Zdravje
Zavod za zdravstveno zavarovanje uvaja tri nove terapevtske skupine zdravil. Gre za zdravila različnih proizvajalcev, namenjena zdravljenju iste bolezni, kar pomeni, da je dražje zdravilo mogoče zamenjati s cenejšim ekvivalentom. Foto: Pixabay

Dodaj v

Tri nove terapevtske skupine zdravila – za visok krvni tlak in za zdravljenje posledic kemoterapije

Slovenija je po dostopnosti inovativnih zdravil v zgornji polovici med državami članicami EU-ja
2. oktober 2018 ob 15:59,
zadnji poseg: 2. oktober 2018 ob 16:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je konec septembra uvedel tri nove terapevtske skupine zdravil. Prva vključuje zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, drugi dve pa zdravila za zdravljenje posledic kemoterapije pri onkoloških bolnikih.

Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je pojasnil, da so skupaj s tremi novimi do zdaj uvedli že 14 terapevtskih skupin zdravil z najvišjo priznano vrednostjo, ki jo krijeta obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po zadnjih ocenah so s tem na letni ravni pri stroških zdravil prihranili 30,3 milijona evrov. Pri tem je prihranek s tremi novimi skupinami ocenjen na nekaj manj kot 2,2 milijona evrov.

Sušelj je poudaril, da prihranki zavarovancem še naprej omogočajo dostop do novejših, t. i. inovativnih zdravil, ki so učinkovitejša, a tudi bistveno dražja. Letos so zaznali kar 30-odstotni porast stroškov v naboru teh zdravil. Na ZZZS-ju zato po njegovih besedah načrtujejo nove ukrepe, "da bi obdržali raven stroškov zdravil, ki si jo lahko privoščimo".

Slovenija je po dostopnosti inovativnih zdravil v zgornji polovici med državami članicami EU-ja, je navedel Sušelj. Če želi naša država ohraniti takšen položaj tudi v prihodnje, so po njegovih besedah ukrepi za brzdanje stroškov zdravil nujni. Dodal je, da so terapevtske skupine "do bolnikov prijazne", saj je v posamezni skupini običajno na razpolago ne le eno, ampak več zdravil brez doplačila.

Sedem odstotkov zdravil je treba doplačati
V Sloveniji je med zdravili le sedem odstotkov takih, ki jih morajo zavarovanci doplačati, v veliki večini primerov je doplačilo nizko. Vodja oddelka za zdravila na ZZZS-ju Jurij Fürst je opozoril, da je za bolnike zagotovo najslabša okoliščina, če bi morali zaradi doplačil, ki jih ne bi zmogli plačati, opustiti terapijo.

Na ZZZS-ju že od leta 2011 podrobneje zbirajo in analizirajo podatke o polifarmakoterapiji, pri kateri bolniki sočasno jemljejo pet ali več zdravilnih učinkovin. S tem si po besedah Jane Mrak prizadevajo za boljše obvladovanje neželenih učinkov in medsebojnega delovanja zdravil ter varno in pravilno rabo zdravil med bolniki.

Podatki kažejo, da se na splošno polifarmakoterapija v Sloveniji povečuje. Vsak zdravnik družinske medicine je imel v letu 2017 povprečno 271 ljudi, ki so prejeli od pet do devet zdravilnih učinkovin, in 209 ljudi, ki so prejeli deset in več učinkovin, je pojasnila Mrakova in spomnila, da je ZZZS leta 2016 začel v zdravstvene domove uvajati farmacevtskega svetovalca. Za zdaj je na voljo v 35 od 54 ciljnih domov.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
LjubljancanvMb
# 02.10.2018 ob 17:07
RjSlo
Res je boljše da zdarvil ne ješ ker sploh ne veš za kaj si jih dobil. Rosuvastatin je za zniževanje holesterola.
Bivši uporabnik
# 02.10.2018 ob 16:47
To me spomni na citat iz nekega nemškega romana: Zdravstvo je v zadnjih letih tako zelo napredovalo, da sploh ni več zdravih ljudi. :)
JanezKranjski
# 02.10.2018 ob 17:19
Večinoma se komentira, da so zdravila najbolj škodljiva svar kar jih je in podobno. Zgotovo bi bilo bolje, da bi bili vsi zdravi in ne bi bilo potrebe po jemanju zdravil (za ZZZS in ljudstvo). Realnost pa je, da prav zaradi nezdravega načina življenja pride do posledic kot so povišan tlak, holesterol, diabetes itd. Vse te bolezni se da zelo dobro zdraviti predvsem z zdravim načinom življenja, vendar smo ljudje preveč leni, da bi kaj naredili in raje vzamemo tableko proti marsičemu. Potem pa se pritužujemo in razmišljamo o teorijah zarote farmacije in medicine. Malo več samokritičnosti ne bi škodovalo.

