Zdravje
medicinske sestre
Od začetka leta je iz ljubljanskega kliničnega centra odšlo 115 medicinskih sester, 90 bi jih morali nadomestiti. Foto: BoBo
V tem trenutku bi potrebovali na vseh bolnišničnih oddelkih v Sloveniji 2.130 dodatnih diplomiranih sester, tehnikov in babic oz. skupaj skoraj 8.500 zaposlenih.
medicinske sestre
Povpraševanje po zdravstvenih kadrih v Sloveniji in bližnji tujini se vsak dan povečuje. Foto: BoBo

UKC Ljubljana zapustilo že 115 sester, a razmere so drugod po državi še slabše

Stisko rešujejo z nadurami in pomočjo upokojenih kolegic
11. junij 2018 ob 20:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S pomanjkanjem medicinskih sester se spoprijemajo skoraj vse bolnišnice v državi, kar je posledica tako upokojevanja kot iskanja boljših priložnosti v tujini, največ medicinskih sester še vedno odhaja v Avstrijo in Nemčijo.

"Posamezne enote, ne samo otroška intenzivna terapija, ampak tudi kardiologija, kardiovaskularna kirurgija, pulmologija, otorinolaringologija ortopedija, dializa, transplantacija, urgenca, intenzivna interna medicina in druge, se spoprijemajo s kritičnim pomanjkanjem zdravnikov specialistov, medicinskih sester in še drugega kadra," so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Kot so v sindikatu zdravstvene nege povedali za Televizijo Slovenija, odhajajo ravno najbolj usposobljene medicinske sestre, ki skrbijo za najhuje bolne. Največ se jih za odhod odloči zaradi preobremenjenosti, obremenitve pa so v času dopustov še večje. Razpise za delo na najtežjih oddelkih ponavljajo tudi po šestkrat.

Zakaj odhajajo?
Neuradno je bilo tudi slišati, da bodo morali zaradi odhodov medicinskih sester, vsaj v poletnih mesecih, zapreti dele oddelkov. V UKC-ju so pojasnili, da zaradi pomanjkanja medicinskih sester niso zaprli nobenega oddelka ali dela oddelka. Če pa bodo med poletjem kakšen oddelek ali njegov del zaprli, pa da bo to posledica obnovitvenih del.

V UKC-ju pravijo, da razlogov za odhode ne poznajo, saj o tem nimajo pravice spraševati, vendar sklepajo, da "medicinske sestre iščejo ugodnejša delovna mesta, pogosto je razlog za odhod bližina doma, pogosti odhodi so v referenčne ambulante, urgentne centre ... Zelo težko najdemo tudi dodatna orodja, da bi jih zadržali. Razen z višjim plačilom, kar pa je skladno z zakonodajo o javnih uslužbencih zelo omejeno."

Najhuje je trenutno v šempetrski bolnišnici
A po opozorilih zbornice za zdravstveno nego v UKC-ju Ljubljana sploh ni najhuje. Po besedah predsednice zbornice Monike Ažman se trenutno z najhujšim kadrovskim pomanjkanjem spoprijemajo v šempetrski bolnišnici, saj jih tam primanjkuje kar 54 odstotkov. "V tej bolnišnici vsaka medicinska sestra, tehnik in babica dela za dva. Potrebovali bi še dodatnih 280 diplomiranih sester, tehnikov in babic," je povedala Ažmanova.

Tudi v UKC-ju Maribor glede na omenjeno kategorizacijo na bolnišničnih oddelkih primanjkuje 31 odstotkov ali okoli 400 medicinskih sester, v Sežani pa denimo 43 odstotkov. V ljubljanskem kliničnem centru jih na bolnišničnih oddelkih primanjkuje okoli deset odstotkov, a je to skupaj 340 zaposlenih.

