Blog

Velika uharica napada

Vse skupaj je že rahlo podobno Hitchcockovemu filmu - grozljivki "Ptiči"

28. februar 2015 ob 16:12
Ljubljana - MMC RTV SLO


V nizozemskem mestu Purmerend so oblasti svetovale meščanom, da naj ponoči hodijo po mestu z dežniki ali čeladami, ker so v zadnjih 3 tednih doživeli že nekaj skrivnostnih nočnih napadov sove velike uharice na ljudi.


Nazadnje je sova napadla tekača na atletski stezi med tekom in mu okljuvala glavo. Mnogo žrtev je moralo poiskati pomoč in šive v bolnišnici, tako hude poškodbe so jim ptice povzročile. Vse skupaj je že rahlo podobno Hitchcockovemu filmu - grozljivki "Ptiči"!

Težava je, ker človek sploh ne sliši sove pred napadom, na lepem pa mu ptič kremlje zasadi v telo, najpogosteje v glavo. Kaj točno je vzrok, še ni znano, morda je bila ta sova vzgojena v ujetništvu in človeka povezuje s hrano? Ali pa ima kakšne hormonske motnje ali kaj drugega? Nenavadno je že to, da je uharica v mestnem okolju. Baje to vrsto ptiča ljudje pogosto vzrejajo v ujetništvu, a ker zrastejo prevelike, jih enostavno izpustijo v okolico, pa čeprav sredi mesta? Seveda je že vnaprej jasno, kdo bo v tem konfiktu potegnil krajši konec. Ni prostora za divje živali.

Teta Vikipedija pravi za to vrsto sove: "Velika uharica (znanstveno ime Bubo bubo) je sova iz družine pravih sov, ki živi v gorskih gozdovih Evrope, Severne Afrike in Azije. Je ena od največjih evropskih sov, ki zraste do 65 cm v dolžino*, prepoznavna predvsem po naglavnih čopkih perja (»uhljih«) in živo oranžnih očesnih šarenicah. Je nočno aktiven plenilec, prehranjuje se z manjšimi glodavci (npr. miši)."

* = Samice, ki so nekoliko večje od samcev, lahko čez krila merijo tudi več kot 1,5 metra.

Bojan Dolenc Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!