Zdravje

Poudarki

  • "Zavodovi presežki izključno za investicije"
  • Pri nadzoru bo zavod "absolutno sodeloval"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3,4 od 26 glasov Ocenite to novico!
Kri
Kam gre darovana kri? Foto: EPA
       Direktor sem od leta 2009 in lahko z vso odgovornostjo rečem, da prosto plasirana finančna sredstva, ki jih imamo, plasiramo v skladu z zakonodajo, in to izključno na ministrstvo za finance, zakladništvo ali pa v poslovne banke. Vendar so ta sredstva, ki jih imamo, namenjena izključno za tiste projekte, ki sem jih prej omenjal. Se pravi: zavod je vrsto let imel v namenu določene investicje v prostore, in ko bo prišlo do realizacije, bomo ta sredstva porabili. Absolutno pa zavračam, da posojamo podjetjem.       
 Igor Velušček, direktor zavoda za transfuzijsko medicino
VIDEO
Zavod za transfuzijo zavr...

Dodaj v

 

Velušček odločno zanika trgovanje s krvjo. Ministrstvo odredilo nadzor.

Ministrstvo za zdravje odredilo izredni nadzor
3. april 2012 ob 14:42,
zadnji poseg: 3. april 2012 ob 17:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na zavodu za transfuzijsko medicino naj bi kri s krvodajalskih akcij prodajali in denar posojali podjetjem. Direktor zavoda v celoti zanika tovrstna namigovanja. "Žalostni smo," je dejal.

Kot poroča portal Požareport, po njem pa to povzema več drugih medijev, naj bi se na Zavodu za transfuzijsko medicino dogajale hude nepravilnosti, ki domnevno segajo od prodaje krvi do prodaje matičnih celic iz popkovnične krvi.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je odločil za izredni upravni nadzor zavoda, v katerem bo pregledano delovanje in poslovanje zavoda. Obtožbe so namreč resne, zato jih bodo obravnavali prioritetno, so zapisali na spletnih straneh ministrstva.

Minister Gantar meni, da zaradi morebitnih nepravilnosti nikakor ne sme biti ogrožen sistem prostovoljnega krvodajalstva, ki ima v Sloveniji izredno pozitivno in dolgo tradicijo ter temelji na solidarnosti in zaupanju državljank in državljanov.

V okviru nadzora pričakujejo tudi pridobitev podatkov glede oskrbe pacientov s krvjo in posameznimi krvnimi komponentami ter industrijsko izdelanimi zdravili iz krvi in plazme, zbrane na območju Slovenije.

Velušček: Navedbe absolutno zavračamo
Kot je za MMC povedal direktor Zavoda za transfuzijsko medicino Igor Velušček, so na zavodu "zelo žalostni, da jih gospod Požar pred objavo ni poklical in dobil vse adekvatne informacije s prve roke". Vse navedbe absolutno zavračajo kot neresnične in takšnega članka, kot ga je objavil Požareport, si v državi, ki je kljub majhnosti samozadostna v preskrbi s krvjo, ne bi smeli privoščiti, je dejal.

"Presežki izključno za investicije"
O navedbah, da naj bi zbrano kri zavod brez javnih razpisav namenjal za predelavo, jo prodajal nazaj in "s tem ustvaril deset milijonov letnega dobička", pa je Veluškek povedal: "Naš zavod posluje pozitivno kot vrsta drugih javnih zavodov. Vendar je treba poudariti, da to niso neki desetmilijonski dobički, mi kot zavod samo oblikujemo presežek prihodkov nad odhodki." Vse te presežke, oblikovane vsak konec leta, zavod po Veluščkovih besedah namenja izključno za investicije izdelave informacijske podpore in adaptacije prostorov zavoda.

Octapharma se edini javlja na razpise
Po Veluščkovih besedah zdravila iz slovenske plazme za zavod proizvaja ameriško podjetje Octapharma, natančneje podružnica podjetja v Avstriji. Zakaj je Octapharma edini ponudnik, ki se javlja na zavodove javne razpise, Velušček ne ve, zatrjuje pa, da je Octopharmova cena za predelavo krvi (207 evrov za liter) ugodna.

