Zdravje
Najslabši so predpakirani krofi, ki so polni aditivov, nekateri pa vsebujejo tudi škodljive transmaščobe, ki se jim lahko izognemo s pogledom na deklaracijo o sestavinah izdelka. Foto: BoBo
Nina Kremić, Mojca Triler in Igor Pravst na predstavitvi projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve, v okviru katerega bo luč sveta ugledala mobilna aplikacija Veš, kaj ješ?. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
       V naši zadnji raziskavi smo spremljali, kakšna je količina sladkorja v 100 gramih predpakiranega živila, in ugotovili, da je povprečna količina sladkorja v žitnih ploščicah kar 28 gramov, v piškotih 25 gramov, v žitih za zajtrk 19 gramov, v sadnih jogurtih 12 gramov, in to so skrb vzbujajoči podatki, a treba je poudariti, da na tržišču obstaja veliko živil v identičnih kategorijah, ki vsebujejo veliko manj ali pa nič dodanega sladkorja.       
 Igor Pravst
Torta
Največ dodanega sladkorja je v čokoladah in sladicah. Foto: Dobro jutro
Med najbolj problematičnimi kategorijami so sladke pijače, s katerimi popijemo ogromno "praznih" kalorij. Foto: Reuters
       Podoben primer so kosmiči Fitness, ki imajo na embalaži silhueto vitke žinske in nas tako prepričujejo, da gre za zdravo izbiro, a ob podrobnem pregledu ugotovimo, da je to živilo prej sladica kot pa primerno za vsakodnevno prehrano.       
 Nika Kremić
V sadnih jogurtih je v povprečju 12 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. Foto: BoBo
       Načrtujemo, da bo imel projekt velik vpliv, predvsem v prednostih izbire, ki jih bo ponudil prebivalcem, pozitivne vplive pa pričakujemo tudi v gospodarstvu, podatki o sestavi živil bodo preglednejši, kar bo izboljšalo stanje na trgu in ponudilo priložnost tudi za manjše proizvajalce, ki nimajo veliko denarja za reklame, a lahko vseeno ponudijo produkt s kakovostno sestavo.       
 Igor Pravst
Kosmiči, ki se oglašujejo pod imenom Fitness, so prej sladica kot kaj drugega. Foto: freedigitalphotos.net

Dodaj v

Z mobilno aplikacijo v boj proti sladkorju, soli in transmaščobam

Veš, kaj ješ?
6. februar 2018 ob 16:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kmalu bo na voljo interaktivna mobilna aplikacija, ki bo omogočila skeniranje izdelkov s pomočjo prenosnega telefona, in podatki o tem, kako (ne)zdravo je živilo, bodo nemudoma na zaslonu.

Cilj projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve je porabnikom omogočiti lažje spremljanje in vrednotenje informacij o sestavinah predpakiranega živila, ki jih običajno najdemo skrite na dnu izdelka. V okviru projekta, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, izvaja pa ga Inštitut za nutricionistiko v sodelovanje z Inštitutom Jožefa Stefana in Zvezo potrošnikov Slovenije bodo razvili mobilno aplikacijo za pametne telefone Veš, kaj ješ?.

Aplikacija bo z preprostim skeniranjem črtne kode takoj na zaslonu pokazala sestavine izdelka, ki jih bo tudi ovrednotila s pomočjo prehranskega semaforja, torej obarvala z zeleno, rumeno ali rdečo barvo in tako sporočala, ali gre za izdelek, skladen z uravnoteženo in zdravo prehrano, ali pa gre v primeru rdeče barve za izdelek, za katerega je zaželeno, da se v naših želodcih znajde čim manjkrat.

Z vpogledom v seznam sestavin in zdravo informirano izbiro porabniki na eni strani podpirajo lastno zdravje, na drugi strani pa sporočajo trgu, da si želijo več zdrave izbire, s tem pa silijo proizvajalce k prilagoditvi ponudbe. Napovedana aplikacija za prenosne telefone bo pomagala, da ljudje ne bodo več kupovali "mačka v žaklju".

