Zdravje
Kirurgija
Uporabljajo samo kadavre, ki so jih osebno prostovoljno zapustili darovalci, ki so želeli svoje telo po smrti podariti v znanstvenoraziskovalne in učne namene. Ob tem so bili vpisani v register darovalcev in prejeli ustrezen dokument. Foto: Pixabay
Glave so nato kremirali in njihov pepel raztrosili na pokopališču Dobrava. Foto: BoBo

Uvožene človeške glave: Medijsko poročanje spodbudilo zdravstvene inšpektorje

Ameriško podjetje MedCure je v Slovenijo izvozilo 39 zamrznjenih človeških glav
14. februar 2018 ob 10:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Zdravstveni inšpektorat bo uvedel nadzor nad uvozom delov človeških teles za raziskave. V to so jih spodbudila medijska poizvedovanja, ko se je razvedelo, da so tudi v Slovenijo naročali anatomske preparate iz podjetij ZDA, ki jih preiskuje FBI.

Ameriška podjetja, ki izvažajo dele človeških teles za medicinske in raziskovalne namene, naj bi izvažala tudi trupla, okužena z različnimi boleznimi (mrsa, hiv, hepatitis). To naj bi predstavljalo tveganje za okužbo tistih, ki manipulirajo s trupli v raziskovalne in učne namene. Zato jih je pod drobnogled vzela ameriška zvezna policija FBI.

Razvejano mrežo trgovine z deli človeškega telesa v Združenih državah Amerike je v posebnem raziskovalnem projektu razkrila agencija Reuters. Družba MedCure iz Portlanda v Oregonu letno proda okoli 10.000 človeških delov in jih izvaža na vse konce sveta, tudi v Evropo. Gre za distribucijo teles umrlih Američanov, ki so dali soglasje, da njihova trupla uporabijo v pedagoške ali raziskovalne namene.

Vendar je ameriška zakonodaja pomanjkljiva. Človek podpiše papir, s katerim preda svoje truplo v raziskovalne namene. Posebna podjetja po njegovi smrti dele telesa lahko prodajo. Po poročanju Reutersa pogosto tudi ni razvidno, kaj je bil vzrok smrti darovalca. Prav zato bi lahko obstajala nevarnost za širjenje kakšnih okužb.

Glave iz ZDA v Maribor
Kot je v preteklih dneh poročala TV Slovenija, so dele teles iz ZDA naročali tudi v Sloveniji, in sicer v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Potrebovali so jih za kirurške delavnice, kjer so se zdravniki učili najnovejših kirurških tehnik. Kot so pojasnili, se najzahtevnejših kirurških postopkov pri operacijah grla, vratu, nosu ali ušes ni mogoče učiti drugače kot na človeškem materialu, za učenje pa ne potrebujejo celega telesa. Med letoma 2012 in 2014 so tako v Slovenijo uvozili 39 zamrznjenih človeških glav.

Odločitev za uvoz iz podjetja MedCure so v UKC Maribor sprejeli na podlagi pozitivnih ameriških in evropskih referenc ter podanih zavez o etičnem delovanju te institucije. Da ameriško podjetje preiskuje FBI, jih ne skrbi, saj so dobili pisno zagotovilo, da so darovalci izpolnili ustrezne izjave.

Ameriškemu podjetju so sicer plačali le stroške prevoza in priprave materiala od 500 do 700 evrov po glavi, kar da je po njihovih navedbah bistveno manj, kot bi plačali v Sloveniji.

Slovenski darovalci le v Ljubljani
Človeške dele imajo sicer na inštitutu za anatomijo ljubljanske medicinske fakultete, a jih ne morejo dostavljati v druge centre, saj so zavezani obljubi donatorjem, da bodo njihova telesa uporabili izključno na fakulteti v Ljubljani. "Povedali smo jim, da moramo upoštevati etične standarde, da naših darovalcev, ki so se darovali naši fakulteti, ne odpeljemo na lokacijo druge univerze," je za TV Slovenija poudarila predstojnica inštituta za anatomijo Erika Cvetko.

Prav zaradi prostorskih omejitev so leta 2015 začasno ustavili sprejemanje soglasij bodočih potencialnih darovalcev, posmrtnih ostankov pokojnikov pa zaradi stiske s prostorom ne sprejemajo niti na mariborskem inštitutu za anatomijo.

VIDEO
Kje pridobivajo človeške dele za učenje in raziskave?
VIDEO
UKC Maribor iz ZDA uvažal glave za raziskave
A. S.
Prijavi napako
Komentarji
bruhnmici
# 14.02.2018 ob 11:12
Ni romantike. Vse je biznis.
Ples
# 14.02.2018 ob 11:23
Vendar je ameriška zakonodaja pomanjkljiva. Človek za časa življenja podpiše papir, s katerim preda svoje truplo v raziskovalne namene. Posebna podjetja po njegovi smrti dele telesa lahko prodajo.
Družba MedCure iz Portlanda v Oregonu letno proda okoli 10.000 človeških delov in jih izvaža na vse konce sveta, tudi v Evropo.