Velušček: Zavod ni posojal podjetjem
Na navedbe Požareporta, da naj bi zavod dobičke posojal podjetjem, ki so potem "propadla", pa je Velušček odgovoril tako: "Jaz sem direktor zavoda od leta 2009 in lahko z vso odgovornostjo rečem, da prosto plasirana sredstva, ki jih imamo, plasiramo v skladu z zakonodajo, in to izključno na ministrstvo za finance, zakladništvo ali pa v poslovne banke. Vendar so ta sredstva, ki jih imamo, namenjena izkjučno za projekte, ki sem jih prej omenjal." Absolutno je zavrnil trditve, da naj bi zavod posojal podjetjem.

V nadzoru bodo sodelovali
Poudaril je, da delovanje zavoda nadzira vrsta subjektov, med njimi svet zavoda, ustanovitelj, Računsko sodišče in javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Velušček je zagotovil, da bodo pri izrednem nadzoru na zavodu sodelovali in ministrstvu za zdravje posredovali vse podatke, ki bi jih želeli.

Direktor zavoda je zavrnil tudi "sume", da na zavodu poteka prodaja matičnih celic iz popkovnične krvi. V sklopu zavoda sicer deluje banka za shranjevanje teh celic, vendar so namenjene izključno bolnikom, je sklenil Velušček.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ozricAL
# 03.04.2012 ob 14:47
Se sklicujete na Požarja, ta pa na druge medije? Kredibilnost na nuli.
miroslav
# 03.04.2012 ob 14:53
to je kriminal-in tokriminal ker to nekdo počne ali pa kriminal ker nekdo hoče zamenjat direktorja...v vsakem primeru-kriminal.
boomslang
# 03.04.2012 ob 15:15
Kaj pa ce ni res...? Si lahko predstavljate kaksno skodo je naredil doticni clanek.... Vsekakor so to stvari o katerih se ne sme na lahko pisat, kot to v glavnem pocne Pozar....
marko5555
# 03.04.2012 ob 15:07
Čisto preprosto. Verjamem, da je vse skupaj iz trte izvito. Sam imam kar lepo številko darovanj. Če se slučajno izkaže, da je kaj resnice na tem, lahko zavod za transfuzijsko medicino vrata zapre, ker ne bodo imeli več dela. Da o tožbah krvodajalcev sploh ne govorimo. Kri nima vrednosti, tako kot nima vrednosti človeško življenje. Darovana kri pa rešuje življenja.
Vseeno verjamem v zaposlene na zavodu, jih poznam, in na njih ni sence dvoma. Vedno pa obstaja možnost gnilega jajca.
sintaksa
# 03.04.2012 ob 14:55
zdej se uvede nadzor, ko so vsi akterji opozorjeni?

Bravo!!!!!
mare6969
# 03.04.2012 ob 15:04
VAMPIRJI!
DURA-ACE
# 03.04.2012 ob 15:13
Škandal - objava tele "novice" s Požarja.

Če je kaj na tem, ste dolžni napisati resen, raziskan, podkrepljen članek.
Če ne veste, ali je kaj res, ste toliko časa dolžni držati gobec oz. tipkovnico!
Breathe
# 03.04.2012 ob 15:31
No ja, do neke mere razumem ogorčenje nad dejstvom, da se citira Požarja. Ne gre pa pozabiti, da je izbrskal že marsikatero zadevo, o kateri so ostali mediji veselo molčali in šele čez čas začeli pisati o njej.
Glede na splošno stanje (ne)duha v Sloveniji pa se ne bi prav nič čudil, če bi novica držala.
TineB
# 03.04.2012 ob 16:24
Požar in Masten dovnevno prodajata mladoletnice za spolne sužnje

Izvedeli smo, da B. Požar in A. Masten preprodajata mlade kosovske deklice za spolne sužnje bogatim Slovencem. Ne vemo še, če je to povsem res. Smo pa kar objavil, ker so vsi drugi tudi. Zdaj bomo pa poklicali Požarja in Mastena ter ju povprašali, če navedbe držijo. Na odgovor še čakamo. Ko ga dobimo, ga objavimo in mogoče spremenimo naslov. Do tedaj pa naslov velja.

Oh, kako lahko je biti "novinar".

(noregobe.press)
ledolomilec
# 03.04.2012 ob 16:00
Glede na to, kaj delajo (da ne bo pomote, le nekateri) kirurgi, zdravniki /kuvertice in kuverte in VIP, pa zobozdravniki, ki "material prekladajo" od javnega k zasebnemu in to praviloma v istem prostoru dopoldan/popoldan, pa specialisti, ki opravijo preiskavo v javni ordinaciji, ker take aparature v svoji popoldanski privatni nimajo, se ne bi čudil, če bi se prodal kak hektoliterček krvi pa še kak organ darovalca, ker "ustreznega" tako hitro nismo našli.

