Novo tablico so predstavili na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu. Foto: Reuters
Novo tablico so predstavili na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu. Foto: Reuters
iPad
Cene se začnejo pri 499 dolarjih. Foto: Reuters

Novi iPad v skladu z ugibanji premore zaslon z višjo resolucijo (2084x1536 "retina"), zmogljivejši, štirijedrni procesor, kamero s petimi megapiksli in možnost snemanja videoposnetkov v visoki ločljivosti (HD).

Nove iPade, ki bodo podpirali tudi mobilna omrežja četrte generacije po tehnologiji LTE, bodo v ZDA začeli prodajati 16. marca, po enaki ceni kot predhodne modele, katerih cene se začnejo pri 499 dolarjih. Nato naj bi ga postopno začeli širiti na vse več trgov, v Slovenijo naj bi prišel predvidoma 23. marca.
Prvi iPad je Apple predstavil leta 2010, lani je sledil iPad 2. Doslej je po vsem svetu podjetje prodalo že 55 milijonov ipadov, samo letos pa jih namerava okrog 60 milijonov.

Apple je z iPadi povzročil pravi razcvet trga tabličnih računalnikov, ki so korenito premešali karte na celotnem računalniškem trgu nasploh, hkrati pa iPadi še vedno močno vodijo pred sicer številnimi konkurenčnimi proizvodi.

Družba, ki jo po smrti legendarnega soustanovitelja in prvega moža Appla Steva Jobsa vodi Tim Cook, je obenem predstavila tudi novo različico naprave Apple TV, ki omogoča predvajanje filmov, televizijskih oddaj in drugih internetnih vsebin na televizorjih. Prvo različico je predstavil leta 2007.

Poleg tega so v Applu napovedali, da bodo uporabnikom začeli omogočati, da v njihovo oblačno storitev za shranjevanje vsebin iCloud shranjujejo tudi filme. Doslej so že lahko shranjevali fotografije, glasbo in dokumente, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V podjetju so tudi pojasnili, da je v njihovi spletni trgovini z aplikacijami za prenosne telefone na voljo 585.000 aplikacij, pri čemer jih je več kot 200.000 razvitih prav za iPade. App Store je sicer doslej dosegla že 25 milijard prenosov aplikacij.