Foto: Dr. Robert A. Patzner
Foto: Dr. Robert A. Patzner


Trava je veliko starejša celo od do sedaj najstarejšega znanega živečega bitja na Zemlji, kar je bila 43000 let stara tasmanska rastlina. Ta trava je sicer stara kot vrsta najmanj 120 miljonov let, gre za vrsto, ki je iz kopnega prešla nazaj v morje.
A tu bo govora o njenem gostu, o pritlikavi zeleni ribici, ki živi na listih morske trave. Nekje na tej epski evolucijski poti trave pozejdonke se ji je priključila drobna ribica, ki se je naučila živeti na njenih centimeter širokih listih. To je pritlikavi prisesnik (Opeatogenys gracilis), najmajši evropski vretenčar, ki spada med najmanjše ribe na svetu, ki spolno dozori že pri 15 mm, a doseže največ 3 cm. Kljub svoji majhnosti je ta glavoček hud plenilec, ki pospravi vse drobne živalice, ki zaidejo na list pozejdonke. Živi sicer tudi na morski travi vrste Cymodocea nodosa in na nekaterih makroalgah.
Sosedje hrvati pravijo tej ribici priljepnjak sicušni, angleško se imenuje Posidonia clingfish, nemško pa Seegras-Schildfisch. Spada v red glavočev Gobiesociformes in družino prisesnikov Gobiesocida; iz te družine živi v našem morju še nekaj predstavnikov, znana sta veliki prisesnik (Lepadogaster candollei) in pikasti prisesnik (Lepadogaster lepadogaster), pa tudi manj znana vrsta Apletodon incognitus.

Evolucijske okoliščine, ki peljejo ribe v smer pritlikavosti imenujemo miniaturizacija. Najmanjša riba na svetu meri le 6,2 mm; gre za spolno zrele parazitske samčke iz reda rokoplut in podreda globokomorskih trnkaric vrste Photocorynus spiniceps. Najmanjša sladkovodna riba na svetu je sicer drobna azijska mrenica Paedocypris progenetica (Kottelat, Britz, H. H. Tan & K. E. Witte, 2006), pri kateri odrasla samica doseže med 7,9 mm do največ dober centimeter.
Pritlikavi prisesnik je ogrožena vrsta - vsaj zasrkbljujoče (IUCN Least Concern ver 3.19.). Najbolj jo ogroža uničevanje habitata, kjer raste alga pozejdonka. Livada morske trave pozejdonke uspeva pri nas pri Žusterni, zdaj pa se ekologi in drugi prijatelji narave tresejo, da bo izginil še poslednji omembe vreden travnik pozejdonke, ki se razteza v morju ob sedanji obalni cesti med Koprom in Izolo. Pozejdonka in njeni travniki so jaslice življenja. Nešteto morskih živali, za nas, ljudi, so najpomembnejše ribe, najde tu na začetku življenja dom, prva skrivališča.

  • Implications of Extreme Life Span in Clonal Organisms: Millenary Clones in Meadows of the Threatened Seagrass Posidonia oceanica. PLoS ONE - Open access.