Zdravje
(5)

Poudarki

  • Dovolj je gram in pol soli na dan
  • Slovenci v povprečju zaužijemo do 15 gramov dnevno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4,3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Cirila Hlastan Ribič
Hlastan Ribičeva je pojasnila, da večina odvečne soli pride iz prehranjevanja zunaj (restavracije, menze ...), dosoljevanja pri mizi ter predpripravljenih jedi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sorodne novice

Dodaj v

 

Sol - tiha ubijalka

Klepet s Cirilo Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja
23. november 2010 ob 14:07
MMC RTV SLO

Največ ljudi umre zaradi bolezni srca in ožilja, 80 odstotkov teh se pripiše visokemu krvnemu pritisku, zanj pa je sol eden glavnih krivcev. Slovenci je zaužijemo preveč.

Kar 150 odstotkov preveč soli dnevno zaužije povprečen Slovenec, je pojasnila Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja. Številke se stopnjujejo: 1,5 grama je količina, ki jo človek dnevno potrebuje. Do 5 gramov dnevno je še za zdravje sprejemljivo. Povprečen Slovenec pa je dnevno zaužije okoli 15 gramov - in ker je to povprečna količina, pravi ljubitelji zaužijejo skrb vzbujajoče veliko soli.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.


Preveč soli je izvor za številne bolezni. Dviguje krvni pritisk, kar povzroča bolezni srca in ožilja, možgansko kap, želodčnega raka, osteoporozo, astmo, ledvične kamne ter sladkorno bolezen tipa 2. Sol je za telo nujno potrebna, saj natrij uravnava količino vode in s tem osmotski tlak, vpliva na normalno delovanje mišic in živcev ter ima pomembno vlogo pri ravnotežju kislin in baz v telesu in v prebavnih sokovih. Je pomembna za vnos joda in zelo omejila pojav endemske golšavosti.

Toda, potrebe po jodu in natriju so relativno majhne, želja po okusni hrani pa velika.

"V restavracijah zahtevajmo manj slane obroke"
Hlastan Ribičeva je izpostavila nezadostno označevanje na izdelkih, ki veliko prispeva k t. i. skriti soli - za katero niti ne vemo, da jo zaužijemo. V raziskavi inštituta so tudi ugotovili, da so ključni viri soli v prehrani Slovencev naslednji: prehranjevanje zunaj doma (restavracije, menze ...), dosoljevanje pri mizi, neustrezna priprava hrane, polpripravljene in pripravljene jedi in osnovna živila, ki jih tudi veliko pojemo - kruh, krušni izdelki ter mesni izdelki.

"Zato v restavracijah zahtevajmo manj slane obroke, pri domači pripravi jedi raje začinimo z zelišči, predvsem pa hrane ne dosoljujemo," je sklenila strokovnjakinja - že brez tega je zaužijemo več kot dovolj.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
tyne
# 23.11.2010 ob 20:04
a danes je že 1,5grama na dan, zanimivo, še kakšen teden nazaj je bilo 0,25 grama. nekateri strokovnjaki pa celo priporočajo dodaten vnos soli v telo po rekreaciji.
dajte se zmenit no
kimi12345
# 25.11.2010 ob 18:42
Ma vsak od nečesa umre. Raje umrem zadovoljen ko pojem po svojem okusu normalno slan obrok, kod da jem nekaj kar mi je premalo slano. Kmalu bo vsak dobil obrok hrane od države ki je ravno prav hranljiv in ne vem kako zdrav, po okusu bo pa slabši kot pomije. In s tem nabijanjem o tem in onem kako ne bi smeli to in ono, ok ni panike dokler mi noben ne bo vsilil tega, če mi bo pasalo manj slano ok, če ne pa tudi prav.
Lluka
# 23.11.2010 ob 19:52
Če bi se vrnili nazaj v 90-ta leta in kar so nam ponujale trgovine na svojih policah ,tega problema s soljo nebi bilo.
princ
# 04.12.2010 ob 08:43
1,5 g to je približno 5 zrn soli, 1 kg soli zadostuje za dve leti? 100 let pač ne moreš živet,
zakaj ne pišejo koliko ljudi umre zaradi posledic dela. delo škoduje. več kot 3 dni na teden je smrtno nevarno!
galoper
# 23.11.2010 ob 20:37
Živa bitja s prilagajajo razmeram, beri strupom, tako kot se na primer bakterije prilagajajo antibiotikom. A to nič ne piše v znanstvenem delu?
Kazalo