Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Srce se ni polno razvilo
  • Do polno delujočega še veliko razvoja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 46 glasov Ocenite to novico!
Srce
V bioreaktorju, "proizvedeno" srce. Foto: Bernhard Jank, MD, Ott Lab, Center for Regenerative Medicine, Massachusetts General Hospital
       Regeneracija celotnega srca je dolgoročni cilj, oddaljen še nekaj let. Zato se zdaj usmerjamo v ustvarjanje funkcionalnih miokardialnih 'obližev', ki bi lahko nadomestili poškodovano srčno tkivo v primerih srčnih napadov ali odpovedi.       
 Jacques Guyette, Center za regenerativno medicino, Massachusetts
Matične celice
Matične celice se lahko razvijejo v katero koli celico telesa in tako tvorijo različna tkiva. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež
false
Postopek izpiranja, kot ga je predstavila biotehnologinja Mojca Jež. Foto: MMC RTV SLO
       Regeneracija celotnega srca je dolgoročni cilj, oddaljen še nekaj let.       
 Guyette

Dodaj v

V laboratoriju vzgojili utripajoče človeško srce

Iz starega srca v novo
26. marec 2016 ob 15:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Znanstveniki so v laboratoriju vzgojili utripajoče človeško srce polne velikosti. A do popolne funkcionalnosti, ki bi omogočala presaditve, je še daleč.

Tkivno inženirstvo oz. gojenje organov v laboratoriju je zadnja leta v velikem razmahu. Strokovnjaki v belem proizvajajo vse od človeških penisov do manjših različic možganov, jeter, nekatere enostavnejše, kot sta denimo mehur in nožnica, pa so že davno uspešno vsadili v ljudi.

Srce, neutrudna mišica, ki bije vse od 22 dneva po spočetju pa do smrti, spada med zahtevnejše izzive. Ima dokaj zapleteno zgradbo, ki je znanstveniki sami ne znajo sestaviti. Ker na presaditev srca čaka ogromno ljudi in ker je skoraj tretjina smrti nasploh povezana s krvožiljem, spada laboratorijska "proizvodnja" celotnega in polnofunkcionalnega srca med bolj želene cilje.

Znanstveniki so se podali na pot, a do zdaj jim je uspelo proizvesti le dele srca, kose tkiva in precej pomanjšane različice tega organa - s precej pomanjkljivostmi.

Za svež, pomemben korak naprej so poskrbeli v ameriški splošni bolnišnici v Massachusettsu. Z matičnimi celicami so vzgojili utripajoče človeško srce v naravni velikosti, so zapisali v sporočilu za javnost. In kar je v tem primeru še posebej pomembno - to so storili tako, da organ v hipotetičnem prejemniku načeloma ne bi smel povzročiti imunskega odziva, torej nevarne zavrnitve.

Dosežek je opisan v znanstveni reviji Circulation Research.

"Pri sestavljanju funkcionalnega srčnega tkiva se spoprijemamo z nekaj žilavimi izzivi. Med drugim je treba poskrbeti za ogrodje, ki omogoča vse srčne funkcije, imeti moramo dovolj srčnih celic in zagotoviti ugodne razmere, da celice prerastejo ogrodje in zrastejo v zrelo tkivo," je ob tem povedal Jacques Guyette z bolnišničnega Centra za regenerativno medicino.

Kako vzgojiti srce v laboratoriju -
biotehnologinja Mojca Jež za MMC

Biološki gradbeni oder
"Načrt" organa so v Massachusettsu poiskali v naravi, s postopkom, ki je sicer znan že več let, toda spričo okoliščin ni preveč razširjen. Laboratorijska srca so namreč izdelali na podlagi pravih src. 73 so jih pridobili od darovalcev organov. Za presaditev so bila neprimerna, saj so bili nekdanji lastniki - darovalci - žrtev ali srčne kapi ali odpovedi možganov. Darovana srca so šla skozi razceličevanje (ang. decellularization). Znanstveniki so jih dlje časa spirali z detergentom, ki je odstranil skoraj vse srčne celice. Ostalo je le beljakovinsko ogrodje, pretežno sestavljeno iz kolagena, ki je - sodeč po znanstveni objavi - dobro ohranil prvotno obliko srca in žilni sistem.

