Zdravje

Poudarki

  • Zdravnik lahko odkloni zdravniški poseg, če ni v skladu z njegovo vestjo in če ne gre za nujno medicinsko pomoč
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 104 glasov Ocenite to novico!
Zdravstvo
Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje se delež cepljenih otrok v zadnjih letih znižuje. Foto: Pixabay
VIDEO
Zaradi cepljenja ugovor v...

Dodaj v

Zdravnica zaradi staršev, ki zavračajo cepljenje, podala ugovor vesti

Zdravniška stroka svari pred okužbami, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem
6. februar 2017 ob 19:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pediatrinja iz Lenarta je zdravniško zbornico zaradi več primerov zavračanja cepljenja iz nemedicinskih razlogov zaprosila za ugovor vesti.

Obvestilo, s katerim zdravnica staršem, ki ne želijo cepiti svojih otrok, obrazloži svojo stisko in jih prosi, naj svojemu otroku poiščejo drugega zdravnika, je zaokrožilo po družbenih omrežjih in sprožilo burno debato. In zdravnikov, ki se spopadajo s podobnimi vprašanji, ni malo.

V čakalnici ambulante pediatrinje Bernarde Vogrin bolnike čaka obvestilo, v katerem zdravnica v petih točkah starše obvešča, da ji vest in strokovno zavedanje ne dopuščata, da je odgovorna za zdravljenje otroka, za katerega ji starši ne dovoljujejo, da zanj skrbi po veljavni doktrini in zakonodaji.

"Ne bi se radi vrnili v preteklost"
Pediater in infektolog na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Marko Pokorn ob tem poudarja, da je zaupanje med bolniki in zdravniki ključno. "Če tebi starši ne zaupajo glede cepljenja, kako ti bodo glede vseh drugih zdravstvenih postopkov, ki jih ti za njihovega otroka priporočaš, in tu je neko temeljno zaupanje."

Se pa tudi Pokorn sooča s številnimi starši, ki ne želijo cepiti svojih otrok. In opozarja, da se ne bi rad vrnil 20 let v preteklost, ko so zaradi okužb s hemofilusom influence B imeli primere gnojnega meningitisa. "To bolezen smo od leta 2000, ko cepimo, tako rekoč izkoreninili v Sloveniji in ne bi rad znova doživljal tistih grozljivih bolezenskih stanj, ki lahko otroka navsezadnje tudi umorijo."

Zdravnica ugovor podala pred tremi leti
Podatki nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da se delež cepljenih otrok v zadnjih letih zmanjšuje. In včasih tudi vsaj pojasnila pediatrov ne zaležejo. Mojca Gobec z ministrstva za zdravje ob tem pravi, da "lahko razumemo stisko zdravnika, ki zelo veliko časa in po navadi brezplodno porabi, da utemeljuje nekaj, kar je znanost nedvomno dokazala".

Z zdravniške zbornice pa so nam sporočili, da je zdravnica ugovor vesti podala že skoraj pred tremi leti in da zdravnik lahko odkloni zdravniški poseg, če ni v skladu z njegovo vestjo in če ne gre za nujno medicinsko pomoč, da pa mora o tem pravočasno obvestiti bolnika in zdravniško zbornico.

Petra Prešeren, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
neutrino
# 06.02.2017 ob 19:35
Bravo, še več takih zdravnic!
Še sama izjava
TineB
# 06.02.2017 ob 19:34
Pravilno!
vnk
# 06.02.2017 ob 19:48
Samo se vi Špikajte...lahko vzamete tudi naše doze...naša tamala ni bla nikoli cepljena, nikoli zbolela, nikoli bolana, v šoli same petke...cepljenci pa skozi bolani, vsi rahiticni, sano da farmacija služi...ko voli nek izvoli!

Ja, zato ker niso vsi tako neodgovorni kot ti in to tvojemu otroku zaenkrat rešuje zdravje.
uizzi
# 06.02.2017 ob 19:40
Bravo!!