Pri nas je možno tudi to, škoda bi bila pa NEIZMERLJIVA. Kdo bi še dal kri????
didl
# 03.04.2012 ob 20:44
ta isti požar je pred diskoteko poteptane žrtve označil za narkomanke...
kriminal je, da se pisuna njegovih sposbnosti imenuje za novinarja...
kumimonster
# 03.04.2012 ob 16:23
Katastrofa od članka, avtor in odgovorni urednik se morata opravičiti bralcem, nedopustno!
boomslang
# 03.04.2012 ob 15:41
Imamo tri moznosti....1. ali je Pozarjeva raca, 2. ali je potrebno zamenjat Veluscka in 3. ali pa je res in se zadeva v bistvu vlece ze leta..... Kakor koli obrnemo.... Potrebno je pa le malo vec NOVINARSTVA, predno se kaj takega objavi, se posebej ker vse temelji na prostovoljstvu....
prundorfa
# 03.04.2012 ob 15:12
KRIminal...
šnavcer
# 03.04.2012 ob 21:10
Kolikor sam poznam razmere na Zavodu za transfuzijo lahko rečem, da je sorazmerno lahko prodajati krvne derivate po tržni ceni zdravstvenim organizacijam po Sloveniji, če imaš surovine zastonj. Videz firme govori sam zase. Oprema Centra za transfuzijsko medicino v Lj. je primer neracionalne porabe davkoplačevalskega denarja.
monte
# 03.04.2012 ob 20:49
eni pač ne razlikujejo pojmov "novinar" in "mrhovinar".
MIRNČAN
# 03.04.2012 ob 19:01
Klevete bi morali kaznovat. Tukaj smo premalo napadalni.
Breathe
# 03.04.2012 ob 18:16
Po branju tvojega komentarja ob 16:47 pa sem dobil vtis, da zagovarjaš načelo, da se vse skupaj (v dobro slovenskega krvodajalstva, ki je enostavno rečeno nekaj zelo plemenitega) tudi če je resnično, pomete pod preprogo.
Tudi to je eden od razlogov za tako stanje, kot ga imamo. Namesto da bi obračunali z lopovi in goljufi, se najde sto in en vzrok, da se njihova dejanja opraviči.
Kar pa se same afere tiče, pa počakajmo, kaj bo prinesel jutrišnji dan. Ampak se bojim, da je res...
nesesekirat
# 03.04.2012 ob 17:42
In kdaj bomo izvedeli vsaj za eno tako podjetje. Če veš da je propadlo, moraš tudi vedeti, kakšno firmo je imelo. Če ne veš za ime firme, kako potem lahko veš, da je propadla. Kdo bi vedel, da je naš največji pesnik FP, če bi vedeli le, da je 8/2-1849 umrl "nek rimar".
Pa še številke: letno naj bi po statističnih podatkih zbrali 45.000 litrov krvi, kar naj bi zadoščalo letnim potrebam slovenskih zdravstvenih ustanov. Sicer ne vem, kako ureja ZZZS poslovanje s krvjo med ZTK in bolnišnicami, a po teh podatkih Zavod krvi nima prodajati komu drugemu kot bolnišnicam, ker enostavno nima viškov. S pomočjo Googla sem se dokopal do cene "pripravljene" krvi za bolnišnice, to je 700 evr za liter, kar po Požarjevo pomeni za cca dobrih 14.000 litrov "našverc" prodane krvi, če pa računaš še stroške predelave, saj Požar govori o 10 mio dobička, pa še precej več. Enostavne številke kažejo, da je Požarjev članek nesmisel in da so Požar in njegovi, pojdimo v korak s časom, "botri iz ozadja" pri hlastanju po oblasti presegli vse meje, sploh z izrabo človeške humanosti.
Zakaj vsi, bodimo milostni in jim recimo, novinarji le hlastnejo po čenči, namesto da bi se vsedli, zbrali podatke, vzeli kalkulator in le malce računali. Samo potem ne bi bilo senzacije, resnica pa dandanes tako ali tako nikogar ne zanima.
jurica
# 03.04.2012 ob 17:30
Evo kako piše Požar
Za Katarino Jeras Lajh, Anjo Mršič in Natalijo Bencan, žrtve izpred Lipe, še po smrti ni miru, prav tako ni miru za njihove obupane starše. Rane po decembrski tragediji se niti celiti še niso začele, ko jih je članek v Direktu 7. marca na novo odprl. V članku se nesrečnim žrtvam očita, da so bile pod vplivom alkohola, opozarja na sledi igel na njihovih telesih in s tem namiguje, da so same pripomogle k svojemu nesrečnemu koncu, je odvetnik Jože Hribernik zapisal v tožbi. Takšno pisanje je skrajno zavržno, neetično, primitivno, brezobzirno, surovo in po njegovem mnenju se je slovensko novinarstvo spustilo na doslej še nedoseženo dno. Direkt je objavil tudi dele obdukcijskih zapisnikov, kar je po njegovem pravno in moralno popolnoma nedopustno, z objavo pa je bilo domnevno storjeno tudi kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov.
V zvezi z namigovanjem Direkta, da so dekleta uživala mamila, odvetnik Hribernik opozarja na izjave prof. dr. Jožeta Balažica, dr. med., predstojnika inštituta za sodno medicino, da so vse sledi vbodnih igel na žrtvah nastale pri poskusih oživljanja in da na nobeni od deklic niso našli sledi igle, ki bi kazale na intravenozno uporabo droge. Dekleta niso bila pod vplivom mamil, količina alkohola, ki so jo dokazale alkoholimetrične preiskave, pa je bila majhna, za eno pivo. Zato je odvetnik prepričan, da si objava v Direktu in s tem lov za dobičkom, ki se ni ustavil niti pred najhujšo stisko in nesrečo prizadetih staršev, zasluži najhujšo obsodbo. Rane po decembrski tragediji se niti celiti niso začele, ko jih je članek v Direktu neskončno prizadel. Članek je brez kančka pietete in skrajno neprofesionalno poskušal žrtve prikazati v slabi luči, je prepričan odvetnik, ki je napisal tožbo
zozozo
# 03.04.2012 ob 16:17
MArsikatera afera je bila prvič omenjena pri njemu, vsi ostali so se bali, ker so vezani na