Nanj stopijo matične celice
Za nanos na kolagensko ogrodje so predpripravili pluripotentne matične celice, torej tiste "pracelice", ki se lahko razvijejo v različna tkiva. Lahko postanejo možganske, kožne, kostne ... tudi srčne. Nekoč so jih morali pridobivati iz zarodkov, kar je odpiralo številna etična vprašanja, danes pa znajo znanstveniki v stanje pluripotentnosti vrniti celice že razvitih tkiv (Šinja Jamanaka in John Gurdon sta za to odkritje leta 2012 prejela Nobelovo nagrado za medicino).

V našem primeru so jih izdelali iz kožnih celic, in to z novejšo metodo, ki vključuje obveščevalno RNK (mRNK) in je, kot navaja raziskovalna ustanova, "učinkovitejša in manj podvržena birokratskim preprekam". S posebnimi spodbudami so razvoj pluripotentnih celic usmerili v srčnomišične celice (oz. kardiomiocite), pri tem pa spremljali aktivacijo genov, kar nakazuje pomembne razvojne stopnje. Naposled so okoli 500 milijonov teh celic nanesli na trirazsežno ogrodje. Kot so zatrdili massachusetski akademiki, se je tkivo že po nekaj dneh razvoja začelo spontano krčiti.

Bioreaktor, zibelka organov
Celotni organ je seveda potreboval primerno okolje. Za pravilen razvoj so zelo pomembne razmere, saj ravno signali iz okolja soustvarjajo in sousmerjajo rast, tudi zato, ker znajo skupki celic medsebojno komunicirati. To so naredili s posebno napravo, imenovano bioreaktor. Ta je srca 14 dni kopala v raztopini, bogati s hranili. Poustvarila je razmere v prsnem košu, kot sta krvni tlak in pritisk drugih organov, in vzdrževala pravo temperaturo.

"Analiza regeneriranega tkiva je razkrila zgostitve celic mladega tkiva srčnih mišic, ki se je ob ustreznih električnih signalih funkcionalno odzvalo s krčenjem," so zapisali v Massachusettsu.

Personalizacija izdelave
"Regeneracija celotnega srca je dolgoročni cilj, oddaljen še nekaj let. Zato se zdaj usmerjamo v ustvarjanje funkcionalnih miokardialnih 'obližev', ki bi lahko nadomestili poškodovano srčno tkivo v primerih srčnih napadov ali odpovedi," je povedal Guyette. (Mimogrede, podobne raziskave uspešno izvajajo tudi v Ljubljani.) Ne le to. Čaka jih še izboljšava načina proliferacije srčnih celic iz pluripotentih, saj bi jih za repopulacijo celotnega organa potrebovali desetine milijard, in tehnične izboljšave bioreaktorja, ki očitno še ni dovolj napreden za popolno poustvaritev razmer.

Izmed vsega pa je ključen cilj, kako izdelani organ povsem prilagoditi posameznemu prejemniku. Prej omenjeni korak odstranitve darovalčevih celic je zelo pomemben, saj zmanjša možnost imunske zavrnitve. Telo bi namreč presajeni organ lahko zaznalo kot tujek in ga napadlo.

Toda v bioreaktorju bi Guyette in ekipa lahko naredili natančen posnetek prejemnikovega srca tako po razvitosti in obliki kot izvoru tkiva, saj bi izhajalo iz prejemniku lastnih celic - z elektronskim in bioinženirstvom.

Razširjena proizvodnja
Metodo razceličevanja z detergentom in repopulacije beljakovinskega ogrodja je že leta 2008 razvil Harald Ott, ki je tudi prvi avtor tokratne objave. V vmesnem času jo je preizkusil tudi na živalih in v laboratoriju med drugim izdelal podganja jetra ter ledvice.

