Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Preberite nekaj nasvetov za uporabnike
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 45 glasov Ocenite to novico!
Televizija
Medijske hiše, ki so začele oddajati v digitalni tehniki, bodo do 1. decembra 2010 oddajale tudi še v analogni tehniki. Foto: EPA
Območja, kjer pričakujemo kvaliteten sprejem DVB-T signala, so obarvana vijolično. (kliknite za povečavo) Foto: MMC RTV SLO
Kaj je DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)?DVB-T je digitalni način oddajanja tv-signalov. Pri analognem oddajanju se za en tv-program uporabljajo eno frekvenco, pri digitalnem oddajanju pa je na eni frekvenci mogoče oddajati več programov (v Sloveniji najpogosteje do osem). Programi se združijo v multipleks in oddajajo preko omrežja oddajnikov. Slovenija je v skladu z mednarodnimi dogovori razdeljena na tri področja oddajanja v tehniki DVB-T, to so zahodni, osrednji in vzhodni del. Ker je omrežje digitalnih oddajnikov še v fazi gradnje, vsa področja sprva ne bodo pokrita s signalom. Agencija za pošto in telekomunikacije je radijske frekvence za multipleks A podelila RTV SLO, ki je je pokritost z digitalnimi oddajniki zagotovil že za skoraj celotno Slovenijo, svoje omrežje pa bo gradil še naprej, vse do pokrivanja, ki mu ga nalaga zakon o digitalni radiodifuziji. Radijske frekvence za multipleks B je Apek dodelil družbi Norkring AS, a omrežja še ni zgradil.

Dodaj v

Analogna televizija le še do konca decembra 2010

Digitalni signal za sedem TV-programov
1. december 2009 ob 14:38,
zadnji poseg: 25. januar 2010 ob 16:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija bo decembra 2010 dokončno prešla na oddajanje programskih vsebin izključno v digitalni tehniki. Po tem datumu spremljanje preko analognih sprejemnikov ne bo več mogoče.

Direktorat za informacijsko družbo je dogovor za začetek oddajanja programskih vsebin v digitalni tehniki v multipleksu A sklenil s sedmimi TV-programi.

Gre za del dejavnosti v okviru prehoda z analognega na digitalno oddajanje televizijskih programov v tehniki DVB-T, ki omogoča boljšo izkoriščenost radiofrekvenčnega spektra. Tako bo omogočeno oddajanje večjega števila televizijskih programov, hkrati pa se bo sprostil del radiofrekvenčnega spektra, ki bo lahko namenjen drugim stvarem, predvsem naprednim komunikacijskim storitvam, kot so fiksni in mobilni radijski širokopasovni dostop do internetnih storitev.

Preko multipleksa A lahko spremljate vse tri osrednje programe TV Slovenija, na Primorskem še TV Koper - Capodistria, na Štajerskem pa TV Maribor.

Več o uvedbi digitalne televizije si lahko preberete tukaj,

.

tudi v MMC-ju pa smo o tem
pripravili poseben portal

Oddajanje v digitalni tehniki se je za POP TV, Kanal A, TV 3, TV Piko, RTS, Vaš kanal in TV Primorko začelo 1. decembra, medijske hiše pa bodo v skladu s strategijo izklopa analognih TV-oddajnikov, svoje programe tako v analogni kot digitalni tehniki oddajale do 1. decembra 2010. Takrat se bo analogne oddajnike izključilo in sprejem bo mogoč le v digitalni tehniki, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Uporabniki morate biti pri morebitnem nakupu sprejemnikov, ki omogočajo digitalni sprejem, pozorni na naslednje:
- od 1. decembra 2009 do 1. decembra 2010 bo v Sloveniji potekalo hkratno oddajanje določenih programov v analogni in digitalni tehniki;
- analognih programov po 1. decembru 2010 ne bo več mogoče spremljati;
- sprejem digitalnih programov je mogoč s sprejemniki, ki to omogočajo (oznaka DVB-T);
- s starimi televizijskimi sprejemniki bo sprejem digitalnih signalov mogoč z namestitvijo digitalnega dekoderja (set-top-box);
- za gledalce, ki TV-programe spremljajo prek kabelskih, satelitskih ali IPTV-sistemov, se ne bo spremenilo nič in bodo programe še naprej spremljali brez sprememb;
- v Sloveniji je v uporabi napredni standard kodiranja videosignala MPEG-4 (v nekaterih sosednjih državah je v uporabi MPEG-2);
- sprejemniki, označeni z MPEG-4, kupljeni v tujini, še ne bodo zagotovo nemoteno delovali tudi v Sloveniji;
- v prihodnosti bodo v Sloveniji vklopljeni dodatni multipleksi, ki bodo uporabljali še sodobnejše tehnike, precejšnje število sprejemnih naprav in dekoderjev po posodobitvah ne bo moglo spremljati DVB-T signalov;
- naprave, ki jih kupujete, morajo biti zato označene z znakom za združljivost s slovenskim DVB-T sistemom;
- ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo priporoča, da pred nakupom na spletnih straneh, ministrstva ali Apeka, sproti preverjate, katere sprejemne naprave so bile preverjene in potrjene v Sloveniji;
- če kupljene naprave ne bodo delovale, ministrstvo svetuje, da uporabniki od prodajalcev zahtevate, da naprave nadgradijo s slovenskimi priporočili, ki so objavljena že več kot eno leto.