Preveč sladkorja, soli in transmaščob
V Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za obdobje 2015—2025 je zastavljena vizija, da bi ustvarili razmere za izboljšanje prehranjevalnih navad prebivalstva, in sicer da bi ljudje bolj redno zajtrkovali, uživali več sadja in zelenjave ter da bi se izboljšale gibalne navade prebivalstva, je na predstavitvi projekta pojasnila Mojca Triller z Ministrstva za zdravje. Raziskave kažejo, da je odstotek sladkorja, soli in transmaščob v prehrani prebivalstva še vedno previsok, je dodala.

Eden od razlogov, zakaj se ljudje nezdravo prehranjujejo, je po njenih besedah ta, da ljudje v poplavi izdelkov in živil na trgu težko prepoznajo kakovostne izdelke, ki predstavljajo zdrav obrok. Pri izbiri porabnik gleda na všečnost embalaže, pisava, s katero piše, kakšna je sestava živila, pa je pogosto napisana zelo na majhno in odtisnjena na dnu, informacije pa so poleg tega podane na zelo zapleten način, je opozorila Trilerjeva.

Prav to so prepoznali kot eno prednostnih področij, zato bodo v okviru projekta razvili mobilno aplikacijo, ki bo omogočala porabnikom identifikacijo izdelkov, za katere jim bo samodejno sporočala, kaj živilo vsebuje in kako (ne)zdravo je, je še pojasnila. "Pozvala bi vse porabnike, naj skrbno preberejo označbe na zadnjih straneh živil, in hkrati zaželela dober tek!" je sklenila.

Koliko sladkorja po nepotrebnem zmečemo vase?
Zakaj je nujno ozaveščati prebivalstvo o tem, da je treba informirano pregledovati označbe živil in pred nakupom te informacije skrbno upoštevati? "V naši zadnji raziskavi smo spremljali, kakšna je količina sladkorja v 100 gramih predpakiranega živila, in ugotovili, da je povprečna količina sladkorja v žitnih ploščicah kar 28 gramov, v piškotih 25 gramov, v žitih za zajtrk 19 gramov, v sadnih jogurtih 12 gramov, in to so skrb vzbujajoči podatki, a treba je poudariti, da na tržišču obstaja veliko živil v identičnih kategorijah, ki vsebujejo veliko manj ali pa nič dodanega sladkorja," je pojasnil strokovnjak za nutricionistiko Igor Pravst.

Največji prispevek pri vnosu dodanih sladkorjev po Pravstovih besedah med predpakiranimi živili nosijo čokolade in sladice, takoj na drugem mestu pa sledi ena najbolj problematičnih kategorij - sladke pijače, kot je na primer kokakola, s katerimi popijemo ogromno "praznih" kalorij, pa se tega pogosto sploh ne zavedamo.

Z mobilnim telefonom do zdrave hrane
Mobilna aplikacija bo delovala tako, da bodo z njo porsbniku kjer koli in kadar koli omogočili vpogled v sestavo živila in mu olajšali interpretacijo podatkov. S pomočjo mobilnega telefona bo enostavno poskeniral črtno kodo živila, in to bo dovolj, da bo aplikacija iz obsežne podatkovne baze prikazala vsebnost sestavin v živilu. Z interpretacijo podatkov bo s pomočjo prehranskega semaforja opozorila, da ima izbrana žitna tablica »nenormalno« preveč dodanega sladkorja, kar bo prikazano z rdečo barvo, in tako potrošniku namignila, naj izbere drugo tablico, je pojasnil Igor.

Kupec bo po njegovih besedah s pomočjo aplikacije zlahka poskeniral pet izdelkov iste kategorije in v telefonu nato zelo hitro primerjal vsebnost sestavin ter se izognil izdelku, ki ima preveč sladkorja, soli ali transmaščob.

V bazi bodo zajeti (skoraj) vsi izdelki
Za uspešno delovanje projekta je ključna obsežna podatkovna baza, v kateri bodo vsa ali pa skoraj vsa živila, ki jih lahko kupec najde na policah. "Na trgu je dostopnih več deset tisoč živil, neposredna uporaba tujih podatkovnih baz pa ni mogoča, saj je na slovenskem trgu veliko lokalno proizvedenih živil, pa tudi živila mednarodnih proizvajalcev se lahko od države do države močno razlikujejo. Težave smo se lotili tako, da smo začeli povezovati obstoječe baze podatkov, kot je Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP), s čimer bodo pokrita vsa najpogosteje kupljena živila," je še pojasnil nutricionist.