Drugi raziskovalci po svetu so ustvarili tudi takšne hibride, kot je ogrodje iz podganjega srca, nasejano s človeškimi celicami. Tudi ta je utripal; tako kot milimetrske inačice, ki jih rabijo za teste, kako na razvoj vpliva vnos različnih snovi. Na univerzi Carnegie Mellon poskušajo dele tkiv, pa tudi osnovno kolagensko strukturo, 3D-tiskati.

In ne nazadnje, tudi umetna kri bo kmalu postala stvarnost.

Video: Primer, ko so v mišje ogrodje vstavili človeške srčne celice.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
jacknicholson
# 26.03.2016 ob 16:12
Kaj jamrate, meni je pa všeč, da gredo v znanstvu naprej. Mogoče bomo res imeli v prihodnosti več umernih delov, ampak če bo to rešilo naše življenje, zakaj pa ne. Saj ne bodo dali umetnega srca zdravemu človeku, temveč nekomu, ki ga potrebuje.
zapatist
# 26.03.2016 ob 16:35
@gepard007
Še malo pa ne bo več "normalnega" človeka...

Sam sem raje "nenormalen" s presajenim srcem kot normalno truplo.

Pa ti?
zapatist
# 26.03.2016 ob 15:53
Še malo pa bomo lahko hodili v bolnice na generalko podobno kot peljemo avto na servis in zamenjali odslužene dele.
MucaMaca
# 26.03.2016 ob 18:05
Kmalu se bomo Evropejci pogovarjali: "Vau imaš res original srce made in U.S.? Zame je predrag, moj je ponaredek made in China."
Vongobongo
# 26.03.2016 ob 16:42
Senzor


"Zato pa je najbrž bolje, da se ne ukvarjajo s tem. Človeku ni mišljeno, da bi živel večno"


Am, sj ves da vcasih dolg nazaj, cloveku ni bilo misljeno da zivi cez 40let. Pa danes zivimo mnogo dlje.

Ps;Tak strah kot imas ti , zavira napredek. ;)
zapatist
# 26.03.2016 ob 16:34
@pulach

Kje si pa ti prebral, da se duša skriva v krvi?
komsomolec
# 26.03.2016 ob 15:57
večno življenje za bogataše ... zdaj ne bojo več lovili otrok za rezervne dele.
štajerc64
# 26.03.2016 ob 16:33
Logično v tem svetu je, da bodo na boljšem bogataši in kriminalci..

kot vedno
Alchemist
# 26.03.2016 ob 16:30
Super uporabna zadeva, še posebej če jo bodo dobili tisti, ki bi sicer umrli prezgodaj. Izvajat take presaditve 90 letnikom, ki jim bo čez par dni cknila ledvica, jetra ali del možganov pa nima smisla.

Včasih enostavno treba pustit ljudi, da umrejo, če je nastopil njihov čas za to in so v življenju odslužili svoje. Menjava generacij je družbi od vedno samo koristila in pomagala pri progresivnih spremembah in razvoju družbe kot celote.
Državljan št.1
# 26.03.2016 ob 19:17
Naj raje začnejo možgane gojit. Trg je ogromen
raknac navi
# 26.03.2016 ob 17:48
A pa je dobro srce? Mislim po srcu dobro?
offgrid
# 26.03.2016 ob 17:40
@štajerc64

''logično v tem svetu je, da bodo na boljšem bogataši in kriminalci..''

