Novice

Črn, sluzast, rekordno dolg - živi sveder vznemirja znanstvenike

Skoraj ves je zakopan v blato

18. april 2017 ob 12:47
Manila - MMC RTV SLO

Na Filipinih so odkrili žive primerke ogromne, črvu podobne morske školjke z imenom živi sveder. Gre za meter in pol dolgega črnega sluzastega velikana, za katerega se zdi, kot da bi ušel iz kakšne grozljivke.

Znanstveniki so vedeli, da tako dolgi primerki živih svedrov (rečemo jim tudi ladijska svedrovka) obstajajo, a do zdaj jih še nikoli niso našli živih, saj so odkrili le njihove prazne lupine.

Odkritje je bilo pred kratkim objavljeno v ameriški znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), žival pa je zaradi svoje velikosti in podobe vzbudila ogromno zanimanja po svetu.

Čeprav je po obliki podoben črvu, spada živi sveder v skupino mehkužcev, natančneje med školjke. Te živali, le da so mnogo manjše, poznajo tudi v Sredozemskem morju, kjer jih, tako kot drugod, nihče ni vesel, saj s svojim zobalom grizejo les pod vodo in po njem vrtajo hodnike, s tem pa povzročajo precejšnjo škodo na podladju.

Do zdaj našli le fosile
Živi sveder življenje preživi obdan z apnenčasto lupino, potopljen z glavo v blatno dno. Žival namreč sama izloča kalcijev karbonat, iz katerega je izdelana lupina, ki ga varuje pred zunanjimi vplivi. Lupina prekriva tudi njegovo glavo. Če sveder želi zrasti, mora raztopiti konec lupine, zrasti, nato pa se znova zapre v svoj "oklep". Kar okoli 80 odstotkov lupine je zakopane v blato.

Primerek, ki so ga pred kratkim našli ob obali drugega največjega filipinskega otoka Mindanao, je največji, kar so ga do zdaj videle človeške oči, našli pa so še štiri nekoliko manjše.

Izkorišča bakterijo
Znanstveniki iz ZDA, Francije in s Filipinov so previdno odrezali en del svedrove lupine in prikazala se je ogromna žival, dolga 155 centimetrov in s premerom telesa šest centimetrov. Rekorder se od svojih manjših sorodnikov razlikuje tudi po načinu prehrane - medtem ko se preostali živi svedri prehranjujejo s trohnečim lesom, ima velikan mnogo manjši prebavni sistem, saj se sploh ne hrani sam. Namesto njega izkorišča bakterijo v svojih škrgah, ki uporablja žveplov vodik v vodi kot vir energije. Ta energija nato spremeni ogljikov dioksid v hranilne snovi za živega svedra.

"Zdelo se mi je podobno, kot da bi odkrili dinozavra, saj smo te živali do zdaj poznali le prek fosilov," je dejal vodja raziskovalcev Dan Distel. Biolog Simon Watt pa je za časopis Guardian duhovito komentiral videz odkritja: "Gre za gromozansko žival, kar pa ne pomeni, da ni čudovita. Če živite z glavo zakopani v temačno blato, estetika in lepota nista najpomembnejši za vas."

A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 32

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • anny22 18. april 2017 ob 13:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vem, da me na nekaj spominja, pa se ne morem spomnit! :)
  +35
  -3
 • stomic 18. april 2017 ob 13:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ramus
  razloži razliko fosil - živi fosil...
  pa ne iz strica googla, pa ne iz Biblije....
  prosto po kmečko, da vidimo, če si razumel...
  +16
  -3
 • Ramus 18. april 2017 ob 13:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zdelo se mi je podobno, kot da bi odkrili dinozavra, saj smo te živali do zdaj poznali le prek fosilov," je dejal vodja raziskovalcev Dan Distel