Ja, in tudi marsikatera neresnica. Gre za obtožbe o kaznivih in moralno hudo sprevrženih dejanjih. Od novinarjev RTV Slovenija s pravico pričakujemo, da takšne zgodbe raziščejo sami, da jih potrdijo, ali pa ovržejo. Kar tako napamet citiranje koga vse je Požar danes obtožil nečednosti ni glih vrhunec novinarstva.
nesesekirat
# 03.04.2012 ob 15:51
Pobrskal sem po Googlovem "spominu" in prišel do naslova; "Visoki uradnik Kebrovega ministrstva Igor Velušček". Torej, vse je kristalno jasno, če ne gre drugače pa s preizkušenim brezvestnežem in lažnivcem Bojanom Požarjem. Ali se da izvedeti, ali so v vladnih prostorih zamenjali tudi čistilke.
Zakaj se člankar MMC-ja ne podpiše. Ga je mogoče sram, da mora citirati Požareport.. Tako je pač v deželi, kjer vlado vodi ortodoksni, s strani nedemokratične komunistične oblasti za boj proti "neprijatelju našeg društvenog poretka" izšolani komunist.
Dolga leta sem bil krvodajalec, a mi je kronična bolezen pred leti preprečila to dejavnost. Po naročilu napisana laž nekega nemoralneža me od krvodajalstva sigurno ne bi odvrnila.
Ali se zavedate, da s takimi poročanji v prvi vrsti škodite bolnikom, nujno potrebnim krvi krvodajalcev. A povejte mi en primer, kjer je bil interes ljudi pred oblastniškimi apetiti SDS in njihovega vodje. Jaz ga ne.
bosber
# 03.04.2012 ob 15:32
Jaz že dolgo ne verjemem nobenem več. Preveč je že teh "dobrodelnih organizacij", ki pomagajo drugim. Najprej pomagajo sebi, potem pa če še kaj ostane pa še drugim. Najraje pomagam konkretno človeku in sicer tako, da mu osebno kupim tisto, kar potrebuje. Npr, če me na ulici nekdo prosi, da je lačen, mu kupim nekaj za jest.
Kraner
# 03.04.2012 ob 15:26
ne bi me sploh več začudilo če bi v tej banana republjik obstajala trgovina take vrste ali pa z ledvicami
TineB
# 03.04.2012 ob 15:22
Ja, to je stanje duha v slovenskem novinarstvu.

