Samo Fakin išče načine, kako najti nov vir dohodkov za čedalje bolj prazno zdravstveno blagajno. Foto: BoBo
Samo Fakin išče načine, kako najti nov vir dohodkov za čedalje bolj prazno zdravstveno blagajno. Foto: BoBo

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo leto predvidoma končal s 93,7 milijona evrov presežka, a ker se za tekoče leto ne smejo zadolževati, bodo plačilo stroškov v vrednosti 73,3 milijona evrov premaknili na prihodnje leto, je na novinarski konferenci pojasnil generalni direktor zavoda Samo Fakin. Poravnali naj bi jih v januarju.
Tiste obveznosti, katerih zamuda pri plačilu bi lahko pomenila poslabšanje položaja zavarovancev, bo ZZZS tekoče poravnaval. Tako ne bodo prenašali plačila za bolniške dopuste samostojnim podjetnikom oz. fizičnim osebam, povračila za pogrebnine, posmrtnine, dnevnice, potne stroške in podobno ter predplačila za nujno zdravljenje zavarovancev v tujini, je pojasnil.
Plače v zdravstvu še ne bodo ogrožene
V prihodnje leto bodo prenesli plačilo 54,2 milijona evrov za zdravstvene storitve, 11,1 milijona evrov za zdravila, medicinske pripomočke ter preskrbo s krvjo in cepivi ter osem milijonov evrov za bolniške pravnim osebam, ki zapadejo v plačilo med 19. in 27. decembrom.
Izvajalcem zdravstvenih storitev bodo s tem zamaknili plačilo celotnega drugega in tretjega dela decembrskega nakazila, kar pa ne bo ogrozilo izplačila plač, niti naj ne bi ogrozilo finančnega poslovanja izvajalcev zdravstvenih storitev. Bi pa po napovedih zavoda lahko vplivalo na likvidnost.
Prihodnje leto ne bo več denarja za krpanje luknje
Fakin je napovedal za 18,6 milijona evrov manj prihodkov, kot so prvotno načrtovali, ter 24,8 milijona evrov več odhodkov, predvsem zaradi višjih odhodkov za bolniške dopuste brezposelnih. Zdravstvena blagajna bo tudi v prihodnjem letu imela za 115 milijonov evrov minusa, ki pa ga ne bodo mogli več kriti iz presežkov preteklih let, saj jih ni več.
Upravni odbor ZZZS-ja bi zato iz zdravstvene blagajne odstranil pravice, ki niso zdravstvene. Tako bi izločili financiranje šolanja pripravnikov, specializantov in financiranje terciarja, stroške pa bi prenesli na državni proračun.

Dodatnega znižanja cen zdravstvenih storitev ne predlagajo, saj se bodo te v prihodnjem letu že znižale za tri odstotke. Z vlado so se o tem že pogovarjali, na njihovi strani je tudi minister za zdravje, zadnjo besedo pa bo imelo finančno ministrstvo. Fakin med drugim predlaga, da bi dodatna sredstva lahko dobili tudi prek trošarin na sladke pijače.