Zdravje

Poudarki

  • Židan: To je sabotaža javnega zdravstva
Zdravnik
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ocenjuje, da vodstvo UKC-ja ni ustrezno reševalo te problematike. Foto: Pixabay
UKC
Zapletom z vodenjem UKC-ja že dolgo ni videti konca. Foto: BoBo
Zdravstveni svet je sklenil, da za nekaj mesecev preloži odločanje o akcijskem načrtu nacionalnega programa obravnave otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Načrt namreč ne vključuje še nedavno ustanovljenega projektnega sveta, ki bo bdel nad programom. Zato bodo počakali na novo strategijo, ki bo vključevala ta projektni svet.
 STA

Dodaj v

Svet UKC-ja nič o odgovornosti vodstva, ministrica na odgovornost kliče svet, koalicija pa njo

Stanje na otroški kardiologiji
4. oktober 2017 ob 16:48,
zadnji poseg: 4. oktober 2017 ob 17:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koalicijski partnerji so se ostro odzvali na sporočilo sveta UKC-ja Ljubljana, da svet ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC-ja za stanje na programu otroške kardiologije. K ukrepanju in odgovornosti so pozvali ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomaž Glažar je po torkovi seji sveta zavoda povedal, da svet ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC-ja za stanje na programu otroške kardiologije. Kot je dejal, je strokovni svet UKC-ja podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi.

Ministrica: Vodstvo ni delovalo ustrezno
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ocenjuje, da vodstvo UKC-ja ni ustrezno reševalo te problematike. "Naša prioriteta je, da poskrbimo za bolnike, zato je bil ustanovljen projektni svet, ki ga vodi mednarodno priznani kirurg Igor Gregorič. Verjamem, da je to pravi način, da se razreši ta problematika v dobro bolnikov," je dejala Kolar Celarčeva v izjavi medijem.

Kolar Celarčeva je sicer v preteklosti že pozvala vodstvo UKC-ja k odstopu zaradi stanja na področju otroške kardiologije po tistem, ko so v javnost prišli podatki (tudi od vodstva UKC-ja) o domnevnih nepravilnih zdravljenjih in napačnih diagnozah otrok v tem programu. A se ne generalni direktor Andraž Kopač ne Pfeiferjeva nista odločila za odstop.

SMC: Svet naj se povpraša o sposobnosti
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem pred današnjim vrhom koalicije dejala, da se vsi člani sveta UKC-ja jasno zavedajo svoje odgovornosti, ki jo imajo za delovanje UKC-ja, za zdravstvo in za bolnike. "Če bodo ocenili, da niso usposobljeni opravljati svoje funkcije, pričakujem, da bodo to nemudoma javno razgrnili in temu ustrezno ravnali. Zato, da lahko potem njihovo delo začnejo opravljati ljudje, ki bodo kompetentni in bodo imeli to odgovornost ter drznost, da se določene poteze potegnejo oz. argumentirajo, zakaj se ne," je dejala Kustec Lipicerjeva. Na vprašanje, ali bodo torej člane sveta zavoda oz. predstavnike vlade v svetu odpoklicali, je odgovorila, da je treba pogledati, kakšne so njihove pristojnosti, njihovo imenovanje in odpoklic. Dodala pa je, da je za to vprašanje pristojno ministrstvo za zdravje.

DeSUS: Na potezi je ministrica
Tudi prvak DeSUS-a Karl Erjavec je menil, da je na potezi ministrica za zdravje, ki je zahtevala tako ravnanje sveta zavoda, zdaj pa naj presodi, ali so člani sveta ravnali v skladu s svojimi pristojnostmi ali ne. Erjavec je dejal, da se ne bo spuščal v polemiko glede pristojnosti sveta UKC-ja, a je spomnil na trditve predsednika sveta Glažarja glede tega. Če pa imajo pristojnost v povezavi z razrešitvijo vodstva zavoda oz. odločanjem o odgovornosti vodstva, se Erjavec strinja, da je treba svet zavoda poklicati na odgovornost.

