varstvo osebnih podatkov jn prepoved ustvarjanja seznamov. Ortopd ne sme pogledati v karton kardioloskega bolnika.

no to je kozlarija.
in potem greš na radioaktivni jod in te prekmalu pokličejo na koronografijo. se pravi spet čepiš na seznamu in jemlješ mesto drugim.
alcatraz
# 16.01.2018 ob 18:12
Alcatraz, zato ker se je zdravniška mafija vseskozi upirala elektronskim seznamom. To kar si napisal je možno šele sedaj, ker imamo elektronsko čakalno vrsto in se tudi ne bodo mogli pacienti dvoživk vrivati med tiste, ki niso nič podmazali ...

tudi sedaj žal ni možno, ker sem ravno pred par dnevi prejel datum za operacijo za osebo, ki je že dve leti pokojna.
samogledam
# 16.01.2018 ob 16:10
kaj želijo povedati, da je do sedaj en specialist na dan pregledal tudi do 50 oseb, s februarjem jih bo moral 100 na dan...se vam ne zdi, da pretiravate ? tudi zdravniki so samo ljudje.
1-2-3
# 16.01.2018 ob 16:49
Problem je, ker so zdravniki v Sloveniji še vedno kot oh in sploh oz. se vsaj tako dojemajo sami. Recimo dokaj proti so digitalizaciji, ker to pomeni da bo tudi zdravnike lahko pogosto zamenjal računalnik, že danes bi lahko več kot polovico diagnoz z lahkoto postavil računalnik in bi imeli samo nadzornega zdravnika nad sistemom pa se temu upirajo, ker bo s tem šla njihova avtoriteta. Da ne omenjam drugih stvari, poglejte malo naokrog, je bolnica pa je direktor zdravnik, ker on je le zdravnik, imate kakšen raziskovalni inštitut, je vodja raziskovanja zdravnik, ker on zagotovo obvlada vse možno, medtem ko to so druge naravoslovne smeri kar nekaj. Imam izkušnje iz raziskovalnega inštituta v okviru bolnišnice v Nemčiji - tam je zdravnik zato da sedi v ambulanti in zdravi, v raziskovalnem delj v laboratorijih so pa npr. biokemiki, biotehnologi, mikrobiologi, ki imajo več samega laboratorijskega znanja in znanja o delovanju celic in podobno...
RJSlo
# 16.01.2018 ob 16:36
No ja. Mogoče kakšna razlaga, kdaj zdravnik/ca napiše "nujno", "hitro", itd.? Glede na moje izkušnje je to odvisno od njenega menzusa.

Drugič. Me specialist nekam napoti, vezano na invalidsko komisijo, mi ta napotitev zavrne, čeprav mi storitev po zakonu pripada, + enako mnenje ima varuhinja pacientovih pravic.

Tretjič. Odnos specialistov do pacientov. Če jaz v dobrem letu dni opravim devet različnih preiskav, enemu gelipterju z belo halo pade v oko, da me je nekdo poslal k njemu brez veze. Jaz kot pacient sebe pošiljam k njemu ali me drugi zdravnik pošilja na obravnavo k specialistu?

Četrtič. Sploh me ne moti večurno čakanje v čakalnici. V tem primeru je knjiga moj obvezni spremljevalec. me pa moti neskončno sprehajanje zdravstvenega osebja, čvekanje, pol ure pred koncem dela že čakanje na konec, itd.

Petič. Če mi neka preiskava povzroča prehude bolečine jo bom odklonil, podobno kot terapijska obdelava. Zakaj specialisti na izvid ne napišejo dejstva, da ima lahko nek pacient tudi nizek bolečinski prag?

Šestič. Za čakalne vrste nismo krivi mi navadni pacienti. Krivi so tisti z VIP. V čakalnici deset pacientov, pride sestra s svojo svakinjo in jo pelje v ambulanto. Ali pa pride sestra iz druge ambulante v spremstvu znanke, ki "se ji strašno mudi", ipd.

Od leta 2002 sem opravil najmanj 20 (dvajset) specialističnih preiskav, vključno s slikanji in operacijami. Iz UKC Maribor sem se prestavil v Bolnišnico Celje prav zaradi preskakovanja vrst, neprimernega odnosa zdravnikov do pacientov, čudnih zdravniških izvidov, itd.

Poleg vsega pa uskladite zakonodajo in mnenja varuhov pacientovih pravic. Kako lahko zdravniki delajo oziroma odločajo mimo zakonodaje? Zdravniki v javnem zdravstvu vs. samoplačniška ambulanta z napotnico? V javnem zdravstvu so me skoraj popljuvali, medtem, ko sem na drugi strani doživel nepričakovano spoštljiv odnos.

Še kaj o korupciji v zdravstvu, npr. glede ekspertiz?
Kazalo