"Če nekega izdelka v bazi podatkov ne bo, bo imel uporabnik možnost takšen izdelek predlagati za vnos v podatkovno bazo, kar pomeni, da se bo podatkovna baza ves čas širila in nadgrajevala," je še navedel Pravst in dodal, da bodo vse proizvajalce živil, pa tudi trgovce pozvali, da z njimi delijo podatke o živilih, pa tudi vse morebitne spremembe in tako se bo baza podatkov hitro in sproti dopolnjevala.

"Načrtujemo, da bo imel projekt velik vpliv, predvsem v prednostih izbire, ki jih bo ponudil prebivalcem, pozitivne vplive pa pričakujemo tudi v gospodarstvu, podatki o sestavi živil bodo preglednejši, kar bo izboljšalo stanje na trgu in ponudilo priložnost tudi za manjše proizvajalce, ki nimajo veliko sredstev za reklame, a lahko vseeno ponudijo produkt s kakovostno sestavo," je sklenil Pravst.

Zakaj je pomembno gledati označbe živil?
Kako pomembno je brati deklaracijo na živilu in kaj sploh sporoča? "Deklaracija je osebna izkaznica živila, ki nam pove vse: od roka uporabe do proizvajalca, pa tudi sestavin, ki jim lahko rečemo kar recept živila, zavedati se je treba, da je prednja stran izdelka zgolj oglasno sporočilo, ki prikazuje domišljijski svet blagovne znamke," je pojasnila Nika Kremić z Zveze potrošnikov Slovenije in dodala, da seznam sestavin vsebuje tudi hranilno tabelo, s katere lahko razberemo hranilno vrednost živila.

V nedavni spletni anketi so preverili, ali potrošniki berejo deklaracije na živilih, in rezultati so bili kar spodbudni, saj je večina odgovorila, da pogledajo tako seznam sestavin kot hranilno tabelo, je nadaljevala Kremićeva. Pri izbiri živila najbolj vplivata izvor izdelka in sestavine, pri nakupu pa potrošnike pogosto vodijo tudi napisi na sprednji strani, slike in sama embalaža. "S sledenjem zgolj slikicam na sprednji strani embalaže težko izberemo živila v skladu z vsakodnevno uravnoteženo prehrano," je opozorila.

V jagodnem čaju 1 odstotek jagod
Kremićeva je nadaljevala z množico primerov, ko branje drobnega tiska v deklaraciji prikaže precej drugačno stanje od prikazanega na embalaži. Eden takšen primer je jagodni čaj, pri katerem se "jagode bohotijo na embalaži", a ob pregledu deklaracije ugotovimo, da jagode sicer res so v njem, a samo v enem samem odstotku. "A je to res jagodni čaj?" se je vprašala in dodala, da je to značilnost prav vseh sadnih čajev.

Drugi primer je jogurt brez maščob, ki jih sicer res ne vsebuje, a notri je namesto tega kar 18 gramov sladkorja na 100 mililitrov jogurta. Potem je navedla še piškote, ki se oglašujejo z oznako "30 odstotkov manj maščobe", a ob pogledu na hranilno tabelo hitro ugotovimo, da vsebujejo 20 gramov sladkorja na 100 gramov piškotov, kar "jim prižge rdečo luč na prehranskem semaforju".

Kosmiči Fitness so sladica?
"Podoben primer so kosmiči Fitness, ki imajo na embalaži silhueto vitke ženske in nas tako prepričujejo, da gre za zdravo izbiro, a ob podrobnem pregledu ugotovimo, da je to živilo prej sladica kot pa primerno za vsakodnevno prehrano," je opozorila Kremićeva.

