Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 30 glasov Ocenite to novico!
Potrošniške organizacije so kritične, ker naj bi bili izdelki po predlaganem sistemu zaradi domnevno manjših porcij označeni z rumeno, čeprav bi morale biti zaradi visoke vsebnosti sladkorja obarvane rdeče. Foto: EPA

Dodaj v

Ali bodo živila označena s semaforjem glede vsebnosti sladkorja, maščob in soli?

Kritika potrošniških organizacij
2. december 2017 ob 17:48,
zadnji poseg: 2. december 2017 ob 19:20
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Skupina mednarodnih prehrambnih podjetij je pripravila predlog, po katerem bi živila z visoko vsebnostjo sladkorja, soli ali maščob označevali po enotni lestvici barv semaforja.

Mnogi proizvajalci so sicer temu zaradi odvračalnega učinka rdeče barve doslej nasprotovali, pri Mondelezu pa so zdaj pojasnili, da želijo pomagati potrošnikom.

Mondelez, Coca-Cola, Mars, Nestle, Pepsi in Unilever so pobudo po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pripravili po zgledu Velike Britanije, kjer morajo biti živila z visoko vsebnostjo sladkorja, soli ali maščob označena z rdečim opozorilnim znakom.

Lestvica bi bila enotna za celoten EU, s čimer bi po pojasnilih Mondeleza "potrošnikom že na prvi pogled pomagali prepoznati zdravo izbiro". Manj škodljiva živila bi bila označena rumeno, zdrava pa zeleno.

Potrošniške organizacije so se na predlog odzvale s precej kritike. Pri Foodwatchu družbam očita, da je predlagani sistem manj strog in manj sporočilen od britanskega ter cilja le na to, da bi bilo z rdečim opozorilnim znakom označenih čim manj izdelkov.

Kot primer so navedli Nestlejeve žitarice za zajtrk Nesquik, ki so v Veliki Britaniji zaradi visoke vsebnosti sladkorja obarvane rdeče, po predlaganem skupnem evropskem sistemu pa bi bile rumeno. Enako velja za čokoladno-lešnikov namaz Nutella.

V Mondelezu odgovarjajo, da njihov sistem temelji na manjših porcijah, zaradi tega pa se nekatere rdeče oznake spremenijo v rumene. S tem želijo proizvajalce tudi spodbuditi, da zmanjšajo priporočene porcije.

Foodwatch tega argumenta ne sprejema, saj meni, da potrošniki ne bodo kar tako zmanjšali količine zaužitih živil.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
drg
# 02.12.2017 ob 18:14
Podpiram! Naj ljudje končno spregledajo, kakšno svinjarijo (strup) dnevno zauživajo. ;)
Miham
# 02.12.2017 ob 18:21
zadnji cas!!!

ce lahko na skatlicah za cigarete pise, kaksne so posledice,

zakaj ne bi tudi pri hrani z veliko sladkorja?
el CARTEL
# 02.12.2017 ob 18:38
brez veze,
vse to je označeno, ko obrneš embalažo. tam vse piše, le ljudje naj se naučijo brati.

ker drugače bodo kapitalisti pač zmanjšali porcije ali zlobirali da se dvigne stopnja tolerance iz rdeče v rumeno, nato pa veselo prodajali naprej kot "neškodljivo"
severnik
# 02.12.2017 ob 18:22
To je super.

Edino škoda, ker bodo trgovci spet našli pot, da bo njihov produkt brez oznake.
SamoRes
# 02.12.2017 ob 18:34
EU se je še enkrat izkazala kot leglo za zaščito pravic korporacij. Če je v VB nekaj rdeče barve, tu postavijo na oranžno.
el CARTEL
# 02.12.2017 ob 18:41
raje bi večji nadzor če so kalorijski podatki in sestavine točne.

ok, za neumneže ne more škoditi, da se jim obarva kar je škodljivo, a kot rečeno, kapitalisti bodo že znali izigrati sistem. poleg tega pa je debelim itak vseeno kaj jedo, če jim ne bi bilo vseeno, ne bi bili debeli
Miham
# 02.12.2017 ob 18:37
skippy
je naša življenjska doba v povprečju 20 let daljša od tistih, ki pravzaprav ne uživajo predelane hrane.20 let daljša od tistih, ki pravzaprav ne uživajo predelane hrane.

