Za zdravje mladih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 10 glasov Ocenite to novico!
false
Preventivnih pregledov Zora se udeležuje okoli 70 odstotkov žensk, najslabše se odzivajo starejše. Foto: BoBo
zdravnik zdravstvo bolnica zdravnica
Proti okužbi HPV se cepi dobra polovica šestošolk. Foto: BoBo

Dodaj v

S preventivo in cepljenjem do pol manj raka na materničnem vratu

Pregledov se udeležuje okoli 70 odstotkov slovenskih žensk
24. januar 2016 ob 14:03,
zadnji poseg: 24. januar 2016 ob 14:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Od leta 2003, ko se je začel izvajati presejalni program Zora, pa do leta 2014 se je število novoodkritih rakov na materničnem vratu prepolovilo. Pregledov se udeležuje okoli 70 odstotkov žensk.

Ob prihajajočem evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu tako na onkološkem inštitutu pozivajo, naj se ženske udeležujejo presejalnih pregledov, saj je zniževanje obolevnosti v zadnjih letih zlasti posledica zaščitnega programa Zora ter možnosti cepljenja proti okužbi z virusom HPV.

V Sloveniji je namreč od leta 2003 organiziran splošni prebivalstveni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora). O uspešnosti programa priča dejstvo, da se je vse od začetka pa do danes število novoodkritih rakov prepolovilo. Leta 2003 so tako odkrili 211 primerov, leta 2014 pa je za to vrsto raka zbolelo le še 105 žensk, kar je najmanj v zadnjih 60 letih.

Preventiva v Sloveniji med najboljšimi
V okviru zaščitnega programa Zora izbrani ginekologi vsake tri leta vabijo ženske, stare med 20 in 65 let, na zaščitne preglede. Na pregledu jim vzamejo bris materničnega vratu in ga pošljejo na citološki pregled. Če ugotovijo spremembe celic, žensko povabijo na dodatni pregled ali diagnostiko, po potrebi tudi zdravljenje.

Presejalnih ginekoloških zaščitnih pregledov se v Sloveniji udeležuje več kot 70 odstotkov žensk, največjo težavo z odzivnostjo pa zaznavajo pri ženskah, starejših od 50 let. Za rakom materničnega vratu praviloma zbolevajo mlajše ženske, a v Sloveniji zaradi učinkovitega programa Zora v zadnjih letih najpogosteje zbolevajo starejše ženske po 50 letu, ki se niso redno udeleževale zaščitnih ginekoloških pregledov.

Ženske, ki se ne odzivajo vabilom ginekologov, zamudijo zgodnje odkrivanje, ko je bolezen še na začetku, in praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni veliko slabša.

V primerjavi z drugimi evropskimi državami se Slovenija uvršča med države z nizko pojavnostjo raka na materničnem vratu. Glede na podatkovno zbirko Globocan se s podatki iz leta 2014 Slovenija umešča za Finsko in pred Veliko Britanijo, Švedsko in Nizozemsko, ki imajo že več desetletij dobro organizirane presejalne programe.

Rak se razvije 10 do 15 let po okužbi
Raka na materničnem vratu povzročajo virusi HPV, s katerimi se okuži večina spolno dejavnih žensk in moških, vendar pri 90 odstotkih žensk okužba izzveni sama od sebe brez posledic. Pri manjšem deležu žensk pa okužba vztraja in lahko postopoma vodi do raka na materničnem vratu. Od okužbe do razvoja raka lahko mine precej let, najpogosteje od 10 do 15.

Ker se bolezen razvije razmeroma počasi, to omogoča številne načine preprečevanja in zgodnjega odkrivanja z ugotavljanjem predrakavih sprememb na materničnem vratu z ginekološkimi presejalnimi testi. Za preventivo je ključen tudi zdrav življenjski slog, predvsem z varno spolnostjo, ter cepljenje proti okužbi HPV.

Cepi se le polovica šestošolk
Pomembno vlogo pri preprečevanju raka na materničnem vratu igra tudi cepljenje proti okužbam z virusi HPV. Slovenskim deklicam je na voljo brezplačno cepljenje od leta 2009, a cepljenje je prostovoljno, zato je cepljena le dobra polovica šestošolk.

Cepivo ne pozdravi že obstoječe okužbe, dekleta pa se najpogosteje okužijo v prvem letu po začetku spolnih odnosov, zato je cepljenje najbolj učinkovito pred prvim spolnim odnosom. Na onkološkem inštitutu zato pozivajo starše, naj cepijo svoje otroke proti HPV-ju in s tem zmanjšajo tveganje, da bodo njihovi otroci zboleli za predrakavimi spremembami, povezanimi z okužbami s HPV-jem.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Zam
# 24.01.2016 ob 18:42
Po podatkih nacionalnega instituta za zdravje zboli za rakom na matericnem vratu manj kot 10 zensk od 100.000. To je torej manj kot 0,01%.