V nekaterih predpakiranih krofih transmaščobe
Bliža se pust, tako da so trenutno nadvse aktualni krofi. Gre za mastno sladico, a razlike med njimi so očitne, raziskava Zveze potrošnikov Slovenije je namreč pokazala, da najdemo v krofih vse od 9 gramov do 22 gramov dodanega sladkorja na 100 gramov izdelka. "Vsi predpakirani krofi so polni različnih aditivov, pogled na deklaracijo pa nam lahko omogoči tudi izogibanje škodljivim transmaščobnim kislinam, opazili smo namreč, da jih nekateri predpakirani krofi vsebujejo," je sklenila.

Interaktivna mobilna aplikacija bo na voljo po predvidevanjih jeseni, spletna aplikacija Veš, kaj ješ? sicer že obstaja, a morajo potrošniki za zdaj še sami ročno vpisovati podatke, ki se nato obarvajo v slogu prehranskega semaforja.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
smradulja
# 06.02.2018 ob 16:27
Sadni jogurti so največje sranje...tistih 250g zaužiješ takoj, imajo pa 10%+ sladkorja (z enim jogurtom si tako na skoraj dnevni meji zaužitega sladkorja)
Kobilica-poet
# 06.02.2018 ob 16:45
...v trgovini dobiti živilo brez sladkorja je že misija nemogoče...

kaj ko bi uvedli davek na sladkor..... podobno kot na cigarete...
Manc
# 06.02.2018 ob 16:38
Ravno ene čokoladne piškote uživam, ko tole ne berem...
Bubbles
# 06.02.2018 ob 16:46
to ni nič.....sem izvedela, da bo kmalu v uporabi aplikacija s katero boš poskeniral zrak, pa ti bo telefonček prišepnil ali je bolje sapo zadrževati ene pol urce, da spremeniš okolje .......
generusus
# 06.02.2018 ob 17:17
Najslabše kar lahko človek naredi za svoje zdravje je kupovanje in uživanje oslajenih pijač. Že leta nisem kupil nobenega t.i. vitaminskega soka ali pa gazirane oslajene vode. Vrhunec nismila pa je kupovanje vode v plastenkah, saj je večina naše vode, ki priteče iz pip, neoporečna.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 17:06
"Z redno telesno aktivnostjo se vse porabi. Brez goriva tudi avto ne pelje. Ne strašite ljudi.".......... Pa dajte no že nehat s takim indolentnim poenostavljanjem... Polovico sladkorja predstavlja fruktoza, s katero telo nima kaj početi in jo jetra, podobno, kot alkohol spreminja v maščobo.. In to ne karšno koli.. Pač pa v tako, ki se striktno nalaga zgolj v jetrih in treb. slinavki.... Posledica je seveda odpornost na insulin, NAFLD ( zamaščena jetra ) in posledično praktično vse metabolične bolezni, ki tarejo modernega človeka...
mafiliozo
# 06.02.2018 ob 16:46
A res rabmo aplikacijo zato? Predlagam, da se še kdo peš kam premakne in bo stvar rešena :)
vsx1016
# 06.02.2018 ob 16:41
Danes sem zmazal že ziher enih 6 krofov. Kalorije bom pa v korantiji strošil. Lep pozdrav iz Ptuja.
copcop
# 06.02.2018 ob 17:38
Žalostno, da imamo tako neizobražene ljudi, ki ne vedo kaj jedo, niti jih ne zanima. Tega z aplikacijami ne bomo rešili.
nvk
# 06.02.2018 ob 17:22
Z redno telesno aktivnostjo se vse porabi. Brez goriva tudi avto ne pelje. Ne strašite ljudi.

V angleščini: You can't outrun a fork.

Z drugimi besedami, velikokrat s samo telovadbo ne boš spravil kil dol, če ne boš tudi količinsko pazil koliko poješ, enostavno preveč lahko je vase zbasat kalorije.
generusus
# 06.02.2018 ob 17:21
T.i. zdravi navadni in sadni probiotični jogurti so novodobni izum, kjer predelovalna industrija izvablja denar iz žepov neukih potrošnikov. Veliko več boste naredili za svoje zdravje, če boste jogurt, kislo mleko ali kefir naredili sami doma. Je vsaj 10 krat ceneje in veliko bolj zdravo.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 22:06
Pozabli ste napisat kaki telefon si naj kupim da nebom več debeluhar.
Binder Dandet
# 06.02.2018 ob 17:48
@tesnilo:
Ni napisal, da samo 30% kalorij porabis, ampak da jih toliko z gibanjem porabis. Saj verjetno tvoje telo se kaksne druge procese izvaja.

