Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Sedenje negativno vpliva na krvožilje
Telefoni nas spremljajo vsepovsod, tudi v posteljo in na stranišče. Foto: Reuters
VIDEO
Mladi preveč časa preživi...

Dodaj v

Bi zmogli teden brez zaslonov?

Pasti digitalnih tehnologij
12. junij 2018 ob 17:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je pripravilo pobudo za teden brez zaslonov. V izbranem tednu bodo starši in otroci prosti čas preživeli brez televizije, tablic, prenosnih telefonov.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije svari pred pastmi, ki jih nove digitalne tehnologije postavljajo mladim. Pametni telefoni, tablice, računalniki ali igralne konzole nam olajšajo življenje, delo in učenje, z njimi se lahko zabavamo in razvijamo ustvarjalnost, zato je prav, da jih znamo uporabljati. A mladi preveč prostega časa preživijo za zasloni, starši pa jim pri koristnejšem preživljanju prostega časa pogosto niso dober zgled, je na današnji novinarski konferenci dejala direktorica društva in vodja projekta Recimo ne odvisnosti Nataša Jan.

Čezmerno sedenje pred zasloni denimo zaradi uporabe spletnih vsebin pušča pri posamezniku negativne fiziološke in psihološke posledice – od povečanja tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je čezmerna telesna teža, do razvoja simptomov zasvojenosti, ki jo je treba zdraviti, so opozorili v društvu, ki že leta svari pred negativnimi posledicami sedenja.

Sedenje negativno vpliva na krvožilje
Če preveč sedimo, se poveča tveganje za bolezni srčno-žilnega sistema, je opozoril Primož Kotnik s pediatrične klinike v Ljubljani. Uporaba elektronskih naprav vpliva tudi na hormonski sistem, je dodal. Zaradi uporabe naprav pred spanjem pa je spanje manj kakovostno, je pojasnil.

Po njegovih besedah je nujno omejiti čas pred zasloni. Elektronskih naprav naj otroci ne uporabljajo skupno več kot dve uri na dan, ugasnejo naj jih uro pred spanjem, pred spanjem pa jih je treba umakniti iz sobe, kjer spijo, je svetoval Kotnik, ki tudi predava na ljubljanski medicinski fakulteti.

Družbena omrežja so privlačna, hkrati pa tudi vir frustracij, je dejal socialni pedagog Sašo Kronegger. Mladi z nizko samopodobo po njegovem opozorilu pogosto iščejo samopotrditev zunaj sebe. Posameznikovo pričakovanje odzivov na omrežju sproža občutek ugodja, ki ga želijo ohranjati in podaljševati, zato gredo včasih čez meje lastnih vrednot in varne uporabe spleta, je pojasnil.

Društvo je v sodelovanju z njim razvilo preventivni program za učence 7. in 8. razreda osnovne šole in njihove starše, da bi razvili odgovorno vedenje na spletu. Redne delavnice bodo po načrtu začeli izvajati na začetku prihodnjega leta. "Ravnajmo tako, kakor da je vsak dan 1. april. Takrat moramo biti namreč ves čas previdni, da nas ne potegnejo za nos," je pozval.

Po ocenah strokovnjakov več kot 60 odstotkov otrok svoj prosti čas preživi v virtualnem svetu, po mnenju nekaterih je takih celo 90 odstotkov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 12.06.2018 ob 20:12
Če bi bilo poskrbljeno za ustrezno vsebino oz. kaj naj bi se počelo zakaj pa ne?
starejsi50
Ne samo šola tudi starši producirajo kampanjske učence oz. piflarje. Cilj je očiten. Ocena ne pa znanje. Ko pa je potrebno povezati 1 in 1 pa so v temi oz. zmrznejo!
eMZe
# 12.06.2018 ob 21:48
starejsi 19:54
ima precej prav. Doživetje dovoljšnjega števila všečkov je po izpustu hormonov sreče in zmagoslavja nekje med 50 in 80 % tistega pri dozi kokaina.
"Pametni" telefon je v resnici legalna trda droga. Mi, stari kozli, ne razumemo, kako "lahko nasedejo". Ja, lepo. Dobiš trip, če objavljaš reči, ki žanjejo odobravanje v tvojem informacijskem mehurčku. Mi smo padali na trepljanje po ramenih ob šanku ("mater, stari, ti si tako [vstavi želeni prislov]"), oni pa na lajke.
starejsi50
# 12.06.2018 ob 20:28
mb128, daleč največji problem je splet. Seveda pa tudi šola, ki ne daje praktičnih znanj.

Kje so recimo vajenci (Yu, leto 1970)? Avstrijci jih imajo, in to ne malo.
In zato je ura servisa v Avstriji (preverjeno!) 80 evrov, pa tudi več. Torej zaslužek skoraj 1000 evrov dnevno, pri nas pa 600 - mesečno...

