Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je odločitev o sobivanju staršev z otroki v zdravilišču prepustila zakonodajalcem. Foto: BoBo
Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je odločitev o sobivanju staršev z otroki v zdravilišču prepustila zakonodajalcem. Foto: BoBo

Zapletlo se je, ko so predstavniki zavarovancev na skupščini predlagali dopolnilo, s katerim bi ZZZS kril tudi sobivanje starša z otrokom med zdravljenjem v zdravilišču. Strokovne službe so temu nasprotovale, saj za tovrstno kritje ni pravne podlage v zakonu. Potem ko so predstavniki zavarovancev predlog podprli, pa ta na delodajalski strani ni imel zadostne podpore.

Sejo so zato po burni razpravi, v kateri so se nekateri spraševali o tem, koliko avtonomije sploh ima zavod, prekinili. Pozneje pa so vendarle sprejeli odločitev, da bodo strokovne službe zavoda pripravile predlog za spremembe zakona, ki to področje ureja. S tem bodo po mnenju predlagateljice Andreje Peternelj poskušali popraviti trenutno krivico. Predlagateljica je namreč prepričana, da sobivanje starša veliko pripomore k obvladovanju bolezni v domačem okolju.

Stroški kritja sobivanja staršev z otroki bi po grobi oceni znašali 250 tisoč evrov letno. Sicer pa so na današnji skupščini zavoda nekoliko razširili nabor upravičencev do zdraviliškega zdravljenja med otroki.

Prvič po treh letih brez primanjkljaja
Je pa zavod prvič po treh letih poslovanje sklenil brez primanjkljaja in zadolževanja, k čemur je pripomogel tako večji priliv iz prispevkov kot znižanje cen zdravil. Tudi v prihodnjem letu pričakujejo stabilno poslovanje, čeprav finančnega načrta za leto 2015 ministrstvo za zdravje še ni potrdilo.

Aktualen pa ostaja tudi razpis za novega direktorja zavoda, saj bo trenutnemu direktorju Samu Fakinu potekel še drugi mandat. Rok za prijavo na razpis je 8. december.