RJSLo: Rosuvastatin je zdravilo za zniževanje holesterola. Če se ti bodo žile preveč zamašile, boš tudi impotenten.
uros23
# 02.10.2018 ob 17:10
@RJSlo

Ne vem, če si slučajno imel te težave, ampak pri konkretnem zdravilu bi te morali opozoriti, da ob morebitnih bolečinah v mišicah (kar je znano pri statinih) greš do osebnega zdravnika. Glede druge težave, vem, da je to pogosto recimo pri zdravilih za povečano prostato, ki tudi prinaša svoje težave, če se ne zdravi, žal.

Sicer pa glede stranskih učinkov, ja, naštetih je veliko, predlagam pa, da si preberete tudi, kaj pomenijo tiste verjetnosti in da se verjetnosti med seboj množijo, torej verjetnost, da imate npr. dva 1/100 je 1/10.000 itd. Pa ne da sedaj delam neko reklamo ali karkoli, ampak malo preveč pavšalno se vse skupaj včasih navaja.
mstrgar1
# 02.10.2018 ob 16:29
Kdaj lahko pričakujemo tabletko, ki bo človeku odprla vrata zavedanja, da se s tabletami dolgoročno ne rešuje problemov?
RJSlo
# 02.10.2018 ob 16:23
Vodja oddelka za zdravila na ZZZS-ju Jurij Fürst je opozoril, da je za bolnike zagotovo najslabša okoliščina, če bi morali zaradi doplačil, ki jih ne bi zmogli plačati, opustiti terapijo.
------------------------------------------------------------
No ja. Jaz sem prenehal. In to ravno z zdravilom proti visokemu pritisku. Rosuvastatin oziroma nekaj podobnega. Poleg tega pa bi morali pri izdaji zdravil apelirati na vsakega prejemnika zdravil, naj si obvezno prebere navodila. Predvsem stranske učinke.

Prav zgrožen sem včeraj prebral navodila za tri zdravila. Kaj imajo skupnega? Predvsem to, da moškim zbijajo libido oziroma jih delajo impotentne.
Jazst2
# 02.10.2018 ob 17:45
Saj v bistvu je enostavno, samo slovensci nismo vzgojeni v samozavestne ljudi. Zdravila oziroma zdravljenje ti zdravnik lahko samo svetuje. Odločiš se sam!

In tukaj je "catch" v Sloveniji. Treba se je odločiti in sprejeti odgovornost. Pazi: ZASE, ne za druge! Pa niti tega ne znamo (namerno v prvi osebi). Raje rečemo - dohtar mi je predpisal...

In ja, res je so lahko hudi stranski učinki. Predvsem pri težkih zdravilih. Pač tehtaš med zelo verjetno prezgodnjo smrtjo in odloženo smrtjo. Ampak odločaš ZASE! Ušel itak ne bo nihče od nas :-)

Zato ne mi nabijati o farmaciji. Vzamejo, kar jim potrošniki v roke položimo. Tega pa je na milijarde...
lojze001
# 02.10.2018 ob 16:50
komentarji gredo v smer: Farmacija je en sam natega, lahko smo brez nje.
Prav, medovernet specialisti. Povejte resitev za inzulin, epilepsijo, antibiotike.
Resni_falot
# 02.10.2018 ob 16:37
Dober zdravnik je tisti, ki je sposoben človeka dati z zdravil, ne pa tisti, ki mu jih predpisuje!
Sicer pa prikladno, zdravila za posledice zdravil. Linija pa štanca.
Franc 1952
# 02.10.2018 ob 18:29
Ja, pa najboljša zadeva za abortus so korenine teloha in igle za pletenje, po možnosti zarustane,( oksidirane)!
Ste res nekateri padli na glavo? Zdravila jemljite, ali pa ne hodite k zdravniku, kakor vam drago! Meni osebno je jasno, da bodo mlajšemu poskušali bolj pomagati kot starejšemu, odsluženemu, če ima pa ta "gnar", mu lahko tudi rit presadijo na glavo - saj ne bi bilo nikakršne razlike! Življenjska doba se nam je podaljšala, otroci ne umirajo kar tako kot včasih, ko jih je od 10 živo rojenih umrla polovica do 4.-5. leta! Sedaj umre tu in tam kakšen otrok zaradi bolezni in je celo zdravstvo v krizi zaradi tega! Darwin je crknil na celi črti pri ljudeh, ampak nekoč se nam bo to povrnilo! Mislim, da je narava neusmiljena in bo prej ali slej zahtevala svoj davek!
Zemlja jamra Mesecu! "Vse me srbi, ne zdržim več!" "Ja, ja, človeka si dobila!":)
Insider No. 1
# 02.10.2018 ob 17:10
RJSLO

