Blog

Črna smrt in tekačice

V osnovi je kuga bolezen glodavcev, posebej svizcev, vendar so zanjo dovzetne tudi druge vrste

24. februar 2015 ob 22:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sredi 14. stoletja je po Evropi kosila smrtonosna epidemija, znana kot črna smrt (začetek leta 1347) in veliko zgodovinarjev verjame, da je bila vzrok zanjo bubonska kuga. Po nekaterih virih je pobila tretjino tedanjega prebivalstva, korenito pa je spremenila tudi tok evropske zgodovine.

Velja splošno prepričanje oz. domneva, da je to črno smrt prenašala črna podgana s pomočjo bolh, ki so prenesle okužbo iz podgane na človeka. Po novi objavi v ugledni reviji PNAS pa moramo to prepričanje opustiti, v članku dokazujejo, da so črno smrt prenesle v Evropo azijske velike tekačice vrste Rhombomys opimus Wagner, 1841. To je sicer prav tako glodavec iz družina Muridae (miši in podgane, hrčki) in poddružine Gerbillinae - tekačice. Iz te skupine skoraj vsi poznamo mnogolsko tekačico, ki je med ljubitelji malih živali pri nas znana pod napačnim imenom mongolski skakač (Meriones unguiculatus).

Ugotovili so, da izbruhi kuge niso bili povezani s podnebjem v Evropi, temveč s specfičnim podnebjem v centralni Aziji, suhe in tople razmere so bile odlične za to vrsto tekačice, pri kateri je prišlo do masovne okužbe z bakterijo črne kuge (Yersinia pestis), od tu pa je preko azijskih pristanišč preko "svilne poti" (trgovina s svilo je bila takrat na vrhuncu) vdrla v Evropo. Ugotovili so, da je kuga v Evropi vedno izbruhnila nekaj časa potem, ko so bile v Aziji ugodne razmere za tekunice in bolhe.

Druga študija v reviji American Journal of Tropical Medicine and Hygiene pa nakazuje, da je postala Vzhodna Afrika trenutno potencialno območje visokega tveganja za izbruh kuge, ker je močno razvila kmetijstvo, kar pa ustreza tudi glodavcem, ki prenašajo to zoonozo.

V osnovi je kuga bolezen glodavcev, posebej svizcev, vendar so zanjo dovzetne tudi druge vrste, denimo tekačice, podgane, prerijski psi, veverice, tekunice in drugi podobni večji glodavci. Bolezen se navadno prenese na človeka ob piku bolhe, ki je predhodno pila kri okužene živali. Za vsak izbruh bolezni med ljudmi je najprej potreben njen izbruh med glodavci. Ker bolham zmanjkuje gostiteljev, ko ti umirajo za kugo, se spravijo nad ljudi.


Bojan Dolenc Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!