Ko kao resni mediji in novinarji objavljajo zgodbe "Na spletnem poratalu pozareport.si so objavili ... menda ... baje ... naj bi ... govori se ... ", ne da bi prej SAMI raziskali in preverili zgodbe, če je kaj na tem. Nesposobnost in lenoba "novinarjev", ki le za kompjuterjem in telefonom visijo ves čas. Ker če se izkaže, da zgodba ni resnična in je bila objavljena nepreverjena, je prav, da tako mediji kot novinarji eno huronsko odškodninsko tožbo fašejo, za povzročeno škodo.

Ne moreš kar brez preverjanja povzemat neke zgodbe .. sploh, če je Požar to objavil.

Sicer so pa zgodba in trditve v njej škandalozne in vredne nadaljnje preverbe in raziskovanja. To, da pa samo povzameš zapis s Požarjeve spletne strani, je pa sramota! Tako za novinarja, kot tudi za urednika, ki je dovilil objavo brez poprejšnje preverbe navedb.

Ker ta objava "rekla - kazala" zgodb NI novinarstvo. Novinarstvo je, da te "rekla- kazala" zgodbe preveriš, raziščeš in ŠELE POTEM objaviš. Ko si prišel do nekega zaključka - če je res kaj bilo na tem. Ne pa, da se z objavo zaletiš kot tele v nova vrata. Sicer pa, kaj pa je od telet za pričakovat. Ker novinarji to niso. Prej res teleta in telice.
popaj16
# 03.04.2012 ob 15:20
Taki članki morajo bit, če ne za drugo, se malo pregleda te javne zavode in se jih po potrebi sčisti.
kostolomec
# 03.04.2012 ob 15:19
Nadzor bo pokazal, kaj je res. Vendar se v zdravstvu marsikaj dogaja tako, kot se ne bi smelo. To je prej pravilo. Tako da me čudni posli ne bi preveč presenetili. Me pa tudi zanima, če se kaj trguje tudi z ledvicami in drugimi organi. Ker na transplantaciji nikoli ne zmanjka denarja in zgleda, da ta teče po napol privat kanalih in mimo vseh varčevanj, seveda. Pa pred časom je bil nek predlog zakona o tem, da je vsak avtomatično darovalec... Ja, zdravstvo je žal polje, kjer je marsikaj možno, zato se res ne gre čuditi, če so v njem tudi tovrstne zlorabe. Če so.
biberkopf
# 03.04.2012 ob 15:12
o tem že nekaj časa krožijo govorice,lahko da je res,lahko da ni,samo marsikateri potencialni darovalec krvi bo dvakrat premislil,preden bo daroval kri potencialnim zaslužkarjem
redline
# 03.04.2012 ob 14:54
Kaj pa če je vse res?
šnavcer
# 03.04.2012 ob 22:35
Če Požarja ne maraš pa malo poglej po Zavodu, ko boš šel na naslednji odvzem. Dlje kot v avlo te tako ali drugače ne bodo spustili. Verjetno boš prihodnjič že koristil svoj dopust, (finančna korist) ker bo država ukinila prost dan ob krvodajalski akciji kar seveda ne pomeni, da si bil za kri, ki si jo doslej daroval plačan. Upam, da ostaneš tudi brez klobase.
šnavcer
# 03.04.2012 ob 22:15
Tudi sam sem bil darovalec krvi do vaj za transfuzijsko medicino, ki sem jih opravil v sklopu študija medicine. Ne podpiram plačevanja podarjene krvi. Dobiček, ki ga firma, ki predeluje kri ustvari na trgu pa ne sme biti njen. Krvodajalcev manjka. Dobra spodbuda bi bila, da je vsak redni krvodajalec nagrajen z brezplačnim dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Tebi, ki vse veš in si brezmejno naiven Monte pa želim, da se zjutraj zbudiš v Narniji....ali pa v kakšni drugi pravljični deželi.
monte
# 03.04.2012 ob 18:48
viljam_s: "Javni zavod ZTM pa bi lahko po drugi strani preprodajal žive ljudi "