A. M.
Prijavi napako
Komentarji
boboman
# 01.12.2009 ob 15:55
Fajn zadnj cajt, tudi format slike bi se mogel standardizirat, ne pa da gledam ene filme lepo v 16:9, ene spet odrezane, nato polovico reklami 4:3 in polovico 15:10, in dnevnik nekaj vmes, enga od gluposti pa je tudi postavitev rtv loga, zakaj zavraga ne more bit na celi sliki in odrežte tisti črn rob proč! Prešaltaš na drug kanal pa spet vse drgač. Kot sem že omenil potreba po standardizaciji. Ne pa da moramo s tv-jem sproti prilagajat zaslon, in raztegovat, ožit, obrezavat sliko, in ponovno ko prešaltamo na kateri drug kanal.
izo
# 01.12.2009 ob 16:22
no, da vidim obrazložitev minusa pri mojem komentarju? nisem proti napredku, vendar ne mi prodajat buč, ker vem, da bo ko ponavadi: tisti iz malo bolj odmaknjenih krajev ipd bodo spet potegnili najkrajšo, prispevajo pap seveda kot vsi ostali. in kaj boš razložil eni stari ženički, ki kr naenkrat ne bo mogla gledat tistega svojega dnevnika zvečer? ja, godpa, to moret kupit ta pa ta dekoder, ki predvja mpeg, pa to pa ta televizijo, pa prostorsko ozvočenje in optiko po možnosti.
preveč se zapostavlja že tako zapostavljene regije.
kaboom
# 01.12.2009 ob 15:54
super, končno. se že veselim izbiranja podnapisov ter jezika (zvok) - saj bo vse to na voljo al?
simba
# 01.12.2009 ob 18:51
Glede HD ločljivosti...zdaj že oddaja RTV HD testno sliko iz oddajnika v Ljubljani.
Vprašanje pa je kdaj bo možno sprejemati HD signal tudi iz drugih oddajnikov.
Da bo pa cel program začel teči v HD pa bo preteklo še kar nekaj Save.
Seveda ti nič ne pomaga če imaš full hd, 600 Hz, pa ne vem kaj še, če ti pa potem
SD 4:3 sliko raztegne čez cel ekran. Tako da kvaliteta je odvisna v največji meri od
tistega ki oddaja sliko.
simba
# 01.12.2009 ob 16:41
Težko je sprejet da enakosti se ne da doseči. Že ljudje smo si med seboj
različni. Če bi se lahko, bi se zdajle bunili (upravičeno) tisti, ki v 21. stoletju
niso priključeni na vodovodno omrežje. Potem bi blo najbolj pravično da prvič
za njih poskrbimo in jih financiramo, šele potem zadovoljimo potrebo ki je višji
v piramidi.
webmaher
# 01.12.2009 ob 16:41
glede na dejstvo kako mečkamo ta MPEG 4 ni več najboljša rešitev saj je na obzorju že DVB T2...sicer pa bo najboljj trpela kvaliteta slike zato je to v bistvu korak nazaj...šele ko bomo lahko gledali High Definition programe bo to to...za vzor so lahko sosedi Avstrijci in njihov ORF 1 HD...
boboman
# 01.12.2009 ob 16:36
IZO RAbiš samo TV ki podpira dvb-t ali pa samo dekoder, in to je to. In ne razumem zakaj bi nekdo ki je oddaljen od mesta imel tle večje probleme kot tisti ki ni, niti nevem zakaj bi takšno prebilavstvo moralo biti staro na 60 let. Pred več kot pol stoletja ko se je pojavil analogni zemeljski signal, vam tut ni RTV kupla TV ali pač? Mimogrede sem iz osrčja kozjanskega pa nam stvar lepo deluje.
LexLuthor
# 01.12.2009 ob 16:18
V našem primeru je "zamuda" skoraj pozitivna, saj smo šli lahko direktno na MPEG4, ki je trenutno najboljši, zato uvajamo najboljši sistem.