zivljenjska doba gre v ZDA pravzaprav dol
KLIK
"The biggest takeaway: Heart disease and cancer are still far and away the top killers of both men and women. The good news is that there are three things you can do to drastically reduce your risk of developing both: eat right, exercise and don't smoke."
tudi zato, ker so vcasih jedli malo manj procesirane, posladkane, s kemikalijami polne hrane in so se malo vec gibali!

nasa zivljenska doba je sla gor predvsem zaradi vec medicine in vecje varnosti, ne zaradi bolj zdrave hrane...
JohnSmith
# 02.12.2017 ob 18:48
Tradicionalni slovenski zajtrk (po angleški lestvici):
- jabolko: rumeno (sladkor)
- maslo: rdeče (maščobe, nasičene maščobe)
- mleko: rumeno (maščobe in/ali sladkor)
- med: rdeče (sladkor)
- kruh: rumeno (maščobe in/ali sladkor in/ali sol)
anny22
# 02.12.2017 ob 19:11
To je dokaz o čedalje večji bebavosti nakupovalcev....ne znajo več brati deklaracij. Menda si približno predstavljamo, kaj je v nutelli in kaj v jabolku?
študentNajBo
# 02.12.2017 ob 18:26
To bi bilo zeo zelo prav.
hypatos
# 02.12.2017 ob 20:46
V Mondelezu odgovarjajo, da njihov sistem temelji na manjših porcijah, zaradi tega pa se nekatere rdeče oznake spremenijo v rumene. S tem želijo proizvajalce tudi spodbuditi, da zmanjšajo priporočene porcije.

Vendar pa ob tem ne povedo, da bo cena porcije višja. Tako so naprimer imele čokolade Milka (Milko navajm zaradi tega, ker je v lasti multinacionalke Mondelez) nekoč 100 g, sedaj pa 80 g. Za enako ceno. Kar v bistvu pomeni podražitev. In še višje dobičke multinacionalk. Ob še eni spremembi - padcu kvalitete zaradi vedno cenejših (posledično slabših) sestavin končnih izdelkov. Kar je va zadnjih letih opazno predvsem v gaziranih pijačah (sploh kokakoli).
tureavanture
# 02.12.2017 ob 19:28
nutela rumena?

ja pa kaj še
firtoh
# 02.12.2017 ob 18:51
No Angležem semafor ne pomaga nič.Redijo se bolj kot v drugih evropskih državah.Kar 63 % odraslih Britancev je pretežkih.Imajo največjo rast morbidne debelosti(ITM 40 +) v Evropi.
tanj
# 02.12.2017 ob 20:14
V trenutku, ko se je v članku pojavil Mondelez, je moje navdušenje nad idejo skopnelo. Take multinacionalke pač nimajo dobrih namenov...
Rozmarin
# 02.12.2017 ob 18:33
@slaba_karma
Nepredelana hrana je cenejša od predelane.
binaural84
# 02.12.2017 ob 19:15
S temi semaforji je mimo in zavajajoče. In še korporacija je predlagala te semaforje. Se vidi koliko je ura. Foodwatch ima prav.
aktivist
# 02.12.2017 ob 18:29
Bravo! Cestitke!
Daedalus
# 02.12.2017 ob 19:41
@Skippy
Bla bla. Ko mi prvič resno potrebujemo medicinsko pomoč, smo že čez življenjsko dobo tistih, ki kao živijo bolj zdravo in kao ne jedo strupov.

In kdo so to?
Imajo družinsko medicino in dohtarja na voljo če je karkoli narobe z zdravjem? Imajo zdravila, cepljenje...? Kolikšen del umrljivosti so dojenčki (in njihove matere pri porodu)?

Ne kvasaj neumnosti.
srv
# 02.12.2017 ob 18:49
Upam da bo semafor kaj večji od črk na deklaraciji. Res, da vse piše, ampak jaz še z očali ne vidim, kaj piše.
Mare_4
# 03.12.2017 ob 01:25
Skupina mednarodnih prehrambnih podjetij je pripravila predlog, po katerem bi živila z visoko vsebnostjo sladkorja, soli ali maščob označevali po enotni lestvici barv semaforja.

