Povečalo se je število deklet, ki sodelujejo pri trpinčenju drugih. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Povečalo se je število deklet, ki sodelujejo pri trpinčenju drugih. Foto: freedigitalphotos.net

Med mladostniki, starimi 11, 13 in 15 let, se je med letoma 2002 in 2010 povečal delež sodelujočih pri trpinčenju vrstnikov in upadel delež tistih, ki so jih v šoli trpinčili, kaže raziskava "Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC)". Deleži tistih, ki so se v zadnjem letu pred izvedbo raziskave pretepali, se niso dosti spreminjali.

Raziskava kaže, da je med 13-letnimi mladostniki več tistih, ki trpinčijo druge, so žrtve trpinčenja in tistih, ki se pretepajo. Čeprav v vseh treh kategorijah prevladujejo fantje, se je v omenjenem obdobju za 2,5 odstotka povečal delež deklet, ki sodelujejo pri trpinčenju drugih, je povedala Nina Scagnetti z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ RS).

Slovenija se, sodeč po deležu 13-letnih mladostnikov, ki se pretepajo, uvršča na 10. mesto med 36 državami, pretepa pa se skoraj 24 odstotkov slovenskih 13-letnih fantov in sedem odstotkov 13-letnih deklet, je dodala Scagnettijeva. Za fante je tudi značilno, da se v omenjenem obdobju število žrtev trpinčenja ni spremenilo, med dekleti pa je upadlo.

Vrstniško nasilje je v življenju mladostnika lahko pomemben vzrok za težave z duševnim zdravjem, slabši učni uspeh in odsotnost od pouka, pa tudi za pitje alkohola, kajenje in poseganje po drugih prepovedanih substancah ali zdravilih ter za preostale oblike tveganih vedenj, še navajajo na IVZ-ju.