Sicer pa lahko sam potrdim, da se najbolj hujsa s spremebo hrane. In vzdrzuje tezo enako. Samo z rekreacijo iz 92 na 88, po spremembi hrane (rekreacija ostala), pa na 81. Zdaj ze vec let nisem vec tok strikten, ampak drzim 82,83.
nvk
# 06.02.2018 ob 17:32
V enem dnevu sem pokuril tudi 3860 kcal, plus še nekaj do starta in nekaj popoldan. Mislim, da so bili tudi sladkorji v hrani in pijači v neskladju z gornjimi teorijami ali so mora postavili teorijo le za doma sedeče in ležeče pred ekrani?

Ni vsak človek dvajsetletni dvometrski rudar.
Shabanotti
# 06.02.2018 ob 17:20
Z redno telesno aktivnostjo se vse porabi.

Zaradi take miselnosti ljudje dejansko nikoli ne shujšajo.

Telo porabi samo med 10 in 30% vnešenih kalorij s fizično aktivnostjo.
Koliko in kaj jeste ima največji vpliv na telesno težo.

Da se razumemo, telovadba je zelo pomembna za splošno zdravje, je pač zelo slabo orodje za hujšanje...
semaino
# 06.02.2018 ob 18:03
Z mobilno aplikacijo v boj proti sladkorju, soli in transmaščobam

Kaj ce bi z zakonom pri proizvajalcih in prodajalcih.
Norisla
# 06.02.2018 ob 17:11
Galoper

Krof ima cca 300kalorij. Za to pokurit mores 1 uro tekat. Samo gibanje niti priblizno ne pokuri vsega!
angel2
# 06.02.2018 ob 17:31
Novodobne mame kuhajo za svoje ljublenčke v McDonald'su ,škoda matra z takšno aplikacijo
foxhunt
# 06.02.2018 ob 16:57
z aplikacijo nad subjektivne clanke v medijih. Vse dajmo z aplikacijami.
etore
# 06.02.2018 ob 19:56
Torej na prebrano je najboljši heroin.... noben reden uživalec se ne ubada s prekomerno težo, pravijo pa da tudi niso občutljivi na virus gripe... :)
kotzi
# 06.02.2018 ob 19:14
pogledam eurocrem..narejeno v srbiji..in kaj pise..ne vsebuje transmascob...bravo srbi
kritik101
# 06.02.2018 ob 17:00
Wow, mobilno aplikacijo rabimo, da nam pove, kaj ni dobro jesti?
Dajte jo brž ven. Bomo takoj evolvirali v nacijo suhcev. Pa še plače boste lahko znižali, ker pol stvari ne bo več za kupiti. Bo pa za razvoj aplikacije.
Gastrbajtr
# 07.02.2018 ob 01:03
na hrano in pijačo ne pazim, pazim pa na to, da na dan pretečem vsaj 10 ali prekolesarim 30 km. In še to, raje povečam kilometrino, kot pa se odpovem hrani.

A ni lažje pojesti 2 keksa manj kot preteči 2 km?
Lukos
# 06.02.2018 ob 23:50
Pri cigaretah dajete slike kako povzroča rak....zakaj ne dajete na razne sladkane pijače slike kaj povzroča sladkorna in kako lahko prideš od noge itd...?
hrgotax
# 06.02.2018 ob 20:37
Na eni strani NIJZ reklamira omenjeno aplikacijo,
po drugi pa podpira t. i. tradicionalni slovenski zajtrk,
kjer je zdravo samo jabolko in pogojno kruh, če ni iz bele moke.
Med (fruktoza), maslo (velika vsebnost maščob) in kravje mleko
vsekakor nimajo dosti skupnega z zdravo prehrano ...
Emsho
# 06.02.2018 ob 20:07
Ojej, kakšni komentarji...