Sploh se ne bi smelo zgoditi, da bi multinacionalke narekovale, kako bi njim najbolj ustrezalo označevanje oz. opis deklaracij prehrambenih proizvodov.
V opisu mora biti, kaj potrošniki želijo vedeti. Tukaj mora odigrati svojo vlogo Zveza potrošnikov ipd.
Kaj ima CocaCola, Nestle, etc, z označevanjem mesnih izdelki, zelenjave itn?
Verjamem, da bi te multinacionalke rade videli recimo zdravi čebelji med, zdravo in prehransko vrhunsko ribje olje v rdeči barvi, cocacolin zmazek s konzervansi in E-ji pa v oranžni (s sladkorjem) in v zeleni barvi (brez).

Te barve so zavajujoče, saj najbrž hočejo potrošnike navaditi na refleksno izbiro proizvodov. Najbrž ciljajo, da bo povprečni potrošnik oz. večina njih povezovala zdrav proizvod z zeleno barvi. Barva sama nima prav nobene veze ne z zdravo niti s kvalitetno prehrano.

Potrošnik potrebuje čimveč konkretnih informacij o izdelku, ne pa nek semafor...!
motoVILkA
# 02.12.2017 ob 22:31
Sladkor, sol, mascoba... kaj pa vsi E-ji, ki so v zivilih in celo povzrocajo raka?
Monopattern
# 02.12.2017 ob 19:57
Haha. Oni bi manjšali porcije, a že zdaj je porcija kosmičev 25g. Toliko poje nek triletnik ne pa normalen človek.
odprtizvezek
# 02.12.2017 ob 18:53
To je v VB ze lep cas in ko brskas po policah avtomatsko ti mozgani ignorirajo izdelke z rdeco barvo na lestvici in se podzavestno nagibas k tistim ki so po vecini zeleno obarvani. Kar dober sistem, to bi moralo biti obvezno povsod v po EU.
Skippy
# 02.12.2017 ob 18:52
@JohnSmith
in tako jemo že od nekdaj, pa nikoli nismo bili tako debeli kot danes.
Ljudje so debeli, ker so leni in ker je pač lažje žreti kot se gibati.
agenda21
# 03.12.2017 ob 15:37
Bojte se dodatkov, ki so izredno škodljivi v mikrogramskem rangu.
Teh ne bodo nikoli navajali. Koliko škode pa naredijo in ali so namerno v živilih ali po naklučju,
to je pa spet drugo vprašanje.
https://www.youtube.com/watch?v=FXFgsqiw
2s8
delfino_
# 03.12.2017 ob 12:45
To je čista farsa.
A ne vidite da so ta predlog glavne multinacionalke skup sestavile.
Verjetno bo sadje na zatolžni klopi, kraljeval pa bo sintetizirani aspartam.
BarakOrkbama
# 03.12.2017 ob 02:11
Ne pozabit na slikice zamaščenih organov in odgnitih nog (zaradi sladkorne) na embalažah živil z visoko vsebnostjo sladkorja.
GorskiVodnik
# 02.12.2017 ob 21:44
@Skippy
Bla bla. Ko mi prvič resno potrebujemo medicinsko pomoč, smo že čez življenjsko dobo tistih, ki kao živijo bolj zdravo in kao ne jedo strupov.

Tudi ti bi jo rabil. Zelo specifično. Takoj in zdaj.
Miham
# 02.12.2017 ob 19:48
anny22
To je dokaz o čedalje večji bebavosti nakupovalcev....ne znajo več brati deklaracij. Menda si približno predstavljamo, kaj je v nutelli in kaj v jabolku?

isti clovek je lahko enkrat pameten, enkrat pa ga premaga skusnjava
ce je lahko na paketu za cigarete slika kadilcevih pljuc, zakaj ne bi bilo nekaj podobnega tudi na sladkanih izdelkih?
velik del clovekovega obnasanja je tudi osnovan na crednem nagonu, "ce tako delajo vsi okoli mene, bom menda tudi jaz"
ali pa "ce bi bilo res tako zdravju skodljivo bi bilo menda tako oznaceno!"

