Foto:
Foto:
false
false

V svoj dom ste sprejeli majhno kepico na štirih tačkah. Veseli in srečni malega psička ponosno predstavljate prijateljem in znancem, ki so nad vašim novim družinskim članom kakopak navdušeni. Kako bi ne bili! In potem se začne privajanje na sobno čistočo, preurejanje stanovanja, postavitev ograje na stopnice, dvigovanje vseh dragocenosti na višino, ki jo mali nadobudnež ne doseže, pa lajež in cviljenje. Kaj zdaj?
Prvi tedni po prihodu mladička v nov dom so lahko precej stresni in naporni, saj od družine zahtevajo nemalo časa, prilagoditev in mirnih živcev. Lahko so celo nevarni, saj bo mali kuža najverjetneje grizljal prav vse, kar mu pride na pot. Poleg povzročene škode na novem usnjenem kavču ali vaših najljubših čevljih, lahko s takim, za mladega psa sicer ne neobičajnim vedenjem, kuža ogrozi tudi svoje zdravje. Če ne prej, družina ob teh dogodkih prav gotovo poišče pomoč pasje šole.
Pasja šola – dragocena popotnica za uspešno sobivanje s psom
Ko mladiček pri osmih tednih zapusti svoje leglo, je še povsem nebogljen in brez izkušenj in ko prispe v našo družino, potrebuje cel kup pravil, ki mu bodo pomagala, da se bo v novem okolju znašel in se počutil varno. V novem okolju ga obkrožajo drugi, njemu neznani psi, mali in veliki ljudje, nenavadni zvoki, vonjave in vedno nove in nove oblike. Vse to se mora psiček šele naučiti sprejemati in pri tem mu lahko izdatno pomagamo, ali pa mu določene novosti priskutimo za vse življenje. Ugotoviti mora denimo, da avtobus ni pošast ali pa, da moški z dežnikom zanj ne pomeni grožnje, naučiti se mora, kaj v njegovi novi okolici je zanj pomembno in kaj ne, kaj lahko ignorira in kaj mu prinaša pomembne informacije. Če se bo odločal brez vaše usmeritve, bodite prepričani, da se bo odločil za rešitve, ki vam ne bodo ustrezale. Strah pred moškim z dežnikom bo kuža najverjetneje razrešil tako, da bo vsakega podobnega možakarja glasno nalajal in ga s tem odgnal. Z otrokom, ki ima v rokah sladoled, ga bo poskušal deliti, na vašem vrtu pa se bo morda lotil prekopavanja vaše najlepše hortenzije.
Zato je pomembno, da se z mladim nadobudnežem čim prej odpravite v malo šolo, kjer vas bodo naučili, kako psičku učinkovito predstaviti in postaviti pravila, ki veljajo v svetu ljudi. Čarobne paličice, ki bi vašega psa v nekaj urah prevzgojila v popolnega pasjega družabnika, tudi inštruktorji v pasji šoli nimamo. Dejstvo je, da je v največji meri od vas samih odvisno, kako uspešno boste svojemu mladičku predstavili in postavili meje in pravila, ki naj veljajo v vašem skupnem domu. Kako to učinkovito in psu prijazno storiti, vam pokažemo inštruktorji. Koliko dejansko bo vaša pravila pes spoštoval, pa je odvisno predvsem od vas. Pomagamo vam razumeti vedenje vašega psa in vam predstavimo metode, s katerimi lahko neželeno vedenje preprečite in prekinete. Kuža potrebuje sistematično in kontinuirano delo, veliko vašega časa in še več vaše doslednosti in vztrajnosti. Načrtovano in strokovno ustrezno delo s psom se obrestuje, prinaša rezultate in omogoča dobro sožitje med človekom in psom. Metod je veliko, najučinkovitejše pa je učenje s pozitivno motivacijo. A nobena metoda ne bo uspešna, če si za psa ne boste mogli vzeti dovolj časa, če se z njim ne boste ukvarjali, in če pri učenju ne boste dosledni. Doslednost v pasjem jeziku pomeni jasnost. Jasnost navodil, jasna nagrada za dobro opravljeno delo in jasna posledica, če pes navodil ne upošteva.
Ta mrcina je popolnoma neotesana, zdaj gremo pa res v šolo!
Če boste čakali na ugotovitev, da je vaš pes neotesana mrcina, ki ji niste kos, boste najbrž potrebovali individualno pomoč, saj je odpravljanje vedenjskih vzorcev, ki so se v pasji duši že dodobra zasidrali, dolgotrajno in zahtevno. Starejši pes ima namreč že usidrane navade in te so »železna srajca«. Tako pri ljudeh kot pri psih Veliko lažja in učinkovitejša je preventiva. Vsi storimo kakšno napako in vsi si želimo, da bi jih bilo čim manj. Zato naj napake ne prerastejo v izrazitejše vedenjske težave. V pasjo šolo se zato odpravite čim prej in vzpostavite odnos, ki vama bo s psom obema v veselje. S prijazno vzgojo začnite, ko z mladičem prestopite domači prag in takoj za tem nadaljujte s šolanjem na pasjem vadišču. Pes si želi vaše družbe, dobrega odnosa z vami, naučite ga, da bo želel sam poiskati način, kako vam bo ustregel in vam želeno vedenje tudi ponujal. Vaša družina je postala njegovo krdelo in zanj ste najpomembnejša bitja na svetu. A v krdelu veljajo jasna pravila in predvsem medsebojno spoštovanje. Tega pa si morate šele pridobiti. Zagotovo vam bo uspelo. Če boste pravični, dosledni in zanimivi, vam bo kuža zaupal, vas spoštoval in vam poskušal ugoditi.