Pandemija je bila nazadnje razglašena pred 40 leti, ko je v Hongkongu umrlo milijon ljudi. Foto: EPA
Pandemija je bila nazadnje razglašena pred 40 leti, ko je v Hongkongu umrlo milijon ljudi. Foto: EPA
Z novo gripo sta bila okužena dva študenta na univerzi v Kairu. Foto: EPA
JAponska šola v Nemčiji
Ženska z masko stoji pred japonsko šolo v Nemčiji, kjer so med učenci odkrili primere nove gripe. Foto: EPA
Avstralija
V Avstraliji se je število primerov nove gripe v zadnjem tednu povečalo kar za štirikrat. Foto: EPA
Razglašena pandemija nove gripe

Za razglasitev 6. stopnje pripravljenosti se je WHO odločil zato, ker se novi virus širi med ljudmi v več kot eni regiji. Nova gripa se je tako razširila že na 74 držav po vsem svetu in zahtevala 141 življenj. Po zadnjih podatkih naj bi bilo z njo okuženih okoli 27.000 ljudi.

"Prepričani smo bili, da bo naslednja pandemija H5N1 ali ptičja gripa, kjer je v zelo kratkem času umrlo veliko število ljudi. Nekateri so celo začeli verjeli v apokalipso. Virus H1N1 pa se v večini primerov ne širi tako hitro, zboleli pa hitro okrevajo," je dejal predstavnik za odnose z javnostmi WHO-ja Gregory Hartl.

IVZ: Prehod v 6. fazo ne pomeni nobene spremembe
"Ker večina prebivalstva ni imuna na to bolezen, lahko zboli veliko število ljudi, pri težjih oblikah je mogoča tudi smrt. Za posameznika in za zdravstveno stroko prehod iz faze 5 v fazo 6 ne pomeni nobene spremembe, razen tega, da je treba še skrbneje upoštevati higienska priporočila in se zavedati, da lahko prav vsak prispeva k omejevanju širjenja virusa. Prebivalstvo naj upošteva tudi druga navodila zdravstvene službe in drugih institucij," so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Tamifluja je dovolj
Na IVZ-ju trdijo, da, tako kot drugod po svetu, razmere z laboratorijsko diagnostiko budno spremljajo tudi v Sloveniji. Za zdaj so zaradi suma okužbe skupno odvzeli 20 vzorcev, ki so bili po opravljeni analizi negativni.

Pomembna je samozaščita

Podobno kot pri sezonski gripi se virus nove gripe prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju ipd. na razdalji enega metra.

Prenos je najpogostejši med družinskimi člani, zato je pomembna samozaščita.

Širjenje okužbe preprečujemo z/s:


- higieno kašlja; kadar kašljamo ali kihamo, si usta zakrijemo z robcem, ki ga odvržemo v koš za smeti, roke pa si umijemo ali pa kašljamo v zgornji del rokava;
- pogostim umivanjem rok z milom in vodo;
- izogibanjem stikov z bolnimi ljudmi;
- če zbolimo, ostanemo doma, da ne širimo okužbe.

Na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da se je Slovenija na pojav pandemije gripe dobro pripravila. To pomeni, da je zaloge Tamifluja za približno četrtino prebivalstva, kar glede na ocene o mogočem številu zbolelih za gribo zadošča. Na državni ravni že potekajo dogovori za preskrbo s pandemičnim cepivom proti gripi. Po predvidevanjih bo to na voljo v nekaj mesecih.

Nova gripa se je pred dvema mesecema pojavila v Mehiki, nato se je razširila na ZDA, Evropo in druge celine.
Statistični podatki WHO-ja o primeri novih okužb z virusom gripe.


Nemške oblasti potrdile 30 primerov okužbe z virusom H1N1
Primere nove gripe so odkrili v japonski šoli v Düsseldorfu, ki so jo že zaprli do prihodnjega tedna, okužene otroke so poslali v karanteno. Večina otrok ima blažje znake nove gripe, dva sta huje bolna.

Medtem pa se avstralske oblasti se branijo očitkov o neučinkovitem ukrepanju zoper bolezen in zatrjujejo, da je tako veliko primerov okužb posledica intezivnega testiranja ljudi. "V zadnjih dveh tednih smo testirali 5.500 ljudi," je dejal premier avstralske zvezne države Victoria John Brumby in še pojasnil, da drugod po svetu testirajo samo v najhujših primerih.

G. V./K. Š.

Razglašena pandemija nove gripe