Vajenci, pomočniki, mojstri (ti v pravem pomenu besede!), ne pa spletni FDV napihnjenci, gobezdači.
Ki žal v medijih dobivajo celo publiciteto...
Highland
# 14.06.2018 ob 11:05
Komot, ko sem na pocitnicah je v 99% vse na off razen nujnih klicev..
hpet
# 13.06.2018 ob 14:41
Bi komot zdržal, če ne bi bilo potrebno po "preživetveni" dolžnosti. Mislim, da je največji problem v usklajevanju vsega tega kar pišete pred menoj. Po moje so nekatere spremembe logične, ker to je pač smer v kateri gre razvoj, a hkrati bi verjetno bilo toliko bolj potrebno učiti mlajše generacije "treznega" sprejemanja vsega tega. Mladi, vsaj po mojem videnju, so premalo kritični, premalo razmišljajo s svojo glavo in brez zadržkov sprejmejo preveč prehitro.
x1ijn
# 13.06.2018 ob 10:15
Tezko je postat mojster, brez da imas dostop do instrumentov v prostem casu. Gibanje je nujno za zdravje, ni pa edino kar clovek rabi v svojem zivljenju. Brezglavo omejevanje uporabe tehnologije otrokom dela medvedjo uslugo.
veselo-na-delo
# 13.06.2018 ob 01:34
Jas ga nimam in mi ga niti ni treba tega pametjakoviča (raje uporabim svojo glavo kot pa micro čipe ko kje kaj delam), ker mi gredo blazno na žice tota ploščata s*anja
prav tako za pametneTVje, ga jas osebno tud nimam kot samo enega starega kerisploh ni več priključen,edino PC s kerega pišem tale post, tega imam.
IzgubljenaDuša
# 12.06.2018 ob 20:42
ni problema, zlahka tudi leto, če me izolirate, ker kamorkoli grem vidim zaslone in tu je paradoks.
mb128
# 12.06.2018 ob 20:44
starejši50
Malo si preveč stereotipen veš. Če bi Avstrija bila tak ah in oh v Magni sploh ne bi bilo zaposlenih toliko slovencev. Pri nas se npr. lahko izučiš za poklic ličarja pri njih pa samo priučičiš. Zato ima Magna veliko raje slovence kot pa avstrijce!
Sicer pa si, mi je žal da ti moram tako zapisati, malo za časom. Manualno delo vedno bolj izumira veš in čez kakšnih 20. let bo skoraj popolnoma izumrlo!
Sicer pa to, vsaj po moje ni problem. Problem je v tem, da je fizične aktivnosti vse manj. Mislim to je že prava kampanja. Pred kratim je tako v tej rubriki bil objavljen en članek.
starejsi50
# 12.06.2018 ob 19:54
Saj je vse popolnoma razvidno iz članka...
Na ekrančkih visijo VSi mestni in kakih 50% kmečkih. Ko gredo kmečki študirat v mesto, se nujno in skoraj brez izjeme začno obnašati enako, kot - mestni.

Izračunal sem, da če gre mlad človek z 12-imi na splet, in je tam (zelo realno!) 4 ure dnevno, pokuri do svojega 60-ega leta 6-7 let življenja!

Ta leta je pa je pravzaprav v glavnem vrgel stran, tudi če je zbiral "znanja", saj enako počno njegovi sovrstniki.
Posledično imajo skoraj VSi enaka znanja, in so enako konkurenčni, bolje nekonkurenčni za delovna mesta, kjer pa je treba razmišljati s SVOJO galvo, ne pa za vsako figo vprašat gugleta.

In edino ti, razmišljujoči (ne pa surfajoči) imajo možnost za plačo 1000, 1300 evrov, seveda pa, zaradi sposobnosti lastnega razmišljanja, tudi za službo v tujini.

Ostali bodo celo življenje delali za 550-750 evrov, ker bodo čisto VSI imeli približno enako znanje, po ničemer ne bodo izstopali in bodo kot taki za kapitaliste - nezanimivi.

Trdim, da je splet delno, ali pogojno koristen (informacije), da pa je istočasno, če mlad človek nima samodiscipline (in večina JE NIMA), največji kradljivec prostega časa.

Še posebej to velja za Facebook, ali kakšno drugo "socialno" mrežo, kjer že 30 lajkov ali sledilcev nekomu daje popolnoma nerealno, celo lažno sporočilo, kako popularen da je....

On seveda tega ne prepozna in še kar nadaljuje z zbiranjem, enako, kot klošar s fehtanjem. Do bridke smrti...
Lluka
# 12.06.2018 ob 17:18
Po ocenah strokovnjakov več kot 60 odstotkov otrok svoj prosti čas preživi v virtualnem svetu, po mnenju nekaterih je takih celo 90 odstotkov.

Zdej pa se treba zjasnit. V današnjem sosednjem članku omenjate otroke kako morajo delati po kmetijah in pa hišna opravila....... sedaj pa govorite oz pišete da po nektarih ocenah celo 90% otrok preždi za ekrani. Torej smatram po tem da je 10 % otrok pod prisilo deluje v domačem okolju...pomoč....delo na kmetiji...pometanje stanovanja....obešanje cujn na štrik.... itd ?
Kazalo