Ja, sladkor je problem. Velikanski. Je najbolj razširjena droga in povzroča dolgoročne okvare zdravja, neodvisno od njegove kalorične vsebnosti. Kot alkohol ni problem (večinoma) zaradi kalorij ampak zaradi toksičnega potenciala (v zmernih količinah imamo poti za razgradnjo, ko to presežemo je toksin). Pravzaprav ima enak učinek na telo kot alkohol, minus opitost. Na jetrih primarno, precej dolgoročnih učinkov pa je na možganih (enako kot druge droge).

Kalorični vnos človeka ima vpliv na na njegovo težo zgolj v ekstrennih deviacijah (prenažiranje in stradanje v daljšem obdobju). Primarno pa na kopičenje zalog vpliva vrsta hrane. Ni vsa hrana, ki jo zaužijemo tudi absorbirana, razgrajena in skladiščena.

Kolikor se sliši še tako nenavadno, znanost ni uspela dokazati, da bi telesna aktivnost povzročila izgubo telesne teže, če ne spremenimo prehranjevalnih navad. Telesna aktivnost je metoda za izboljšanja zdravja (in za to imamo nedvoumne dokaze), ne za hujšanje.

Ja, tudi občasno uživanje sladkorja je postal problem. Ker ga je skritega v hrani toliko, da z dodajanjem očitne hrane, ki vsebuje sladkor, samo večamo težo kamna, ki nas vleče proti dnu.

S trans maščobnimi kislinami ni treba izgubljati besed - tudi FDA jih je končno dal z gras (Generaly Regarded As Safe) liste zaradi izrazito negativnega vpliva na zdravje.

Ja, aplikacija ima potencial, da pomaga, zlasti pri odkrivanju skritega sladkorja in ostale industrijske svinjarije, ki jo trgovci dajejo v hrano, da povečajo obstojnost, predvsem pa dobiček.

Me pa zanima kam bodo umestili npr. med. Pa kaj bodo naredili z verjetno najbolj redilno hrano v Sloveniji - pekovsko izdelanim kruhom (vsem, tudi rženim, pirinim, ajdovim...), saj je vsem, ki se ukvarjamo s sestavo hrane in zdravim življenjskim slogom že nekaj časa jasno, da so vsi tile kruhi po sestavi bolj sladice kot zdrava živila.

Se pa strinjam z quendijem in temu enotne so tudi strokovne inštitucije po svetu, vključno s finančnimi - eden osnovnih načinov zazajezitev težav je obdavčitev sladkorja. Ljudje velikokrat nimajo možnosti izbire, ker je problem tako razširjen.
kazam
# 06.02.2018 ob 19:34
Follow Me
Jaz bi prepovedu sladkor in vse dal na ketonsko prehrano

Ne hvala---stanje ketoze je zelo resna faza zaradi katere pogine marsikatera krava...človek sicer res ni krava ampak ne hvala--to je neke vrste prehranski fašizem!
royayers
# 06.02.2018 ob 17:52
Za začetek bi bilo dovolj, da sploh deklaracijo kdo pogleda. Potem jo je treba pa še razumeti. Aplikacija je potuha in je brez veze. Povprečen kupec ob črki E danes salte dela, pa ne ve niti tega, da niso vsi škodljivi...
hrgotax
# 06.02.2018 ob 20:46
Pustni čas je pred vrati.

Odličen način, da nevoščljivci tistim, ki še znamo uživati v skladu s starimi šegami in navadami, poizkušate pokvariti praznovanje.

Ne bo vam uspelo.

Bomo še počakali do začetka postnega časa, takrat bo čas za kakšno "aplikacijo" ...
Putkaka
# 06.02.2018 ob 20:11
Ej, ampak da glih pred pustom objavite fotko s krofi ob takem članku, je pa čist mim. A si tud za pusta hrusta ljudje ne morejo privoščit sladki greh?
QUENDI
# 06.02.2018 ob 19:26
....zalegel bi edino tisti zakon o obdavčitvi sladkorja v nenaravnih živilih......ne pa neka aplikacija.....
navaron
# 06.02.2018 ob 18:41
Shabanotti
# 06.02.2018 ob 18:22
Kot sem povedal, telovadba je zelo slabo orodje za hujšanje, odlično za splošno zdravje