Največ jih odide v Nemčijo in Avstrijo, nekatere tudi na drug konec sveta
V primerjavi s Slovenijo denimo v Nemčiji in Avstriji, kamor sestre najpogosteje odhajajo, prejemajo boljša plačila, pa tudi delovne razmere in obremenitve so bistveno drugačne, je dodala Ažmanova.

V zadnjih dveh letih je zbornica izdala potrdilo o dobrem imenu za 420 svojih kolegic in kolegov, pri čemer v Avstriji tega potrdila niti ne zahtevajo več, tako da v zbornici dnevnih migracij svojega kadra v tujino ne spremljajo. Poleg Avstrije in Nemčije se sestre množično odpravljajo na delo tudi v Anglijo, Avstralijo, ZDA in Novo Zelandijo. Pred kratkim pa je Ažmanova podpisala potrdilo o dobrem imenu celo za delo na Jamajki.

Kadrovska stiska se na primarni ravni rešuje z vpoklicem že upokojenih kolegic. Na bolnišnični ravni pa z nadurnim delom. Osebje iščejo tudi v državah nekdanje Jugoslavije, a kot opozarja Ažmanova, izpita iz aktivnega znanja slovenskega jezika, ki je potreben za delo diplomiranih medicinskih sester, ni preprosto opraviti.

VIDEO
Ljubljanski UKC zapustilo že 115 medicinskih sester
Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
slivovica
# 11.06.2018 ob 21:21
Dajmo se vprašat...Zakaj nas poslanci ne zapuščajo...
DiscoViking
# 11.06.2018 ob 21:08
Prihaja rešitelj Marjan, z najbolj sposobno ekipo na čelu.
Hardworker
# 11.06.2018 ob 21:12
Zakaj odhajajo?

Boljši pogoji, boljše plače, manj stresa, več spoštovanja nadrejenih. Pa še bi se dalo naštevati.
Bivši uporabnik
# 11.06.2018 ob 21:08
Kot kaze tak zdravstveni sistem, tako drzavo narod hoce. Druge razlage da na volitvah lms dobi 12% kljub temu da sploh nima programa in da narod ne ve zakaj se zavzema, ostali dve stranki smc in sd pa vsaka po 10% ki sta se najbolj odgovorni za stanje v zdravstvu (ker sta pac vladali zadnje 4leta) je naravnost groteskno.
hexen
# 11.06.2018 ob 21:19
Kok dnarja mamo mi. Porabimo ogromno denarja, da jih izšolamo, potem pa jih brezplačno podarimo tujini, samo ker jim nočemo dati tistih 100e več na mesec za plače in urediti delo. Ampak ja šparat je treba, pa če crknemo. Važno je, da majo gospodje v vladi za nov vozni park.
Triglavski zmaj
# 11.06.2018 ob 21:06
Drago zdravstvo, ponujate preslabe delovne pogoje, naj bo to prevelika obremenitev, slabi odnosi s sodelavci in zdravniki, pa seveda tudi preslabe plače. Saj vemo, plačilna politika javnega sektorja, ki pa je nefleksibilna.
Triomidva
# 11.06.2018 ob 21:06
ni važno če naš konj crkne, važno da je sosedova kobila že pod rušo...
Bivši uporabnik
# 11.06.2018 ob 21:09
Ni vazno, vazno je da so zepi stricov polni, cimprej levo vlado in gremo po nova 4leta!
Hardworker
# 11.06.2018 ob 21:10
Za banana države je najbolj značilno, da nimajo kvalitetnega zdravstva.
whitwice
# 11.06.2018 ob 21:09
Pa kam za boga gre ves nas denar za zdravstvo da se enih sester ne morejo zadrzat s konkurencnimi placili? In itak, kje pa drugje, na balkanu bodo iskal zamenjave. Nase pri nas izobrazit na stroske drzave da potem lahko odidejo ker jih ne znajo stimulirat, gor pa zvlect vprasljiv kader iz balkana. Bravo ministrica.
In pol je spet SDS kriv ker opozarja na taksne stvari.
Do danes je lahko ze prav vsak opazil kako medijsko gonjo dozivi sds za vsako dobronamerno pozorilo, ki se kasneje vedno izkaze za resnicno. Interpelacija ministrice je bila takrat na predlog SDS baje "populisticna" poteza pa so imeli prav. 1000 novih socialnih problemov na teden oziroma ilegalnih migrantov pa je bilo pred volitvami "strasenje za nabiranje politicnih tock" pa so prav tako tukaj.
Kdo zdaj komu tu laze?
Geres*
# 11.06.2018 ob 21:20
Cakam na PR clanek ministrstva za zdravstvo, kako vrhunsko je nase zdravstvo. Kdor je imel v zadnjih letih z njim opravka in bodisi nima vez bodisi ni imel velike srece, seveda pozna popolna drugacno zgodbo.

Osebno mi je obseg propagande o nasem zdravstvu najvecji nateg drzavljaniv v samostojni Sloveniji. Ljudem se je vcepilo strah v kozo, da bomo vsi pomrli, ce bo prislo do spremembe sistema, pri cemer se seveda izpostavlja sistem v ZDA, da se ustrahuje ljudi. Ameriski in slovenski zdravstveni sistem sta oba zabic, vsak na svojem koncu spektra. V enem umirajo ljudje brez zavarovanja, v drugem zaradi prepocasnih diagnoz ljudje brez vez (pa tega se kar nihce ne upa ostevilcit). Vmes med tema dvema ekstremoma so seveda Avstrija, Svica, Nemcija, po katerih bi se morali zgledovati. A to bi pomenilo tudi vzporedni razvoj privatnega sektorja, kar pa je v drzavi, kjer moramo biti vsi enakovredni v vsem, nedopustno. Tako da bomo se naprej crkoval v tem "vsem dostopnem sistemu". Kaj ti pomaga dostopnost, ce ni pravocasna in kaj zastarele terapije, ne, tega pa ne bomo obravnaval.
ala-persk
# 11.06.2018 ob 21:12
Prav je. Tudi če je zame slabo ker se lahko hitro znajdem v položaju ko jih potrebujem. Pa srečno dekleta!
seven7
# 11.06.2018 ob 21:34
Če vodilni ne vedo zakaj jim kader odhaja naj zaradi nesposobnosti skupajnz ministrstvom spokajo...
theone
# 11.06.2018 ob 21:13
Ali se nista cerar in zidan duvala kaksno super drzavo sta naredila, kako je vse stabilno: no ce je stabilnost to da ustrezes vsakomur in pustis omrezja pri miru in pri koritu potem je to res, vidimo da smc in sd potrebujeta samo 4leta in 5% gospodarsko rast da unicita javni zdravstveni sistem
Hardworker
# 11.06.2018 ob 21:33
Odhajajo pretežno sposobni, pridni in tisti, ki jim sistem ne dopušča na delovna mesta, za katera so se izšolali ali usposobili. V našem javnem sektorju še vedno velja načelo "veze in poznanstva" in zakon starejšega.
lamesa
# 11.06.2018 ob 23:40
Tudi jaz sem šla iz UKC LJ! Tisti dan, ko smo dobili levico spet na vlado sem se odločila, da pobegnem iz tega komi gnezda. V slabih 2 mesecih sem že začela delati v Grazu.
V Avstriji sem spoštovana, kot v Sloveniji nikoli nisem bila! Kdor razmišlja iti ali ne iti, pojdite! Plača je boljša, dela se manj, odnosi so profesionalni, v okolje se boste pa tudi zelo hitro vključili. Jezik se pa hitro učiš, sploh, ko si v delovnem okolju.
lamesa
# 11.06.2018 ob 23:46
In kako zanič članek iz prispevek. V prispevku lepo pove, da UKC dr.Noč-u ni pustil pred kamero, da ne bi kaj preveč povedal! Naj vam povem to, da je dr. Noč za žilne opornice na lastno roko poiskal cenejšega ponudnika in ga je vodstvo UKC kaznovalo! Tega vam mediji ne smejo poročati. Pa tudi veste kako to gre v UKC LJ, zaposleni lahko povejo vse, ampak vsak posnetek in članek gre prvo skozi PR Kliničnega centra, kjer zahtevajo, a iz prispevka izbrišejo tisto, kar jim ni pogodu! Cenzura!

Tega KC seveda ne morejo storiti pri PortalPlus-u.
Optimist99
# 11.06.2018 ob 21:35
Sempeterska bolnisnica, a je to ta ista, kjer so narobe zvezali kisik in dusik? Ta ista, kjer so nekjkrat preplacevali zilne opornice?
Prismuknjen
# 11.06.2018 ob 21:27
So se kdaj zdravniki postavili na stran sester in jih podprli. Ne.
Hardworker
# 11.06.2018 ob 21:37
Pri nas je tako, da bodo ljudje prej zamerili zdravniškim sestram, ki zahtevajo deset evrov dviga plače, kot pa njihovim skorumpiranim direktorjem ki vlečejo tudi dvajsetkratnik njihovih plač.
urosh444
# 11.06.2018 ob 21:27
ravno gledam studio city kako se ljudje ne izogibajo dela na racun socialne pomoci. na drugi strani pa ljudem, ki delajo dneve in noci ne omogocijo placila takega, da bi uzivali zivljenne in prosti cas in na drugi strani spodbudili nezaposljive, da se zaposlijo. ker trenutno imamo v drzavi 70.000 nezaposljivih ljudi.
Guliarth
# 11.06.2018 ob 21:14
Na socialko, se bolj splača, pa še dlje boste živele brez stresa.
theone
# 11.06.2018 ob 21:05
To je zapuscina leve vlade smc, sd in desus ki jo je vodil cerar: kljub rasti 5% in milijoni vec v proracunu so se jim v 4letih sesuli vsi drzavni podsistemi. Da se to zgodi moras biti nesposoben ali pa nacrtno nesposoben. Najbol zalostno pa je to da narod to ponovno izvoli in se veseli leve koalicije
birba
# 11.06.2018 ob 22:10
smešno. predsednica neke kartelne zbornice razlaga o tem, da podarja listine o dobrem imenu.
Ta ista zbornica pa je nenazadnje takšne razmere medicinskim sestram ustvarila.

Medicinske sestre so imele tudi to smolo, da je zdravstveni resor vodila najslabša ministrica za zdravje do sedaj, saj ni za medicinske sestra storila čisto nič - edina do sedaj. In to kljub temu, da je imela zelo "dobrega" svetovalca , vidnega predstavnika te zbornice vedno ob strani.

In vse to (nesposobna ministrica ter zbornica, kateri je ta ministrica mimo zakona podelila javno pooblastilo z mastnim finančnim vložkom) so medicinske sestre končno privedle do tega, da si za boljši danes in jutri iščejo delo v tujini - saj jih lastna država očitno ne mara.

Vse ostale pa še vedno veselo iz meseca v mesec plačujejo članarino tej zbornici - članarino za lastno uničenje.

In glede na to, da v nekaterih bolnišnicah imajo nastavljene glavne medicinske sestre, ki brezpogojno uresničujejo blodnjave zamisli vrha naše zdravstvene politike se ni za čuditi, da bodo slovenske medicinske sestre kmalu nadomestile kašne z drugačno nianso kože.

Pa še eno vprašanje: ali medicinskih sester s srednješolsko izobrazbo na tej zbornici ne poznajo ali pa jih nočejo poznati? Aja, saj one na zbornici so kar diplomirane postale (mimovrste.net)
džeko
# 11.06.2018 ob 21:51
kdor je sposoben bo šel ven...ostalo pa bo saj veste kaj....
kdor je priden in spsoben dobi zunaj delo v 5 minutah išče se jih na veliko. V Nemčiji dobiš stanovanje, zastonj izobraževanje za jezik...ni da ni.
V Avstraliji hišo + vse ostalo.....tu pa kaj?? davek in nič od nič...
anjago2
# 11.06.2018 ob 21:19
komaj čakam da se sesuje vse vkup, pa potem objavlajte kolko dobička ste imeli...... amateri
rubin
# 11.06.2018 ob 23:42
Naj se zaboga tudi tarife usklajujejo s trgom. Ne more med deficitaren kader kot med sestre, varilci, gostinci manjše plače od raznih FDV fikusov v pisarnah, direktoratih... Samo ker majo stopnjo izobrazbe... Samo ne, raje kot znižat plače kjer je kadra ko listja, razni ekonomisti.... Raje bo vlada začela še iz Bangladeša uvažat kader, samo se ohrani nizka plača...
odlekiran
# 11.06.2018 ob 23:13
Židan, LMŠ & Cerar so garancija za javno zdravstvo...kjer moraš plačat, da ne čakaš 2 leti na specialista. So pa "naši", to pa tudi nekaj velja. Bruh.
Hardworker
# 11.06.2018 ob 21:55
Imajo vsaj parkirišče in čas za malico.

To je laž.
Bi bilo pa dobro, če bi to dvoje imele, saj mnoge delajo po cel dan ali pa se jih izredno kliče in morajo biti vseskozi dostopne.
Pod prste gledate zdravniškim sestram, kar je pokvarjenost brez primere.
Zato pa gre ta država v maloro.
presenečen
# 11.06.2018 ob 21:42
V Sloveniji se sesuva sistem! Kam to pelje si vsak lahko predstavlja. "Elita" je 25 let podcenjevala "rajo" in jo izčrpala fizično in psihišno. "Raja" se je odločila zamenjati delodajalca. Tudi visoka plača več ne pomaga.

Fala ne. Fala ne, ne.
VanDame
# 11.06.2018 ob 22:25
Če ne moremo plačati osebja v zdravstvu, ki je tako osnovna dobrina, je škoda, da imamo državo. In ja, ne čudim še, da za tako mizerno plačilo srednje in diplomirane sestre odhajajo v tujino ali na druga delovna mesta. Pa ljudje božji, povprečna natakarica v Sloveniji dobi več kot diplomirana medicinska sestra, da ne govorim o srednjih sestrah... sramota!

Potem se je pa potrebno vprašati zakaj ni denarja v zdravstvu... v oddaji Tarča je bilo marsikaj objasnjeno. Samo škoda, da je država tako prepletena s korupcijo, da se bo težko v bližnji prihodnosti kaj izboljšalo.
DiscoViking
# 11.06.2018 ob 21:52
In pol se Cerar, Židan, Erjavc duvajo na soočanjih kok so oni nrdil v teh štirih letih za našo državo. Mislm, pa dejte folk u roke se uzemte no. Sistem razpada, vse beži ven iz države. Nas pa filajo z raznmimi rdečami zvezdami, radikalizmi, partizani in domobranci, gospodarsko rastjo, pa drugim tirom pa bla bla bla. Novinarji na vas je da to raziščete, neko pisunstvo ne bo dovolj. Kje je raziskovalno novinarstvo kje ? AJa strici ne pustijo. Zato na soočenjih folk filate z raznimi ksenfobijami in sovražnim govorom, namesto da bi se politika diskutriala o dejanskih težavah in kako bo reševala stvar. Ko že misliš en dan da smo dosegli dno, pademo še nižje.
džeko
# 11.06.2018 ob 21:49
"UKC Ljubljana zapustilo že 115 sester, a razmere so drugod po državi še slabše"

Imajo vsaj parkirišče in čas za malico.

kdo ima parkirišča?? Sestre že ne...razen na položajih....počasi bodo samo še na položajih, drugo bo vse šlo čez mejo.
seven7
# 11.06.2018 ob 21:41
@GERES

Odlično napisano. Samo raja tega ne vidi.

Ministrica nas je cel mandat bombardirala kako odlično je zdravstvo.

Z vsako njeno izrečeno lažjo pa je bilo vedno slabše.
Hardworker
# 11.06.2018 ob 21:36
Če vodilni ne vedo zakaj jim kader odhaja naj zaradi nesposobnosti skupajnz ministrstvom spokajo...

Ma dol njim visi. Važno, da so sebi uredili dobre pozicije in dobre plače. Njim takšen sistem odlično odgovarja.
boro007
# 11.06.2018 ob 21:25
Vsak išče svojo srečo...

Gospodje v zdravstvu so na račun svoje sreče krajšali srečo sester, zato tudi ne čutijo pretirane pripadnosti, vsem medicinskim sestram želim veliko sreče.
discoversci
# 11.06.2018 ob 23:09
A rabimo skoraj 30 let, da nam klikerji usekajo v glavi, da zdravstvo JE in BO problem, če se ga ne bomo lotili čim prej reorganizirat ?? Res smo bedni v glavah. Recept je enostaven: nagnat mafijo iz zdravstva ven, pozapret za 50 let vso barabijo, ki se tam notri redi, nagradit pridne in življenje bo lepše za paciente in zaposlene. A ni enostaven recept ? ker pa Slovenija moja dežela nimam jajc, je tako kot je. Vsaka vlada ko pride, nam pa itaqk bonbončke trosi in to že 30 let. Patetično. ZATO nisem šel letos na volitve, ker vem, da ne bo nobene spremembe. NIKOLI, dokler ljudje samo ne bodo vzeli stvar v svoje roke. To je golo dejstvo... nadaljnje doktoriranje in pametovanje pa prepuščam vam.
foxhunt
# 11.06.2018 ob 22:33
UKC LJubljana kupilo za 70 milijonov mimo zakona o javnem narocanju. Kar narocili preko telefona od kolegov. In nikome nista. A je bila policijska preiskava kot danes za tistih 15 tisoc eur kredita?

Itak, da posten in najslabse placani zapuscajo farmacevtsko mafijsko leglo.
adnan1984
# 11.06.2018 ob 21:53
Meni naj razložijo, da je javno upravno delo-tajnica(tipka besedilo, sedi, dela 8 ur, vedno zjutraj, enga šefa ima,plača vedno, vikend fraj, slo.prazniki vedno fraj, plača kot med. sestra, vedno spočita,dobre volje,ni stresa) isto rangirano kot delo med. sestre-da ne naštevam kako j.....delo je to, pa vedno na uslugo.
Vedno pravim, naj se plača dostojno glede na težo,stres,odgovornost,pripravljenost, kar delo sestre vsekakor je.
Pa še to sprenevedanje sistema, da jim kao ni jasno, zakaj mlade bežijo vam vse pove.
Tako, da se ne čudite, ko boste prišli v bolnice, da bo kr naenkrat naval sester iz hrvaške, bosne,srbije,itd......boli njih za rajo, sam da pride kdo delat za mizerijo pa da dobički grejo napre pa te fore.. Je že blo v unem sistemu, pa še v tem gre tako heheh.Pač floskule o še javnem zdravstvu pa te nategancije.
Mal človeka zaboli glava, ko primerjaš delo skladiščnika-900-1000 eur, pa kake sestre v bolnici, skor ista plača, pogoji dela pa nebo in zemlja kr neki, pa kdo bo delo kot med.sestra????
presenečen
# 11.06.2018 ob 21:43
Ni denarja za plače? Pa naj plačajo iz fonda tistih delavcev, ki bi jih še zaposlili!!
foxhunt
# 11.06.2018 ob 22:34
Poslance na minimalce je rekel ...? in se potem zlagal ko je bil sam poslanec.
brehme
# 11.06.2018 ob 22:24
Narod se pa veseli še enkrat iste koalicije+Šarec...ja super, kar želi večina, to dobimo.
sam-zee
# 12.06.2018 ob 04:49
(1) Najslabši del zadnje vlade je bila zdr. ministrica. No, razen Karla, seveda.
(2) Vse vendarle ni krivda zadnje vlade
(3) Plače niso vse, največji problem so odnosi in organizacija dela
(4) Pozabljate da so v tujini tudi pacienti bolj normalni. Vem iz prve roke. A to je vse povezano med seboj, pač žal je naša družba že dolgo zelo napeta in zato zafrustrirana, to potem občutijo vsi, ki imajo delo z ljudmi. Sestre, zdravniki, policisti, uradniki...
bruhnmici
# 12.06.2018 ob 04:33
Obstaja diplomsko delo med. sestre z naslovom "Fluktuacija delovne sile v zdravstvu" ali nekaj podobnega. Zadevo sem enkrat bral. Zanimivo je to, da anketirane med. sestre (dipl. in srednje) na prvo mesto kot vzrok za menjavo delovnega mesta navajajo odnose na delovnem mestu, pa preobremenjenost, potem ostalo.

