V nekaterih državah se konoplja lahko uporablja v zdravstvene namene. Foto: EPA
V nekaterih državah se konoplja lahko uporablja v zdravstvene namene. Foto: EPA

Rastlina, znana pod imenom Cannabis, je v Sloveniji na seznamu prepovedanih mamil. Zato se tudi o njenih pozitivnih oziroma zdravilnih učinkih ne razpravlja prav pogosto, če pa že, ne v javnosti.

Smola, sicer izloček vršnih listov in ženskih cvetov, je v resnici halucinogen narkotik. Po drugi strani pa je zel konoplje prastaro zdravilo zoper migreno in živčna ter astmatična obolenja vseh vrst in je v uporabi že tisočletja. Prav tako se konoplja uporablja za zdravljenje depresij in drugih duševnih težav. Samostojno zdravljenje je prepovedano v skorajda vseh državah, pod zdravniškim nadzorom pa je rastlina zelo dragocena.

Dekriminalizacija v zdravstvene namene
V ZDA so se prebivalci Arizone in Kalifornije na referendumu leta 1996 izrekli za uporabo konoplje v zdravstvene namene, a samo če konvencionalna zdravila ne delujejo. Ena izmed držav, katere tako rekoč zaščitni znak je uzakonitev marihuane, pa je Nizozemska. Ta je leta 1976 ločila marihuano od preostalih mamil, kot so LSD, heroin in kokain, in dekriminalizirala njeno uporabo.