Če so tako pametni, naj kar sami zdravijo svoje otroke.
Majora
# 06.02.2017 ob 19:49
Podpiram jo.
penzl
# 06.02.2017 ob 19:55
Edino pravilno. Neodgovorni starši, ki po petih minutah intenzivnega googlanja postanejo instant strokovnjaki za vse in ne dovolijo cepljenja svojih otrok, so soodgovorni za takšen naval. S svojim nespametnim početjem ne ogrožajo le svojih otrok, temveč tudi druge.
problem43
# 06.02.2017 ob 19:39
V zadnjih legih smo s pomočjo spleta in socialnih omrežij postali pametnejši in vemo več, kot pa zdravniki ki so doberšen del življenja posvetili študiju in učenju o boleznih in zdravljenih...
mercury89
# 06.02.2017 ob 20:04
@pazi_mina

Sosledje pojavov še ne pomeni, da je en pojav povzročil drugega. Ali povedano s primeri:
* Jaz poznam pa nekoga, ki se je cepil, pa mu nič ni, ampak to še nič ne pomeni.

* Jaz poznam nekoga, ki je šel menjat gume, mesec kasneje pa je dobil iPad. To še ne pomeni, da menjanje gum povzroči, da dobiš iPad.
TineB
# 06.02.2017 ob 20:01
@pazi_mina

Vaša ta mala mogoče ne zboli (ali le ne prikaže simptomov), je pa lahko prenašalka virusov in bakterij! In v stiku z otrokom, ki ZARADI ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV NE SME biti cepljen (npr otroci onkološki bolniki) itd., le tega okuži - in okužbe pri takih otrocih so pa lahko USODNE.

Boste zdravje tega otroka imeli vi in vaša ta mala na vesti? Odgovorni boste VI! In nihče drug. Na vaši vesti bo.

Egoizem brez primere pri tem odrekanju cepljenju ... "Skrbi me za mojega otroka. Če pa zaradi moje odločitve ogrozimo drugega otroka, me pa ne zanima in se obrnem stran." IMHO grozni ljudje! Brez vesti in sočutja!
Hladilnik
# 06.02.2017 ob 20:02
še pomisliti ne upam, kakšen masaker so bolezni delale cca 100 let nazaj med otroci... določene bolezni so skorajda izkoreninjene ravno zaradi cepljenja... hecno mi je, kako potem nekateri zmagoslavno kričijo, kako so oni pametni, ker otroka niso dali cepiti, pa ni zbolel... ja, po sreči, ker so vsi okoli njega pa otroka cepili... nikoli pa ne veš, od kod se prikrade nazaj in upam, da bodo "odgovorni" starši tudi prevzeli vso odgovornost, če njihov necepljeni otrok nato zboli...
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 20:02
pazi_mina,

danes vse kar je narobe z otrokom pripisujete cepljenju... Brez kakršnihkoli dokazov. Na drug strani je danes še precej ljudi živih, tako ali drugače pohabljenih po otroški paralizi. Izkoreninjene so črne koze.
Samo zaradi neverjetnega uspeha cepljenja so sploh možni izpadi razvajenih staršev, ki nekoč za otroke smrtnih bolezni sploh več ne poznajo in je že vsaka rdečinica na mestu cepljenja pomemben stranski učinek.

Imaš pa prav, res me ne skrbi. Moji otroci so cepljeni.
kaboom
# 06.02.2017 ob 19:49
Saj okužba (ki bi bila preprečena s cepljenjem) ni samo problem za otroka, ki ni cepljen. Problem je tudi za vse ostale, ki smo cepljeni!

Če zavračajo moderno zdravstvo, se naj zberejo v komuno pod kamnom in do konca življenja ostanejo brez stikov z ostalim prebivalstvom!
Seesaw
# 06.02.2017 ob 20:02
Sošolka od hčerke je bila tudi ful bistra, potem so se cepili za hepatitis je dobila reakcijo in zdej komaj dvojko dobi, čisto so ji možgani odpovedali pa že pol leta je skoraj ni v šoli skozi po bolnicah...to pa stane.. kdo s tem služi pa vsi vemo

Ti si cepljen?
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 20:06
Najbolj smešni pa so očitki, da gre za farmacevtsko zaroto, ker kao grozno s cepljenjem zaslužijo.

Ej, v nedeljo med skoki so se zvrtele reklame za Lekadol + C, Prospan sirup proti kašlju, Fluimikan proti kašlji, Aspirin combo... Mislim, da je vsakomur jasno, da farmacija bistveno več zasluži z bolnimi z gripo, kot s cepljenimi proti gripi. Velja tudi za vse druge bolezni, ki jih s cepljenjem preprečimo.