Rosuvastatin je za zniževanje holesterola.
Resni_falot
# 02.10.2018 ob 18:15
Gastroenteorolog mi je rekel, da antacid za kislino na veliko predpisujejo, saj nima stranskih ucinkov. Nutricionist mi rece, da antacid blokira kislino in nato kislina ne ubija slabih bakterij v crevesju, poleg tega pa je zmanjsana razgradnja hrane in absorpcija hranljivih snovi. Eden od njiju nima pojma. Kdo?
lojze001
# 02.10.2018 ob 16:55
Stranski ucinki? Ja se zgrozim kaj vse lahko dobim. Vendar je za vecino verjetnost pojavnosti zelo nizka. Tudi avto vozim, ceprav ni brez nevarnosti.
rokjarc
# 02.10.2018 ob 18:12
Zakaj nikjer ne piše, da je tole oglasno sporočilo?
Nikec3
# 02.10.2018 ob 17:43
Najboljse zdravilo za znizanje holesterola pa ni nobena tabletka, ampak hrana rastlinskega izvora. Pa se stranske posledice ima pozitvne, ampak to itak nikogar ne zanima, zato nima smisla...

Ja, marihuana pa zdravi raka...
Nikec3
# 02.10.2018 ob 17:42
Kdaj lahko pričakujemo tabletko, ki bo človeku odprla vrata zavedanja, da se s tabletami dolgoročno ne rešuje problemov?

Dober zdravnik je tisti, ki je sposoben človeka dati z zdravil, ne pa tisti, ki mu jih predpisuje!

Zdravila je človek razvil, da bi se zoperstavil naravi, ki ji je vseeno, če "umirajo otroci" in šibkejši. Zdravljenje (zdravila, terapije, preventiva) so pot do kvalitetnejšega življenja.
Atomsk
# 02.10.2018 ob 20:40
Dragi pametovalci, Slovenceljski folkloristi...

Če verjamete ali ne, nekateri (večina!) v zdravstvu si želimo izboljšati dolžino in kvaliteto življenja ljudi. Seveda je najtežje priznati, da je za večino bolezni kriv pacient sam - govorim predvsem o visokem tlaku, diabetesu tipa 2 in podobno, za kar se zmečejo ogromne vsote denarja, vsote, ki bi jih lahko bolj smotrno porabili za nujne operacije, modernejšo opremo...
iluzionistka
# 02.10.2018 ob 18:41
RJSlo
ene tablete proti bolečinam (so mi jih predpisali ob mojem opozorilu, da poskušam zanositi) so povzročale neplodnost
Resni_falot
# 02.10.2018 ob 17:59
Glavni zdravnik je rekel, da je hrana zdravilo. Sedwj ugotavljajo, da pride pri alzhaimerju do sprememb v crevesni flori, da probiotiki ustvarjajo elektricni naboj, da je crevesje nasi drugi mozgani. Zdravniki imajo pa koliko studija o hrani? Morda 1 predmet. Ni cudno, da niso sposobni zdravit nicesar kronicnega ...
Bloodline
# 02.10.2018 ob 17:29
Najboljse zdravilo za znizanje holesterola pa ni nobena tabletka, ampak hrana rastlinskega izvora. Pa se stranske posledice ima pozitvne, ampak to itak nikogar ne zanima, zato nima smisla...

Seveda se bo takoj našel en vegan fanatik in zraven pristavil lonček, kako pa on vse ve in njegov prav je edini prav, hahaha.