DVB-T projekt še zdaleč ni problematičen. Problematičen je npr. prehod na elektronsko cestninjenje, ki je bilo naročeno še pred Janševo vlado. Sistem je bil razvit, zdaj pa ga je treba implementirat ZA VSAKO CENO. Čez par let pa bomo spet prebrali kakšna korupcija je bila zadaj, ko bomo prehajali na NEZDRUŽLJIV enoten evropski sistem cestninjenja. Je treba pač stare dolgove poplačat in nove apetite nasitit. To je problem, ne DVB-T.
Petstrel
# 12.01.2010 ob 21:51
Mislim da ne, ker so mene npr. takoj vprašali, če imam avto in posledično avtoradio - in če imaš avtoradio oz. katerikoli drug radio, si že pečen. Plačuješ namreč Rtv naročnino in nikakor ne samo TV naročnine. Koliko pa je to pošteno pa ne bom razglabljal - meni se za tistih par EUR ni dalo kregat. Preveč komot smo in se nam ne da kregat - da je le sofa mehka, pir hladen in fuzbal po TVju pa smo že srečni. Ni pa to prav.
vsx1016
# 03.12.2009 ob 12:32
izo - ne se bunit po nepotrebnem.

Redko kateri v ''mestu'' uporablja DVB-T signal, ker imajo kabelsko, srečneži že optiko (siol,T2,..)

In ne vem zakaj bi bili ''oddaljeni'' prikrajšani. Saj je DVB-T ravno za njih. Če so zdaj ti, ki so bogu za hrbtom doma, dobili Mariota na Slo1 ga bodo dobili tudi, ko bo digitalno. Z isto anteno z istim tvjem le tale DVB-T dekoder bodo potrebovali. Zdaj ga dobiš že za cca 50 eur in cene grejo dol. Tu pa se strinjam, da bi država lahko nekaj subvencionirala ali pa omogočila obročno odplačevanje za ta dekoder. Če pa razmišlate o nakupu novega tvja pa kupte takšnega , ki ima ta dekoder DVB-T (Mpeg4) že vgrajen.

Še enkrat, tisti, ki zdaj sprejemajo signal preko sobnih in zunanjih anten boste brez problema sprejemali še naprej. Mogoče bi bilo potrebno kupiti kakšen ojačevalec, K26 je za avstrijo, pride pa nekje 10 eur.
Burner
# 01.12.2009 ob 18:14
Super, da imamo na Dolenjskem dva nova programa, ampak:

1. Kdaj se bo začelo oddajati v HD ločljivosti?? Imamo tako dobre televizorje s Full HD ločljivostjo, slika je pa slabša kot prej na navadni televiziji pri analognem signalu!

2. Zakaj digitalna kanala Kanal A in POP TV ne oddajata teleteksta?
3. slaba promocija prehoda na digitalno TV

4. končno so na programih RTV SLO zmanjšali logotip in ga premaknili v sliko.
simba
# 01.12.2009 ob 17:36
Imaš prav. Za tista območja, kjer je slaba pokritost je težava.
Ker pa smo ljudje po naravi egoisti pa tisti ki imamo oddajnik na pogledu skozi
okno to ne bo skrbelo in se bomo veselo ukvarjali zakaj Hri-bar ni bil v 16:9
Obzorja duha pa.
Je pa treba enkrat narediti ta preklop na novejšo tehnologijo in vsaka
uvedba nove stvari prinese začetne težave in komplikacije, seveda pa tudi
prednosti.
t-bone
# 01.12.2009 ob 16:58
torej bom gledal SP v HD malo morgen.

ok hvala to me je zanimal... HD v Sloveniji cez 10 let ;) ni kej smo res napredna informacijska druzba..
DJ OLI
# 01.12.2009 ob 16:30
Še zmer je tema! Sem preveril in ni signala! Imam sprejemnik vendar je še zmer tema!
Hmmm!
Zato se ne prehitr hvalit!

