Blog

Zelena morska palčica

Pritlikava zelena ribica, ki živi na listih morske trave

5. april 2015 ob 13:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tudi v našem morju raste ogrožena sredozemska orjaška morska trava Posidonia oceanica, ki je spoznana pred kratkim za najstarejše bitje na Zmelji, saj ima častitljivo starost med 12 in 200 tisoč leti, najverjetneje pa jih ima okoli 100 tisoč.

Trava je veliko starejša celo od do sedaj najstarejšega znanega živečega bitja na Zemlji, kar je bila 43000 let stara tasmanska rastlina. Ta trava je sicer stara kot vrsta najmanj 120 miljonov let, gre za vrsto, ki je iz kopnega prešla nazaj v morje.

A tu bo govora o njenem gostu, o pritlikavi zeleni ribici, ki živi na listih morske trave. Nekje na tej epski evolucijski poti trave pozejdonke se ji je priključila drobna ribica, ki se je naučila živeti na njenih centimeter širokih listih. To je pritlikavi prisesnik (Opeatogenys gracilis), najmajši evropski vretenčar, ki spada med najmanjše ribe na svetu, ki spolno dozori že pri 15 mm, a doseže največ 3 cm. Kljub svoji majhnosti je ta glavoček hud plenilec, ki pospravi vse drobne živalice, ki zaidejo na list pozejdonke. Živi sicer tudi na morski travi vrste Cymodocea nodosa in na nekaterih makroalgah.

Sosedje hrvati pravijo tej ribici priljepnjak sicušni, angleško se imenuje Posidonia clingfish, nemško pa Seegras-Schildfisch. Spada v red glavočev Gobiesociformes in družino prisesnikov Gobiesocida; iz te družine živi v našem morju še nekaj predstavnikov, znana sta veliki prisesnik (Lepadogaster candollei) in pikasti prisesnik (Lepadogaster lepadogaster), pa tudi manj znana vrsta Apletodon incognitus.

Evolucijske okoliščine, ki peljejo ribe v smer pritlikavosti imenujemo miniaturizacija. Najmanjša riba na svetu meri le 6,2 mm; gre za spolno zrele parazitske samčke iz reda rokoplut in podreda globokomorskih trnkaric vrste Photocorynus spiniceps. Najmanjša sladkovodna riba na svetu je sicer drobna azijska mrenica Paedocypris progenetica (Kottelat, Britz, H. H. Tan & K. E. Witte, 2006), pri kateri odrasla samica doseže med 7,9 mm do največ dober centimeter.

Pritlikavi prisesnik je ogrožena vrsta - vsaj zasrkbljujoče (IUCN Least Concern ver 3.19.). Najbolj jo ogroža uničevanje habitata, kjer raste alga pozejdonka. Livada morske trave pozejdonke uspeva pri nas pri Žusterni, zdaj pa se ekologi in drugi prijatelji narave tresejo, da bo izginil še poslednji omembe vreden travnik pozejdonke, ki se razteza v morju ob sedanji obalni cesti med Koprom in Izolo. Pozejdonka in njeni travniki so jaslice življenja. Nešteto morskih živali, za nas, ljudi, so najpomembnejše ribe, najde tu na začetku življenja dom, prva skrivališča.

  • Implications of Extreme Life Span in Clonal Organisms: Millenary Clones in Meadows of the Threatened Seagrass Posidonia oceanica. PLoS ONE - Open access.
Bojan Dolenc Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!