Že nekaj časa se na razpise za specialiste ne prijavi nihče. Foto: BoBo
Že nekaj časa se na razpise za specialiste ne prijavi nihče. Foto: BoBo

Že nekaj časa se na razpise za specialiste družinske medicine, konkretno za ambulanto v Podbrdu, ne oglasi nihče, je povedala strokovna vodja Marjetka Žefran Drole: "Javljajo se samo zdravniki s strokovnim izpitom, ki bodo šele začeli specializacijo. Takšnih v tako periferno ambulanto, kjer ni možnosti, da bi z njimi delal njihov mentor, niti ne smemo dati."

Zadrego so rešili z zaposlitvijo zdravnice iz Srbije, ob tem pa je treba dodati, da ne za zavod ne za prihodnje zaposlene postopki niso preprosti.

V tolminskem zdravstvenem domu je petnajst zdravnikov, vendar okulist, ortoped in nevrolog prihajajo od zunaj. Pred dvema letoma se je upokojila specialistka medicine dela in športa, je pojasnila Marjetka Žefran Drole: "Iščemo zdravnika, ki bi bil pripravljen ugrizniti v to vabo, ki bi bil pripravljen postati specialist medicine dela in športa na Tolminskem. Ga ni." Velika želja v zdravstveni ustanovi, ki pokriva izredno razgiban teren, pa je zaposlitev zdravnika urgentne medicine.

Služba nujne medicinske pomoči v Tolminu čaka tudi na prostorske izboljšave, tako kot reševalna služba in laboratorij. Ideje o obnovi imajo, načrte pa morajo uskladiti še z občinami ustanoviteljicami, je optimistično dejala strokovna vodja.

Zdenka Tomulić, Radio Koper