nekdo mora plačat razvoj...in plača najvišjo ceno... in ko stvar postane tržna, se zaradi širjenja ciljne populacije z novimi postopki ceni in bliža masovni uporabi...torej tudi tebi

zato ti danes imaš računalnik, pa telefon in hišo, šolo za otroke...plejado produktov iz celega sveta... etc.. ( tudi davke...ampak to je že druga zgodba)

in mehka revolucija te je nardila ''sitneža'' ki tečnari da ima nekdo več
svet je odprt... nihče ti ne brani, da postaneš najboljši v neki stvari

nehajte se že enkrat oblačit v zavist...
whisky
# 26.03.2016 ob 22:31
am, v primerjavi z večino afrike, azije in južne amerike smo vsi mi bogataši. Se kdo od vas sprašuje in razburja zakaj imate možnost da takoj ko zbolite lahko greste do zdravnika, nekdo ki živi v revnem predelu sveta pa ne. Če si danes en miljarder kupi umetno sre, to pomeni da podpre razvoj in čez pet let bomo tudi mi prišli na vrsto. istočasno bodo nekje v indiji prišli ljudje do ultrazvoka ali kakih zdravil, ki so za nas že sedaj samoumevna.
mb128
# 26.03.2016 ob 16:31
Ja no iz matičnih celic je mogoče narediti čisto vse pa še tablet ti ni potrebno jemati do konca tvojega življenja.
Sem gledal na BBC Earth kako znanstveniki skušajo razvozlati salamanderjevo uganko. Če jim bo uspelo proteze ne bodo več potrebne. Del skrivnosti je baje v belih krvničkah.
zapatist
# 26.03.2016 ob 19:01
@oziris.va
Če boš imel dovolj pod palcem ;)

To bi lahko zapisal za vsak medicinski napredek ali odkritje, pa veš da temu ni ravno tako.

Tudi midva imava dostop do večine storitev.
Tako imava že sedaj možnost presaditve kakšnega organa, če se najde darovalec..dobiva transfuzijo krvi, če jo potrebjeva...draga zdravila, ki si jih sama ne bi mogla plačati itd..

Tako, da jaz bi počakal in ne bi delal prehitrih zaključkov.
jacknicholson
# 26.03.2016 ob 18:39
Pa saj včasih so bila tudi zdravila, in ostale napredne medicinske storitve, ki so danes vsem samoumevne, na voljo le bogatejšim, tako je bilo skozi celo zgodovino človeštva.
Pa vseeno je vsak tak napredek v znanstvu dobrodošel, ker mogoče bo pa nekega dne to nekaj normalnega za vse in ne bo potrebno nedolžnim ljudem umirati za zahrbtnimi boleznimi.
zapatist
# 26.03.2016 ob 18:23
@muca maca

Ne bo se reklo ponaredek, temveč, da je generično.
Ramus
# 26.03.2016 ob 18:10
Ni straha,... na možganih se začno in končajo vse omejitve človeškega telesa.
Montijev Piton
# 27.03.2016 ob 00:05
Na eni strani vrhunec znanost kot kulminacija človekove želje po napredku, na drugi strani religijski fanatizem in samomorilski bombni napadi v imenu pravljičnega bitja.

Noro, česa je človek vse sposoben.
Vongobongo
# 26.03.2016 ob 20:51
svyatoslav

Kaj pa ce bo? Kaj bos pa potem reku?
zapatist
# 26.03.2016 ob 19:02
Tako, da upam, da vsaj do generičnih src, bomo sčasoma lahko prihajali tudi navadni smrtniki.
malibumbar
# 26.03.2016 ob 22:14
Človek ima oz. si postavlja omejitve samo v glavi.
atom ant
# 26.03.2016 ob 18:41
"... manjših različic možganov"

Precej manjših različic možganov tepta zemljo.
Naj se raje potrudijo s kakšno večjo različico možganov.
oziris.va
# 26.03.2016 ob 18:31
zapatist
# 26.03.2016 ob 15:53

Še malo pa bomo lahko hodili v bolnice na generalko podobno kot peljemo avto na servis in zamenjali odslužene dele.


Če boš imel dovolj pod palcem ;)

Je pa to prvi korak, da bodo bogati zelooo dolgo živeli, če že večno ne. Razen, če se bo dalo prekopirat spomine/dušo iz enega telesa v drugega.

