Nekateri so zboleli za tako hudo obliko gripe, da jih je bilo potrebno hospitalizirati. Foto: EPA
Nekateri so zboleli za tako hudo obliko gripe, da jih je bilo potrebno hospitalizirati. Foto: EPA
Veliko število otrok z okužbami dihal

Na pediatrični kliniki bo besedah namestnice strokovnega direktorja klinike Anamarije Meglič v zadnjem času beležijo zelo velik porast otrok z akutnimi okužbami dihal, zato je postelj na pulmološkem oddelku premalo. "Gre predvsem za majhne otroke, dojenčke, ki zbolijo za akutnim bronhiolitisom," je na današnji izjavi medijem pojasnila Megličeva.

Opozorila je, da je taka okužba za majhne otroke lahko tudi smrtno nevarna, predvsem za novorojenčke, prezgodaj rojene otroke ter otroke s kroničnimi boleznimi in hudimi boleznimi. Na pediatriji starše zato pozivajo, naj dojenčkov in majhnih otrok ne vodijo v velika nakupovalna središča oz. katere koli kraje, kjer se zbira veliko ljudi, ki so lahko prehlajeni.

"Pozivamo k higieni rok, higieni kašlja. Starše pozivamo, naj otroke pošiljajo v vrtec le, če so zdravi in da v tistih družinah, kjer imajo majhne dojenčke ali novorojenčke, starejše sorojence začasno izpišejo iz vrtca. S tem bi lahko preprečili nadaljnji porast števila bolnih otrok, ki so lahko tudi zelo ogroženi," je dodala Megličeva. Po njenih besedah je trenutno tretjina vseh otrok, hospitaliziranih na kliniki, okuženih z boleznimi dihal.

Velik naval tudi odraslih obolelih
Na infekcijski kliniki pa trenutno nimajo hospitaliziranih bolnikov, ki bi bili življenjsko ogroženi, je dejal predstojnik klinike Franc Strle. V splošni populaciji pa je precepljenost proti gripi zelo nizka, kar je po besedah Strleta zelo slabo. Večina virusov, ki povzročajo bolezni dihal, ima namreč raje nižje temperature in se pri teh lažje širijo. Poleg tega smo ljudje v zimskem času več v zaprtih prostorih, se tam zbiramo, zato je tudi možnost širjenja okužb večja.

Običajno je v tem letnemu času že manj drisk, ki pa letos še vztrajajo, je opozoril. To pripisuje neznačilno vztrajno toplemu vremenu in zaradi česar so oddelki za odrasle zelo obremenjeni. Kot primer je izpostavil, da so v ponedeljek pregledali 55 otrok in 47 odraslih. Del teh so tudi hospitalizirali. "To je velik naval," je poudaril.

Ljudem svetuje naj ostanejo doma, če so bolni, zdravi pa naj se izogibajo naj mest, kjer je veliko ljudi, na primer nakupovalnim centrom, saj je v tem času velika možnost, da se bodo od koga okužili. Bolni naj pri kihanju in kašljanju roko pokrijejo z robčkom ali z rokavom. Strle je opozoril tudi na pomen higiene rok: roke si je treba redno umivati z milom in vodo, v bolnišnicah z alkoholnimi razkužili.

Veliko število otrok z okužbami dihal