Zaradi stoječih voda prihaja do kontaminacije vode in hrane, s tem pa zvišanega tveganja izbruha nalezljivih bolezni. Foto: BoBo
Zaradi stoječih voda prihaja do kontaminacije vode in hrane, s tem pa zvišanega tveganja izbruha nalezljivih bolezni. Foto: BoBo
Eva Grilc
Eva Grilc je epidemiologinjo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Živali so že dva dni mrtve in počasi razpadajo. Jutri pa lahko zaradi notranjih procesov živalska trupla eksplodirajo, pri čemer se bo sprostilo ogromno bakterij, svarijo v poplavljenih področjih Srbije, Bosne in Hercegovine ter tudi Hrvaške.

V Odmevih se je Igor E. Bergant o potrebnih ukrepih za zaščito pred boleznimi pogovarjal z Evo Grilc, priznano epidemiologinjo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slovenije.

Katere nalezljive bolezni se v takih razmerah najpogosteje razširijo in kako nevarne so?
Teoretično je poplavna voda lahko polna mikrobov, saj se je pitna voda pomešala s kanalizacijo, odplakami, meteornimi vodami. V vodi so tudi trupla. Takšna voda ni varna za uporabo. Povečana je nevarnost za črevesne bolezni, tiste, katerih povzročitelje izločamo z blatom in si jih potem zanesemo prek rok na hrano ali druge ljudi. Glede na to, da so veliko število ljudi evakuirali v začasna bivališča, se lahko tudi v teh prostorih pojavijo kapljične ali otroške nalezljive bolezni.

Kako velika je nevarnost za ljudi, ki so tam, tudi za številne slovenske reševalce, humanitarne delavce in druge, ki pomagajo?
Za zdaj kakšnih poročil o epidemijah ni. Bistveno je, da imajo ljudje dostop do varne pitne vode, da si umivajo roke, da ne zaužijejo živil, ki so bila v stiku s površinsko vodo. Ljudje, ki pomagajo poklicno, morajo nositi zaščitno opremo, z njo pa pazljivo ravnati. Rokavice in škornji so kontaminirani s poplavno vodo.

Kako lahko pomagamo v Sloveniji?
Pomoč je že stekla v materialih, pomagamo lahko tudi z nasveti, sodelovanjem s strokovnjaki na zdravstvenem področju.

Na prizadeta področja bodo ljudje odhajali še tedne. Na kaj naj bodo pozorni, ko gredo tja in tudi, ko se vračajo nazaj v Slovenijo?
Uživajo naj ustekleničeno pitno vodo, naj upoštevajo navodila o dobri osebni higieni. Izogibajo naj se priprave hrane v poplavnih prostorih.

Ne da bi želeli razširjati paniko, a za vsak primer: se lahko nalezljive bolezni razširijo tudi k nam, sploh ker dnevi postajajo vse bolj vroči?
To je težko predvidevati. Menim, da ne, ker se bo sčasoma nevarnost zmanjšala. Bistveno je, da zdravstvene službe spremljajo epidemiološko situacijo in nanjo ustrezno reagirajo.

Grozi izbruh nalezljivih bolezni
Grozi izbruh nalezljivih bolezni