Res pa je, da nikoli ne reci nikoli.
uporabnik_no_9
# 26.03.2016 ob 18:06
Upam, da to pomeni, da Taći in co. ne bodo več ugrabljali nedolžno prebivalstvo Balkana..... in jim kradli organe....
burruchaga1986
# 27.03.2016 ob 13:03
midtt: malo si zamešal. Proti so pobožni. Komunisti smo za.
Ni_Nicka1976
# 26.03.2016 ob 20:38
Hanibal si že mane roke.... ))))))
oziris.va
# 26.03.2016 ob 19:34
Državljan št.1
# 26.03.2016 ob 19:17

Naj raje začnejo možgane gojit. Trg je ogromen


Tudi novi možgani ti ne garantirajo, da boš pameten/inteligenten.

@zapatist: bomo videli. V Sloveniji imamo to srečo, da je zdravstveno sistem kolikor-toliko socialno zamišljen. Tujina pa je malo drugačna realnost.
burruchaga1986
# 26.03.2016 ob 19:03
Kako ste zakompleksani nekateri.... Komentar ala bogataši IN kriminalci bodo na boljšem. Jao miki... Kaj to pomeni? Resno? Kaj pa če si samo pokvarjen - tako kinky varianta. Bo tudi tak človek na prednostni listi?
luckyss
# 26.03.2016 ob 16:21
"Saj ne bodo dali umetnega srca zdravemu človeku, temveč nekomu, ki ga potrebuje."

Me res zanima kdo bo imel prednost pri vsaditvi novega srca: dvajsetletni NN "klošar" z okvarjenim srcem ali 95 letni bogataš z obrabljeno "pumpo" ;)
Logično v tem svetu je, da bodo na boljšem bogataši in kriminalci..
at111
# 26.03.2016 ob 16:01
"Srce spada med zahtevnejše izzive. Ima dokaj zapleteno strukturo, ki je znanstveniki sami ne znajo sestaviti."

Jah v resnici je srce med lažjimi izzivi, ker je sestavljen zgolj iz 1 vrste celic, mnogo težje je sestaviti kak večplasten organ npr. kožo(ne samo povrhnjice), možgane,...
Vse kar tu naredijo je izpulijo srce nekemu pujsu, ga operejo z detergenti (da ostane samo ogrodje) in nato nanj vsadijo nove celice (samo 1 vrsto). To je kar preprosto v primerjavi z večino ostalimi organi.
Glede kritike o zapravljanju denarja na takih projektih pa raje ne bom začel, ker bi moral spisati celo seminarsko.
povzetek
# 27.03.2016 ob 11:48
@svyatoslav
Tvoje mnenje sloni na podlagi skoraj 2000 letnih izkušenj z religijo, ki nadzoruje znanost?
borisev
# 27.03.2016 ob 01:38
Pozdravljam tak napredek predvsem zaradi mladih, ki zbolijo za takšno in drugačno boleznijo in imajo z napredkom možnost normalnega življenja.
Kar pa se "večnega" življenja tiče pa kolikor je zmešan ta svet nimam prav nobene potrebe da bi tlačil kaj dlje zemljo kot mi je namenjeno. Mi čisto zadostuje ena povprečna starost. Ker če v teh letih nisi ŽIVEL in se naužil življenja, potem se ga boš verjetno težko pri 80-it.
Diliges
# 26.03.2016 ob 21:47
Hmm, zanimivo ampak rahlo srhljivo. Spominja na dr. Frankensteina. To bo še manipulacij z življenjem...
Polymath
# 29.03.2016 ob 16:53
Jaz podpiram znanost in tehnologijo samo v medicini, vse ostalo je znanost za vojsko.
Jarik
# 28.03.2016 ob 09:33
jacknikolson@,
"Kaj jamrate, meni je pa všeč, da gredo v znanstvu naprej. Mogoče bomo res imeli v prihodnosti več umernih delov, ampak če bo to rešilo naše življenje, zakaj pa ne. Saj ne bodo dali umetnega srca zdravemu človeku, temveč nekomu, ki ga potrebuje."
Dnevno danes potrebuje takšno srce nekje 50.000 ljudi (infarkti, presaditve, nesreče,...)
Če prištejemo še tiste z bolnimi jetri, ledvicami ipd, je številka 6-7 krat večja. To pomeni samo eno:
Da, če bo dostpno vsem (kar je verjetno namen zgornje raziskave in pisanja o njej) nas bo na svetu v hipu za nekaj miliard več, kot sedaj.
A mislite, da je to njihova želja???
martyo
# 27.03.2016 ob 11:06
lepo da objvaljate članke iz znanstvenih revij, tega manjka med vsemi neumnostmi
Montijev Piton
# 27.03.2016 ob 00:09