Preventiva je daleč najbolj poceni. In za farmacijo najbolj nezaželena.
TineB
# 06.02.2017 ob 20:10
NIHČE vam ne garantira, da se "izkoreninjene" boletzni kdaj ne vrnejo. In se bodo, če se bo precepljenost zmanjšala. In v tem primeru bodo najbolj nastradali NECEPLJENI - kajti zboleli bodo oz bo pri njih potek bolezni lahko hujši. V otroškem obdobju ali pa kasneje.

Torej, igrate se z usodo svojih otrok!!! Le upajte lahko, da vas ne bodo kdaj prekleli, ker jih niste dali cepit. Sploh, ker imajo določene otroške bolezni (protim katerim se cepimo) v odraslem obdobju človeka precej hujši potek kot v otroštvo. Npr za nosečnice in plodove so pa lahko celo usodne.

Skratka, ker niste cepili vaše ta male, boste lahko s tem ogrozili njeno zdravje in življenje v njeni nosečnosti, ko odraste, in življenje ter zdravje vašega nerojenega vnuka. Pametno? Odgovorno? NIKAKOR!

A pač "internetni strokovnjaki" so danes pametni bolj od vse medicine in znanosti. Kaj sploh hodite k zdravnikom, če njim in farmaciji ne zaupate???? Naslednjič gnojno angino pri otroku zdravite kar s kamiličnim čajem in propolisom, če je temu tako.
megan
# 06.02.2017 ob 20:17
@pazi_mina
"vaša ta mala" ma ziher v šoli same petke, izključno za to ker ni bila ceplejna ... lol.
Jaz pa sem bila ceplejena, pa sem vseeno (ali pa tudi zaradi tega) bila zelo zdrav otrok in čista odličnjakinja vsa leta osnovne šole, pa še polovico gimnazije.
Dvomim tudi, da veste natančno kateri izmed ostalih otrok je cepljen in kateri ni, tako da ne morete ravno reči, da imajo vsi necepleni dobre ocene in so zdravi, vsi cepljeni pa so neumni in bolni. Take posplošitve se najbrž ne da nardit.
Poleg tega pa če ima hči same petice v 3. al 4. razredu osnovne šole, še ne pomeni, da je genij, še posebej ne danes, ko je odličnih 1/2 razreda. Ko sem jaz hodila v OŠ nas je bilo odličnih okoli 15% v generaciji, pa še to ne pomeni, da smo bili geniji, še manj pa, da je to imelo kako vezo s tem ali smo bili ceplejeni.
Ste pa zagotovo zelo sebičen človek, ker dovoljete, da vaš (sicer zdrav) otrok lahko prenaša bolezni in povzroča nevarnost za tiste otroke, ki ne morejo bit cepleni, ker cepiva ne bi prenesli.
TineB
# 06.02.2017 ob 19:55
@pazi_mina

Huda (alergična) reakcija na zdravila je pač žal vse bolj pogosta. Nikoli ne veš, kdaj in na katero zdravilo se bo pojavila! Ne velja to le za cepiva, ampak za vsa zdravila. In ne le za zdravila, tudi za hrano. In ne le hrano, tudi za (prašen) zrak. itd.

Večja alergična dovzetnost mlajših generacij ima vzrok nekje drugje. Včasih je bilo tega manj. Precej manj. Danes so pa otroci takoj nekaj pikasti in šekasti in zabuhli itd. od alergij na to in ono.
vnk
# 06.02.2017 ob 19:57
Nedopustno je, da zdravstvena inkvizicija zdravnikom nalaga kontradiktorno vlogo: zaupnika in ovaduha. Možgani slovenskih zdravnikov so pač oprani strokovno in niso sposobni podvomiti v dogme, v katere njhove žrtve že dogo ne verjamejo. Cepjenje je potrebno prepovedati in žrtvam vsaj delno povrniti škodo.

Ne vem, a naj bom jezen, ker sem tak po naravi ali naj me bo raje stah, ko prebiram takšne zapise. Ne vem kako eni niti ne razumete osnovnih konceptov znanosti oziroma jih zavračate, saj v okviru znanosti ne znate zagovarjati lastnih tez, jih podkrepiti z dokazi, niti niste sposobni ponoviti rezultatov. Če bi tko razmišljali kot nekateri, bi verjetno še vedno sežigali čarovnice...
uizzi
# 06.02.2017 ob 20:05
mi pa moramo hočeš nočeš plačevati zdravstveno zavarovanje.


Ni vam treba.

Povsem se odpovejte zdravstvu in boste razbremenjeni tega stroška.
Insider No. 1
# 06.02.2017 ob 20:09
gozdar1
# 06.02.2017 ob 20:06
Cepljenje je očitno žrtev svojega uspeha, je pa to lep dokaz kako kratek je kolektivni spomin.
TineB
# 06.02.2017 ob 20:15
@pazi mina

Vaša ta mala lahko kdaj v življenju postane bolnica (npr onkološka itd), ko bo imela oslabljen imunski sistem. In takrat bo ZELO dovzetna za okužbe. Sploh za tiste, proti katerim ni bila cepljena. In takrat NE BO SMELA biti cepljena zaradi oslabljenega imunskega sistema - in bo torej ogrožena. Vsak stik z okuženim (lahko le prenašalcem) bo lahko za njo lahko usoden!

Tvoja odločitev, da je kot otroka niste cepili, bo lahko kdaj kasneje v njenem življenju USODNA!

In očitno ste to pripravljeni tvegati. Hm. Jaz se tega ne bi upal narediti svojemu otroku.
mercury89
# 06.02.2017 ob 20:25
@Dictamus še tebi v razmislek
Koliko se je pa v desetih letih izboljšala higiena v Indiji, pa so z letnim cepljenjem (5 milijonov otrok letno) v tolikem času uspeli doseči tako čredno imunost, da je bil leta 2011 le še 1 (en!) primer otroške paralize, do 2012 pa niti enega ne več. To se ni zgodilo zaradi higiene, ampak zaradi programa, po katerem je na tisoče ljudi hodilo od vrat do vrat in sistematično cepilo celotno prebivalstvo. 
Drncl
# 06.02.2017 ob 20:07
Pa potem naj ne letajo k zdravniku, ko bo otrok imel 37.2 vročine...
Seesaw
# 06.02.2017 ob 20:27
Res je, zelo sem sebicen ker postavljam lastno hči pred vse ostale...kakšen neodgovoren starš sem !

A si se pogledal v ogledalo in rekel: "Cepiva so iz mene naredila debila. Ne bom dovolil, da se isto zgodi moji hčeri."
TineB
# 06.02.2017 ob 19:51
Cepljenje - otrok ali odraslih - proti nalezljivim boleznim, bi moralo biti OBVEZNO. Gre za javno korist in javno dobro. In ta ima pač - dokazano v tem primeru - veliko večjo in zelo pozitivno korist od koristi oz pravice posameznika (v večini primerov starša otroka).

Avtizem itd pa ... včasih (30, 40 let nazaj itd) so bila cepiva dosti manj testirana, varnostni standardi nižji, konzervansi in pomožne snovi bolj sporni kot v današnjih cepivih, pa je bila incidenca avtizma in podobnih anomalij dosti nižja. Očitno je vzrok za povečano incidenco avtizma kje drugje. Onesnaženje vode in zraka? Kemične snovi v hrani? ali pa genetski defekti pri spolnih celiha staršev - verjetno iz prej naštetih vzrokov.
evropa
# 06.02.2017 ob 20:11
Učas se sploh ne splača ukvarjat s takim folkom. So sveto prepričani, da jim hočejo škoditi s cepivi. Ne boš jih prepričal v nasprotno pa če se postaviš na trepalnice!

Če bo vaš otrok zbolel boste morali po novem predlogu vi plačati VSE zdravstvene stroške!
Dr. Antimafija
# 06.02.2017 ob 20:59
"Moj otrok je ful pameten, same petke, za razliko od onih cepljenih, ki so rahiticni..."

"Jaz nisem bil cepljen ker so "izgubili mojo knjizico" in sem ful zdrav, imam popisan samo 3/4 kartona..."

"Sošolka od hčerke je bila tudi ful bistra, potem so se cepili in zdej komaj dvojko dobi, čisto so ji možgani odpovedali..."

Take izjave so precej tipicne... bojim se, da v Sloveniji razsaja virus RKB.
(Rekla-Kazala Babura-itis)

cepiva zal ni
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 20:35
pazi_mina,

res nenavadno...ko so pri nas še divjale bolezni, kot npr. otroška paraliza, se posledic teh bolezni NI DALO skriti. ZAKAJ? Ker so bile vidne in očitne.
Posledice cepljenja se je po tvoje dobro skrivalo. Se strinjam. Ker jih ni. Moja generacija je cela precepljena, po dolgem in počes...Niti enega v svojem bližnjem in daljnem krogu znancev se ne spominjam, da bi imel kako vidno posledico cepljenja.

Moj oče pa ima na drug istrani enega prijatela, invalida po otroški paralizi. Pa iz njihove generacije jih ni malo. Iz svoje generacije se tega nes pomnim. Le zakaj...
b7
# 06.02.2017 ob 20:19
@pazi_mina
Cilj farmacije je itak narediti čimveč invalidov da na njih lahko služijo...najlažje začet pri otrokih in njihivih nevednih starših !
Če bi blo to res pol se zdravnikom bolj splača ukinit cepljenje ker bo več mrtvih in pohabljenih če te bolezni nazaj pridejo. Oh ste eni mahnjeni na teorije zarote. Btw, za nekoga, ki se ima za "vsevednega starša" imaš velike težave že z osnovami slovnice. Otrokih?

Kot je bilo że napisano...izredno egoistično od tebe in ostalih, da ne cepite lastnega otroka in ogrožate tiste, ki se zaradi zdravstenih razlogov ne morejo cepit.

Pol je pa še cepljenje kao krivo, da so otroci butasti...pa najbrž tudi za to, da so nevzgojeni ane? Sam ne pol jokat, ko se ti mala na zarjavelem žeblju na otroškem igrišču popraska pa ji zlomi hrbtenico zaradi mišičnih krčev. Važno, da ne bo "dvojke dobila" pa tut če umre zaradi navadne igre zunaj ane?
Dragoon
# 06.02.2017 ob 20:53
pazi_mina
Karton od naše hčerke je PRAZEN ! Cepljenci imajo v kartonu "vojno in mir"... in pol sem neodgovoren starš zato jer ne dovolim da otroku injektirajo bolezenske klice in viruse v telo...ma kdo je pol tu nor...noben doktor me ne prepriča v nasprotno od tega kar vidim okoli sebe


Skrajno neodgovoren do lastnega otroka ter brezbrižen do vseh, ki imajo oslabljen imunski sistem ali pa se zaradi kakšnega drugega razloga ne morejo cepiti, predvsem pa do necepljenih dojenčkov.
sunshine
# 06.02.2017 ob 20:30
Bravo! Takšno fer zdravnico bi si tudi jaz želela za svoje otroke!
Nekoč sem se udeležila nekega proticepilnega srečanja in toliko bullshita na kupu že dolgo prej in potem nisem slišala...
megan
# 06.02.2017 ob 20:34
Možgani slovenskih zdravnikov so pač oprani strokovno in niso sposobni podvomiti v dogme, v katere njhove žrtve že dogo ne verjamejo

Daj no ... zdravniki 6 let trdo študirajo na medicinki fakulteti in se nato stalno izpoplnjujejo, berejo znanstvene članke, zato da stvari res razumejo in da ne bi verjeli v dogme. In potem se najdejo instant google strokovnjaki za vse, ki jim očitajo, da verjemejo v dogme.
Kdo torej verjame v dogme - tisti, ki se res spozna na delovanje organizmov, vse kar se dogaja v ozadju in ima ogromno izkušenj, ali nekdo, ki je malo pogooglal in si informacije dvomljivega izvora po svoje razložil?
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 20:28
Jon,

očitno ne veš ničesar o tematiki...Kdo pravi, da je cepljen otrok začiten, samo če so cepljeni vsi??
Res pa je, da so zaščiteni tudi necepljeni, če je precepljenost zadosti velika. Pri cepljenju velja kolektivna zaščita, tudi za tiste, pri katerih je cepivo slabše učinkovito.

Noben od vas super internetnih znanstvenikov na srečo od blizu ne pozna epidemij mumpsa, ošpic, polia (in trajno poškodovanih ali umrlih otrok zaradi teh bolezni)...ZAKAJ? ker teh bolezni efektivno v Sloveniji NI!! ZAKAJ??? Daj, Jon, razloži mi ta paradoks, znanstvenik
firtoh
# 06.02.2017 ob 20:19
Sam sem bil cepljen z vsem mogočim,celo proti črnim kozam.Kot zdravstveni delavec tudi proti hepatitisu B.Moja otroka prav tako imata vsa obvezna cepljenja.Ko sta moja otroka pred 20 leti sedla v šolsko klop,ni bilo v razredu nobenega z odločbo,avtizmom...Imeli so edino enega z diabetesom.
Zdaj v zadnjih 15-letih pa vse bolno,z motnjami,alergijami...Smeti iz zahoda,ki jih prodajajo v štacunah,ziher niso nič kriva.Tudi to,da smo si vsi bolj ali manj v žlahti,najbrž ne vpliva.
Imam sodelavko,ki je rodila dva otroka,z veliko težavami.Ena izmed njiju ima že otroka,ki ima več težav,kot jih je imela ona.Prezgodaj rojena,gluh otrok na eno uho,alergije,slabovidnost..Več je v bolniški kot v službi.Včasih je naravna selekcija poskrbela,da se takšni geni niso prenesli v naslednjo generacijo.Zdaj pa je s pomočjo medicine in farmacije vse mogoče.So pa lansko leto ugotovili,da je mož od hčere,njen mrzel bratranec.
makoshark
# 06.02.2017 ob 21:26
@pazi_mina
@vsi, ki mu replicirate

Vsi, ki tega uporabnika jemljete resno in z njim poskušate voditi smiseln dialog, vabim, da skočite na športne strani in si pogledate njegove zelo povedne komentarje (recimo skoki so njegova priljubljena tema). Ocenite jih in se vprašajte, ali je smiselno s takim človekom voditi dialog. Vprašajte se tudi, ali je smiselno njegove navedbe (o svoji družini ...) jemati kot dejstvo.
uizzi
# 06.02.2017 ob 20:31
Zlobni zdraviki, ki z zlobno farmacijo poskušajo narediti invalide iz vseh...

Vseeno nobeden pa ni navdušen, da bi se odpovedal zdravstvu in zase in svoje otroke poskrbel sam.

Čudno...
Škrila1
# 06.02.2017 ob 20:41
Saj je res, da se včasih otroci niso cepili, vendar pa pozabljate dejstvo, da je bila takrat smrtnost piz otrocih nad 10%!!!!!!!
Zoro27
# 06.02.2017 ob 20:54
Edino pravilno. Če ne zaupate zdravniku, pojdite k šamanu, vraču ali ne vem komu.
Ne pa cepili se ne bi, ker je to strašno škodljivo, ko pa nekdo zboli, gre pa k istemu zdravniku, ki ga je pljuval zaradi cepljenja.
Škrila1
# 06.02.2017 ob 20:45
Me prav zanima, kaj si po poklicu pazi_mina. Saj nimam nič proti, da se o svojem otroku odločaš sam, vendar pusti ostale pri miru. V primeru, da svojemu otroku delaš škodo, v to ni dobro prepričevati tudi drugih, saj močno dvomim, da lahko svoje trditve znanstveno dokažeš.
megan
# 06.02.2017 ob 20:30
Najbolj neverjeten očitek zdravnikov je da necepljeni otroci ogrožajo cepljene:) No z tem samo dokazujejo da je ceplenje neučinkovito.

Ne vem, kje si to zasledil. Zagotov pa je res, da odgovorni starši, ki dovolijo ceplenje, posredno varujejo tudi zdravje otrok neodogovrnih staršev, ki ceplenje zavračajo. Če bi bil večji delež otrok neceplejih, bi se pojavile in širile hude bolezni, ki jih zdaj ravno zaradi ceplenja skoraj ni. Če so skoraj vsi otroci imuni se tudi tisti, ki ni nima od koga okužit, če pa del ljudi ni imun, so ti v nevarnosti.
Dejstvo je tudi, da del otrok cepljenja ne prenese zaradi dugih bolezni, ki nimajo veze s ceplenjem (rak na primer). Morda bo organizem sicer zdravega otroka obvladal okužbo in ne bo prišlo do bolezni, bo pa okužil otroka, z oslabelim imunskim sistemom, ki pa bo v velikih težavah. Ogrožanje teh otrok z oslabljenim imunskim sistemom zaradi kapric določenih ljudi pa je skrajno neetično in to bi bilo treba prepovedat. Seveda pa podpiram zelo strogo kontroliranje cepiv, stalno izboljševanje in raziskave glede neželenih učinkov. Tudi to bi moralo bit nujno.
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 20:11
Insider No. 1,

graf jasno kaže na posledice farmacevtske zarote :-)
leond
# 06.02.2017 ob 20:06
Bravo.
Škrila1
# 06.02.2017 ob 20:50
pazi_mina, 100x ponovljena laž postane resnica, tako, da če že trolaš, tega ne počni pri takšnih stvareh. Misli, da vsaj nekaj spoštovanja do drugih pa le moraš imeti. Ni tu govora o politikih, ampak o zagotavljanju zdravja otrok. Zresni se!!!!!!!
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 20:42
cepljenje in homeopatija....

Jon, svetujem, da si kaj zelo osnovnega prebereš o imunskem sistemu..zelo osnovnega
por
# 06.02.2017 ob 20:35
@t0011768

Najbolj neverjeten očitek zdravnikov je da necepljeni otroci ogrožajo cepljene:) No z tem samo dokazujejo da je ceplenje neučinkovito.

S tem si dokazal/a, da slovensko šolstvo res ni tako dobro kot bi želeli :) Keč cepljenja ni tisto kar ti misliš.
megan
# 06.02.2017 ob 21:51
@Jon
Tudi jaz osebno poznam nekaj zdravnikov (sordnniki in prijatelji), pa se vsi stalno izobražuejo in sledijo novostim, verjamem, pa, da vsi niso taki. Ampak ne glede na to - vsi so končali medicinsko fakulteto in specializacijo, kar pomeni da imajo veliko znannja o delovanju organizma in boleznih. Zagotovo neprimerno več, kot neki instant google strokovnjaki, ki nasedajo informacijam (in zavajanju) dvomljivega izvora in pogosto še teh ne razumejo in si jih pogosto čisto narobe interpretirajo.
Med sorodniki in prijatelji imam nekaj zdravnikov in farmacevtov. Vsi so ljudje z zelo visoko (nadpovprečno) empatijo, ki res nikoli ne bi nikomur škodili in vsi priporočajo ceplenje. Res bi bila neumna, če ne bi verjela njim - inteligentnim ljudem z veliko strokovnega znanja, ki jih osebno poznam in se nanje zanesem in bi namesto tega raje poslušala neko @pazi_mino, ki ne pozna niti osnov vzročno posledičnih odnnosov in meni, da je to, da ima en necepljen otrok v šoli dobre ocene dokaz, da ceplenje škodi.
Sitbackandlaugh
# 06.02.2017 ob 21:02
Problem teh debat je, ker sodelujoči navadno nimajo jasnega kriterija kaj bi jih prepričalo, oz na podlagi kakšnih dokaza bi spremenili mišljenje. Pri znanosti je pač tako, da mnenje ne velja. Lahko imaš mnenje da zemlja ni okrogla ampak dejstva so druga, zato svojega mnenja ne moreš prodajati kot resnico. Karkoli si že mislimo o farmaciji je vseeno narejenih preveč študij, katere potrjujejo koristnost cepiv. Prav je da smo skeptični, ampak na nekem nivoju se skepticizem more končati. Ko imaš predstavljenih toliko koristnih učinkov neke metode se je potrebno prašat kam ta skepticizem vodi.
AnnoZero
# 06.02.2017 ob 21:13
Pazi_mina je zaposlen v farmaciji.
Prodaja sirupe proti kašlju in zdravila za zbijanje vročine. Agitira proti cepljenju.

Manj ko bo cepljenih, večji bo biznis...
hexen
# 06.02.2017 ob 20:56
pazi_mina
# 06.02.2017 ob 20:35
Še nekaj dodam...vsak dan vas bombardirajo z novicami kakšne svinjarije počne farmacevtska industrija...svinjarija na svinjarijo ampak s cepivi pa hočejo resnično samo dobro...čista dobrota vre iz njih


to tebe bombardirajo vsak dan, jaz tako novico zasledim nekajkrat na leto mogoče.
google ti servira tisto, kar najpogosteje klikaš.
sama moraš razčistit pri sebi, zakaj ti google servira skrajnosti.
Kazalo