zavod ZTM bi lahk kvečjemu preprodajal kri, ne pa "žive ljudi".
"Prave zgodbe" so preverjene in podkrepljene z DOKAZI!
Krvodajalstvo je preveč resna zadeva,da bi se mrhovinarji kar tako igračkali.
Kot sem že zgoraj napisal: v živo sem se prepričal o "korektnosti" pisanja dotičnega, za kar obstajajo konkretni dokazi.
monte
# 03.04.2012 ob 18:41
V kolikor ne bo jasnih dokazov o takšnem početju, je treba dotičnega Požarja tožiti. To, na kak oduren način ta osebek služi že leta, je naravnost pokvarjeno in odvratno.
Ko je na tehtnici vprašanje, komu verjeti: Zavodu za transfuzijsko medicino ali Požarju, ni dvoma. Osebno sem se že prepričal, kakšne laži piše Požar. Bil na dogodkih, o katerih je Požar pisal povsem drugače, kot so bili dejansko,...
In kdor se takole, zaradi senzacionalizma in zaslužkarstva, igra s tako resno temo, kot je krvodajalstvo, ga je treba štrafat tako, da se mu bo še leta mešalo.
Močno upam, da bo dotični osebek kdaj potreboval kri in da je ravno v tistem trenutku ne bo na razpolago.
Če bi bil kanček pošten, bi pred objavo skrpucala o zadevi povprašal na licu mesta. Kot je napisano zgoraj, očitno zadeve ni niti preveril.
Odvratno mrhovinarstvo!
Niko_K_
# 03.04.2012 ob 16:39
Če je lahko zdravnik si "dal prepisati" nase hišo pacienta 14 dni pred smrtjo (predtem pa pacienta povohal ni), kljub temu, da je vedel, da človek ima sorodnike, ki so skrbeli zanj...

Potem me tudi kaj takega v zdravstvu ne bi čudilo.
TineB
# 03.04.2012 ob 16:19
Pač, domet "novinarja" Aljoše Mastena ... Kaj čmo.
md
# 03.04.2012 ob 16:14
Požar ve več, kot vsi na MMC skupaj. MArsikatera afera je bila prvič omenjena pri njemu, vsi ostali so se bali, ker so vezani na kakršnekoli strice in morajo njih vprašati ali lahko kaj objavijo. Tako da je zgodba skoraj zagotovo resnična!
galoper
# 08.04.2012 ob 21:31
V zdravstvu stalno neki nadzori ponujajo sum, da bi lahko bil kakšen gnili sistem v ozadju. Manjka le še pregled protikorupcijske komisije.
polzaliva
# 07.04.2012 ob 11:47
Odgovorni bi morali odstopiti. Zakaj ne? Zato, ker so nepravi na oblasti? Sum je dovolj za odstop. Tako Janše (vedel za orožje, vedel za Patria), kot Stanovnika (vedel za povojne poboje), Kučana (vedel za orožje), Tuerka (vedel za Velikovec). Vsi so vedeli in niso krivi. To je problem naše družbe, ne tisti, ki je v Butalah ukradel hlebec kruha. A žal je tako, da bi se z odstopom Janše strinjalo okoli pol ljudi, vsi drugi pa so baje moralne avtoritete. Tudi zaradi tega Slovenija ni kredibilna država oz. je država,. kjer je biti naš lump čast, vaš lump pa je baraba.
šnavcer
# 04.04.2012 ob 21:25
Monte vsaka čast. Kregaš se z vsemi in vsakomur. Vseeno predlagam, da hodiš po svetu brez temnih očal, ki ti zmanjšujejo obzorje. Upam, da tvoje krvi ne bom potreboval, ker sva ABO inkompatibilna. Ti imaš glede na vse tvoje dialoge verjetno B-.
cicimici
# 04.04.2012 ob 13:43
TineB,