luckyss
Me res zanima kdo bo imel prednost pri vsaditvi novega srca: dvajsetletni NN "klošar" z okvarjenim srcem ali 95 letni bogataš z obrabljeno "pumpo" ;)
Logično v tem svetu je, da bodo na boljšem bogataši in kriminalci..


Najprej bodo srca kupovali taki 95-letni starci, da bodo kasneje postala cenovno dostopna tudi revežem. Tako funkcionira svet, ki ni popoln, a dolgoročno dela dobro vsem. Lahko pa se gremo tudi fiktivni vsi-smo-enaki (razen enakih politikov, ki hodijo na zdravljenje v Švico in Avstrijo), napredujemo po polžje, ker nihče noče vlagati milijarde v razvoj, ki ga nihče ne bo plačal, reveži pa enake dobrote pridobijo 1000 let kasneje na podlagi dela entuziastov v primerjavi z bogatimi laboratoriji.

Socializem se bomo lahko šli z roboti, do takrat bo kapitalizem najmanj slab za napredek družbe, hebiga.
imemijeIvan
# 26.03.2016 ob 18:46
Kje ste dušebrižniki vseh religij? Kako je v to "umetno srce prišla duša in sedaj tik-taka?
seven7
# 26.03.2016 ob 17:07
A ni enostavneje prilagodit način življenja ki zmanjša tveganje srčno žilnih bolezni?
Črnibog
# 28.03.2016 ob 12:44
In te stvari bi naj predstavljale dosežek oz. presežek? To so zaskrbljujoči podatki kaj se gremo v imenu napredka, po drugi strani pa z raznimi strupi in izkoriščanji rušimo svoj naravni prostor. Malo pobrskajte kaj vse se gredo znanstveniki v imenu znanosti in se vprašajte, če so take stvari normalne?! Človeštvo je bolano!
gubceva11
# 26.03.2016 ob 17:10
Bo pa zelo pomebno, da pri presajanju ne bodo prisotni zdravniki in njihovi sindikalni podporniki, ki se neprestano borijo za kocesije! Nimam pojma, ampak ali morda obstoja koncesija za zdravniške napake. V primeru Šempetrske zgodbe se zdi, da je zadeva ušla iz rok največjemu strokovnjaku za anestezijo. Pardon, vodji sektorja, ki tri mesece ni vedel .....
Pomembno je, da so naši, pa če ravno nam stalno grozijo s stavkami. Bravo vaši!?
midtt
# 27.03.2016 ob 08:46
Ja dežurni komunisti, pejmo raj živet nazaj v jame, kjer bomo srečni če bomo preživeli 25let, ampak vsaj "bogataši" ne bodo imeli tako lepga življenja, ane?

Prvi računalniki so bili tud zelo dragi na začetku in so si jih lahko privoščil samo bogati. Danes lahko vsi komentirate tukaj na tablici, ki stane 100eu in se niti primerjat ne more s tistim "računalnikom" izpred 40 let.
Celjan27
# 26.03.2016 ob 19:23
Korak do večnega življenja...
Senzor
# 26.03.2016 ob 16:17
Gepard007
# 26.03.2016 ob 15:53
Še malo pa ne bo več "normalnega" človeka...