...
Težo treba izgubljat počasi in z pravilno prehrano (ne stradanjem), zakaj mal preveč pisanja. Ampak danes bi vse čez noč se sploh kdo zaveda kake napore doživljajo samo sklepi in srce, ko se ena konkretno predebela oseba napreza na neki telovadni napravi?? Tudi vsakodnevo 10km teka ali 30 km bicikla (poleg vseh drugih aktivnosti) ni dolgoročno zdravo to je preforsiranje organizma in račun bo prej ali slej izstavljen, Vitkost ne pomeni da si zdrav, eno je zamaščenost ki se kaže zunaj drugo je zamaščenost jeter, srca...slednje je največrat posledica ravno sladkorja,,, fruktoza, ki napram glukozi nima nobene koristi predelajo jo laho le jetra ampak ker ne dviguje krvnega sladkorja (kot glukoza) se je v preteklosti tretiralo napačno...
dskrab
# 06.02.2018 ob 18:40
Tuki se vsi neki branite. O nutela je smrt o krof je smrt. A požrete od A-Ž kar je možno tuki pa vsi brihtoli pol :)
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 18:40
Love_tigBitties --- hahaha--- Ti pa si kodrec, kaj ne, da si.... Iskati znanstvene dokaze za metabolizem fruktoze, je enako, kot iskati znanstvene dokaze, za število kosti v človeškem telesu... Razumeš ti moj mali nadabudnež..... Če pa potrebuješ kakšno resno raziskavo, kako fruktoza tu dejansko zamasti jetra, pa izvoli eno -- Fructose and NAFLD: The Multifaceted Aspects of Fructose Metabolism .... Jih pa imaš na netu na stotine.....
aplikacij
# 06.02.2018 ob 18:02
royayers:
Naj berem deklaracijo?
Počasi bo treba vzeti mikroskop, da bom sploh kaj videl, pa ne nosim očal?
Kar pa je najpomembnejše, dostikrat ni nikjer napisan izvor izdelka - niti ime države.
cvirn1
# 06.02.2018 ob 16:48
My fitness pall much?
Tao3
# 07.02.2018 ob 04:32
Prava aplikacija se imenuje: manj žri in manj bodi na telefonu in več zunaj stanovanja ...
Gastrbajtr
# 07.02.2018 ob 01:08
A ni teh aplikacij že polno ios google trgovina pod hrano.

Je, ampak potem si vpleteni akterji ne bi mogli razdelit denar za brezvezen projekt. Javnega denarja je treba čim več počrpat - šteje kvantiteta, ne kvaliteta.
Gastrbajtr
# 07.02.2018 ob 00:39
Glihkr sm bil v Macu. Ampak Brigita Bukovec je pred časom v njihovi reklami zatrjevala, da se tudi vrhunski športniki in njeni otroci tako prehranjujejo. Potem je zihr ok. :-)
gospodarx
# 07.02.2018 ob 00:30
Komaj čakam, da bo pust in da bom od krofov spet ves masten okrog ust :)
Rotom
# 06.02.2018 ob 21:53
Se pa vidi tipična medijska favšija: "Naj se ti le v grlu zatakne pustni krof!"
nvk
# 06.02.2018 ob 21:04
Kalorični vnos človeka ima vpliv na na njegovo težo zgolj v ekstrennih deviacijah (prenažiranje in stradanje v daljšem obdobju). Primarno pa na kopičenje zalog vpliva vrsta hrane. Ni vsa hrana, ki jo zaužijemo tudi absorbirana, razgrajena in skladiščena.

Lani februarja sem na spletu poiskal kalkulatorček, vtipkal svojo težo, višino, starost, določil stopnjo telesne aktivnosti in zračunal koliko lahko požrem in v enem letu sem konkretno shujšal. Ne stradam, samo manj pojem in seveda je tudi manj cukra, ker kalorično ne znese, sicer pa še vedno posežem po razni ne najbolj zdravi hrani. Torej CICO kot pravijo, calories in, calories out, je glavno, res pa je, da če boš dnevni vnos kalorij zafilal s čokoladom, ne boš ravno najbolj uspešen pri pridobivanju mišične mase.

