Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 6 glasov Ocenite to novico!
Starostniki obolevajo za številnimi, tudi duševnimi boleznimi, ki pa niso le posledica staranja. Foto: BoBo
Letošnja kampanja skuša javnost opozoriti naj ljudem z duševnimi motnjami ne postavljajo ovir v vsakdanjem življenju. Foto: Ozare
Alkohol
Številni ljudje, ki jih muči depresija, si skušajo pomagati z alkoholom. Foto: EPA

Zdravstvene težave, osamljenost - starostniki vse pogosteje trpijo za depresijo

Svetovni dan duševnega zdravja
10. oktober 2013 ob 14:09,
zadnji poseg: 10. oktober 2013 ob 14:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja je duševno zdravje in starejši. Slovenija pa glede stopnje samomorov med starejšimi spada v sam svetovni vrh.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ki je za osrednjo temo letošnjega dneva duševnega zdravja izbrala duševno zdravje in starejši, opozarja, da je trenutno na svetu več kot 800 milijonov ljudi, starih 60 let ali več, do leta 2050 pa naj bi jih bilo že okoli dve milijardi.

Število starejših se izrazito povečuje tudi v Sloveniji in po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) naj bi pri približno 10 odstotkih prebivalcev, starih od 55 do 64 let, poročalo o depresiji, ki jo je ugotovil zdravnik.

"Dejstvo je, da so starostniki, kar se tiče depresije, izpostavljena skupina. Starost na eni strani prinaša tudi nekatere bolezni. Izguba zdravja pa lahko vodi tudi do klinične depresije. Na drugi strani pa je dejstvo, da starejši postajajo vedno bolj osamljeni, saj ljudje okoli njih počasi umirajo in je njihovo socialno omrežje čedalje šibkejše," pravi predsednik društva Ozara Slovenija, nacionalnega združenja za kakovost življenja Bogdan Dobnik.

Med njihove težave spada nedvomno tudi to, da imajo starejši vedno manjše prihodke v časih, ko se vse draži. Ob tem je še napovedan tudi novi nepremičninski davek, kar bo dodaten udarec zanje, saj imajo številni v lasti nepremičnine.

"Presenetljiv podatek je, da so ravno starostniki tisti, pri katerih je količnik samomorilnosti daleč najvišji v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami," opozarja Dobnik, ki sicer pravi, da je število samomorov med starostniki manjše kot med preostalo populacijo, vendar je zaradi manj starostnikov indeks tako visok. "Mislim, da smo v samem svetovnem vrhu, kar se tiče samomorilnosti starostnikov," dodaja.

V Ozari Slovenija skušajo starostnikom pomagati s programom terenskega dela, kjer njihovi sodelavci obiskujejo domove ljudi. "Starejši so manj mobilni, ne uporabljajo interneta, telefon morda še. Mlajši v nasprotju s starejšimi lahko na kakšnem spletnem forumu poiščejo odgovore na svoja vprašanja. Mi jim skušamo omogočati, da imajo neki stik z zunanjim svetom," še pravi predsednik Ozare Slovenija.

Največja težava starejših je demenca
"V Sloveniji ljudje nad 65 let na primarni ravni zdravstvenega sistema najpogosteje poiščejo pomoč zaradi demence, sledijo jim depresije, anksiozne motnje in motnje spanja. Na sekundarni ravni so prav tako najpogostejši vzrok za obisk demence in druge organske duševne motnje, sledijo jim depresije, shizofrenija in preostale psihoze. Natančnega podatke o razširjenosti demence v Sloveniji sicer nimamo, vendar če predpostavljamo, da pri nas ni bistvene razlike v prevalenci demence, si lahko pomagamo s podatkih tujih raziskav. Po neuradnih podatkih naj bi bilo tako v Sloveniji približno 30.000 bolnikov z demenco, glede na predvidene trende pa se bo njihovo število v 10 letih povečalo za 40 odstotkov," je pojasnila dr. Helena Jeriček Klanšček z IVZ-ja.

"Poleg tega so starejši z duševno motnjo še dodatno stigmatizirani, pri tem so še zlasti izpostavljene ženske, ki imajo nižje dohodke. Napačna so tudi prepričanja, da so nekatere duševne motnje pričakovan del staranja in kot take ne potrebujejo obravnave. Ker so takšna stališča tudi med strokovnimi delavci, lahko pride do negativnega strokovnega odnosa do starejših z duševno motnjo," še dodaja.

Malo ljudi poišče strokovno pomoč
Ozara je skupaj z društvom študentov psihologije Slovenije pripravila tudi medijsko kampanjo ozaveščanja javnosti o tematiki duševnega zdravja, katere namen je osveščanje ljudi, da so duševne motnje sorazmerno pogoste. Vsak peti je Slovenec je po besedah Bogdana Dobnika doživel neko težavo, zaradi katere bi potreboval strokovno pomoč.

Toda po nekaterih podatkih samo 12 odstotkov ljudi, ki kažejo neke simptome depresije, obišče zdravnika. "Ljudje mislijo, da gre za neko obdobje, ki bo minilo. Zato številni zdravijo depresijo z alkoholom in z nedovoljenimi mamili," poudarja Dobnik, ki opaža, da je v skoraj vsaki drugi objavi na njihovem spletnem forumu mogoče prepoznati razmišljanja o samomoru.

Ljudje z duševnimi motnjami težko dobijo delo
Z medijsko kampanjo skušajo tudi opozoriti, da ljudem z duševnimi motnjami ne bi postavljali ovir v vsakdanjem življenju. "Delodajalci so večinoma prepričani, da ti ljudje niso zmožni delati, čeprav so raziskavah lahko še bolj lojalni podjetju. Res pa je, da lahko imajo obdobja, ko pride do poslabšanja," še opozarja predsednik Ozare.

Promocijski spot ob dnevu duševnega zdravja

VIDEO
Število samomorov med Slovenci v času krize se je povečalo

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
zaspan
# 10.10.2013 ob 14:40
Takšni so današnji časi. Individualizem in egoizem na pohodu, v skladu s tem se spreminja tudi družba. Med ljudmi je vse manj povezanosti, sodelovanja, komunikacije, topline, primat prevzema tekmovalnost - človek je sočloveku konkurenca oziroma 'ovira' do osebnega ugodja. To se pozna ne samo pri odnosih med prijatelji, kolegi, ampak tudi pri odnosih v družini, kjer je medgeneracijska povezanost vse manjša.

Polovica mlajših bi najraje videla, da jim starši oziroma stari starši ckrnejo čimprej, da poberejo zapuščino.

Samo dejstvo je, da družba, ki prezira starost in v njej vidi nekaj slabega, nima prihodnosti.
Modrijan6
# 10.10.2013 ob 14:47
Žalostno toda resnično. Dejstvo je, da se staramo vsi. Zdajšnje generacije penzjonistov si vsaj dom za starejše lahko še privoščijo, kaj pa nove generacije, ki prihajajo, v mislih imam novo Vizjakovo pokojninsko reformo, ko bo odmerna stopnja novih pokojnin izjemno nizka, leta 2016 samo še 57,25%....,in potem vsako leto nižja....... kako si bodo bodoči upokojenci lahko privoščili dom pa morda ve samo Bog. Kakakšna beda in osamljenost šele čaka prihodnje generacije upokojencev, bo najbolje pokazal čas. Zagotovo nič dobrega, sam osebno menim, da bo scenarij še dosti bolj črn in žalosten kot je zdaj leta 2013.
MisiM
# 10.10.2013 ob 15:38
Jaz res ne razumem, zakaj ne moreta dve generaciji oz. tri (starši, njihovi otroci in vnuki) živeti skupaj (če jim seveda to omogoča prostor, tj. hiša, ki se da širit, prilagajat) ... pri nas smo v hiši midva z možem, tašča, starejša teta in najina otroka pa se super razumemo, si pomagamo, skupaj damo denar za zavarovanja in razna dela in na koncu nas ne stane toliko in si lahko vse porihtamo. V bližini sta doma še moja starša in tako si vsi lepo pomagamo. Saj kaj pa hočemo, bolje je, da držimo skupaj, le tako lahko dobro živimo.

Ljudje, ne glejte na starejše osebe kot na nekaj odvečnega, preživetega, staromodnega, nergaškega, ampak na lepo sožitje, od katerega ima vsaka generacija veliko dobrega.
jan15
# 10.10.2013 ob 16:00
Ob tem je še napovedan tudi novi nepremičninski davek, kar bo dodaten udarec zanje, saj imajo številni v lasti nepremičnine.

Lahko bo zaradi tega davka še več samomorov.
fil94
# 10.10.2013 ob 18:03
pa v bistvu si niti ne želijo preveč (starostniki namreč)..

želja: bit tista mirna, srečna bakica, brkljat po tistih 2 kvadratih vrta, gledat španske nadaljevanke (jih bom! vraga, če že moje spolno življenje ne bo ne vem kaj pri 80tih, ga bom pa vsaj prek junakov tv-ja imela! :;)), spečt včasih kakšne piškote in jih talat otrokom in zvečer pred mini kočico skadit en špinel...

realnost: al me bo zgarano bakico zadela kap med krivljenjem štang na šihtu, ker moje vene ne bodo zdržale cene junk fooda (odmisli lastno gredico); al pa se bom fentala sama, ker enostavno ne bo nobenega veselja več.. zdravje? samo če plačaš.. sosedje? popolni tujci.. potomci? jim bom breme več.. hobiji? mir? ne, samo brezizhodnost..

uhhh, navijam za kap..
tupamaross
# 10.10.2013 ob 16:14
Starostniku trpijo zaradi strahu in so depresivni, ko sedaj
pričakujejo štirikratno povišanje davka na edino nepremičnino,
za katero so le z težavo plačevali davek od stavbnega zemljišča
ali ga sploh niso mogli plačati.

Jan15,
nimajo "številni v lasti nepremičnine," pač pa to imajo skoraj
vsi upokojenci in invalidi in to izključno hiše in stanovanja. Je
pa res,da so nekateri to prenesli na otroke,vendar pa še vedno
sami plačujejo vse, ker so otroci brez služb.
mike wazowski
# 10.10.2013 ob 15:01
Modrijan6 - zato pa bomo na novo plačevali obvezni mesečni dodatek za nego...

Zopet ena od mnogih genialnih pogruntavščin vlade kako iz revnega žepa preseliti denar k bogatemu zdravstvu, zavarovalništvu...itd
babooon
# 22.10.2013 ob 13:16
[link]http://www.nationaldebtclocks.org[
/link]
babooon
# 22.10.2013 ob 13:13
<a target="_blank" href="http://www.nationaldebtclocks.org/
">test</a>
zemljemerec
# 11.10.2013 ob 08:00
Medgeneracijska solidarnost obstaja samo skozi naivnost in iznajdljivost. V naši ulici je kar veliko število vrstnih hiš, v katerih pa živi samo po ena oseba.Je dobila hudomušno ime, ulica posušenih češpelj...ker živijo same vdove...verjamem, da je davek za njihovo pokojnino breme, a tudi ne-vzdrževanje hiš znižuje vrednost. Pogosto sem jih vprašal, zakaj vztrajajo v nekvalitetne stanju, ko lastnina postane breme, namesto da je sad od varčevanja...vsi odgovori so bili banalni...naj kar plačujejo za svojo trmoglavost in prazne če-je. Te upokojenke imajo izbiro za kvalitetno starost, pa jo same odklanjajo zaradi lažnih pričakovanj njihovih otrok in vnukih. Naivnost je draga.
Jezni Smrk
# 11.10.2013 ob 01:58
Sovražim Play Station.
1970b
# 10.10.2013 ob 17:37
Medgeneracijska solidarnost in spoštovanje starejših sta ena od temeljev vsake družbe.

A ne smemo si zatiskati oči. Razmerje med starejšimi in mlašimi ni bilo še nikoli tako v prid slednjim.

To ima tudi politične in razvojne posledice, saj starejši, ki se številčneje udeležujejo volitev in so hkrati nosilci večine premoženja, definirajo smer razvoja družbe.

Izrek, da na mladih svet stoji, je tako na vse bolj trhlih nogah.
MisiM
# 10.10.2013 ob 20:45
Jaz bom rekla, da če ni zdrave pameti pri vseh generacijah, potem pa naj mladi še naprej jamrajo, kako ne morejo do stanovanj (pred tem pa je tamlada zahtevala, da s taščo pač ne bo živela, ker ne obeša perila, tako kot ga ona in blabla) in da so stroški življenja ubijalski, da nimajo varstva za otroke ... stari pa naj bodo sami in depresivni ... od nas je odvisno, kako si bomo postlali ...
mooodeeel
# 10.10.2013 ob 15:17
Bo ehjavc kak stos povedu bo hitr bols!
janezdolzan
# 10.10.2013 ob 14:36
včasih so družine večih generacij živele skupaj, zdaj je to sramotno...
7up
# 10.10.2013 ob 15:58
Jaz nebi ravno poenostavljal vsega skupaj,..

Ali ste pomislili, da imajo mogoče tudi nekateri otroci teh osamljenih staršev zelo dobre razloge, da se izogibajo svojih staršev? Kaj če so jih npr. leta fizično ali pa psihično zlorabljali?

V Sloveniji je navada, da živi več generacij v eni hiši. V ogromno tujih državah(predvsem Nemčija, Skdandinavija & ZDA) pa to obravnavajo kot nekaj zelo čudnega...
Kazalo