Ko bi vedel, kako prav imaš. Na več področjih.
Senzor
# 26.03.2016 ob 16:14
Bizarno!
Ravno tako ne piše cene. Če je predrago, si bo tole lahko privoščil samo David Rockefeller. V kolikor je po šesti presaditvi še živ.

"Načrt" organa so v Massachusettsu poiskali pri naravi, s postopkom, ki je sicer znan že več let, toda spričo okoliščin ne preveč razširjen.

Ta narava pa ni antropomorfiran pojem, zato ni mogla ustvariti sama sebe, in tudi tole ne more šteti za kaj več kot kopiranje. Ampak nek dosežek je.

V konkretnem primeru so jih izdelali iz kožnih celic, in to z novejšo metodo, ki vključuje sporočilni RNK (mRNK)

Zanimivo je to, da znanstveniki niso zares sami od sebe ustvarili prav ničesar, ampak so uporabili že obstoječo stvaritev. Tisti seznam, kaj vse počnejo, je kot nekaj iz Frankensteina. Ni samo ideja iz fikcije tista, ki kaže, da še ne vedo, kaj delajo. Če bi bil patent na DNK v resnici njihov, bi se lahko brez skrbi ukvarjali s tem, ker bi ga razumeli. Ob takem brezobzirnem eksperimentiranju je pa dovolj ena napaka, in v primerjavi s tem postane Fukušima slaba šala. Vprašanje glede možganov, ki ga pa ni treba zasledovati do dokončnega odgovora: ali so dejansko "živi" (zavest itd.)? Nedavni primer googlovega chat-bota Tay je komično opozorilo na potencialno resen problem, ker je za vsem skup osnovna dilema: kako zelo poznamo samega sebe? Še bolje: kako zelo si lahko nekateri priznajo, da se ne poznamo?

Za razvoj organa je zelo pomembno, v kakšnih razmerah se nahaja, saj ravno signali iz okolja soustvarjajo in sousmerjajo rast

A zdaj pa priznajo, da ima epigenetika še kako pomembno vlogo pri razvoju tkiv in celic? V človeško telo bi pa še dalje vnašali vse od GSO, cepiv z živimi virusi, adjuvansi ter težkimi kovinami, in seveda prehranske dodatke? Večina od omenjenih zadev spreminja normalno delovanje žlez- v prvi vrsti prek spremenjenega črevesnega bioma. Zaskrbljeni za zdravje ljudi in nad splošno potjo moderne medicine prosimo za neodvisne raziskave v to smer.

Prej omenjeni korak odstranitve darovalčevih celic je zelo pomemben, saj zmanjša možnost imunske zavrnitve. Telo bi namreč prisajeni organ lahko zaznalo kot tujek in ga napadlo.

Zato pa je najbrž bolje, da se ne ukvarjajo s tem. Človeku ni mišljeno, da bi živel večno. Tudi borgi so imeli zaradi vsadkov hude iritacije kože in so jih brez nanosond organizmi zavrnili.
Hik
# 26.03.2016 ob 19:36
A potem ko bo življenje večno, ne bodo več imeli otrok ali pa bodo otroci kanibali, ki bodo za svoj 365. rojstni dan pojedli svoje starše? Najbolj pa se bojim scenarija, da se bo človeška drhal s pretesnega planeta razpasla po celem vesolju.
Gepard007
# 26.03.2016 ob 15:53
Še malo pa ne bo več "normalnega" človeka...
svyatoslav
# 26.03.2016 ob 20:02
Nič ne bo od tega, dokler se znanost ne približa religiji.
Korak za korakom ustvarjajo kibernetskega brezdušnega človeka, ki bo nadomestil že tako zombiranega in blasfemičnega človeka.
Nič ne bo s tem umetnim srcem; kar ni po Božjem zakonu je obsojeno na propad.
pullach
# 26.03.2016 ob 16:31
Se umetno kri pa bo. Samo potem bo clovek brez duse. Bo treba se kaksen cip dodat.
Kazalo