Inštitut za varovanje zdravja bi po vladnem predlogu postal del Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Inštitut za varovanje zdravja bi po vladnem predlogu postal del Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Z novim zakonom bi vlada združila devet področnih zavodov za zdravstveno varstvo in Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) v dva nova javna zavoda - Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki bo izvajal strokovne in razvojne naloge za področje dejavnosti javnega zdravja, ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki bo skrbel za izvajanje strokovnih in razvojnih nalog na področju zdravja, okolja in hrane.

Zdaj razdrobljene javnozdravstvene ekipe bi bile po načrtih vlade povezane v strokovno močnejše enote, ki pa bi ohranile izvajanje dejavnosti na sedanjih lokacijah, s čimer bi bili bolj lokalno prilagojeni, so dodali.
Poldrugi milijon prihranka
V Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano pa bi se združili vsi laboratoriji IVZ-ja in zavodov za zdravstveno varstvo. Nacionalni laboratorij bi opravljal storitve za potrebe države, predvsem za potrebe spremljanja, uradnih in inšpekcijskih nadzorov zdravstvenega inšpektorata, inšpektorata za kmetijstvo in okolje, ministrstva za zdravje in ministrstva za kmetijstvo in okolje, proste zmogljivosti pa bi ponudili na trgu.

Po izračunih predlagatelja zakona bi tovrstne reorganizacijske spremembe prinesle 1,5 milijona evrov prihrankov. Poleg tega nameravajo s predlogom novele zakona o kemikalijah ukiniti urad za kemikalije.
Naloge urada bo prevzelo ministrstvo za zdravje, nadzor nad kemikalijami, strateškim blagom posebnega pomena za varnost in zdravje ter biocidi pa bo opravljal zdravstveni inšpektorat. Nov sistem naj bi začel veljati z začetkom prihodnjega leta.