  Bi pojasnili zakaj ste izbrisali komentar? Komentiral sem članek. Zapisal sem, da je to še en živi fosil v vrsti, ki dokazuje, da se evolucija ni nikoli zgodila, prav tako pa meče dvom na domnevne stotine milijonov let postopnega razvoja vrst.
  +2
  -66
 • jo-jo 18. april 2017 ob 14:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ramus, včasih se mi zdi, da tvoja vera temelji oziroma stoji na zelo majavih temeljih, kar kar naprej iščeš potrditve lastnih prepričanj pri drugih ... Ti si teist! Ti ne verjameš, ti veš kakšna je resnica, čemu torej iskanje potrditev?
  +31
  -1
 • gispa 18. april 2017 ob 14:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Ramus

  Na tem portalu je admin Bog, Lahko briše komentarje kakor mu paše, brez da bi mu tvoj Bog to preprečil.
  +52
  -3
 • Gravesen 18. april 2017 ob 14:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mi smo imel kolega Svedrača, je podrl vse kar je lezlo in šlo...
  +32
  -2
 • modzo 18. april 2017 ob 14:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ramus vedno zagovarjam svobodo da ljudje izrazijo kar mislijo in sem proti cenzuram katerekoli vrste. Vedno sem tudi za to, da se kresejo razlicna mnenja in da ljudje razmisljajo drugace (ceprav se z njimi ne strinjam). To kar pa ti pocnes je pa miloreceno zalostno. Nekaksen terorizem. Vsak dan napises vsem eno in isto zadevo - veckrat. Saj je lepo da imas svoje mnenje, jaz ga imam tudi, pa vseeno ne pisem 200 (stevilka je fiktivna - pretirana preden se zagrizes vanjo) komentarjeve na vsako temo in vse poskusam prepricat v pravilnost svojih idej (vsekakor kot ti, tudi sam poskusam ljudi prepricati v moj prav, da ne bo pomoti, tu smo vsi enaki cepci). Daj bodi cloveski no. Imas svoje mnenje, super, izrazi ga, izberi si temo, napisi post potem pa zapri svoj gobcek in pusti ljudem da da imajo debato kdaj tudi brez vecnega vsiljevanja tvojega pogleda. Ti rubriko znanost teroriziras in si si jo prilastil za neko lastno propagando in jo vsiljujes na povsem neokusen nacin. Ce bos to pocel se naprej, prav, kot pravim, sem pristas svobode govora in ti ne ne morem niti nocem oduzemat pravice da se obnasak kot cepec. Polagam ti na srce le, da se da to poceti tudi na lepsi nacin.

  Ne vem ce ima Ognjisce svoj spletni forum ampak si predstavljas da bi jaz vsak dan njim pisal po 200 komentarjev od darwinizmu, pa znansveni metodi in podobnih zadevah? Bil pod vsako temo vedno prvi in zadnji in se povsod vmes. Daj nam malo dihat pusti no.
  +34
  -4
 • por 18. april 2017 ob 14:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Spet reklama za fusion kuhinjo? :D
  0
  -5
 • AlFe 18. april 2017 ob 15:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  @ Ramus
  Vsako negiranje evolucije je nedopustno, ker potem moraš predpostaviti kreacionizem, ki ga propagira krščanstvo oziroma Bog in ki štiri najboljše načine proizvajanja bogastva prepoveduje. Ti so:

  a) Delanje denarja iz nič ali sodobno bankirstvo. Tu so obresti glavno orodje, ki ga Stvarnik postavlja kot oviro pri vstopu duše v večni raj.

  b) Proizvodnja orožja. Je neka zapoved: "Ne ubijaj!"

  c) Prostitucija in podobno. Je neka zapoved: "Ne prešuštvuj!"

  d) Industrija droge. Tudi to je prepovedano.

  Je vsem jasno, zakaj je Ramus prepovedan?
  +3
  -7
 • DrMinistr 18. april 2017 ob 15:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Izjemno, ko se zdi, da poznamo cel svet do potankosti, pa odkrijejo novo živalsko vrsto.
  +5
  -2
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!