Svet UKC-ja je do današnje seje odločanje o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji že dvakrat preložil. Foto: BoBo
Svet UKC-ja je do današnje seje odločanje o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji že dvakrat preložil. Foto: BoBo
Svet UKC-ja še tretjič o otroški kardiologiji

Potem ko je svet UKC-ja Ljubljana na poziv ministrice Milojke Kolar Celarc že junija začel razpravo o odgovornosti vodstva zavoda za razmere na otroški kirurgiji, tudi po dveh mesecih končne odločitve ni sprejel. Direktor zavoda Andraž Kopač in strokovna direktorica odgovornost zavračata.

Da razmere na otroški kirurgiji kljub molku sveta ostajajo napete, pa pričajo informacije, ki prihajajo v javnost. Tako naj bi bila po neuradnih informacijah pred kratkim odpovedana načrtovana operacija, ker se je zapletlo pri komunikaciji, je poročala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren.

Ministrica vodstvo pozvala k odstopu
Svet UKC-ja Ljubljana je k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je generalnega direktorja kliničnega centra Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer 15. junija zaradi tega tudi pozvala k odstopu. Kopač in Pfeiferjeva se za odstop nista odločila, saj po njunem mnenju ne bi bil utemeljen. Strokovna direktorica je takrat presodila, da ministrica s tem pozivom ščiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo.

Za poziv se je Kolar Celarčeva odločila po tem, ko so junija v javnost prišle razhajajoče se informacije o domnevnih napakah pri diagnozah oz. zdravljenju kardioloških bolnikov na pediatriji. Pfeiferjeva je z očitkom o 22 napačnih diagnozah obremenila otroškega kardiologa Uroša Mazića. Kenda pa je kmalu zatem razkril navedbe mlade zdravnice na račun donedavnega vodje službe za kardiologijo Tomaža Podnarja, češ da je storil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Podnar je sredi julija odstopil z mesta vodje, ker da UKC Ljubljana še vedno ni podpisal pogodbe s tujim kardiološkim centrom in tako uredil otroškega kardiokirurškega programa. Kolar Celarčevo je tudi zaradi stanja na otroški kardiologiji doletela nova interpelacija.

Kendi se mandat izteče konec avgusta, razrešitev ni smiselna
O morebitni razrešitvi strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende na svetu zavoda niso govorili, saj ta, kot je dejal njegov predsednik Tomaž Glažar, za to ni pristojen, ampak so razrešitve v pristojnosti generalnega direktorja. Je pa dodal, da Kendova razrešitev, glede na to, da se mu konec avgusta izteče mandat na mestu direktorja, ni več smiselna.

Svet zahteva dodatna pojasnila sanacijskega načrta
Se pa vodstvo zavoda sooča tudi z očitki o slabem poslovanju, saj UKC posluje z izgubo. Svet zavoda je znova razpravljal tudi o polletnem poročilu poslovanja in o sanacijskem načrtu. Vodstvo je načrt že dvakrat popravilo na zahtevo sveta, ki je tudi danes zahteval dodatna pojasnila glede sanacijskega načrta.

Svet UKC-ja še tretjič o otroški kardiologiji