Židan: To je sabotaža javnega zdravstva
Ostrejši pa je prvak SD-ja Dejan Židan, ki je bil nad dogajanjem v svetu zavoda, kot je dejal, zgrožen. Vse skupaj je po njegovem mnenju videti kot načrtna razgradnja javnega zdravstva ali skoraj kot načrtna sabotaža javnega zdravstva. "Ekscesi so se, se in se bodo dogajali. Ampak ko se ugotovijo, jih je treba čim prej ali takoj sankcionirati," je poudaril v izjavi novinarjem pred koalicijskim vrhom, na katerem si želi odpreti tudi to temo. Svet zavoda se namreč po Židanovih navedbah ne odzove na nedopustno dejanje, "ko je zaradi slabega delovanja verjetno umrl en otrok ali morda več". S tem po njegovem mnenju ljudi odvračajo od javnega zdravstva, po drugi strani pa to pomeni erozijo sistema. Če ekscesov ne obravnavajo pravočasno, ljudje po Židanovem mnenju ne zaupajo več v politični sistem. "Ministrica za zdravje in stranka, ki jo je nastavila, na ta način spodkopavata lastno državo. Ljudje bodo postali apatični," je bil oster prvak SD-ja.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
nepokorni
# 04.10.2017 ob 17:11
Sprenevedanje vseh. Svet UKC LJ nastavi politika, torej SMC, DeSUS in SD. Vsi trije partnerji so predlagali kandidate. In kot so jih predlagali, tako naj jih odpokličejo. Pa kaj se gremo?!

V enem tednu lahko vlada odpokliče stare in imenuje nove, če je politična volja. A ker ni politične volje, se bo okoli tega delalo galamo in polemike.

Sicer je pa SD res zadnji, ki lahko pametuje o spodkopavanju države. Ko se je pa preko NLB opralo milijardo € v njihovi vladi, z njihovim predsednikom Pahorjem in financ ministrom Križaničem, so bili kot tisti trije majmuni - "ne vidim, ne slišim, ne govorim."
Gepard007
# 04.10.2017 ob 17:32
Že po naslovu vidimo, da nima smisla brati ostalo...
Radio
# 04.10.2017 ob 17:32
Ogorčenje politikov nad svetom zavoda, ki so ga sami nastavili in jih lahko sami odpokličejo. Jaz sem pa ogorčen nad butalci, ki vas bodo ponovno volili.
semaino
# 04.10.2017 ob 18:34
Svet UKC-ja nič o odgovornosti vodstva, ministrica na odgovornost kliče svet, koalicija pa njo

Vlada ima v svetu vecino? Kaj cakajo? Zakaj ne zamenjajo clanov?

Vlada, ki ima v rokah vse nitke ni sposobna izpeljati ene normalne seje v UKC Lj.
galoper
# 04.10.2017 ob 19:37
Storilec in razsodnik v isti osebi.
Resnica123
# 04.10.2017 ob 17:59
Sramota. Skrite se v grmovje.
felipesko
# 04.10.2017 ob 20:13
Kadija te sudi,kadija te tuži............
Radio
# 05.10.2017 ob 07:15
@igorak:

Vlada je nastavila večino članov sveta. Manjšina je povsem nepomembna za sprejemanje odločitev, pa še ta je prek zzzs deloma politično nastavljena.
kotzi
# 05.10.2017 ob 04:18
Večino v svetu UKC ima vladaRS. 6 članov. Ki že četrtič niso odločili, kdo je odgovoren. V zasebnem sektorju bi vsi leteli skozi vrata.
Radio
# 04.10.2017 ob 23:17
Misliš ta ministrica, ki jih je nastavila?
pomladnidnevi
# 04.10.2017 ob 21:43
Sramota. Ministrica bi mogla vdarit po mizi in VSE vpletene nagnat. TAKOJ.
igorak
# 05.10.2017 ob 00:09
Vlada ni nastavila vseh članov sveta, to je ja jasno, saj ne živimo več v takšnem političnem sistemu. Židan je pa tudi bil verjetno "židane volje", da se je s svojo izjavo postavil proti ministrici. Ta je v tem mandatu zagotovo naredila več na zdravstvu kot je on v kmetijstvu. Sicer so pa SD zadnji, ki bi lahko moralizirali: V času njihove vlade se je v NLB opralo milijone denarja, pa nič, da ne govorimo o Teš 6!
galoper
# 06.10.2017 ob 10:31
Dogajanje traja in je sestavljeno iz dogodkov, ki niso mogli neopaženo mimo vodstev, ta pa se niso primerno odzvala in zdaj vsi vse vedo o tem. Se kdo spreneveda?
smukač
# 05.10.2017 ob 14:11
Ja kolikokrat so pa njo pozivali k odstopu pa interpelacije in še kaj pa se še vedno drži stolčka, ko pa ona zahteva odstop, bi pa na ekspres. Mogoče pa komu paše, da bi se vodstvo UKC-ja menjalo kot spodje hlače.
Breskvica
# 05.10.2017 ob 13:05
Vse za dobro bolnikov...
graditelj
# 05.10.2017 ob 13:04
Mešanje megle se nadaljuje. Nobenih rešitev, nobenega rezanja kril raznim lobijem, ki se napajajo preko zdravstvenega sistema, nobenega stopanja na prste nekaterim bogovom v belih haljah, ki zavirajo i uničujejo cel zdravstveni sistem... Stalno se pa mečejo neki bonbončki za kreganje in odmikanje od pravih problemov.
Kazalo