konec koncev, v zdravstveno blagajno moramo placevati vsi, kljub temu, da je ne koristimo vsi!
zakaj ne bi delali na preventivi, ce lahko?
Mare_4
# 04.12.2017 ob 11:35
gorenjka..rdeca...viki krema rdeca...bali rdec.-..ja tut mi mamo znamke ki bi jim pasale rdeca

V resnici pa bi bilo skoraj gotovo tako:
Na eni strani izjemno zdrava, naravna in kvalitetna živila kot so npr. arašidivo maslo, maslo, inčuni v oljčnem olju, itn. vsa v rdečem, po drugi strani lahka oz. "dietna" margarina, ki jo pripravljajo s kemijskim hidrogeniranjem manj kvalitetnih rastlinskih olj in vsebuje tudi nekaj kancerogenih trans-maščobnih kislin, sintetične arome, ki dajo okus po maslu (aciloin, diacetil, maslena kislina), emulagatorje in razne E-je, pa bo zaradi samo malo manj maščob v rumeni, t.j. bolj zdravi barvi.
Katero izmed naštetih živil bo najbolj verjetno izbral manj ozaveščeni ali nepoučen kupec?

Ali pa npr. primer s sladkimi živili: Na eni strani imaš neobdelano, naravno suho sadje (dateljne, suhe fige, slive, marelice, pekmez iz sliv, naravni džemi z nič ali malo dodanega sladkorja), vse v tdeči barvi, na drugi strani pa lahka živo rdeča ribezova "marmelada" s 30% ribeza, v glukoznem sirupu z dodatkom umetnih sladil, emulgatorjev, konzervansov in umetnih barvil v "še zdravi" rumeni barvi.
Kaj od tega bo po tvoje povprečni kupec izbral?

Tole gre bolj v smeri, da bi kupec nabasal več "junk fooda" od multinacionalk in manj (bolj) zdrave hrane.

Mimogrede: Umetna sladila se v agroživilski industriji uporabljajo kot dodatki pri krmljenju živine za zakol, ker pospešujejo tek. Tako živina hitro pridobi na teži, poleg tega jih lahkoo krmijo z manj kvalitetnimi krmili, saj pod vplivom sladil jim tekne skoraj vse.

Z ljudmi je podobno. Znanstvene študije so pokazale, da ko se zaužije nekalorično umetno sladilo, ga možgani napačno zaznajo kot hrano. To sproži prebavne procese. Ker um. sladila niso hrana, telo nato teži k tapravim kalorijam oz. h kalorični hrani.
Posledica pa tako ni hujšanje, temveč v številnih primerih rejenje.
anny22
# 02.12.2017 ob 21:10
Sladkor, kakavovo maslo, posneto mleko v prahu, kakavova masa, mlečna mast, dekstroza, lešniki, emulgator (sojin lecitin), aroma (naravni ekstrakt vanilije).

To so sestavine čokolade Gorenjka. Od teh naštetih sestavin se v zadnjih letih noro dražijo vsaj štiri, zmerno pa tudi vse ostale. Kakavovo maslo, kakavova masa, mlečna mast in lešniki - cene za te sestavine gredo v nebo. Čokolada bo postala luksuz.
zlobniCO2
# 02.12.2017 ob 20:20
neumna ideja , saj že vse gor piše komur je mar pač gleda ,komu ni mu tudi 1000 oznak ne pomaga
Grešnica
# 05.12.2017 ob 12:51
Kakšna bo potem razlika v dojemanju med žlico meda in žlico nutele? Ajdovi žganci = pol vrečke bonbonov?

Ali je res vse v kilokalorijah? Kje je pa pri tem hranljivost (GI)? Pa nenasičene maščobe?

Spet nekaj za slepitev potrošnikov....
Mare_4
# 04.12.2017 ob 18:42
In še nekaj.

100-krat več bi naredili, če bi v osnovni in srednji šoli rezervirali kakšni 2 predavanje o živilh, zdravi prehrani in prehranjevanju ter nevarnostih, ki tu prežijo.