Težko verjameš ... :(
Daruješ se v raziskovalne namene, torej v dobro celotni družbi, pa te mrtvega ugrabijo in na tebi kujejo zasebni dobiček?! Sprevrženi, podkupljeni zakonodajalci ...
stewie
# 14.02.2018 ob 11:28
Ameriškemu podjetju so sicer plačali le stroške prevoza in priprave materiala od 500 do 700 evrov po glavi, kar da je po njihovih navedbah bistveno manj, kot bi plačali v Sloveniji.

Torej imamo vendarle Slovenci večji BDP per capita, kot pa Američani! :)
Brokoli1976
# 14.02.2018 ob 11:48
Si predstavljam, da kupim eno glavo, pa jo dam v formaldehid, na polico in eno lučko zadaj, ki se prižge na premik in na polico za roparje odganjat.
el CARTEL
# 14.02.2018 ob 11:46
ko je nek tam revež s plemenitim namenom dal svoje organe v raziskovalne namene, je verjetno mislil kako bodo neki znanstveniki preučevali te organe

pozabil pa je pomisliti, kako bo z deli njegovega telesa trgovalo neko podjetje za zaseben profit.
pač amerika.
Voly
# 14.02.2018 ob 13:20
Preberite si ali poslušajte intervju z g. Eriko Cvetko in vse vam bo jasno.
Nekateri pišete neumnosti, ne da bi vedeli zakaj gre. Glave za raziskovalne namene iz Ljubljane iz etičnih razlogov ni moč prepeljati v Maribor, tako to pač je in prav je, da je tako.
Stroški, ki so nastali s prevozom glav iz Amerike, so povsem logični in se ne zdijo veliki.
Mislim, da je tukaj vse jasno in da so mediji naredili iz muhe slona, kot to vedno počnejo tam kjer ni treba.
rabelj
# 14.02.2018 ob 12:45
Po moje ste narobe razumeli- ni problem da so s temi deli trgovali (če prav razumem je bilo vse legalno, v skladu z zakoni, kako so napisani zakoni pa ni stvar preiskave FBI-ja) pač pa to da darovalci niso bili testirani za prenosljive bolezni ki bi se sedaj lahko teoretično širile preko preparatov na inštrumentarij ter kirurge in posredno na bolnike.

S strani Slovenije pa je problem v nesodelovanju LJ-Mb oz. medicinskih fakultet, ko je očitno lažje kupiti glavo iz ZDA za 700€ kot pa jo zastonj donirati iz Lj v Mb.
pikam_dopust
# 14.02.2018 ob 12:09
Ameriškemu podjetju so sicer plačali le stroške prevoza in priprave materiala od 500 do 700 evrov po glavi, kar da je po njihovih navedbah bistveno manj, kot bi plačali v Sloveniji.

Verjetno se vsi strinjamo, da je bolje, da se npr. nek bodoči možganski kirurg prve reze opravi na kadavru kot pa na živem človeku. Ali ne?

Recimo, da nimamo nobenega darovalca, ki bi zapustil telo po smrti.

In zdaj dve vprašanji:
1) Kje bomo dobili ta telesa, da bi se ljudje na njih naučili operirati - preden bodo šli na "pravo stvar"?
2) In ko bomo našli tako truplo v npr. ZDA (ali pa na Japonskem - saj je vseeno), kako mislite, da bo to truplo prišlo do vas? V ročni prtljagi? Z vesoljskim žarkom? Kako? Če slučajno ta transport ne bo zastonj (ugibam - ker npr. letalske družbe običajno prevoz tovora računajo), kdo bo te stroške plačal? Vlada ZDA? Zakaj že?

Vse skupaj je delanje viharja v žlici vode.
Kar od "novinarjev", ki jih žal premoremo v Sloveniji, niti ni pretirano presenetljivo.
josh k.
# 14.02.2018 ob 12:12
Srhljive pošiljke.
pikam_dopust
# 14.02.2018 ob 12:11
@elcartel

V članku piše:
"Gre za distribucijo teles umrlih Američanov, ki so dali soglasje, da njihova trupla uporabijo v pedagoške ali raziskovalne namene."
ga_moram_imet
# 14.02.2018 ob 12:09
Ko bo pa operacija, pa kirurg ne bo imel pojma. Nekje se je treba naučit.
stewie
# 14.02.2018 ob 11:29
bruhnmici
# 14.02.2018 ob 11:12
Ni romantike. Vse je biznis.


