Zdravje
(7)
Zdravstveni dom
Okoli 30 zdravstvenih domov je najelo odvetnika in načrtovalo vložitev tožbe zoper državo zaradi lanskega kršenja splošnega dogovora partnerjev v zdravstvu in nezagotavljanja denarja za dvig plač zaposlenim v zdravstvu. Ali sestanek na ministrstvu pomeni, da tožbe ne bo, še ni znano. Foto: BoBo

Dodaj v

Zdravstveni domovi bodo težave očitno reševali z dogovorom, in ne s tožbo proti državi

Srečali se bodo še z ZZZS-jem
6. junij 2018 ob 18:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na ministrstvu za zdravje so se sešli predstavniki ministrstva in direktorjev zdravstvenih domov, ki opozarjajo, da povišanje cen zdravstvenih storitev ne sledi dvigu stroškov dela, kar vodi v izgube.

"Dogovorili smo se, da nadaljujemo pogovore naprej tudi s plačnikom storitev, da skušamo ujeti neko dinamiko in da bomo te stvari tudi razrešili v skupnem dogovarjanju in konsenzu," je dejal pomočnik direktorja za računovodstvo, ekonomiko in analize ter javna naročila v mariborskem zdravstvenem domu Marko Turčin.

Finančna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman je ob robu bančne konference pojasnila, da redno delovanje zdravstvenih zavodov financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V kalkulacijah cen storitev, ki jih opravijo zdravstveni zavodi, pa je vključen tudi strošek plač.

Pravne podlage, da bi plače financirali iz proračuna, ni
Kot je dodala, se je letos cena zdravstvenih storitev povišala in tako je ZZZS vsaj deloma odgovoril tudi na povišanje stroškov dela. Pravne podlage, da bi zdravstvene zavode financirali neposredno iz državnega proračuna oz. da bi plače financirali iz proračuna, pa ni. "Tega v bistvu ne moremo narediti," je poudarila.

Glede na to, kako deluje zdravstvena blagajna letos in glede na projekcijo nadaljnjih prihodkov, pa pričakuje, da povišanje cen, ki je bilo doseženo, ne bo začasno, ampak bo lahko trajno.

Časopis Finance je ta teden sicer poročal, da naj bi okoli 30 zdravstvenih domov najelo odvetnika in načrtovalo vložitev tožbe zoper državo zaradi lanskega kršenja splošnega dogovora partnerjev v zdravstvu in nezagotavljanja denarja za vladni dvig plač zaposlenim v zdravstvu. Pri tem navaja, da je večina zdravstvenih domov v preteklih letih poslovala pozitivno in da so imeli presežke. Lani pa je v rdečih številkah poslovalo 32 zdravstvenih domov, ki so imeli skupaj 4,9 milijona evrov izgube.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Emsho
# 06.06.2018 ob 22:48
Ni absurd. Vlada je sprejela zakon, ki je dvignil plače, hkrati pa ni (kot lastnica) pritisnila na ZZZS, da naj poveča obseg plačil. Logično pa je, da to ne more iz proračuna. Nelogično pa to, da ZDji ne razumejo osnovnega sistema dinanciranja zdravstva v državi...

Tisto kar je največji absurd, pa je to, da bodo ZDji dobili dodatek, koncesionarji, ki opravljajo iste storitve za isto plačilo, pa ne. To je protizakonito, ker so izvajalci v javni zdravstveni mreži po zakonu enaki.

In spet bomo kazni tožb pokrili vsi davkoplačevalci...
galoper
# 07.06.2018 ob 22:17
Stroški dela so plače, torej zahtevajo denar za višje plače. Ne nasedat.
tu in tam
# 07.06.2018 ob 09:43
@ElTorro
>>Dvomim, da dobijo zaposleni v ZD bonus, če
>>ZD posluje z dobičkom.
Zaposleni ne, direktor pa.
Pa Zoki se lahko hvali z dobrim poslovanjem.
ElTorro
# 06.06.2018 ob 19:36
Absurd. Državne ustanove bi tožile državo.

Samo da odvetniki služijo. To bi moralo biti prepovedano oziroma nemogoče.

Zamislite si, da Revoz vloži tožbo proti Renaultu....kako dolgo bi njihova uprava in pravniki še imeli službe?
Emsho
# 11.06.2018 ob 23:49
@eska
Koncesionarji pridobijo večino denarja od samoplačnikov.

Kakšna neumnost... Kaj tako zgrešenega pa nisem slišal od časov največje zagnanosti Julijane Bizjak Mlakar.
Koncesionarji v osnovnem zdravstvu v 99,9% (govorim na pamet) ne opravljajo samoplačniških storitev. So del javnega zdravstva in pri njih veljajo enaka pravila kot v javnih zavodih, tudi za paciente ni nobene razlike ( oskrba je brez direktnega plačila).
Prav tako je že več kot 10 let jasno, da cene niso enake za vse in so nekatere storitve v javnih zavodih plačane bolje, kot dobi plačano koncesionar. Pika na I pa je zadnja sprememba plačil, kjer kar nekaj dvigov, ki jih je izpogajal Fides, za koncesionarje ne velja.
Področij, kjer so koncesionarji drugorazredni izvajalci, je še kar nekaj.
Eska
# 09.06.2018 ob 21:44
@Emsho # 06.06.2018 ob 22:48
Koncesionarji pridobijo večino denarja od samoplačnikov. Koncesijske kvote so omejene in če se cena spremeni, se spremeni za vse.
ElTorro
# 07.06.2018 ob 08:51
Vse jasno, saj sem prebral članek.

Še zmeraj je absurdno, da podjetje toži svojega lastnika. Če je lastnik nastavil sistem tako, da podjetje posluje z izgubo, pač posluje z izgubo. Saj tam zaposleni s tem niso nič na slabšem.

Dvomim, da dobijo zaposleni v ZD bonus, če ZD posluje z dobičkom.
Kazalo