Tako bomo v bodočnosti presegli kritično maso zdravo razmišljujočih ljudi oz. potrošnikov, ki bodo obrnili svet na bolje tudi na tem področju. Temu bo potem morala slediti tudi prehranska industrija...!
evaevi
# 15.12.2017 ob 10:04
aha, upoštevanje nepismenosti uspešno podebiljenih prebivalcev.
Zoro27
# 07.12.2017 ob 12:51
Če je nutela rumena, kaj bi bilo lahko bilo sploh še rdeče? Rafinirani beli sladkor?
anny22
# 02.12.2017 ob 20:06
100 g navadnih ovsenih kosmičev - brez sladkorja, brez čokolade, brez sadja - je 348 kalorij.
Če vzameš tiste z vsemi možnimi dodatki, je toliko 50, 40 ali še manj gramov.
Porcija 25 g je skupaj z mlekom.
kotzi
# 02.12.2017 ob 19:26
ma spet kr neki...sportaj...gibaj se..in potem brez slabe vesti pojej snickers...ali obratno...mislm....ce jes rad sladko vedi da moras potem tu dostt športat...in pika...prelaufi mali maraon...pojej torto...
Alchemist
# 04.12.2017 ob 08:45
Nutella je med živili z največ maščob in sladkorja, in naj bi bila označena rumeno? Taka kalorična bomba? Definitivno ni kredibilen predlog. Rabimo strožji (in predvsem bolj realen) sistem. Kriteriji za postavitev v rdeč semafor bi morali biti definitivno nižji.
RJSlo
# 03.12.2017 ob 20:02
Nad naslovom bi morali napisati opozorilo, da naj Mariborčani tega članka ne berejo/čitajo. Bi radi spet vztranjike na ulice? :))
Javorovina
# 03.12.2017 ob 14:55
Če se gremo slikice, bi mogoče predlagala prikaz, kolikšen delež izdelka zavzema sladkor ali kaj takega.
V bistvu je pa vsakršno poenostavljanje (semaforji ...) manipuliranje. Lahko bi samo povečali VSE deklaracije ter pobarvali recimo tiste okvirčke, ki imajo visoke vrednosti, ali kako drugače nenavadne sestavine. Saj pri Mondelezu lol bi to najbrž naredili, ampak se niso spomnili. ;) Naj flourescentno pobarvajo sladkorji-0g ..... polioli-66787g in take zadeve. Saj na deklaracijah marsikaj piše. Lahko zgleda enako, pa je eno masivni les, drugo pa iverka. ;)
tocco
# 02.12.2017 ob 21:46
Pardon se opravičujem jaz sem napiso, da se umetno dražijo brez vzroka, ki je naveden poleg njih.
tocco
# 02.12.2017 ob 21:45
Any22 napisala si, da se te sestavine dražijo umetno ne pa zaradi vzroka, ki je naveden poleg.
kotzi
# 03.12.2017 ob 15:07
gorenjka..rdeca...viki krema rdeca...bali rdec.-..ja tut mi mamo znamke ki bi jim pasale rdeca
nikhrast
# 02.12.2017 ob 20:18
Pa kdo bo vse te informacije uporabljal, večina nas to ignorira.
Čim manj soli, masti, saldkorja, bele moke..., pa ni se treba pri mizi nabasati, to je vse.
V restavracijah pa tudi ne gledam koliko kalorij je tu in tam, na menu to ignoriram.
Bloodline
# 02.12.2017 ob 18:49
Raje umrem sit kot lačen.
slaba_karma
# 02.12.2017 ob 18:35
@rozmarin,

ali ne veš kaj je nepredelana hrana ali pa ne razumeš koncepta številk.
nekajnekaj69
# 02.12.2017 ob 23:55
@motoVilka E-ji so nevarni le nekateri, ne zavajaj
slaba_karma
# 02.12.2017 ob 18:31
100 oznak mi ne pomaga nič, če ni denarja za zdrave zadeve...
Skippy
# 02.12.2017 ob 18:26
@drg
da, ker uživamo takšen mega strup, je naša življenjska doba v povprečju 20 let daljša od tistih, ki pravzaprav ne uživajo predelane hrane.

@Miham
vsaki 2 leti poskušate umreti zaradi neke nove panike :) Kje je tistih 200 letno rešenih zaradi pasivnega kajenja?
Kazalo