Veliko bolnikov z nevroendokrinimi tumorji prebavil, na primer, napačno diagnosticirajo s sindromom razdražljivega črevesja ali s crohnovo boleznijo. Foto: MMC RTV SLO
Veliko bolnikov z nevroendokrinimi tumorji prebavil, na primer, napačno diagnosticirajo s sindromom razdražljivega črevesja ali s crohnovo boleznijo. Foto: MMC RTV SLO

Prav pravočasna diagnoza tovrstnih tumorjev pa je ključna za preživetje bolnika.

Simptomi lahko vodijo v napačno obravnavo bolezenskih znakov
Nevroendokrini tumorji nastanejo iz nevroendokrinih celic, ki so razpršene po celotnem telesu ter proizvajajo, shranjujejo in izločajo biološko dejavne snovi. Te izzovejo različne bolezenske simptome, ki lahko vključujejo rdečico, astmatične napade, srčno popuščanje, kožne spremembe, bolečine v trebuhu in diarejo. Vsi ti simptomi lahko vodijo v napačno obravnavo bolezenskih znakov.

"Zgodnji znaki nevroendokrinih tumorjev so neznačilni, zato jih v več kot 50 odstotkih odkrijemo v napredovalnem stadiju bolezni. Tipične simptome ima komaj eden na tisoč tumorjev," pojasnjuje predstojnik kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC-ju Ljubljana Borut Štabuc.

V Sloveniji živi okoli 700 bolnikov z nevroendokrinimi tumorji
V zadnjem desetletju se je število na novo odkritih bolnikov z nevroendokrinimi tumorji povečalo za petkrat. V Sloveniji tako živi že okoli 700 bolnikov z nevroendokrinimi tumorji, na novo pa zboli od 80 do 100 ljudi. "Nevroendokrine tumorje najpogosteje odkrijemo v tankem in debelem črevesu ter pljučih, manj pogosteje pa v želodcu in trebušni slinavki," pojasnjuje Štabuc.

Namen svetovnega dneva ozaveščanja o nevroendokrinih tumorjih je dvigniti zavedanje javnosti o tej redki in nevarni obliki rakavih obolenj, da bi zmanjšali število neodkritih ali napačno diagnosticiranih tumorjev. Veliko bolnikov z nevroendokrinimi tumorji prebavil, na primer, napačno diagnosticirajo s sindromom razdražljivega črevesja ali s crohnovo boleznijo.