Znanost vse bolj napreduje in omogoča nove možnosti spočetja. Foto: EPA
Znanost vse bolj napreduje in omogoča nove možnosti spočetja. Foto: EPA

To tehniko bi lahko uporabili, če bi želeli preprečiti prenos nekaterih dednih bolezni z matere na zarodek. Gre za tako imenovane mitohondrijske bolezni, s katerimi je rojen eden izmed 200 novorojenčkov. Pri večini se pojavi le malo ali nič simptomov, v hudih primerih pa lahko vodijo do različnih zapletov, kot so jetrna odpoved, sladkorna bolezen, mišična distrofija in nenadna kap.

Mitohondrij je membranska struktura, ki služi celičnemu dihanju in tako vsako celico v telesu zalaga z energijo. Prenaša se z materinega jajčeca na otroka, oče pa jih prek sperme ne prenaša, zato je cilj, da bi bil na zarodek prenesen mitohondrij druge, zdrave ženske.

Genska zasnova treh ljudi
Znanstveniki bi torej jedrni DNK matere in očeta vstavili v jajčece darovalke, iz katerega bi odstranili večino DNK-ja, pustili pa bi le del z mitohondriji. Na ta način rojeni otroci bi tako imeli lastnosti matere in očeta, z izjemo omenjene, ki bi jo prispevala darovalka in ki bi odpravljala dedno napako. S tem bi bil ustvarjen zarodek "treh staršev", saj bi posedoval gensko zasnovo treh ljudi.

Zdaj se na Otoku začenja javna razprava o tem, ali bi tak način spočetja zapisali tudi v zakon in bi tako "otroci treh staršev" dejansko postali resničnost. Pretresli bodo vprašanja, kot so: Ali bi tako spočetim otrokom morali povedati, da so nekoliko "drugačni"? Kakšen vpliv bi takšno spočetje imelo na starše? Kakšen bi bil položaj darovalke?

Razprava bo potekala do decembra, njene ugotovitve pa bodo nato predstavili vladi. Če bo predlog dobil podporo, bi lahko v Veliki Britaniji postopek postal dovoljen že prihodnje leto.