No vsaj v Beli krajini ga ni!
Tu pa itak dobimo vse zadnji. Če bomo sploh dobili signal, tako kot smo dobili internetno televizijo! Ki so jo nam obljubili! Toliko o enakih pravicah državljanov!
Še dobr da imamo hrvaško blizu da lahko njihove programe gledamo!
izo
# 01.12.2009 ob 16:24
dela pa itak ne nič od zgoraj naštetega pri njej..
tim sein
# 25.12.2009 ob 14:55
Pozdravljeni.

Mene pa zanima, če bo RTV tudi po 31.12.2010 zaračunaval naročnino vsakemu, ki ima v gospodinjstvu elektriko?

Hvala za vsakršen odgovor.
izo
# 03.12.2009 ob 17:17
uf, preveč me sprašuješ, teh zadev pa ne tolk spremljam (za tisto, da je hd signal v lj, že recimo nisem vedel). se pa že po tvojih komentarjih kristilizira, kar sem hotel povedat.
še bo veselo z vsemi temi kodeki, škatlami, pritožbami itd itd. me prav zanima, koliko se bo "prišparalo" s to novo super tehnologijo. sigurno vem le to, da bo dober izgovor, ko se bodo spomnili naročnino dvignit, verjetno takoj po dedku mrazu..
Toming
# 03.12.2009 ob 16:24
izo ma ja saj sem že nekaj preveril in pregledal malo po drugih forumih, ta TV kot pravijo trenutno deluje brez problema, tam kjer že oddajajo nov digitalni signal, verjetno pa še ne uporabljajo ta AAC za zavok. Zdaj zna se zgodit, da se bodo čez par let spomnili in zamenjali še kak drug kodek ne sam AAC. Ne vem no upam, da je to enako kot z kodeki za PC recimo, ko hočeš pogledat kak divx film in ti javi napako, da manjka nek kodek ali ostaneš brez zvoka, potem greš pač na Download kodekov in si inštaliraš tisti kodek ki ti manjka. Upam, da je na tak način možno tudi z televizorji. Ko bo potrebno, da bom enostavno nov file iz interneta (uradne sony-eve strani) potegnil dol ga prenesel na USB ključ, nato pa še iz ključa na TV in opravil update in bo zadeva rešena. Upam, da ne bo treba še kakšnih dodatnih škatel (pretvornikov) kupovat.
mrbungle
# 02.12.2009 ob 08:37
HD nima veze z digitalnim oddajanjem signala!!!
Fora je, da grejo iz analognega na digitalno oddajanje samo zaradi tega, ker je začelo primanjkovati frekvenc.
Pri analognem oddajanju mora imeti vsak program svojo frekvenco, pri digitalnem pa lahko več programov adjo pod isto frekvenco, potem mora pa to dekorder "razšifrirat" in iz ene frekvence več programov ven dobit... Čist tko po kmečko.
HD resolucijo nekega programa pa določijo še pred prenosom signala...
SheriffJoeArpaio
# 01.12.2009 ob 17:53
glede na dejstvo kako mečkamo ta MPEG 4 ni več najboljša rešitev saj je na obzorju že DVB T2...

DVB T2 bodo uvedli samo v Veliki Britaniji, v kontinentalni Evropi pa ne, zato ne delaj panike in ne širi polresnic. Če bi pri nas uvedli DVB T2, bi zavladala totalna zmeda, saj ne obstaja še praktično noben televizor, ki bi imel tuner, ki bi podpiral ta standard. Naša odločitev za MPEG 4 standard, ki bo pokril DVB-T SD v prihodnosti pa tudi HD, je bila edina prava odločitev!
boboman
# 01.12.2009 ob 16:55
Tle je govor o digitalnem zemlejskem signalu, ki bo nadomestil analognega. SiolIPTV pa je že tko al tko digitalni signal. HD pa leti na resolucijo v kateri se kanal predvaja ter s tem tudi na kakovost slike. Večina programov na IPTV-jih še ne podpira HD, za tistih par pa ko jih, rabiš tudi tv in siolov komunikator (tuti ta mora podpirat HD) povezat s pravim kablom, poleg tega pa moraš imeti tudi takšen paket da maš te kanal odklenjene. oz. to to zadnje je odvisno od ponudnika storitev.
boboman
# 01.12.2009 ob 16:49
NIČ
rea
# 01.12.2009 ob 16:12
Ok, smo končno uvedli digitalno TV.
Zdaj pa še napišite, česa Slovenija ni naredila, kako je zamujala pri uvajanju, kako se ni ukvarjala s to problematiko. Zaradi počasnosti in podcenjevanja problematike bomo za resnične probleme digitalne TV izvedeli šele čez nekaj let in takrat bo prepozno (no, je že zdaj). Pa nima to nobene veze s tehnološkimi prednostmi, da ne bi kdo narobe razumel.

