Zdravstvena ministrica je glede morebitne korupcije pri sanaciji vodovoda na onkologiji dejala, da so za preiskovanje indicev korupcije odgovorni organi pregona. Foto: BoBo
Zdravstvena ministrica je glede morebitne korupcije pri sanaciji vodovoda na onkologiji dejala, da so za preiskovanje indicev korupcije odgovorni organi pregona. Foto: BoBo
Onkološki inštitut
Sanacija vodovoda na onkološkem inštitutu naj bi se v kratkem začela. Foto: BoBo
Ministrica spet napovedala ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Ministrica za zdravje je ob prvi obletnici vlade pojasnila, da imajo v grobem že opredeljene rešitve za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oz. ukinitev dopolnilnega zavarovanja ter za njih tudi finančne izračune. V prihodnjih tednih pa bodo pripravljene rešitve še nadgradili s temeljitejšimi finančnimi izračuni ter sprejeli dokončno odločitev.

Namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi se tako uvedla nova zdravstvena dajatev, za katero bi posameznik mesečno namenil od 12,5 do 25,5 evra. S tem bi zbrali med 260 in 270 milijonov evrov.

Zbiranje sredstev pa naj bi prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in bi tako obratovalne stroške imel le zavod, ne pa štiri zavarovalnice. Glede morebitne uvedbe dodatnih dajatev pa pravi, da je to še vedno stvar diskusije in zamisli.

Na vprašanje, ali ima za to politično podporo, pa je dejala: "Zaenkrat da."

Centralizirana nabava za zdravstvene zavode
Nedavno je bila tudi ustanovljena delovna skupina, ki bo pripravila izhodišča za centralizirane nabave za zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je država. To naj bi doprineslo dvojno korist, na eni strani prihranek na račun obsega nabavljenih zdravil oz. medicinskih pripomočkov, po drugi strani pa prihranek pri vodenju nabav. Razpise pa bo vodilo ministrstvo za finance skupaj z ministrstvom za zdravje.

Glede preskakovanja čakalnih vrst je nova zdravstvena ministrica dejala, da iščejo možnosti in sistemske rešitve, da do tega več ne bi prihajalo. Ena od možnosti je po njenih besedah tudi, da bi določeni zdravniki, katerih nabor bi bil omejen, lahko še vedno delali v zunanjih ambulantah, pri čemer pa bi pogodbe o sodelovanju sklepali zavodi in ne zdravniki. Ministrstvo bo upravljanje s seznami spremljalo in ob nepravilnostih tudi ukrepalo, je napovedala.

Zelena luč za sanacijo vodovoda na onkologiji
Vodja investicij v kabinetu ministrice Alojz Unetič je pojasnil, da je pogodba za sanacijo onkološkega inštituta veljavna in zakonita ter da ni koruptivna. "Kaj pa je v ozadju, ne vemo in s tem se v tem trenutku ne bomo ukvarjali," je opozoril.

Zdravstvena ministrica je glede morebitne korupcije dejala, da so za preiskovanje indicev korupcije odgovorni organi pregona. Unetič je dejal, da če bo korupcija ugotovljena, "bo nastalo novo pravno stanje in takega bomo morali upoštevati". Sicer pa po njegovem mnenju pogodba ni ravno blesteča, saj bi bila lahko preprostejša. Projekti sanacije so se dolgo pripravljali in ceni, ki je določena v pogodbi za sanacijo, verjamejo.

Tristranska pogodba
Pogodbo o sanaciji vodovoda na onkološkem inštitutu so vse tri strani, onkološki inštitut, ministrstvo za zdravje in izvajalec Kovinar Kočevje, podpisali že novembra lani, a je onkološki inštitut nato predal pogodbo specializiranemu državnemu tožilstvu, saj so menili, da je koruptivno naravnana.

Karl Erjavec, ki je začasno opravljal funkcijo ministra za zdravje, in direktor onkološkega inštituta Janez Remškar sta se januarja dogovorila, da bodo naročili neodvisno strokovno mnenje o tem, ali je pogodba zakonita.

Medtem so na ministrstvu dobili račun podjetja Kovinar Kočevje, vezan na sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu. "A ker za račun ni osnove", ga na ministrstvu ne želijo plačati.

Ministrica spet napovedala ukinitev dopolnilnega zavarovanja