Vsi proti zdravilom, ko pa zbolijo pa prvi v vrsti v lekarnah. Le poglejte prvi komentar. Zdravila so strup, bla bla, potem se pa izkaže, da niti ne ve, kaj jemlje. Komedija.
Otoček
# 02.10.2018 ob 17:21
Najboljse zdravilo za znizanje holesterola pa ni nobena tabletka, ampak hrana rastlinskega izvora. Pa se stranske posledice ima pozitvne, ampak to itak nikogar ne zanima, zato nima smisla...
kristjan31
# 05.10.2018 ob 19:47
@paraBellum

Ti kar zaupaj "fake" raziskavam.

Da prevelik vnos živalskih maščob povzroča mašenje žil je DOKAZANO že neštetokrat. To kar ti tukaj limaš so pa "fake" raziskave plačane s strani mesne in mlečne industrije.
kristjan31
# 05.10.2018 ob 19:40
Popravek:

To niso zdravila, ampak so kemični strupi, ki povzročijo še več bolezni in z leti še več "zdravil". Odličen recept za farmacevtsko industrijo.
POTROSNIKF
# 03.10.2018 ob 14:35
@ miško5lin ZZZS se hvali s 30 milijonskim prihrankom.
Na račun koga?
Očetu mojega prijatelja so zamenjali zdravila za srce s cenejšim generikom.
Po treh tednih jemanja je bil pod rušo... Izdalo ga je srce... Seveda ni bil "kriv" generik pa vendarle zelo čudno in stvar temeljitega razmisleka...
Za zdravila proti holesterolu je od maja potrebno doplačilo, kljub temu, da imaš vsa zavarovanja... Ali je to pošteno do ljudi?
Sem živel športno, jedel tako kot je treba, zato nisem jemal zdravil proti povišanemu holesterolu. Sem šel na pregled krvi, holesterol v višavah, da me je skoraj kap...
Nato mi je osebni zdravnik razložil, da holesterol ni izključno posledica nepravilne prehrane, veliko je tudi vpliv genetike, stresa, itd...
Na vprašanje kaj sedaj? Preprosto mi je odgovoril, da če jih bom prenehal jemati, bom prej ko slej umrl... Lepa tolažba... No mi je vsaj po pravici povedal.
No in sedaj jih moram doplačevati, če nočem zaradi tega umreti, gospodje na ZZZS se pa hvalijo s prihranki na račun nas bolnikov... Naj rajši povedo kakšne plače in predvsem kakšne dodatke si izplačujejo... Vse na račun nas bolnikov. Naj rajši tam varčujejo...
Če hočem, da zaradi tega ne bom umrl, moram trikrat plačati. Obvezno zavarovanje, dopolnilno zavarovanje in na koncu še v lekarni razliko med dejansko ceno in priznano ceno s strani ZZZS. Da astronomskih marž lekarn rajši ne omenjam, ker me začne boleti še glava, ko se na vse skupaj spomnim in ugotavljam kako nas molzejo, mi pa nič ne moremo....

Sem zastopnici pacientovih pravic naslovil vprašanje o teh doplačilih ter kako nas paciente zastopa pri tej anomaliji našega zdravstva, da ne bo treba zdravil trikrat plačati, če jih nujno potrebuješ.
Pa mi gospa od 18. septembra letos še ni uspela odgovoriti.


Od visokega holesterola ne boš umrl, pač pa zaradi zapackanega ožilja. Športniki imajo lahko nadpovprečno visok holesterol...Zakaj? Tudi holesterol pomaga prenašati energijo do telesnih tkiv in športnik jo potrebuje veliko, torej tudi več holesterola. Raje si daj izmeriti pulzni val. Jaz imam v odličnem stanju ožilje in ni ga na svetu, ki bi me prepričal, da bi jemal statine...

Holesterol je nekaj najboljšega kar lahko imamo v telesu, seveda je pa potrebno skrbeti za zdravo srce in ožilje...
POTROSNIKF
# 03.10.2018 ob 14:21
@ Bloodline Letos spomladi sem dobil klopa in potreboval antibiotike proti boreliozi, od takrat sem konstantno nekaj prehlajen ali oslabljen.

Za boreliozo ni zdravila. Lažeš.


Boreliozo lahko odpravimo z antibiotikom...
POTROSNIKF
# 03.10.2018 ob 14:10
@ Otoček Najboljse zdravilo za znizanje holesterola pa ni nobena tabletka, ampak hrana rastlinskega izvora. Pa se stranske posledice ima pozitvne, ampak to itak nikogar ne zanima, zato nima smisla...

