Vozilo brez voznika - prihodnost (ameriških) cest? Foto: EPA
Vozilo brez voznika - prihodnost (ameriških) cest? Foto: EPA
Google
Google veliko stavi na novost, ki jo pospešeno razvija. Foto: EPA

Za zdaj bodo zaradi varnosti v avtomobilih za volanom še prisotni vozniki iz mesa in krvi, sčasoma pa naj bi jih povsem nadomestila tehnika. Dogovor o novem tipu vozil na kalifornijskih cestah so v torek podpisali guverner Edmund Brown, senator Alex Padilla in soustanovitelj Googla Sergey Brin, ki upajo, da bi lahko samovozeča vozila postala enakovredni udeleženci v prometu v manj kot petih letih.

Avtomobili za vožnjo uporabljajo kombinacijo različnih tehnologij, od radarskih senzorjev na sprednjem delu, videokamer, ki snemajo dogajanje v okolici, več drugih senzorjev in računalniški program, ki bo pomagal pri manevriranju. Google je najglasnejši pri predstavljanju in oglaševanju teh vozil, toda izdelujejo jih tudi druga podjetja, kot je na primer Caltech.

Nevada še pred Kalifornijo
Google takšne avtomobile že preizkuša na cestah zvezne države Nevada, v kateri so lani zakonsko dovolili uporabo vozil brez voznika. A tako Kalifornija kot Nevada sta sprejeli pogoj, da je za zdaj za volanom tudi človek, ki lahko kadar koli prevzame nadzor nad vožnjo, če tehnika zataji. Do zdaj so ta vozila prevozila več kot 400.000 kilometrov, od tega 80.000 brez vsakršnega človeškega posredovanja. Čeprav jih je nadziral le računalnik, niso povzročila nobene prometne nesreče.

Brin je prepričan, da bodo "samovozeči" avtomobili sčasoma varnejši kot tisti z ljudmi za volanom. Navedel je podatek, da je v prometnih nesrečah v ZDA v letu 2010 umrlo 33.000 ljudi. Poleg tega bodo osebno vozilo lahko uporabljali tudi tisti brez vozniškega izpita ali slepi.

Kdo bo odgovoren?
Pa še eno prednost naj bi imeli - takšno vozilo bo človeka pripeljalo pred službo, nato pa bo na voljo drugemu, tako da ne bo zasedlo parkirnega mesta. Lahko pa ga bo človek seveda tudi kupil in ga imel povsem zase. V Googlovem naboru takšnih vozil so predvsem hibridi Toyote prius.

Ko pa so Brina vprašali, kdo bo dobil kazen, če bo vozilo prevozilo rdečo luč, se je izvil z odgovorom: "Samovozeči avtomobili ne prevozijo rdeče luči." A dejstvo je, da veliko vprašanj v zvezi s to novostjo še ostaja odprtih.