Apple I je bil prvi osebni računalnik, ki je imel povsem sestavljeno matično ploščo. Foto: EPA
Apple I je bil prvi osebni računalnik, ki je imel povsem sestavljeno matično ploščo. Foto: EPA

Italijanski podjetnik in zasebni zbiralec Marco Boglione je za računalnik iz serije Apple-1, enega od skupno le 200 narejenih, odštel 133.250 funtov oziroma okrog 157.000 evrov.

Računalnik je še v izvirni škatli, spremlja ga tudi pismo, ki ga je podpisal Steve Jobs, eden od ustanoviteljev Appla in zdajšnji glavni izvršni direktor te družbe, poroča ameriška agencija AP.

Pred 34 leti stal 666,66 dolarja
Računalniki iz serije Apple-1 so na trg prišli leta 1976, takrat kot edini osebni računalniki s povsem sestavljeno matično ploščo. Zanje je bilo treba odšteti 666,66 dolarja, prodajali pa so jih do leta 1977.

Kupec računalnika Marco Boglione je svojo ponudbo na torkovi dražbi podal prek telefona, na sami dražbi pa je bil prisoten njegov brat Francesco Boglione. Ta je pojasnil, da se je njegov brat za nakup odločil, ker ima rad računalnike.

Dražbe se je udeležil tudi soustanovitelj Appla Steve Wozniak. Kot je dejal po dražbi, je ta pokazala, kako pomemben korak je bil Apple-1, čeprav v času, ko ga je oblikoval, ni imel takšnega občutka.