Holesterol sploh ne rabimo zniževat, ČE imaš zdravo srce in ožilje!
Malo raziščite zadeve: prožnost sten žil, katero lahko pokaže merjenje pulznega vala, potem razpoke v stenah žil in zakaj se v teh razpokah nabira holesterol, zakaj v žilah sploh nastanejo plaki itd...
luna med oblaki
# 03.10.2018 ob 13:58
Dobro, da imamo antibiotike, zdravila proti bolečinam, zdravila za pomiritev, za srce, za spanje.. in še bi lahko naštevala. Mnogokrat se jemlje zdravila upravičeno in za potrebe, včasih pa dvomim, če je vse to prav.
Poznam ljudi, ki imajo po dvajset in več tablet na dan in se vprašam, kako vse to funkcionira? Kakšni so stranski učinki vseh teh zdravil? Gre vse to skupaj, kako tak človek funkcionira? Poslušala sem eno oddajo, v kateri je bilo rečeno, da človek več kot 5 različnih zdravil na dan sploh ne bi smel jemati, ker se vsi ti učinki med seboj premešajo in tako zdravila več nič ne učinkujejo.
POTROSNIKF
# 03.10.2018 ob 13:54
Realnost pa je, da prav zaradi nezdravega načina življenja pride do posledic kot so povišan tlak, holesterol, diabetes itd. Vse te bolezni se da zelo dobro zdraviti predvsem z zdravim načinom življenja, vendar smo ljudje preveč leni, da bi kaj naredili in raje vzamemo tabletko proti marsičemu. Potem pa se pritožujemo in razmišljamo o teorijah zarote farmacije in medicine. Malo več samokritičnosti ne bi škodovalo.

Vsi, ki jemljejo zdravila za povišan krvni tlak, diabetes in holesterol, bi morali vedeti, da ta zdravila NE zdravijo ampak samo lajšajo simptome teh KRONIČNIH bolezni...bolezen pa se razvija še naprej...enkrat bodo to obžalovali...Kaj ti pomaga zdravilo za visok krvni tlak, če imaš stene žil zapackane in so vedno manj prožne. Bonus zdravil so tudi stranski učinki... Poskrbite raje za zdrav življenjski slog!
paraBellum
# 05.10.2018 ob 10:04
Otoček

# 02.10.2018 ob 17:21
Najboljse zdravilo za znizanje holesterola pa ni nobena tabletka, ampak hrana rastlinskega izvora. Pa se stranske posledice ima pozitvne, ampak to itak nikogar ne zanima, zato nima smisla...


Ta dogma se počasi ovrača saj novejše študije ne kažejo (večjega) učinka prehrane na holesterol v krvi. Telo namreč samo regulira nivo holesterola in ga proizvaja tudi če ga ne vnašamo s hrano.

Linki na raziskave:
link1
link2
link3
link4
uros23
# 02.10.2018 ob 20:29
Ideja terapevtskih skupin je bila nekako izsiliti znižanje cen po celotni skupini, koliko je to uspelo (v smislu, ali je potrebno veliko doplačevati), ne vem, ker sem že nekaj časa "izven", vem pa, da je bilo kar nekaj spornih primerov.

Kar se tiče generikov, vsaj pri običajnih zdravilih (ne bioloških), je molekula v enem povsem enaka molekuli v drugem (razlikuejo se kvečjemu v pomožnih sestavinah), glede na reguliranost farmacevtske industrije kakovost, vsaj znotraj EU, ne bi smela biti sporna, če karikiram, se zdravila odpokličejo že zaradi napak v besedilu v navodilih za uporabo, kaj šele, če bi bilo kaj kemijsko narobe. Seveda pa so vedno možne izjeme.

Sicer se glede doplačil do neke mere strinjam, delno je krivda tudi na industriji, ker se ni prilagodila (tudi naša dva), lahko da so bile meje (cene) ali skupine postavljene nerazumno (npr. okoli ezetimiba je bilo kar nekaj prahu, kaj se je izcimilo, ne vem).

Ne vem, kar bi morda predlagal je, ko utegnete, vprašajte svojega zdravnika več o zdravilih, ki jih jemljete (ali jih kdo od vaših bližnjih), vprašajte v lekarni, pa četudi tisti za vami v vrsti začnejo godrnjati, nekatere lekarne ponujajo možnost individualnega svetovanja ali pregleda celotne terapije, izkoristite to.

Pa ne nasedati ravno vsakemu, ki nekaj govori v kaki pogovorni oddaji ali na internetu (tudi meni :-)).
soc
# 02.10.2018 ob 20:09
Bravo! Slovenski davkoplačevalec - še dodatna zelo velika skupina bolnikov bo tako del bremena, za katerega v evropski državi od Bismarcka dalje velja, da je solidaren, zdaj prevzela izključno nase. Hkrati pa bodo ti isti pacienti (pretežno starejši in v dobrem delu upokojeni) navdušeno volili tiste, ki jim to diskretno in potihoma podtikajo za kulisami socialističnega političnega marketinga. In trobezljajo o plemenitem in nujnem zgolj javnem zdravstvu in enakosti za vse. Nateg stoletja.

Privatizacija zdravstva in prosti trg zavarovalnic so edina pot k racionalizaciji zdravstva in cenejšem zdravljanju. A tiste 3,5 milijarde evrov vsako leto je za lobi dobaviteljev, ZZZS in nekaterih zdravnikov tako mamljivih... In nezamenljivih za fenomenalno število v zdravstvo vključenih pisarniških delavcev, skladiščnikov, socialnih delavcev, ki jih v pretežno privatnem zdravstvu nikoli ne bi bilo.
agenda21
# 02.10.2018 ob 20:07
Glavno opravijo beli krvni organizmi, pa seveda brez primernega plačila.
Ko bi dobili vsaj primerno prehrano v zahvalo.
miško5lin
# 02.10.2018 ob 20:03
ZZZS se hvali s 30 milijonskim prihrankom.
Na račun koga?
Očetu mojega prijatelja so zamenjali zdravila za srce s cenejšim generikom.
Po treh tednih jemanja je bil pod rušo... Izdalo ga je srce... Seveda ni bil "kriv" generik pa vendarle zelo čudno in stvar temeljitega razmisleka...
Za zdravila proti holesterolu je od maja potrebno doplačilo, kljub temu, da imaš vsa zavarovanja... Ali je to pošteno do ljudi?
Sem živel športno, jedel tako kot je treba, zato nisem jemal zdravil proti povišanemu holesterolu. Sem šel na pregled krvi, holesterol v višavah, da me je skoraj kap...
Nato mi je osebni zdravnik razložil, da holesterol ni izključno posledica nepravilne prehrane, veliko je tudi vpliv genetike, stresa, itd...
Na vprašanje kaj sedaj? Preprosto mi je odgovoril, da če jih bom prenehal jemati, bom prej ko slej umrl... Lepa tolažba... No mi je vsaj po pravici povedal.
No in sedaj jih moram doplačevati, če nočem zaradi tega umreti, gospodje na ZZZS se pa hvalijo s prihranki na račun nas bolnikov... Naj rajši povedo kakšne plače in predvsem kakšne dodatke si izplačujejo... Vse na račun nas bolnikov. Naj rajši tam varčujejo...
Če hočem, da zaradi tega ne bom umrl, moram trikrat plačati. Obvezno zavarovanje, dopolnilno zavarovanje in na koncu še v lekarni razliko med dejansko ceno in priznano ceno s strani ZZZS. Da astronomskih marž lekarn rajši ne omenjam, ker me začne boleti še glava, ko se na vse skupaj spomnim in ugotavljam kako nas molzejo, mi pa nič ne moremo....

Sem zastopnici pacientovih pravic naslovil vprašanje o teh doplačilih ter kako nas paciente zastopa pri tej anomaliji našega zdravstva, da ne bo treba zdravil trikrat plačati, če jih nujno potrebuješ.
Pa mi gospa od 18. septembra letos še ni uspela odgovoriti.
uros23
# 02.10.2018 ob 19:51
@ Resni_falot,

Rekel bi, da če ima neka stvar učinek, ima zelo verjetno tudi stranski učinek. Ampak resno, če se gre za inhibitorje protonske črpalke (...prazol), je res, da imajo zelo redko stranske učinke, problem je uporaba daljše obdobje ali celo kronično, vplivajo npr. tudi na kosti. Njihov vpliv na povišan pH (manjšo kislost oz. večjo bazičnost) se vleče nekako še do dvanajstnika oz. prvega dela jejunuma, potem pa izzveni, tako da na floro v debelem črevesu ne bi smelo vplivati. Poveča pa možnost okužb zgornjega dela prebavnega trakta, če je bilo to mišljeno.

Kakorkoli, je pa možno, da se res predpisuje preveč (zaradi te "neškodljivosti"), poleg tega je na voljo tudi brez recepta, kjer praktično ni kontrole, razen če v lekarni "prijazno opozorijo" (pa tudi ni ravno poceni). Če se uporabljajo za prave namene (in indikacij je kar nekaj) in krajši čas, pa so zelo dobra zdravila.

A ja, kar se tiče absorpcije, nekaj seveda vpliva (npr. B12, magnezij), saj se pH drastično dvigne, ampak tu pač gre za cost/benefit, zdravnik ti ga naj ne bi predpisal kar tako. Problem je spet dolgotrajna uporaba (ali pa nepotrebna, predolgo samozdravljenje, ipd.).
Bloodline
# 02.10.2018 ob 19:33
Letos spomladi sem dobil klopa in potreboval antibiotike proti boreliozi, od takrat sem konstantno nekaj prehlajen ali oslabljen.

Za boreliozo ni zdravila. Lažeš.
miško5lin
# 02.10.2018 ob 19:30
Franc 1952

To, kar si napisal iluzionistki, pišejo samo LOLI.
Podgorska Panda
# 02.10.2018 ob 18:34
ok, kdaj pa lahko pričakujemo večji poudarek na preprečevanju (ki je dosti cenejši) kot pa zdravljenju simptomov bolezni in uporabo zdravil, ki imajo ogromno stranskih učinkov?

8 let nisem uporabil enel tablete, ne kapsuel, ne kapljic, niti tistih tabletk za lizat za boleče grlo. Letos spomladi sem dobil klopa in potreboval antibiotike proti boreliozi, od takrat sem konstantno nekaj prehlajen ali oslabljen.
Guliarth
# 02.10.2018 ob 17:55
Po kemo terapiji znanka s vsemi predpisanimi tabletami hodit ni mogla, sklepi so bili tilt, 2 od 5 z veliko težavo dr.ji odpisali, nadomestila s CBD, danes je čista in normalno živi.
Ne funflat, da ne gre, da, kemo je rešitev, po kemo pa je več rešitev, le da je samo ena dobičkonosna za njih.
soc
# 02.10.2018 ob 20:25
Ker se na te stvari poklicno malo spoznam, naj le še omenim, da bi moralo ta zdravila uživati pri 45-65 letih polovica Slovencev, nad 65 let pa približno 80%... Tudi vi boste slej ko prej med njimi.
Franc 1952
# 02.10.2018 ob 18:54
@iluzionistka
Vsak s(p)odoben kmet ve: prvo zamenjaj bika (ali vsaj veterinarja), ne pa krave!:)
zapravico
# 02.10.2018 ob 18:19
Najlepše je prodajati zdravila pa če pomagajo al ne,važno je, da farmacija služi na račun bolanih ljudi
Otoček
# 02.10.2018 ob 17:19
Prodajo je potrebno neprestano povecevati da bodo delnice lahko se naprej rastle. Ker marsovcem se nismo uspeli prodati tablete, bodo pac uvedli novo skupino terapevtikov... tablete za zdravljenje skode, ki jih povzrocajo tablete. Ko bodo se to trzno niso zasedli, pa pride nova skupina ... tablete za zdravljenje skode, ki jo povzrocajo tablete za zdravljenje skode, ki jo povzrocajo tablete... in tako do konca svojih dni. Otrokom pa itak ze prodajajo tiste iz prve skupine... Franklu se kar smeje ko je kapitalizem tako prekleto zdrav. Na lickih se mu vidi, da je ze kandidat za drugo skupino ...
fantasycamp
# 02.10.2018 ob 16:49
Danes bo vse več tega, denarja je v tem toliko da se jim splača forsirati medije in reklamirati čeprav se za veliko zdravil sploh ne dela večjih raziskav!

Veliko je tega v športnih dopolnilih kjer se majhne firme kot gobe po dežju dvignejo čeprav nimajo obsežnih laboratorijev in raziskav...
zapravico
# 02.10.2018 ob 18:21
Marihuana zdravi raka in še mnoge bolezni,ampak ostaja prepovedana,ker država od nje ne bi dobila ničesar.Ja tako se skrbi za naše ljudi.
Kazalo