Slovenija večino naročenega cepiva še ni prejela. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija večino naročenega cepiva še ni prejela. Foto: MMC RTV SLO
Čakalnice za cepljenje so praze

Čeprav je obolelih z virusom nove gripe precej manj, kot jih je bilo novembra, pa to ne pomeni, da virusa ni več. Ker je po besedah epidemiologov gripa nepredvidljiva, lahko virus začne spet močneje krožiti po praznikih, poroča Radio Slovenija. Sezonska gripa se je namreč pri nas po navadi pojavila konec januarja, nova gripa pa je izbruhnila pet tednov prej. Prav zato po novem letu pričakujejo povečano obolevanje, pojasnjuje epidemiolog Marko Kovačevič.

Do zdaj se je v Sloveniji cepilo nekaj nad 101.000 oseb, v zadnjem času pa je zanimanje za cepljenje upadlo. Zato so v nekaterih zdravstvenih domovih prenehali cepiti oziroma je mogoče le prek naročanja. V Ljubljani na primer cepijo le še v Zavodu za zdravstveno varstvo v dopoldanskem času. V Mariboru pa so med prazniki prenehali cepiti.

Država je sicer kupila 800.000 doz cepiva, do zdaj pa ga je prejela 178.000. Porabili smo slabo četrtino naročenega cepiva Glaxo, ki ima rok trajanja do oktobra 2011. A minister za zdravje Borut Miklavčič ob tem pravi, da bo bolj vesel, če cepivo ostane, kot pa da bi k nam udaril drugi val nove gripe.

Čakalnice za cepljenje so praze