V SB Jesenice je po info ene od med. sester, med 1.1. 2018 in 1.5. 2018, zapustilo 40 zaposlenih dipl. in srednjih sester. Po novem nekatere od njih srečate tudi v Lidlu, Hofru, Mercatorju.

Delo AUT po besedah ene od gastarbajterk: "Dlje od meje kot si (v centralnem, severnem, zahodnem delu), boljši pogoji so, boljši odnosi, boljše plače.

Če se nas ta tematika trenutno ne dotika, ker smo zdravi, to še ne pomeni, da se v bližnji prihodnosti ne bomo srečali z vso bedo slovenske zdravstvene kavbojske scene.

Kar zdravstvo še drži pokonci, sta dve zadevi:
- ena je interes lobijev vzdrževat tako stanje, da se bo lahko igralo bogove v belem, kradlo in hkrati sedelo na večih stolčkih ter filalo lasten ego in
- druga pa je altruizem peščice, ki izhaja iz sebe in v resnici dela v zdravstvu, ker si to želijo.

Prvi seveda izkoriščajo druge. Je pa res, da bo prišel trenutek, ko se bodo ti prvi začeli zavedati, da brez teh drugih (dobrih) ne bo šlo.

O izkoriščanju izobraževalnega sistema zdravstvenih faksov, za potrebe nadomeščanja pomanjkanja kadra, pa kdaj drugič.

Zdravje je v resnici bogastvo.
NoriGoban
# 11.06.2018 ob 23:22
To je nase izjemno zdravstvo, ki nam ga zavidajo najbolj razvite drzave!
ata
# 12.06.2018 ob 08:26
@Voianov79: z javnim zdravstvom ni nič narobe. Narobe je, da so izvajalci lahko samo državni.
Več zavarovalnic, ukiniti koncesije...
Vojanov79
# 12.06.2018 ob 08:10
In potem bo znova prišla vlada, ki bo trdila, da moramo imeti samo javno zdravstvo brez omogočanja konkurence zasebnikov. Predlagam, da tisti ki to zagovarjajo pričnejo delati v bolnišnici, da si malo izkusijo.
ata
# 12.06.2018 ob 08:05
Kaj vse se zve PO volitvah
superkeks
# 12.06.2018 ob 07:55
"V UKC-ju so pojasnili, da zaradi pomanjkanja medicinskih sester niso zaprli nobenega oddelka ali dela oddelka."

To je golo sprenevedanje. Na ORL kliniki je že 1 leto zaprt eden od oddelkov, edini razlog za to je pomanjkanje sesterskega kadra
windmaster
# 12.06.2018 ob 06:29
Hvala Cerar. Izobraženi ljudje odhajajo, prihajajo pa pastirji. Ki niti ne bodo imeli česa past, ker je Židan uničil še tisto malo kmetijstva ki smo ga imeli.
In mediji nam spet vsiljujete tako vlado?
Kazalo