Kaj češ, če smo pa v kapita-lizmu.
Oziroma, to je v bistvu že de-kapita-lizem.
nonparel
# 14.02.2018 ob 13:13
Normalno je, da se bodoči kirurgi učijo na darovanih človeških truplih, je pa nesprejemljivo, da se zasebniki s tem "poslom" bogatijo. Skrajno primitivno, pokvarjeno, neetično itd. Le kakšen človek si, da lahko to počneš. Če tem sploh lahko še rečeš človek.
In ja, zopet ZDA, le kaj še bodo tam vse izumli.
Valentin57
# 14.02.2018 ob 12:17
@elCartel
ko je nek tam revež s plemenitim namenom dal svoje organe v raziskovalne namene, je verjetno mislil kako bodo neki znanstveniki preučevali te organe
pozabil pa je pomisliti, kako bo z deli njegovega telesa trgovalo neko podjetje za zaseben profit.
pač amerika.

Znanstveniki (ali kirurgi) teh glav verjetno nimajo za keglanje, mar ne? In če jih dobijo iz Amerike, ker jih pri nas ni dovolj, je s tem nekaj stroškov, mar ne? Pač Amerika ali pač brcanje v temo?
Ampak važno je, da se lahko nekaj repenčiš.
Glas_razuma
# 14.02.2018 ob 14:24
Če bi ljudje prebrali članek in pogledali video, preden komentirajo, bi se nepotreben medijski senzacionalizem precej težje širil.

1. Glave niso bile prodane. Bile so uvožene iz ZDA in edini strošek, ki je ob tem nastal, je strošek transporta.

2. Glave v UKCMB ne bodo uporabljene namesto buč za noč čarovnic, ampak se bodo na njih učili operirati bodoči ORL specialisti.

3. Glavni problem, ki ga lahko potegnemo iz zgornjega prispevka, je nesodelovanje med MFLJ in MFMB, saj imajo na MFLJ toliko darovalcev, da od leta 2015 sploh ne sprejemajo več novih izjav ljudi, ki bi želeli zapustiti telo v medicinske namene, v Mariboru pa kadavrov očitno primanjkuje. Tudi to pa se da razložiti na zelo enostaven način in to je dr. Cvetkova storila. V izjavah, ki jih podpišejo darovalci, je očitno navedeno, da zapuščajo telesa Medicinski fakulteti v Ljubljani. Povprečno trajanje od podpisa izjave do smrti in darovanja telesa je 15 let. Prva generacija mariborskih študentov je bila vpisana v šolskem letu 2004/05. Kadavri v formalinu pa so izjemno obstojni in lahko zdržijo tudi več desetletij. Absolutno neetično bi bilo telo nekoga, ki se je zapustil izrecno eni ustanovi, brez njegovega soglasja prestaviti čez pol Slovenije v drugo ustanovo.

Kot navadno se dela iz muhe slona. Edina nepraktična stvar, zaradi katere je vredno opozoriti na dogajanje, je formulacija izjave. V bodoče bi lahko bila poleg MFLJ v izjavi navedena tudi MFMB, fakulteti pa bi si po potrebi izmenjevali preparate. Upam, da bo do dogovora tudi prišlo.
pikam_dopust
# 14.02.2018 ob 13:24
Če UKC Ljubljana svoje glave prodaja naprej dražje, kot so te uvožene iz ZDA, bi morali inšpektorji " ponjušiti" , kaj se v UKC Ljubljana gredo!

Pustimo to, da sploh nisi prebral članka, niti pogledal videoposnetka.
Ker UKC Lj nikomur nič niti ne podarja, kaj šele prodaja!
Ampak to te seveda ne moti, da anonimno (in brezjajčno) usekaš po UKC LJ, kaj ne?
Upam, da ti tam nikoli ne bo treba koristiti storitev.
Se ti zna še kaj zaleteti v grlu...
elGoyc
# 14.02.2018 ob 15:02
@glas razuma
Primeren vzdevek glede na komentar.
Kakšne neumnosti so to, da je ne-etično prepeljati del človeškega trupla namenjenega za raziskave iz Ljubljane v Maribor? Saj jih ne bi izročili ljudožercem ali uporabili za kegljanje.

