Fakin pravi, da o skupnem nakupu res razmišljajo. Foto: BoBo
Fakin pravi, da o skupnem nakupu res razmišljajo. Foto: BoBo

"Razmišljamo o tem, ali bi lahko kakšno zdravilo kupili na skupnem javnem naročilu. Velik trg namreč običajno prinaša določene popuste pri dobaviteljih zdravil," pravi Fakin. Dodaja, da bi to bilo izvedljivo, tudi interes je na vseh treh straneh. A to je bila le "načelna privolitev", treba bo še razmisliti, kako bi lahko to naredili. A če bi bila volja na ravni političnih odločevalcev, bi bilo to lahko izvedljivo v roku enega leta, ocenjuje Fakin.

Srbski zdravstveni minister Zlatibor Lončar je med prednostmi skupnih javnih razpisov izpostavil, da bi z nakupom večjih količin blaga znižali cene in se izognili posrednikom kot viru korupcije. Omenjeni pogovori so potekali na regionalnem forumu o sladkorni bolezni v Zagrebu. Napovedal je tudi, da bo kmalu stekel pilotni projekt nabave zdravil, ki bo pokazal, koliko bi države na ta način prihranile.

Srbski časnik Danas je sicer poročal, da so se o tem v sredo dogovorili slovenski, hrvaški in srbski minister za zdravje, kar pa so na slovenskem ministrstvu za zdravje že zanikali.