Vse je potekala pravilno, brez zapletov in strokovnih nepravilnosti, pravijo v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: Borut Živulović/BoBo
Vse je potekala pravilno, brez zapletov in strokovnih nepravilnosti, pravijo v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: Borut Živulović/BoBo
UKCL stopil na stran ovadenih zdravnic

Po besedah Pfeiferjeve so kazenski ovadbi zoper dve zdravnici z nevrološke klinike na seji sveta zavoda samo omenili. Prisotna je bila tudi predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo, ki je poudarila, da gre za ovadbo, za katero po strokovnih merilih ni utemeljenih razlogov.

Zarota molka v belem


Kaj nam o kakovosti storitev, varnosti, preglednosti in nadzoru pove afera Zimmermann? V verigi pristojnih so o zapletih vsi vedeli vsaj nekaj, a so se zganili šele po novinarskem razkritju. Zakaj molk in pometanje pod preprogo? Kako si bo zdravstvo povrnilo zaupanje bolnikov? Analiza v studiu Tarče z voditeljico Jasmino Jamnik ob 20h na TV SLO1.

Izredni interni nadzor je, tako Pfeiferjeva, pokazal, da je oživljanje bolnika, ki naj bi umrl zaradi ravnanja ovadenih zdravnic, potekalo pravilno, brez zapletov in strokovnih nepravilnosti. Poudarila je, da je imel bolnik kronično napredujočo degenerativno bolezen motoričnih nevronov, kar pomeni, da so mu počasi odpovedovale mišice.

Stanje se mu je akutno poslabšalo zaradi pljučnice, kar je pri takšni bolezni pogost zaplet. Po zdravljenju na intenzivni negi se mu je stanje izboljšalo, zato so ga premestili na navadni oddelek, kjer je več kot 24 ur po premestitvi nastal zaplet. Zapletlo bi se lahko tudi po odhodu domov, je opozorila Pfeiferjeva. Bolnik je celo vztrajal, da ga že z intenzivne nege odpustijo v domačo oskrbo, a so ga zdravniki prepričali, da je ostal na opazovanju.

Pfeiferjeva je poudarila, da je zdravljenje na nevrološki kliniki zagotovo varno. Kakovostno delo dokazuje tudi napredek, je dejala.

Novo leto, nova izguba
Ljubljanski klinični center je sicer prvo trimesečje končal s 5,9 milijona evrov izgube. Predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar je pojasnil, da so zaradi tega podrobno pregledali poslovanje tudi po posameznih klinikah. V prvem četrtletju so izdatki običajno višji, saj je tudi storitev več in posledično prihaja do preseganja načrta, je pojasnil. Pričakujejo, da se bo trend v drugem polletju nekoliko izboljšal.

Pfeiferjeva je komentirala tudi stanje na otroški srčni kirurgiji. Izdelali bodo akcijski načrt, v katerem bodo določili in podrobno porazdelili funkcije ter naredili natančne načrte glede izobraževanja kirurgov. Trenutno še naprej sodelujejo s tremi tujimi centri, kjer izvajajo operacije, ko pa bo načrt dokončan, bodo izvedli razpis za sodelovanje z enim centrom.

UKCL stopil na stran ovadenih zdravnic