Znanost in tehnologija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Saturn ima kar 31 lun. Foto: EPA
Tudi na drugi Saturnovi luni, Titanu so odkrili mogoče sledi vode. Foto: EPA

Dodaj v

Enceladus bega znanstvenike

Najbolj odseven predmet v Sončevem sistemu
31. avgust 2005 ob 07:29
London - MMC RTV SLO

Sonda Cassini je na južnem polu Saturnove lune Enceladus odkrila vroče območje, ki ga znanstveniki še ne znajo zadovoljivo pojasniti.

Znanstveniki so pričakovali, da bo temperatura najtoplejšega območja na luni približno -193 stopinj Celzija okrog ekvatorja.

Namesto tega so najtoplejše območje odkrili na južnem polu, blizu razpok, ki so jih poimenovali "tigrove proge". Temperatura naj bi bila -182 stopinj Celzija, na nekaterih točkah pa "le" -163 stopinj. To daje slutiti, da toplota prihaja iz notranjosti lune.

Kot je slikovito dejal John Spencer, eden od znanstvenikov pri projektu Cassini-Huygens, je to tako nenavadno, kot če bi leteli mimo Zemlje in ugotovili, da je na Antarktiki topleje kot na ekvatorju.

Tretja dejavna luna?
Domnevajo, da je pojav posledica razpadajočega radioaktivnega materiala pod luninim površjem ali pa težnostne plime. Morda so na luni tudi vulkani in gejzirji. Če to drži, je Enceladus po Jupitrovi luni Io in Neptunovi luni Triton šele tretja znana dejavna luna.

S tem je povezano tudi odkritje nenavadne atmosfere iz vodnih hlapov na luni. Kot kaže, je skoncentrirana okrog južnega pola, kar kaže na kometu podoben izpuh na tem območju.

Najbolj odseven predmet v Sončevem sistemu
Enceladus ima premer komaj 500 kilometrov, okrog Saturna pa kroži na razdalji 238.000 kilometrov. Je najbolj odseven predmet v Sončevem sistemu, saj njegovo ledeno površje odbije kar 90 odstotkov svetlobe, ki pade nanj.

Saturn ima sicer 31 znanih lun. Le devet jih je v premeru večjih od 200 kilometrov. Vse razen Titana so večinoma iz ledu, na njih pa je najti kraterje.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo