Nova metoda pa nima le diagnostične funkcije, uporabi se lahko tudi v terapevtske namene. Foto: Televizija Slovenija
Nova metoda pa nima le diagnostične funkcije, uporabi se lahko tudi v terapevtske namene. Foto: Televizija Slovenija
V Sloveniji takšen pregled letno potrebuje približno 250 bolnikov. Foto: Televizija Slovenija
Nove zahtevne preiskave v UKC-ju

Bolnikom UKC-ja Ljubljana je po mnenju stroke zdaj na voljo najboljša metoda diagnostike nevroendokrinih tumorjev do zdaj. S pomočjo PET/CT-preiskave, pri kateri uporabijo galij-68, se lahko pravočasno postavi diagnoza, oceni stanje bolezni in izbere najboljše zdravljenje oziroma zazna spremembo bolezni, je ob predstavitvi pridobitve dejal zdravnik Luka Ležaič s klinike za nuklearno medicino. Medtem ko je prejšnja metoda prikazala od 60 do 70 odstotkov takšnih sprememb, jih novejša prikaže 90 oziroma celo več, je še dodal.

"Bolniki so tako zdravljeni učinkoviteje in lahko pričakujemo, da se bosta njihovo dolgotrajno preživetje in klinično stanje izboljšala," je še dejal Ležaič.

Nova metoda pa nima le diagnostične funkcije, uporabi se lahko tudi v terapevtske namene. "Točno tiste spremembe, ki jih prikažemo, lahko tudi zdravimo in učinkovito ocenimo, koliko je tako zdravljenje uspešno," je dejal Ležaič. Nevroendokrini tumorji so ena redkejših skupin tumorjev, ki imajo določene skupne biološke značilnosti.

Po oceni Ležaiča v Sloveniji takšen pregled letno potrebuje približno 250 bolnikov. Samo lani so morali v ta namen okoli pet ljudi napotiti tudi v tujino. Omenjeno zahtevno preiskavo je bilo do zdaj namreč mogoče opraviti le v redkih centrih v tujini.

Z nadgradnjo laboratorija pa lahko zdaj sami izdelajo tudi zdravilo, je novo pridobitev komentiral vodja radiofarmacevtske lekarne na kliniki za nuklearno medicino Aljaž Sočan. Težava galija-68 je namreč v tem, da se ga ne da kupiti, saj ima kratko razpolovno dobo, 68 minut. Edina možnost, da bolnikom zagotovijo tako metodo zdravljenja, je torej lasten vir radioaktivnosti, da sami ustvarjajo galij-68.

Naložba vredna 250.000 evrov
Vrednost naložbe v posodobitev laboratorija je po besedah koordinatorke dejavnosti na kliniki Petre Kolenc Peitl znašala okoli 250.000 evrov. Pri tem je poudarila, da je denar večinoma prišel od različnih raziskovalnih projektov. Kar 150.000 evrov so pridobili od Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). "Glavni del opreme, to je šesttonska komora za rokovanje s PET-sevalci, je bila v celoti financirana s sredstvi te agencije," je dejala Peitlova.

Začetki uvajanja tega pristopa segajo v leto 2010, projekt pa so začeli dejavno izvajati v letu 2011 s sodelovanje IAEA-ja. Sprva so načrtovali, da bodo lahko novo diagnostično metodo začeli uporabljati že v letih 2013 ali 2014, a se je kot težava izkazala statika stavbe, kjer je komora, saj je stavba stara, zato se je tudi zagon projekta po besedah Peitlove zamaknil.

Nove zahtevne preiskave v UKC-ju