p.s. zgornji link ne dela
AlexiusH
# 08.02.2010 ob 18:58
Sem se že veselil, ker sem mislil, da to velja za celo Slovenijo! Če dobro pogledate obarvan zemljevid: Brez novega signala bodo: Soška dolina, Idrija, Cerkno, Pojanska dolina, Selška dolina, Bohinj, Gornjesavska dolina, Gornjesavinjska dolina, Mežiška dolina, Goričko, Dravska dolina med Dravogradom in Rušami, Kozjansko, ter velik del Notranjske.
Že tako "odrezani" bodo zdaj še bolj.
To je trenutno stanje. Do konca leta bodo zagnali še več oddajnikov in bo pokritost še boljša, končni fazi 95-odstotna. To velja za multipleks A.

Je pa že zdaj marsikje signal, kljub temu, da je na zemljevidu videti, da ga ni. Recimo pri meni.
bronco40
# 07.02.2010 ob 12:48
Ravnokar gledam RTVSLO HD , kjer je posnetek otvoritve OI Kitajska.
Prečudovito,zastane ti dih.Takoj pozabim 900€ , ko sem plačal Sony LCD
fisher
# 05.02.2010 ob 00:20
Sem se že veselil, ker sem mislil, da to velja za celo Slovenijo! Če dobro pogledate obarvan zemljevid: Brez novega signala bodo: Soška dolina, Idrija, Cerkno, Pojanska dolina, Selška dolina, Bohinj, Gornjesavska dolina, Gornjesavinjska dolina, Mežiška dolina, Goričko, Dravska dolina med Dravogradom in Rušami, Kozjansko, ter velik del Notranjske.
Že tako "odrezani" bodo zdaj še bolj.
X66
# 05.02.2010 ob 00:19
Menda se nekje zastonj delijo te škatlice za analogne televizorje, pa me zanima kje?

hvala v naprej!
sasapetrovic
# 02.02.2010 ob 10:09
Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...
AlexiusH
# 30.01.2010 ob 15:30
Re, a ti gledaš TV prek DVB-T? Ker jaz jo in nisem opazil nobenih težav, sploh ne z ujemanjem zvoka in slike.

Če danes primerjamo kvaliteto slike med npr. eurosport HD in RTVSLO
Ja, to je pa res poštena primerjava med HD in SD vsebino. Jasno, da bo HD boljša. Ko bodo pri RTVSLO imeli kje oddajati svoj HD program, bo tudi tam tako dobra slika. Pa že SD ni slaba (odvisno od posameznega prenosa in kakovosti slike, ki jo prejmejo).

HD tehnologija omogoča info o oddaji, ki je trenutno na sporedu
Elektronski programski vodič (EPG) nima zveze z ločljivostjo programa, da ne bo kdo mislil, da je to rezervirano samo za HD programe. Trenutno RTVSLO v muxu A še ne oddaja EPG, ampak to se bo sčasoma spremenilo.