ti si en velik pameten levičar. Ti veš veliko več kot vsi slovenski novinarji. Čudim se tako brihtni glavi, da ni predsednik vlade ali države. Škoda takih mislecev samo za na forum. Samo še en tako brihten kot si ti in država je rešena. Kot razberem iz tvojih romanov si že nekaj časa na svetu, pa še nisi spregledal. Če si okužen le z virusom socializma se morda kdaj pozdraviš, če si pa impregniran, nikoli. To bo vzela ven le zemlja ali ogenj!
niss9x
# 04.04.2012 ob 12:51
Nekaj je treba priznat Erjavcu.On nebi nikoli odredil strokovnega nadzora na podlagi takih virov,ker je taka reakcija evidentna strahopetnost in skrb za lastno ri...t.To se ne dela pa konec.
kazenx
# 04.04.2012 ob 10:41
Jaz se sploh ne čudim, da je možno tudi to. Pri rdečem križu je bilo isto pa bi dali 10 let nazaj roko v ogenj za njih.
monte
# 03.04.2012 ob 22:55
Upam, da ti in tebi podobno misleči ostanete brez doze, ko boste morda nekoč potrebovali kri. Pa lahk takrat mirne duše razmišljate o odpustku zdravstvenega zavarovanja, o fraj dnevu, pa o klobasi.
Mimogrede, da ne boš tolk pametoval "medicinc": tud prevoz do bolnice in domov =2x20 km, si plačam sam. Mi še ni padlo na pamet, da bi zahteval, da mi kdo povrne prevozne stroške. Pa tisti fraj dan mam plačan celo nekoliko manj kot redni šiht. Torej je moja "finančna korist" negativna. Torej se bom tud omenjeni klobasi brez težav odpovedal.
monte
# 03.04.2012 ob 22:27
Ne naiven, samo realen. Tisti, ki pričakujete kako ugodnost (=korist) pa izvolite v Avstrijo.
Zato, ker ob darovanju krvi nikoli nisem pomislil na to, da bi moral za to biti deležen neke finančne koristi, pač nisem naiven.
"da je vsak redni krvodajalec nagrajen z brezplačnim dodatnim zdravstvenim zavarovanjem" = finančna korist.
Če povem svoje mnenje, to ne pomeni, da sem (po tvoje) "brezmejno naiven in vse vem". Pa ni treba o pravljicah bluzit.
kralj matjaž
# 03.04.2012 ob 22:08
Tako kot bulmastifi niso bili res. Kaj ne pionirčki.
monte
# 03.04.2012 ob 21:24
"država premalo stori, da bi se oddolžila krvodajalcem. Vsaj dodatnega zdravstvenega zavarovanja bi morali biti oproščeni ali pa plačevanja dela obveznega."

Vedno, ko DARUJEM kri, jo DAM, ker vem, da jo NEKDO tam nekje potrebuje, morda bo nekomu rešila življenje, ali "samo" pomagala pri operaciji. Nikoli je nisem dal z namenom, da bi za to karkoli dobil. Še manj, da bi vprašal ali celo pričakoval/zahteval, da bom zato nekaj dobil.
Zavedanje, da sem naredil nekaj dobrega za nekega ČLOVEKA, mi zadostuje. Govoriti v kontekstu krvodajalstva, da "bi morala država storiti/oprostiti krvodajalce..." Ni vredno besed tako razmišljanje. Tistim, ki tako razmišljate, pa še to: verjetno bi želeli, da vam država plača vsak deci krvi, ki jo "darujete"? Pa izvolite k severnim sosedom; tam vam jo bodo plačali.
šnavcer
# 03.04.2012 ob 21:03
Menim, da država premalo stori, da bi se oddolžila krvodajalcem. Vsaj dodatnega zdravstvenega zavarovanja bi morali biti oproščeni ali pa plačevanja dela obveznega.
monte
# 03.04.2012 ob 19:23
Zdaj pa gobcači na dan z DOKAZI o tem, kako "NAJ BI SE na Zavodu za transfuzijsko medicino dogajale hude nepravilnosti"
monte
# 03.04.2012 ob 19:20
"SLIŠAL SEM..."
"ZDI SE MI..."
"GOVORI SE..."
"BAJE DA..."

Vsi, ki tako samoumevno javno opletate s temi besedami oz. jih celo uporabljate za "argumentiranje", se dajte krepko zamislit nad takšnim svojim početjem.
Morda je kak "Veliki brat" tudi o VAS "SLIŠAL"... in da VI "BAJE"... "GOVORI SE" da ste ..., "ZDI PA SE" da ste danes ...
TI, pa TI in TI, ki so te tako polna usta: kdaj, kolikokrat si se udeležil krvodajalske akcije???
Morda boš tudi ti nekoč potreboval KRI, ali kdo od tvojih bližnjih, morda boš takrat končno doumel, da je KRI ena redkih, če ne edina snov na tem planetu, ki se je ne da narediti umetno.
Kamikaze
# 03.04.2012 ob 19:06
Slišal sem, da ZTM sponzorira nekatera društva, ki so njihovi darovalci. Če je res, se mi zdi, kar precej sporno...
Kazalo