Farmacevtska industrija seveda pritiska, da bi se cepile vse deklkce, taksnili clanki pa so njihova brezlacna (?) reklama.
chiron
# 28.01.2016 ob 09:47
..., saj je zniževanje obolevnosti v zadnjih letih zlasti posledica zaščitnega programa Zora ter možnosti cepljenja proti okužbi z virusom HPV.

...Pri manjšem deležu žensk pa okužba vztraja in lahko postopoma vodi do raka na materničnem vratu. Od okužbe do razvoja raka lahko mine precej let, najpogosteje od 10 do 15.

Slovenskim deklicam je na voljo brezplačno cepljenje od leta 2009, ....

Pri kom se je torej znižala obolevnost zaradi cepljenja?
So katere cepili že pred 10-15 leti, da lahko rečemo, da se je znižala obolevnost zaradi cepljenja?
tsinamuh0
# 24.01.2016 ob 16:12
Pri nas se lahko ''odgovorni'' lažejo, kakor hočejo, saj jim nihče ne oporeka. Polresnice so lahko največje laži.
Preventiva v Sloveniji med najboljšimi? In je to res? Pravilni bi bilo: ''Preventiva raka materničnega vratu je domnevno dobra.'' To bi še bilo res. (Gre za 100 primerov, ne ravno nabolj pogosto vsto raka.) Najbrž je to le PR po večnem avtomatizmu, saj neuka večina kar verjame avtoritetam in ne preverja, kaj piše, morda gre za norčevanje ali pa kar cinizem, pri enem ali dveh vrstah imamo solidno organizirano sekundarno prevenitvo, kaj pa primarna preventiva vseh rakov?
Napišite kaj o dejavnikih tveganja pri tem raku, pa o porastu smrti zaradi raka med ženskami, koliko jih umre zaradi pljučnega raka. (Odg.: 400 in 90% bi lahko preprečili. O tem pa nič?)
Pa si seveda ne upate. Kdaj bo pa teden preprečevanja raka, za katerim žesnke zdaj največ umirajo? (Po novem je to pljučni rak, ne več rak dojk.) Ali ne smete poročati o tem, ali kaj?
seba goričan
# 24.01.2016 ob 15:59
Spet oglasno sporočilo,ve se koga....
anity
# 30.01.2016 ob 19:50
Preventiva da, cepljenje proti temu ne.
evaevi
# 27.01.2016 ob 09:03
mefisto
predvsem smo najprej zaupljivo nosili na cepljenja svoje otroke...
kovček
# 24.01.2016 ob 17:38
zakaj sta bla pa (vsaj) dva komentarja s podobno vsebino kot jo ima seba goričan, zbrisana?
ma dej
# 24.01.2016 ob 15:08
pravica do svobodnega mnenja je ni!
esspero
# 26.01.2016 ob 10:23
Odkod okužba z HPV .? Kako naj moški ve ali je okužen in od česa.? Hvala za odgovor.
evaevi
# 25.01.2016 ob 07:14
Nujen ogled za naše starše naših deklic:

https://www.youtube.com/watch?v=WCA5haGU
6sI
Zjesenic
# 26.01.2016 ob 18:21
Smo cepili že dolgo nazaj in tole vaše strašenje je povsem neosnovano.
Me zanima, kako se boste počutili, če bo vaša hčerka dobila tega raka, pa je niste cepili ?
evaevi
# 25.01.2016 ob 07:04
preventiva poleg zdravega življenjskega sloga (kamor v tem letnem času spda tudi reden vnos D vitamina za nujno odpornost telesa)
povsem zadošča.
Valuk_
# 24.01.2016 ob 21:37
Slovenčki, obsedeni s teorijami zarot.
Mefisto
# 26.01.2016 ob 18:44
Razni antivaxxerji itak ne bodo imeli otrok, ker so v večini primerov zapohani anarhisti iz metelkove.
Pac-Man
# 24.01.2016 ob 15:57
Pregledi in cepljenje so prostovoljni, antivaxxer.
Opis projekta

Za zdravje mladih je projekt, ki deluje v smeri preprečevanja bolezni povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih. Mladi so vključeni v planiranje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki na različnih področjih delovanja – javno-zdravje, raziskovanje, izobraževanje, informiranje in promocija. Več ...

Zdravje
link
Prva sočasna presaditev obeh pljučnih kril v UKC-ju Ljubljana
28
25. september 2018 ob 15:19 Pred desetimi dnevi so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana uspešno izvedli prvo sočasno presaditev obeh pljučnih kril, gre za prvo takšno operacijo v tej ustanovi in tudi v Sloveniji.
Več novic ...
Kazalo