Trupla se vozijo v krematorij in nato pepel nazaj in to se še nikomur ni zdelo etično sporno. Če na ljubljanski medicinski fakulteti menijo, da je Maribor neko sumljivo območje, ker ne morejo pričakovati etičnega ravnanja z deli trupel, potem je to škandalozno.
Ker pri darovanju zagotovo obstaja pogodba naj se vsi, ki sprejemajo trupla zmenijo in dovolijo darovalcu, da se sam odloči ali je možno njegovo truplo predati drugi zaupanja vredni inštituciji. Sumim, da gre za tipično lenobo, ki je v Sloveniji izjemno pogosta, ko je "izjemno težko" vložiti nekaj dela v širše dobro, sklicati sestanek in spremeniti pogodbo.
Miham
# 14.02.2018 ob 11:58
bizarno
JPKJ
# 14.02.2018 ob 17:51
Izjava Erike Cvetko daleč presega moj razum! Kakšna bo reakcija ministric zdravja in šolstva ?!?
OBE BI MORALI ODSTOPITI.
Ramus
# 14.02.2018 ob 16:35
V ZDA prihaja dobesedno do bega možganov,...
rabelj
# 14.02.2018 ob 15:35
Ljubljanska MF izkorišča "etiko" da meče polena pod noge konkurenci iz Maribora. Ljudje so darovali trupla v raziskovalne namene in v MF Mb so počeli šolsko/raziskovalno dejavnost, tako da je kakršnokoli izgovarjanje na etiko zgolj to- izgovarjanje.
dobrivojaksvejk
# 14.02.2018 ob 15:00
Po mojem je problem v ceni stroškov prevoza, brez javnega razpisa. Novinarji naj raziščejo za koliko bi bili stroški prevoza cenejši iz Kitajske.
Mimogrede cena prevoza enega kontejnerja iz Šanghaja znese 1000 €.
pikam_dopust
# 14.02.2018 ob 13:21
Normalno je, da se bodoči kirurgi učijo na darovanih človeških truplih, je pa nesprejemljivo, da se zasebniki s tem "poslom" bogatijo. Skrajno primitivno, pokvarjeno, neetično itd. Le kakšen človek si, da lahko to počneš. Če tem sploh lahko še rečeš človek.
In ja, zopet ZDA, le kaj še bodo tam vse izumli.


Obstaja tudi npr. Kitajska, kjer vsi zaporniki avtomatično - hočejo/nočejo - postanejo darovalci trupel. In še marsikatera država, tudi v Rusiji ni ravno vse z rošcami postlano.

Kar se tiče bogatenja:
Saj verjetno tudi ti ne bi doma v dnevni sobi (če sem lahko ciničen - ne mislim dobesedno) čistil in pakiral trupel zastonj? Ali pač?

Zastonj (beri: da se krijejo izključno stroški delavcev, čiščenja, pakiranja, prevoza, dobička pa ni) torej lahko to dela samo javni sektor.
Je to rešitev?
Bendit
# 14.02.2018 ob 12:17
Morbidno.
Ramus
# 14.02.2018 ob 16:50
"Glave so nato kremirali in njihov pepel raztrosili na pokopališču Dobrava."

Dobrava postaja prav srhljiv kraj,....
maja kibira
# 14.02.2018 ob 15:48
Da si niso slucajno nasi politiki zazeleli novih glav..mogoce bi komu zamenjava koristila
AntiPanti123123
# 14.02.2018 ob 13:08
Bala Lažic se ni še nič oglasil ?.. alora pridem več ksno !...
Bloodline
# 14.02.2018 ob 18:01
Pacienti nekaj nabijaajo o kapitalskih dobičkih, večina verjetno popolnoma nepismenih.

Ameriškemu podjetju so sicer plačali le stroške prevoza in priprave materiala od 500 do 700 evrov po glavi
Glas_razuma
# 14.02.2018 ob 19:17
@elGoyc

Ne gre le za etiko, pogodba je pogodba. Če je zapisano, da kadaver ostane v Ljubljani, v Mariboru pač nima kaj iskati. Mogoče se to tebi ne zdi sporno, lahko pa bi se zdelo kakemu svojcu in že smo pri tožbah. Podpisano je pač treba spoštovati.

Je pa vsekakor na mestu sprememba izjave, sploh glede na to, da je potencialnih darovalcev očitno več kot dovolj.
kapljač
# 14.02.2018 ob 12:59
Če UKC Ljubljana svoje glave prodaja naprej dražje, kot so te uvožene iz ZDA, bi morali inšpektorji " ponjušiti" , kaj se v UKC Ljubljana gredo! Sploh pa zakaj s svojimi postopki zavirajo učenje izven Ljubljane.
Seneca
# 14.02.2018 ob 14:09
Nekje je bilo objavljeno, da imamo v Sloveniji dovolj darovalcev trupel za raziskovalne namene. Torej lahko logično sklepamo, da je šlo pri nakupu teh glav po 700 EUR/kos spet za korupcijo v zdravstvu!
Ples
# 14.02.2018 ob 13:08
@rabelj se spozna na glave ;))

Hec. Razumem, kaj je point članka, ampak vseeno nočem tu ameriške zakonodaje. Zavajanje ni etično, profitiranje na zavajanju pa tudi ne. Ljudje so občutljivi glede tega, kaj bo z njihovim truplom, pa če se komu to zdi še tako brez veze.
AntiPanti123123
# 14.02.2018 ob 13:09
mafija v belih haljah - nič več in nič manj.
Kazalo