Kako je z multipleksom b, a bo oddajal tudi preko Boča? Kje dobiti več informacij o trenutnih dogajanjih na področju digitalizacije v Sloveniji?
Multipleks B bo gotovo oddajal z vseh večjih oddajnikov in tudi Boč spada mednje. Kdaj ga bodo zagnali, je vprašanje za operaterja - Norkring.
DVB-T portal APEK
Re
# 28.01.2010 ob 08:53
Ne razumem zakaj šele do konca leta. Če danes primerjamo kvaliteto slike med npr. eurosport HD in RTVSLO, ko oddajata isti program, je razlika očitna. Ponovno so pred ponudniki TV signala nove tehnologije, ki jih še ne obvladajo, čeprav bi jih, po mojem skromnem mnenju, morali že davno osvojiti. Slika skače iz enega v drugi format, včasih slika zamuja zvok, tudi za 6 sekund; npr. komentator smučanja pove, da je smučar prevzel prednost, medtem, ko je na sliki še sredi strmine, pet vrat pred ciljem; izjemno moteče, HD tehnologija omogoča info o oddaji, ki je trenutno na sporedu, vendar so danes te informacije bolj slučajnost, kot namenoma vpisane, pogosto jih ni ali cel sistem stoji po nekaj dni.
Mene tudi zelo moti, da traja cele tri sekunde, da se pojavi slika, ko zamenjaš program.
Penzic
# 26.01.2010 ob 14:34
Zanima me kako je z elektronskim programskim vodičem, ki ne dela na zemeljskem digitalnem oddajanju in kako je z radijskimi programi, kdaj bodo dosegljivi, trenutno spremljam program preko Boča na 66 kanalu in vseh 9 programov dela super, prav tako pa so dostopni še 4 hrvaški programi, ki pa imajo elektronski programski vodič, ki deluje brezhibno.

Kako je z multipleksom b, a bo oddajal tudi preko Boča? Kje dobiti več informacij o trenutnih dogajanjih na področju digitalizacije v Sloveniji?

Se v naprej zahvaljujem za odgovore!
AlexiusH
# 26.01.2010 ob 13:17
Ti oddajniki (ne vem sicer, če vsi) so trenutno v postopku javnega naročanja (JN-B0322), ko bo to zaključeno, sledi montaža. Če ne bo zapletov, bi morali začeti z montažo čez pol leta, recimo. Vsekakor bi pred analognim izklopom moralo biti vse to nameščeno.

Če bi bili Oddajniki in zveze samostojno podjetje (ali cela RTVSLO navadno podjetje, ne javni zavod), bi to šlo veliko hitreje, tako pa so žal odvisni od postopkov javnega naročanja. Morda bi veljalo podpreti nov zakon o RTV, ki jo bo preoblikoval v d.d.
Korenoff
# 25.01.2010 ob 13:42
Mene pa zanima KDAJ bodo vklopljeni določeni oddajniki, označeni z zvezdico*:

http://dvb-t.apek.si/multipleks_a

Kje lahko to izvem??
guslar
# 25.01.2010 ob 12:18
Zanima me kaj bo za tiste kateri imajo slab sprejem(pod hribom) in če bodo vsi oddajniki imeli digitalni signal
jani5486
# 22.01.2010 ob 11:03
ja digitalno obdobje prihaja...
Stig
# 20.01.2010 ob 11:22
Ima kdo kakšno informacijo kdo vse prodaja pretvornike in kakšna je kaj cena? Upam, da ne bo ravno treba po kredit, da bomo lahko normalno spremljali RTV.

Tudi kakšna povezava do strani s testi pretvornikov in MPEG-4 TVjev ne bo odveč.
AlexiusH
# 16.01.2010 ob 20:11
Tisti, ki so zdaj imeli vsaj nekaj analognega signala zemeljskih oddajnikov, bodo imeli tudi DVB-T, s tem, da slika ne bo snežena. Za te ni potrebe po satelitski, tako da nekaj se bo spremenilo na boljše.
necromncr
# 16.01.2010 ob 18:58
AlexiusH: ej, hvala ti za link.

Glede DVB-T-ja: poznam nekaj družin, ki so v tako zaprtih dolinah, da noben Donat ne pomaga ;-)
AlexiusH
# 16.01.2010 ob 16:50
necromncr, tukaj vprašaj. Ne moreš pričakovati, da bo naročniška služba odgovarjala na komentarje novic.