Kolikor se sliši še tako nenavadno, znanost ni uspela dokazati, da bi telesna aktivnost povzročila izgubo telesne teže, če ne spremenimo prehranjevalnih navad. Telesna aktivnost je metoda za izboljšanja zdravja (in za to imamo nedvoumne dokaze), ne za hujšanje.

Kaj? Seveda jo zgubiš s fizično aktivnostjo, ker s tem kuriš energijo, dokler seveda poješ manj kot jo skuriš. Je pa res, da boš težko odtekel vse kalorije, ki jih vase zbašeš s čokolado naprimer. Zato je pač primarno potrebno spremeniti prehranjevalne navade.
kotzi
# 06.02.2018 ob 19:12
v franciji se tepejo v trgovinah za pocen nutelle...in zo v drzavi ki je znana po tem da zdravo zivijo...haha..baje
ajvard
# 06.02.2018 ob 19:11
a je že aplikacija, ki opozarja, kdaj vdihniti/izdihniti, kdaj iti na blato....?
SKEpsiS
# 06.02.2018 ob 18:43
Moto, ki ga še država promovira: Prodajat bullshit, zdravo pamet zatirat. Društvo Cindi Slovenija, na primer, bi bilo treba takoj ukinit. Saj je od malo dobrega nastalo leglo lažnivcev in lopovov, ki cuzajo proračunski denar.
Javorovina
# 06.02.2018 ob 18:33
Pa naj povečajo že obstoječe deklaracije. To bi bila mogoče neka "dodana vrednost", ne pa potrošnikovo odločanje na podlagi rdeče, rumene ali zelene barve (????). Ali pa naj aplikacija pokaže povečano deklaracijo. In okenčki s spornimi vrednostmi/vsebnostmi naj utripajo. Ali pa naj aplikacija pove kaj, kar NE piše na deklaraciji, recimo da imajo "ničkalornični" napitki notri alkoholne sladkorje itd. Ampak kogar doslej ni brigalo, zakaj bi zdaj začel skenirati?
Shabanotti
# 06.02.2018 ob 18:22
kako lahko napises telo porabi med 10-30% vnesenih kalorij? saj je znanstveno dokazano koliko rabi odrasel clovek dnevno kalorij. kaj moram jaz po tvoje pojest 10k kalorij, da se ob normalnem dnevu nahranim za 2k??

Najprej še enkrat preberi kaj sem napisal, potem pa malo googlaj, na desetine raziskav glede kalorij lahko najdeš v eni sami minuti...

Odrasel človek potrebuje cca 2000 kalorij dnevno.
Znanstveno je dokazano, da med 60 in 80% kalorij v telesu porabi presnova oz. metabolizem.
Če boš imel npr. vnos 10k kalorij na dan, boš debel, nobena fizična aktivnost ti ne bo pomagala, mogoče boš zaradi miganja malo dlje živel.

Kot sem povedal, telovadba je zelo slabo orodje za hujšanje, odlično za splošno zdravje.
Dejansko z enim petminutnim obrokom lahko izničiš uro aktivne telovadbe.
aplikacij
# 06.02.2018 ob 17:50
Edina aplikacija, ki jo uporabljam, je aplikacija za šah.
tanj
# 06.02.2018 ob 17:33
Vsa živa bitja vedo, kaj uživati in česa ne, samo sodobna civilizacija za to potrebuje...aplikacijo. Žalostno, zelo. S tem da bi teh aplikacij moralo biti več - za vsejedce, za vegetarjance, za vegane, za alergike, za .....

Nekateri bomo pri teh stvareh raje poslušali zdravo kmečko pamet, kot "pametni" telefon in njegovih n aplikacij.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 20:19
[url="https://medium.com/@drjasonfung/th
e-deadly-effects-of-fructose-part-2-aab046146fb7"]The Deadly Effects of Fructose — Part 2
Fructose and fatty liver[/url] --- Za vse, ki se vsaj malo razumejo na zadevo, vam bo najbolje in na najbolj enostaven način razložil dr. Jason Fung.... Če pa še vedno rabite znanstvene dokaze v izokaloričnem okolju, pa se posvetujte z Tov. Love_tigBitties....
Kazalo