Ko preko oddajnikov ne bo mogoč sprejem bomo šli pa preko satelita ne glede na to kateri tv sprejemnik imate pomembno je samo da si nabavite scart kabel pri katerem ga priklopite med satelitsko skatlo in tv sprejemnikom.
Zakaj bi se zafrkaval s satelitsko, če bodo vsi glavni slovenski programi lepo vidni prek DVB-T (ja, to je prek zemeljskih oddajnikov)?
Petstrel
# 12.01.2010 ob 23:07
Možno da se da. Saj pravim, da sem se jaz hitro nehal boriti :)
necromncr
# 12.01.2010 ob 23:02
@Petstrel: preprosto ne gledam TV in vem, da se da odpisat tisto naročnino za TV medtem ko za radio ostane.
Dominator
# 10.01.2010 ob 12:20
Ko si bomo digitalno televizijo lahko privoščili v kombinaciji z OLED tv, bo pa to čista zmaga ;)
nightskipp
# 10.01.2010 ob 01:25
Ko preko oddajnikov ne bo mogoč sprejem bomo šli pa preko satelita ne glede na to kateri tv sprejemnik imate pomembno je samo da si nabavite scart kabel pri katerem ga priklopite med satelitsko skatlo in tv sprejemnikom.
tapravakritika
# 04.01.2010 ob 09:36
http://www.oiv.hr/default.asp?ru=129&
;gl=200906050000001&sid=&jezik=1

Če prav razumem prispevek, državna TV sofinancira nakup sprejemnika digitalne TV???
stradam
# 01.01.2010 ob 16:37
Analogna televizija le še do konca decembra 2010
analognih programov po 1. decembru 2010 ne bo več mogoče spremljati;
Do kdaj pol?
konfin
# 23.12.2009 ob 12:07
Jaz pa spašujem kdaj bo RTV odajala navseh 3programih v tehniki ŠIROKOkar je zelo nujno za normalen ogled odaj.
Barbarosa101
# 23.12.2009 ob 06:44
Ne vem,zakaj takšna vroča diskusija glede tega digitalnega signala.Kolikor se spomnim sem prvi digitalni resiver nabavil že daljnega leta 2002 pri KRS Tabor Maribor (zdaj vključen v skupino Telemach),tako,da tehnologija ni nič novega.Slika analog vs digital je kot noč in dan.Prav tako slika digital vs HD.Glede HD programov pa toliko,Telemach jih ima v mreži do sedaj šest (eurosport hd,eurosport 2 hd,discovery hd,ng hd,fashion hd in history hd).Ko gledam smučanje na eurosport hd in potem preklopim na tvs2 digital se mi zdi,da sem se v rnil s časovnim strojem v kameno dobo.
Floral
# 21.12.2009 ob 21:43
Jaz imam 15 let star tv in kabelsko. A mi bo delala digitalna?

Zakaj mi od začetka decembra ne dela več video kanal???
simba
# 21.12.2009 ob 19:05
V bistvu še sami ne znajo čist dobr povedat (APEK).
vucko84
# 20.12.2009 ob 01:21
Ne morem verjet da ste omenili samo video kodek MPEG4 nič pa niste povedali o kodeku za zvok!! Po novem letu naj bi sprejeli kodek za zvok ki se mu reče AAC in ta kodek naj bi se uporabljal v MUX-B.

Tako da vsi programi ki so sedaj v MUX-A se bodo selili v MUX-B razen slo1,slo2,slo3 in tam boste rabili kodek AAC za zvok!

Torej če ste letos ali pa lani kupili nov LCD-TV ali Setbox in nimate nobene druge možnosti (ne morete gledati kabelske, satelitske, internetne TV) in ste zaradi tega primorani gledati DVB-T. Lahko v prihodnje le upate da se bo vaš LCD-TV ali pa Setbox dal nadgraditi našim standardom drugače ga boste lahko vrgli v smeti ali pa boste primorani kupiti nov setbox.
Za inf. s 1.1.2010 naj bi v Sloveniji sprejeli kodek za zvok AAC. Od od tega datuma naprej se bodo morali prodajati ustrezni TV-ji in vse ostalo kar sodi k temu (označeni bodo s posebno nalepko). Sedaj pa vam trgovci prodajajo vse povprek in še samo ne vedo ali so TV-ji po naših standardih ki jih bomo imeli v prihodnje.

Za konec: s tem standardom ki ga imamo sedaj se bo dalo gledati MUX-a
MUX-B pa boste lahko gledali tisti ki boste v svojih napravah podporo za AAC zvok. To se pravi če tega AAC ne boste imeli bostevideli sliko, glasu pa ne bo!

Tisti ki imate kabelsko, satelitsko, IPTV ste lahko brez skrbi , ker se tam uporablja drugačen standard in bo deloval vsak LCD TV
Kazalo